Varkenshouderij

Achtergrond 409 x bekeken 31 reacties

Richtprijs biggen veel hoger dan NVV-notering

De richtprijs voor biggen ligt met € 38,92 veel hoger dan de notering van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (€ 33,00 per stuk). Dit grote prijsverschil geeft aan dat Nederlandse vermeerderaars veel meer voor hun biggen moeten krijgen dan zij ontvangen. Voor export liggen de prijzen van losse koppels rond € 25,00 per stuk.
Het grote probleem voor de afzet van biggen is het veel te ruime aanbod van de dieren. Vleesvarkenshouders die geen vaste afspraken hebben met vermeerderaars, kunnen de prijzen van de dieren zodoende drukken. Zij lijden ook verlies, maar dat is niet zo groot als dat van vermeerderaars. Als de huidige uiterst slechte financiële positie van zeugenhouders nog een tijdje aanhoudt, zullen velen van hen stoppen.
Het aantal zeugen zal in heel Europa sterk moeten dalen voor een flinke verbetering van de biggenprijs. Als de blijvers alle zeugenplaatsen van stoppende vermeerderaars overnemen, daalt het aanbod van biggen niet. Sterker nog: de overblijvende vemeerderaars halen vaak meer biggen uit een zeug dan degenen die stoppen. Zodoende kan het aanbod van biggen dan nog stijgen.
Ook zal niet elke vermeerderaar kunnen stoppen met zijn bedrijf. Hoe is zijn financiële vooruitzicht na de sluiten van de deuren van zijn bedrijf? Is zijn vermeerderingsbedrijf tegen een goede prijs te verkopen en hoe groot is de restschuld na de verkoop? Krijgt hij daarna een baan met een minimumloon of een uitkering? Een vermindering van het aanbod van biggen in heel Europa is dus niet niet zo gemakkelijk te realiseren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Derk, echt op de hoogte ben je niet, want topbiggen kosten toch al gauw 4 tot 5 euro boven de N.V.V. dan zit je dus wel op de richtprijs. Verder beuren grote fokkers die op Duitsland leveren nog veel meer toeslag. Deze jongens draaien echt geen verlies. Verder zijn de biggen de eerste helft van 2011 erg goed aan de prijs geweest. Het is dus maar hoe je het bekijkt.

 • no-profile-image

  varkenshaas

  @Boer, er zitten momenteel grotere fokkers in de financiele shit. Komt dat omdat volgens jou de biggen dik aan de prijs zijn geweest het eerste half jaar ?

 • no-profile-image

  boertje

  NVV is een gemmiddelde prijs.
  voor de beste biggen wordt een euro of vijf meer betaald, maar vaak zit er een enting op van circo en micopl.
  Om de beste biggen te krijgen moet je vaak duurder voeren. De stal op en top hebben (dus een redelijke financiering).

 • no-profile-image

  boertje

  @boer bel maar eens naar de dlv of rabo of zo en 4a5 op nvv nu droom maar lekker verder je word onder het zeil getroken zijn er maar weinig die dat nu beuren

 • no-profile-image

  john

  richtprijs is leuk en aardig.. kijk eens wat een big 17 weken geleden gekost heeft en wat nu de richtprijs is... De biggen gingen toen voor 46 euro van de hand terwijl dit eigenlijk 38,7 had moeten zijn. Dit met de gedachte dat je pas weet wat de big waard was als het varken geslacht is. Voor de biggen van 33 euro is over 17 weken pas bekend op ze het waard zijn geweest

 • no-profile-image

  ook

  uhm boer drijfzand
  waarom zie ik in de omgeving dan bedrijven 400 tot 600 zeugen masaal stoppen , omdat die een goede prijs beuren denk je , ja daaaaaaaaaaaaag

 • no-profile-image

  varkensboer

  boer drijfzand: verleden week heeft de grootste vermeerderaar van vlaanderen het concordaat aangevraagd (chapter 11 in the us) . Naar het schijnt een put van 11 miljoen euro . Nog iets : laatste weken zijn hier 4 varkensboerenkoppels uit elkaar, nochtans allemaal grote villa, hoe zou dat komen ......

 • no-profile-image

  Patrick

  Varkensboer Vlaanderen !!
  Vooralleer binnen 72 uur het grondgebied van Vlaanderen en zen banken te betreden ... Wie word het ??? begint het mee een D of mee een V ??

 • no-profile-image

  mester

  straathof nu in koningsbos,limburg aan het bouwen voor 5000 zeugen,gennip in sterksel 4000 zeugen ,dus komend jaar nog veel te veel biggen

 • no-profile-image

  pfffffff

  @Patrick,
  Ooit was het hoofdletter D,nu kleine letter d !

 • no-profile-image

  john

  die biggen van straathof en van gennip zijn veel duurder dan de biggen va de bedrijven die nu verdwijnen... gemiddelde biggenprijs van bedrijven onder de 250 ligt 6 euro lager dan die op bedrijven van meer dan 1000... bij elkaar toch 150 voerwinst. Mesters die het nu van goedkope biggen moeten hebben i.p.v. technisch resultaat, vakmanschap en handelsmentaliteit moeten goed na gaan denken of ze straks die 6 euro per big meer kunnen betalen!

 • no-profile-image

  Patrick

  Je hebt de D ,de V en de ld . De ld is al lang van de V dus is het D of V . Maar als D een boer laat ruikt de V dat en omgekeerd . Want sommige banden leiden tot communicerende vaten tss de D en de V. alléé veur de goede verstoanders héééé

 • no-profile-image

  mester

  Patrick teveel palmkes gezopen,of goedkope wodka?

  Feit is dat de mesters al 3 beroerde Jaren achter de kiezen hebben.
  Fokkers 3 slechte Maanden. Op zich ook waardeloos,maar de klaagzang van sommigen gaat wat ver.
  Neemt niet weg dat het er voorlopig niet erg goed uitziet.

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  We gunnen elkaar het verlies niet. De vermeerderingsbedrijven vallen nu bij bosjes om, dus zo best hadden het die ook niet. Maar goed dat er veel bedrijven van 5000 zeugen weer bij gebouwd worden. We moeten toch wat op te leggen houden.

 • no-profile-image

  varkensboer

  aan Patrick : het is den Ludo uit Pittem

 • no-profile-image

  Patrick

  Aan varkensboer ! Ik dacht dat mijn achterneef al meer dan 1 jaar geleden in dit nestje zat en zijn geluk had gezocht niet zover de plaats waar Hot Marijke tegenwoordig haar diensten uitvoert.
  De rest hou ik nog binnenskader en verder dacht ik dat LD al lang in Vandenavenne is opgegaan .
  Leroy , Lokeren gekocht i.o van ... . Of stoot Vandenavenne een anders-naamklinkende verliespost af via concordaat , ik zou meer in die richting gaan denken ... .!

 • no-profile-image

  jonge

  Ach mensen in plaats van te reageren lees de boerderij van afgelopen dinsdag daar staat toch echt dat VOLGENS DE RABOBANK DE SITUATIE IN DE VARKENSHOUDERIJ NIET ZO SLECHT IS, volgens mij weer zo'n manneke die echt niet weet wat er bij de plaatselijke banken speelt en hoe de situatie op veel bedrijven er voor staat...

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik denk dat ze bij KBC bank in Belgie daar anders over denken en dan verwijs ik naar mijn reactie hier net aan varkensboer Vlaanderen . Wat ik het ergste vind dat is wat varkensboer schrijft koppels met grote villa's uit elkaar zijn gedreven . Ik vrees dat de (wel eens beauty) boerinnen binnenkort langs de straatkant te koop staan in Wvl. Geloof mij ik heb 20 jaar geleden enkele (boere)dames uit de streek van taalgrens>Kortrijk - Roeselaere - Oudenaarde met al te veel hoogmoed gekend . Deze madammen zijn veelal getrouwd met een boemende varkensboer (gekende namen in O-W VL.Vlaanderen...) investeringen in kranten enz vermeld van onrealistische orde alle door hoogmoed tegenover de buren en jan en allemaal en zie nu . Ik denk in vlaanderen die boeren mee wat land (niet al te veel groentecontracten op 100den ha contractgrond...) zoogkoeien en dikbilkalfjes afmesten nog er het best van af zijn de madammen die ten tijde in dit verhaaltje stapten hebben ook al veelkleurige sneeuw gezien maar staan er iets beter voor op vandaag . Diegene die de landbouw toen vaarwel hebben gezegd staan er op vandaag het best bij , maar ja Aveve De Boerenbond Den Drietand zorgden toen te veel voor de overtuiging een toekomst in de landbouw te zoeken , vandaag hoor je die niet ...of je komt ze tegen in een (niet sneu)kranten-artikel over de broodprijs (nieuwsblad vandaag) of ergens op een niet geoogst tarweveld tss Deftinge en Lierde.

 • no-profile-image

  kleine prutsvermeerderaar

  Hier in Nederland kunnen ze er ook wat van.Laats nog stond er in in een Regionale burgerkrant een mega varkenshouder die maar door zwetst.Je moest de achtergrond eens weten,nu dan geen hoogmoed verhaal maar dat hij de slechte tijd en het negatieve verhaal omzette in samenwerking met andere grote varkenshouders.Niets mis mee maar gezien de groeistuipen van deze ondernemer terwijl hij enkele jaren zo failliet was als maar kan en toen een zeur verhaal ophing.Nu vindt hij zich een winnaar maar het werk wordt niet meer door Nederlanders gedaan en bedrijfsleider van de bank en Voerfirma geworden is.Als je Boerderij leest en de R.bank begint nu ook al te zwetsen met dat de situatie niet zo erg is.Als we dan de bedrijven die een voorkeursbehandeling hebben gehad(ook van de periferie) nu een een hogere rente laten betalen voor het vele geld wat ze geleend hebben en nog niet terugbetaald hebben i.p.v. kortingen.Die kosten halen met hun schaalgrootte wel ergens anders weg volgens Dhr Thus. Een procentje of 6.want de meeste megabedrijven die de laatste jaren te duur gebouwd en moeten de normale gezinsbedrijven voor aan de kant die meer rente betaald hebben.Hoezo structuurbeleid van de banken.Als de NVV een oplossing zoekt is dit een oplossing en niet de boeren die afwachtend zijn geweest(verstandig en meer burgerdraagvlak) en niet de oorzaak zijn v.d overproductie dus een goede vergoeding v.d banken en periferie voor de stoppers.Bij opzet(sturing van de overproductie) is betalen dat is werkelijkheid vooral als je als bank kleur bekent.Een Ervaringsdeskundige.

 • no-profile-image

  Jonas

  Natuurlijk vindt Thus de situatie niet zo dramatisch, als hij dat wel zou vinden moet de Rabo na het gesprek met nvv en lto met geld over de brug komen om de varkenssector op de een of andere manier tegemoet te komen. En daar zit de Rabo natuurlijk niet op te wachten, de hand op de knip. Tussen de regels door kun je lezen dat de Rabo de bedrijven die nog steeds meer onderpand hebben dan hun financiering groot is, geen geld meer zal lenen, zodat die varkenshouders gedwongen zijn de tent (en grond) te verkopen. Dan komt er weer geld vrij om de grote jongens bij te financieren, want als die toko's leeg komen te staan kost het de Rabo wel geld, en dat willen we natuurlijk niet.....Tja, zelfs de Rabo gaat over lijken, puur om het geld.

 • no-profile-image

  eric jansen

  2 opmerkingen

  1) Logisch dat de Rabobank het niet zo zwart ziet als ze dat zouden zeggen ,wie koopt dan een van de bedrijven die zei gedwongen in de verkoop doen. En nog meer boeren zullen zeggen heren hier is de sleutel uw mag uw varkens morgen zelf voeren want ik speel niet meer voor zetbaas/ goedkope arbeidskracht.

  2) Vermeerderaars en Mesters stop nu eens met te zeggen wie te veel of te weinig betaald en trek samen op .anders spelen banken, slachthuis ,enz ons maar tegen elkaar uit en vallen we hun niet lastig

 • no-profile-image

  W Geverink

  Haha!!!Ik zie het helemaal voor me. Niks aan de hand mensuh !!! roept Thus met een helmpje op zijn hoofd vanonder zijn bureau, waar hij met de vingers in de oren het moment afwacht dat de agrarisch onroerend goed luchtballon uit elkaar knalt.

 • no-profile-image

  Frans

  De Rabobank is geen sociaal werker, punt. Het is een geldfabriek en zo moet je hen ook zien, niet anders. Boeren die nog niet in 2013 geïnvesteerd hebben, kunnen vaak nog wel zonder kleerscheuren voor de bank stoppen. Zij zijn domweg te laat en krijgen geen geld meer, punt. Die tot de nek toe in de schulden zitten, mogen niet omvallen. Je mag ze gerust tot "zetbaas" bestempelen, dat zijn de kalvermesters ook bij Van Drie en in feite de melkveehouders ook (kunnen immers ook geen kant op in afzet). Zetbaas of loonslaaf, daar hoef je echt niet ongelukkig van te worden.

 • no-profile-image

  few

  Het zou maar zo kunnen dat diegene die nog niet in 2013 geinvesteerd hebben beter af zijn. Er komen nieuwe technieken die veel goedkoper zijn. En kijk maar naar de prijs van luchtwassers die is al een stuk goedkoper geworden en werken veel zuiniger dan de eersten, dus misschien wordt het nog wel wie het laatst lacht, lacht het best

 • no-profile-image

  kleine prutsvermeerderaar

  Frans,we hebben het over economie.De grote varkens bedrijven horen hier niet thuis daar is ons prutslandje te klein(duur) voor dit proberen ze wel te forceren maar het is net als Geverink omschrijft een luchtballon die.....!De burgers willen dit niet bewust en onbewust.Als je goedkoop en zonder bankrentesubsidie wil produceren zonder hulp kun je veel van de kleintjes leren die er nu nog zijn, die hebben bewezen dat ze kunnen laveren en incasseren.Dit geeft aan dat de beste boeren horen te blijven en rest moet wegwezen als bank echt op wil treden en dus echt rekent en echt duurzaam wil verdienen. Hoe meer ondernemingen hoe meer werk hoe meer verdiensten voor een bank e.t.c.Inderdaad@few,hoe lager je wacht hoe makkelijker 2013 wordt.Koeienboeren hebben grondgebonden samen met een bank en sommige varkenshouders ook.Als we de nieuwe kredietbeoordelingen op na slaan had deze waanzin nooit mogen ontstaan en daar zijn sommige boeren ook zelf schuld aan(vaak door angst gevoed anders hoor je er niet bij).Dus als je echt voor je zelf boert en je gezin moet je collectief de sleutel van je grote megabedrijf aan de bank geven en ze aan het werk zetten.Daar hoef je dan ook niet ongelukkig over te voelen want de periferie staat al te wachten om je bedrijf voor weinig over te pa(i)kken en zo lang jij er nog in gelooft en weer voor een opvolger zorgt en blijft investeren totdat je er zelf geen bal meer van snapt ga je er in een zwak moment vanaf.Goedkoop produceren doe je in het buitenland waar ruimte en afname is dus we verliezen onze export positie.En horen de verpaupering van het platteland tegen te gaan door de gezinsbedrijven in het zadel te houden en samen te werken maar niet met de grote boeren gedachte ondernemers.Fabrieksgedachte is al te ver doorgeslagen in dit land en is een potentieel gevaar voor de transparante eerlijke voedselvoorziening in Nederland en niet geloofwaardig voor boertjes en burger.Laat staan dat we nog opvolger krijgen(ook vaak geen interesse meer) ,die rennen keihard weg voorbeelden genoeg gezien van grote voorloper bedrijven waar de ouders met de poet blijven zitten.Bulkwagen vol en veewagen vol is mijn criterium en de rest is bulshit als maatvoering voor Nederlandse begrippen en dus niet ingewikkelder maken als het nodig is=duurzaam zonder kunstgrepen.Een varken is geen mens,dus ga ze niet zo huisvesten als in een bejaardentehuis.

 • no-profile-image

  boereke

  We kunnen hier wel de rabobank aanvallen maar we kunnen beter de plaatselijke bank bellen

 • no-profile-image

  henkie

  Zeker beter niets te investeren voor 2013 het zou zomaar kunnen dat het ammoniak plan weer uitgesteld wordt,geen luchtwasser dus.

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Als Nederland te duur is om varkens te houden, waarom bouwen ze dan 5000 zeugen bij sterksel en niet in duitsland? Hij is ook niet gek toch?

 • no-profile-image

  eric jansen

  Het gaat niet om de Rabobank te bekritiseren want wij boeren nemen zelf de risico,s . Maar waar is het sociale en coöperatieve idee gebleven waarmee onze groot en betovergrootvaders de bank hebben opgericht . Bij de andere banken willen aandeel houders winst maar dat was toch niet het idee van de Rabobank .

 • no-profile-image

  kleine prutsvermeerderaar

  Boereke zegt het goed je hebt ook nog plaatselijke banken die dol zijn op dat soort gekken,past wel in de straat-egie van de voorlopersgedachte de markt afdwingen(eigen markt) en overproductie door niet Boeren vooral in die hoek.Het zal zeker een initiatief van voor de crisis zijn.Als het niet lukt laat je het failliet verklaren of 10 fokkers van 500 zeugen de geldkraan dichtdraaien en alles daar concentreren.Ze zoeken nog zetbazen,dus.

 • no-profile-image

  boer

  Als je in nederland ongeveer 20 miljoen beurt is het intersant om in sterksel 4000 zeugen te bouwen[is iets meer dan verdubbeling van huidige aantal

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.