Varkenshouderij

Achtergrond 302 x bekeken 11 reacties

Op naar China

In China is varkensvlees zo duur dat de overheid met subsidies de productie opjaagt. In de Hoorn van Afrika ontbeert de bevolking voedsel. Hier in West-Europa is eten in overvloed en knijpen we de producent uit.

Zo op het eerste gezicht is de Chinese boer het beste af. Schaarste aan vlees drijft de prijs flink op. Totale ontbering is er zeker niet en dat gun je ook niemand.
Onze luxe hier is echter het andere uiterste. De bevolking geeft nog maar 12 procent van het besteedbaar inkomen uit aan voedsel en vertoont welvaartziektes als het stelselmatig bekritiseren van vele vormen van productie.
Zelf ontvangen we in de showroom regelmatig Chinezen. Ze eten van het hele varken, de kop en de poten nog het liefst. Zoals pas een tolk vertaalde: “We eten alles op vier poten, behalve de tafel”. Zelfs een hond en een kat villen ze nog zowat levend. Niet dat ik dat goed praat, ik zou het zelfs toejuichen wanneer de gehele Nederlandse vloot aan dierenactivisten naar China vertrok. Meer dan genoeg te doen, lijkt mij.

Overheidssteun

‘Nooit meer honger’, klonk het in Europa na de Tweede Wereldoorlog. De productie werd ook hier tientallen jaren lang opgejaagd met overheidssteun. De boerengeneratie die hiervan het meest geprofiteerd heeft is nu pensioengerechtigd of zit er kort tegenaan. Ze mopperen dat Randstedelingen in de oorlog voedsel kwamen halen en nu de hele boerderij. Ondertussen leeft een laatste generatie boeren in luxe. In zijn eentje verorbert hij het ooit verworven familiekapitaal tot op de bodem van het bord.
Hopelijk zijn komende boerentalenten in staat respect af te dwingen bij de bevolking voor voedselproductie. Kunnen ze de harmonie vinden met dierknuffelaars, bestuurd door slechts een handvol directeuren, die hun eigen vetbetaalde job hebben gecreëerd?

Zelf organiseren

Het belangrijkste is echter om ook in Europa een (kleine) schaarste te creëren. De politiek is daar fel op tegen, dus daar moet je de steun niet zoeken. Zowel het particuliere als coöperatieve bedrijfsleven is eveneens afstandelijk, al hebben ook zij uiteindelijk baat bij een meer welvarende boerenstand.
Deze boerenstand zal het zelf moeten organiseren. Niet eerst als een blinde produceren en dan maar zien of er vraag is. De komende generatie boeren zal meer met de markt bezig zijn dan met productie. Daarbij kunnen ze inmenging van overheden missen als kiespijn.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  waarom zouden de cooperaties het niet kunnen? Zie naar het nieuws van de Telecomboeren, die massaal hun mobieltariefen omhoog gooien achter elkaar, daar is geen afspraak gemaakt? De overheid vind dat minder erg, dan dat gebeurd in voedselproductie, want met prijzen,die daar omhoog zouden gaan,betekend dat een deel van de bevolking minder heeft te besteden aan de rest van de economie en dat mensen met bijstand,uitkering, dus ook meer moeten krijgen,dus een hogere uitgave van de overheid. Dus de overheid zal ten alle tijden verkomen,dat de prijzen extreem stijgen en noemen het nog wel vrije handel? Den Haag en Brussel weten echt wel wat ze doen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Het is mij uit het hart gegrepen @Johnny, ge slaat de spijker vierkant op z'n kop!!!... Maar nu blijft voor mij de vraag; hoe hardnekkig is de chronische productieziekte???... En hoe hardnekkig de handel en politiek???... ER zal wel een koude sanering aan vooraf gaan, denkt o.g.t. Uiteindelijk zal dan de producent/boer het gelag betalen en de Chinezen gaan ons van voedsel voorzien, ach dit moet ge met een korrel zout nemen. Maar dat het productie-denken moet omgezet worden in winst-denken wordt hoog tijd!!!... Misschien is het voor sommiggen al te laat ???...

 • no-profile-image

  Han

  Waarom kunnen we als boeren geen schaarste creéeren? Heel simpel we mogen geen prijs afspraak maken, we mogen geen productie afspraken maken. Alles wettelijk geregel via de waakhond NMA. Last but not least je krijgt nooit alle boeren op deze lijn er is altijd één die wil profiteren van de schaaste gecreerd door de anderen. Ik vraag me zelfs af of het Oude Veiling Systeem van doordraaien als de prijs onder het vastgestelde plafond komt is toegestaan. Laten we wel zijn toen dik een jaar geleden, de politiek vreesde dat er een "tekort" zou komen aan o.a. komkommers, werd de eis gesteld aan het uiterlijk (krom, pukkeltje etc.) geschrapt uit de product eisen in de Brusselse burelen.

 • no-profile-image

  john

  eet je veestapel zelf op, als je 10 000 euro tekort komt ruim je 30 zeugen op of 130 vleesvarkens minder in de stal. Dat heet marktwerking. Misschien dat banken deze eisen wel gaan stellen?? De glastuinbouw moet ook de productie afzekeren om overschotten en extreem lage prijzen te voorkomen. Wanneer zijn wij aan de beurt?

 • no-profile-image

  ikke

  dit is de theorie van kondrtieff, en al honderden jaren geleden voorspelt. De producentenprijzen zakken. In deze cyclus zitten we nu. Maar stel u gerust, het is een cyclus, dus aan deze periode komt ook een einde.

 • no-profile-image

  ikke

  de a niet getypt, kondratieff

 • no-profile-image

  Han

  Johnny spreekt over het eten van honden, katten etc. en wil hier de dierenliefhebbers op af sturen. O.k. ik begrijp hem, heeft hij geen last van deze pottenkijkers. Maar laten we eerlijk zijn het eten van deze dieren beperkt de milieu belasting, door kadaver verwerking en afval behandeling. Laten we eerlijk zijn deze honden en katten krijgen echt geen Kittekat en Bonzo diner met vitamientjes, ze leven van afval.

 • no-profile-image

  ed bakker

  Johnny ik blijf er bij het canadese quotum systeem zoals hier in melk en pluimvee (vlees en eieren )gebaseerd op een kostprijs volgens mij het beste en eerlijkste is maar de verwerkende industrie is er meestal tegen en die zijn bijna altijd beter in de politiek betrokken (lees zij financieren de politiek)dan de landbouw wereld Het houd echt niet de onrendabele en slechte boeren overeind en de winkel prijzen zijn ook niet veel hoger als b.v. in de USA Maar zo als met de varkens al JAREN gaat is niet leuk meer ondanks alle programa's om te stoppen (ook hier in canada)zijn er in de westelijke wereld gewoon nog steeds te veel varkens

 • no-profile-image

  boeren hebben macht

  10 % minder varkens is voor de grote en de kleine boeren beter en is ook nog gunstig voor mest/voerprijs

 • no-profile-image

  realist

  hoe krijg je 3 boeren onder 1 hoed : moet je er 2 doodslaan !!

 • no-profile-image

  geen woorden

  zeg, boeren hebben macht,

  als jij het nou eens ging organiseren, dan krijgen de producenten mischien eens loon naar werken.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.