Varkenshouderij

Achtergrond 17 reacties

Varkenshouders profiteren niet van einde vakanties

Vleesvarkenshouders profiterten nog niet van het einde van de lagere schoolvakanties in Midden-Nederland. De opbrengst van varkensvlees stijgt nog niet, ondanks de terugkeer van vakantiegangers. Bovendien is het aanbod van vleesvarkens ruim voldoende voor de vraag naar varkensvlees. Vion houdt zijn varkensprijs deze week daarom onveranderd op € 1,53 per kilo. Dat is 3 cent per kilo meer dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jonas

  Ik begrijp niet waarom er steevast elke week bijgezet moet worden hoeveel cent de varkensprijs hoger is dan een jaar geleden, dat heeft totaal geen toegevoegde waarde. Tenzij je er bij zou zetten hoeveel de kostprijs per kg. gestegen is ten opzichte van vorig jaar.

 • no-profile-image

  Inderdaad

  Helemaal mee eens Jonas! Is inderdaad géén relevante informatie!!

 • no-profile-image

  down under

  Derk, wel wakker blijven! Onder het grafiekje staat dat de vion prijs 3 cent stijgt.

 • no-profile-image

  Frits

  Vermelden wat ze duurder zijn als een jaar geleden en dan toch nog meer in de min draaien is totaal nutteloos. Iedere week vermelden dat men nog steeds 30 cent onder de kostprijs varkensvlees inkoopt raakt meer de werkelijkheid.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Rekent U even mee? Volgens CBS en Pvv gegevens eet de gemiddelde Nederlandse vakantieganger/consument ca 500 gram varkensvlees per week. De prijs van het varkensvlees is momenteel 30 cent per kilo beneden de kostprijs. Dan komt het er op neer dat de doorsnee consument 15 cent per week te weinig betaald om een varkenshouder zonder verlies te laten draaien. Op jaarbasis zal dat per consument €7,50 te weinig zijn. Per jaar hoeft een consument slechts € 7,50 meer voor het varkensvlees te betalen om varkenshouders zonder verlies te laten draaien. Moeten we dan denken dat de vakantie van een doorsnee consument wordt verknald, wanneer hij/zij voor de jaarlijkse consumptie van varkensvlees € 7.50 meer betaald zou hebben? Waar praten we over.!!!!!!!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Als de productie niet wordt gereguleerd zal de markt zijn werk moeten doen. Het gaat er niet om dat de consument die vijftien cent niet willen betalen. Het echte probleem is dat er meer varkensvlees wordt geproduceerd dan nodig is om een kostendekkende prijs af te dwingen en een kostprijs die te hoog is.

 • no-profile-image

  john

  de consument in west europa kan best iets meer neerleggen voor ons vlees. Maar wij produceren nu meer dan voldoende kilo's! We moeten niet gaan werken met quata maar met een varkensafzetorganisatie die vraag en aanbod goed in balans kan houden. Probeer maar eens varkens te verkopen voor over elf maanden. Of breng het gemiddeld geslacht gewicht terug naar 85 kg. Allemaal mgelijkheden waarmee wij weer invloed krijgen op de prijs.

 • no-profile-image

  yen

  einde vakantie ? wa is da

 • no-profile-image

  john

  van de De Nederlandse Bank moeten de autoverzekeringspremies stijgen omdat ze niet meer kostendekkend zijn! Verschillende verzekeraars gaan richting faillisement. Laat ze dit ook maar roepen voor het varkensvlees, net zoals bij de verzekeraars hebben ook wij een overaanbod en flinke concurrentie.

 • no-profile-image

  ambtenaar

  @John, niemand houd je tegen wanneer je morgen de varkensprijs verhoogd. Ik ben 3 maanden geleden overgestapt naar een andere autoverzekering omdat erop op jaar basis een verschil in zat van 300 euro. Dat noem ik nu eens concurenrend.

 • no-profile-image

  niet zo

  Tja aanbod blijft groot. Hoorde dat het voorkomt dat banken grote bedrijven schulden kwijtschelden... bank zit er ook in en verkoop levert veel te weinig op. Het familiebedrijf mag op slot. Oneerlijke wereld...

 • no-profile-image

  reken

  Natuurboer Friesland, al ligt daar de oplossing zeker niet, je berekening is ook nog eens fout!! Simpel stellen dat een varken van bijv. 90 kg geslacht 180 porties bruikbaar vlees á 500 gram voor de consument oplevert slaat nergens op. Wat te denken van de botten, vet en de oncourante onderdelen als kop, oren en poten die wij in het westen verafschuwen. We zijn te verwend en consumeren daardoor alleen de betere onderdelen, juist omdat het goedkoop is. Er is gewoon een te groot aanbod aan vlees. Wordt het vlees toch duurder, dan zal het consumptieniveau gaan dalen. Schieten we dus ook niets mee op. Produceren wat gevraagd wordt en niet meer is de oplossing, maar hoe realiseren we dat??

 • no-profile-image

  john

  grote bedrjven hebben een grote post vreemde arbeid... gezinsbedrijven kunnen de crisis in de sector overleven met goedkope arbeid. Grote bedrijven schieten ook niets op met kwijtschelden van schulden.

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  kwijtschelding gaat alleen maar als er
  van ondernemer gewisseld wordt alleen
  dan wordt de produktie nog hoger en duurt
  het weer langer het feit is de grote bedrijven
  blijven produceren

 • no-profile-image

  Boertje

  Natuurlijk blijven grote bedrijven produceren, met de bestaande of met een nieuwe ondernemer erop. En John, in alle bedrijfstakken hebben grotere ondernemingen hogere personeelskosten. Toch valt daar Albert Heijn, Agrifirm of VION echt niet van om hoor. Laat je niks wijs maken, het proces van 50.000 varkenshouders naar 1.000 is al decennia lang gaande en stopt niet.

 • no-profile-image

  als we gaan

  gelukkig zit ik nog bij de laatste 3000, heb nog volle moet dat ik die laatste 2000 ook nog wel overleef.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Welke Banken doen er aan kwijtschelding van schulden . Volgens mij geen een . Zij zijn ook keiharde ondernemers en zullen bij alles wat ze doen er zelf proberen niet slechter van te worden . De boeren zijn zelf eigenlijk van boer gegroeid naar ondernemer . In de goede jaren investeren om de belasting voor te blijven . in de voorgaande jaren groeide de vraag naar vlees net zo haard dat de productie het net of net niet bij kon houden gemiddeld beurde men toen nog goede prijzen . Wat weer aanzette tot investeren om zo de belasting voor te blijven . Door automatisering en nieuwe huisvesting manieren kon een persoon steeds meer dieren verzorgen . Toen kwam de meststoffenwet en brak er nog weer eens varkenspest uit op grote schaal enz. Dit was voor de overheid een mooi moment om in te grijpen . Zo werden de ingevoerde maatregelen flink aangetrokken en op allerhande gebieden nieuwe ingevoerd . Men moest als men wilde bouwen flink uitbreiden om de kosten te kunnen betalen en zelf nog een inkomen te proberen te halen . Nu is de productie groter dan de vraag , dus lagere prijzen . Dus denk maar niet als de consument die centen die enkele van u noemen meer betalen dat deze bij de boer terecht komen . Die steekt de inkoper van de supermarkt mooi in zijn zak zolang hij in een overschot markt kan inkopen . Er is niemand die vrijwillig meer gaat betalen en iedereen probeert zijn product zo duur mogelijk te verkopen .In al die goede jaren heeft de boer een goed inkomen gehad . En hebben zijn adviseurs , banken , aannemers ,stalinrichters , voerleverancier enz. goede zaken gedaan . En zich goed laten betalen want als er goede vraag is zijn de prijzen vaak veel hoger als dat er minder vraag is . In die situatie is nu de varkenshouderij terecht gekomen . En dan gaan financiële lasten in de kostprijs ook zwaar meetellen . Veel toeleveranciers hebben in de goede jaren flink wat buffers opgebouwd en reorganiseren regelmatig hun bedrijf om de kosten te drukken en voeren een strak betalings belijd uit . Zij die dit niet doen of gedaan hebben zullen in dezelfde situatie verkeren als veel boeren .En met schuld in een gehuurd rijtjes huis komen zitten .

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.