Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Varkens Vandaag kiest aanval met PR-campagne: de echte waarheid

Varkens Vandaag zoekt de burger op, en de media. Begin september begint een nieuwe PR-campagne. Mark van Dijk, varkenshouder in Odiliapeel, is een van de initiatiefnemers. Hij wil samen met andere partijen in de keten het echte verhaal over de sector vertellen.

De meeste mensen hebben nog nooit een varkensstal van binnen gezien, ze weten amper dat de karbonade die op hun bord ligt van een varken afkomstig is. Maar ze lezen wel allerlei negatieve verhalen over megastallen en kijken op youtube als ze in de krant lezen dat een of andere actiegroep in het geheim beelden in varkensstallen heeft opgenomen.

Het antigeluid is sterk, maar daar moeten we ons niet bij neerleggen. Varkenshouders moeten vertellen wat er echt gebeurt in de sector. Laten horen dat ze trots zijn, dat de sector vooroploopt in de wereld, dat er helemaal geen dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen.
In mijn vrije tijd speel ik graag tennis. Pas zat ik met een paar tegenspelers aan de bar. Ze wilden weten wat ik voor de kost doe. Draai ik echt niet omheen, want ze mogen best weten dat ik varkenshouder ben. Heb jij ook een megastal, was de eerste vraag. En vervolgens wilden ze weten hoeveel dieren bij ons op het bedrijf staan. Dat zijn er zesduizend. Zeg ik gewoon, want het is de waarheid. Dan kijk je wel tegen een paar kritische gezichten aan.

Ik leg dan uit dat het niet om het aantal dieren gaat, maar hoe de dieren worden gehouden. Het welzijn van de varkens is voor mij hartstikke belangrijk en ik doe er alles aan om ze goed te verzorgen. Vervolgens vertel ik dat veehouders tegenwoordig veel dieren moeten houden om als ondernemer te overleven. Dat snappen mensen best. Want ze zien ook wel dat de kleine middenstanders verdwijnen en de grote supermarkten overblijven. Het verhaal dat veel dieren niet automatisch betekent dat ze geen goed leven hebben, kan niet vaak genoeg worden verteld. Juist daarom hebben wij Varkens Vandaag opgericht.

Op ons subfokbedrijf staan 1.100 zeugen en 5.000 opfokzeugen. Onze dieren gaan naar zeugenbedrijven die biggen leveren aan de afmesters. Lijkt een groot bedrijf, is het misschien ook wel, maar wij hebben wel zeven mensen op de loonlijst staan. Dus een flink aantal gezinnen leeft van dit bedrijf. Daarom moeten we ook veel dieren houden. Maar wij hebben wel groepshuisvesting en qua oppervlakte per dier zitten we ruim boven de norm. Daarmee zijn wij echt niet de enigen.
Varkens in Nederland hebben het veel beter dan hun soortgenoten in het buitenland. Nee, dat is geen glad pr-verhaaltje, het is de keiharde waarheid. Als de varkens niet meer in Nederland gehouden mogen worden, gaan onze concurrenten in het buitenland uitbreiden. De varkens worden daar niet beter van, maar slechter. Veel slechter.

Ik heb vorig jaar meegedaan met het Weekend van het Varken, hier komen schoolklassen op bezoek, pas had ik onze burgemeester in de stal. Overall aan, achteraf douchen, allemaal zo hygiënisch mogelijk, maar iedereen die wil weten wat er achter de staldeur gebeurt, is bij ons welkom. Dan gaan de oogkleppen af. Bezoekers genieten ervan om een varken te aaien. Prachtig om een kind te zien dat een big knuffelt. De werkelijkheid blijkt opeens anders dan het beeld dat door de media naar buiten wordt gebracht.

Het is ongelofelijk hoeveel reacties Varkens Vandaag inmiddels heeft gekregen. Van collega’s, maar ook van voerleveranciers, stallenbouwers, dierenartsen, banken. Iedereen die in de varkensketen werkt, is die negatieve verhalen zat. Wij gaan er tegenin, sterker nog, wij kiezen frontaal de aanval, want de aanval is nog altijd de beste verdediging. Dat leren we van het Nederlandse elftal. Met aanvallen kom je het verst in deze wereld.

Ik kom veel op bedrijven en soms zie ik dingen die beter kunnen. Dat zeg ik dan, ik maak van mijn hart geen moordkuil. Het kan altijd nog beter. Of het nu gaat om welzijn of om milieu. Zo zet je samen weer een stap vooruit.

De media presenteren de negatieve incidenten alsof ze gemeengoed zijn. Een klein aantal superkritische mensen is er blijkbaar bij gebaat dat de varkenssector uit Nederland verdwijnt. Zij weten de media met hun hele en halve onwaarheden om de tuin te leiden, ze zetten bewust een oneerlijk beeld van de sector neer. Daar gaan we nu met Varkens Vandaag een stokje voor steken.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Voor meer info: www.varkensvandaag.nl

 • no-profile-image

  mijn advies
  doe je ding, doe het goed en netjes, geniet van je bedrijf en zoek niet de publiciteit.
  een burger zal nooit de handen op elkaar krijgen voor een varken in een hok al is het nog zo licht, groot en netjes
  begrip zal hij niet hebben en tegenstanders krijg je er absoluut niet mee om
  de varkenssector heeft toch weleens meer een offensief gelanceerd met een dame als blikvanger
  het is zoals te voorspellen was "doodgebloed"
  spreken is zilver, zwijgen is????????????

 • no-profile-image

  Spreken is twitter, zwijgen is fout.

 • no-profile-image

  Spreken is twitter, zwijgen is fout.

Of registreer je om te kunnen reageren.