Varkenshouderij

Achtergrond 380 x bekeken 35 reacties

Duitse veilingprijs varkens stijgt

De 1.640 aangeboden vleesvarkens brachten vanmiddag met € 1,56 per kilo 1 cent meer op dan vorige week woensdag op de Duitse internetveiling Teleporc. De prijsstijging is hopenlijk een signaal dat er een omslag op de markt voor varkensvlees komt. Italiaanse vleeswarenfabrieken beginnen volgende week weer volop te draaien. Dat zou de afzet van hammen kunnen stimuleren. Er keren meer vakanteigangers terug dan er weg gaan. Het aanbod van varkensvlees is nog wel groot. Dat staat een forse prijsstijging in de weg.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Robert DE MELKER

  goeiedag collega, lichte stijging "mogelijk" voor de mestvarkens zie ik?? Mag ook best wel,wat er allemaal niet gebouwd wordt de dag van vandaag,ik was vorige week op rondreis buurland Belgie, ja wat heb ik daar nou allemaal gezien heb...? Het is net of die varkenskweekers met een "booming" bussiness bezig zijn??! Maar howla als je je oortjes legt...verdient er niemand één sikkepit...Wie kan dat nou begrijpen man?????

 • no-profile-image

  piet

  Beste robert de melker. Ik weet niet in welke bedrijfstak u werkzaam bent, maar deze reactie hoor ik vaak."Die varkens boeren klagen maar, maar zie ze toch eens bouwen" Telkens moet ik dan weer uitleggen dat als ik na 1 jan 2013 nog varkens wil houden mijn bedrijf aan nieuwe eisen moet voldoen. Eisen die een flinke investering tot gevolg hebben. Wil ik deze investering financieren zonder de kostprijs te laten dalen { dus vaak is dat uitbreiden }, kan ik naar 1 kopje koffie bij de bank weer naar huis en kan ik na 2013 geen varkens meer houden. Dus zou ik het op prijs stellen dat de mensen die reageren zich wel wat zouden verdiepen in de achtergrond van deze bouw praktijken.

 • no-profile-image

  Brijboer

  Zeker wordt er nog volop gebouwd, die mensen tref je hier niet op het forum. Zijn immers druk met hun bedrijfsontwikkeling en kunnen de tijd wel beter gebruiken.

 • no-profile-image

  bijboer weet het niet

  zou je niet wat brijvoer eten ipv belachelijke reacties te geven brijboer,nl

 • no-profile-image

  vleeseter

  Inderdaad schrijven reageren sommigen als een kip zonder kop, ook zelf vind ik het een ingewikkelde materie,
  telt het alleen voor de varkens of ook voor de kippen?, en weten jullie nu al zeker dat het verplicht is in 2013, immers de bovengrondse dieseltanks hadden een dubbele lekbak moeten hebben en ook dit is uitgesteld, en kom je er dan financiel nog wel een keer uit? of worden het allemaal Rabobedrijven
  het kost allemaal niet niets als ik zo hoor

 • no-profile-image

  Realist

  De grootste groep laat zijn frustraties de vrije loop, maar organiseert zelf niets en sluit zich ook nergens bij aan. Een middengroep vindt het allemaal prima en buffelt lekker door. Slechts een piepkleine groep vindt dat het anders moet en onderneemt ook actie. Wees eerlijk, niemand heeft toch de illusie dat dit forum of ander geweeklaag ergens ook maar één millimeter aan toevoegt?

 • no-profile-image

  boer

  realist deurne. natuurlijk word het niet beter als men een reactie geeft op dit forum. toch lucht het voor sommige mensen op, om eens een keer te vertellen dat we bestolen worden door onze afnemers, elke keer is het weer wat anders, nu zal het de 0 groei in europa wel zijn dat de varkens niet zullen stijgen. als ik kon stoppen stopte ik er direct mee, maar ik zal nog vele euro s naar de bank en voerboer moeten brengen voor het zo ver is, als ik door mijn eigen falen naar de klote ga, kan ik daar vrede mee hebben, maar als ik door het parrasitair gedrag van onze afnemers het loodje moet leggen. vind ik het wel prettig om mijn woede af en toe is op dit forum kwijt te kunnen

 • no-profile-image

  Jonas

  Groot gelijk, boer vlakbij. En bovendien moet men klagen niet gaan verwarren met de realiteit hier neerschrijven op dit forum, want dat is wat hier voornamelijk gebeurd. Een realist (Deurne) zou dat verschil toch moeten kunnen zien. Helaas is de realiteit inmiddels zo triest dat het op klagen begint te lijken, maar dat is het dus niet. De koude sanering is nu eenmaal in volle gang, dat is een realistisch feit. Dat we al jarenlang bergen geld bij moeten leggen, al dan niet door onze (vermeende) overproduktie, en al dan niet door toedoen van de politieke spelletjes van de retail en nma, is ook een realistisch feit.

 • no-profile-image

  Patrick

  Merkel en Sarkozy zijn even nerveus als de doorsnee varkensboer , niets voor niets hebben ze beslist de Belgische proffesor economie meer bevoegdheden te geven dan hij al had zekers mbt het aanstormende probleem . Spijtig genoeg zitten we sinds enkele weken direct op de verbruikersmarkt en geloof mij deze remt niet meer deze ligt gewoon stil , als je mij vraagt de varkensprijs te voorspellen dan vrees ik hoe spijtig dat ook moge zijn de varkensprijs naar een nooit gezien dieptepunt gaat. We gaan naar een nieuwe crisis die als nooit tevoren het consumentenverbruik gaat beinvloeden , als een rostblok die de berg afdonderd komt deze naar ons . Men zegt er zijn teveel groenten te veel varkens FOUT de consument koopt gewoon niet . In de H Tesco ligt 80% van het verpakt varkensvlees mee de sticker min 20% erop gewoon om reden overdaags door geen verkoop . Paniek al om op de handelsmarkten , iedereen belt iedereen in paniek van ,, Het is getopt" Wat doen we nu ??? En nog eens mee overproductie heeft het niets te maken ken producten die verre van een overproductie hebben en daar is het ook gestopt . Vermits de D graanprijs al daalt door economische groeiremmingen kunnen we er van uitgaan dat we straks allemaal de sigaar worden , heb mais verkocht nat voor volgende week te dorsen aan 261 euro/ton , ook al is de handelaar blindelings te vertrouwen , het zal worden combine op het land zijn camion erbij oogsten lossen wegen en betalen niets anders geen tuss stockages neen afrijden wegen en cash en hopelijk word dit niet mijn duurste voor dit seizoen want vandaag ben je van niets meer zeker zelfs niet van producten met aankomende schaarste.

 • no-profile-image

  john

  voer de vleesvarkens maar zeugenbrok, normaal krijgen we schaarste door de hitte. nu moeten we hem zelf maar creeeren door groeivertraging in te bouwen. Aan de andere kant normaal komt de grote hoop in september / oktober als de zomer voorbij is. Die hoop komt er nu niet dus de prijs kan dan omhoog. Ik neem aan dat dan de opslagregeling ook weer leeg is. Ik kan mijn biggen nog 3 vasthouden. 3 weken zeugenbrok en kijken wat de prijs doet.

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Patrick heeft gelijk. Het spul is niet te verkopen door de economische recessie en we zitten nog niet op het dieptepunt van de recessie !!!!!! Het enige wat zou kunnen werken is het laten verdwijnen van de te dure Euro.

 • no-profile-image

  WW

  @ Patrick, wat heet niet te verkopen, de vraag naar varkens was voor in de week in Hongarije groot, vlotte handel tegen een hogere prijs. Alles word nu op de recessie geschoven, maar waarom is de mais dan €261 bij jullie zoals je schrijft? Waarom zijn de rose kalveren hier fors duurder, waarom zijn de slacht koeien fors duurder en dat vlees word toch ook verkocht in de winkel of is hier de marktmacht van de supers nog niet overheersend. Waarom roepen de slachterijen in Duitsland al de hele week dat ze niet duurder mogen worden, bang dat de markt zijn werk doet, kleiner aanbod, grotere vraag dus hogere prijs zou ik zo zeggen. + 5 is heel goed mogelijk als de slachterijen het vlees niet te goedkoop hadden verkocht. Zal dus wel +2 worden en als we geluk hebben een centje meer, volgende week het zelfde spel en alles wat we er nu bij krijgen leveren voor eind september weer dubbel in. Zo willen we het toch? We laten alles zo als het is, we zijn druk met de niet betaalde rekeningen te tellen en elke week constateren dat het bedrag steeds hoger word, maar we doen niks. Hoe lang blijven we nog niks doen of zijn we te bang dat we eerder om vallen dan de buurman. Collega's als we willen dat het anders word zullen we het zelf moeten doen, niemand doet het voor ons, iedereen vind dit systeem prima omdat ze er allemaal aan verdienen. De regie moet weer terug bij ons, pas dan gaan de varkens weer geld op brengen. Voor iedereen die denkt, dat als er maar voldoende stoppen, heb ik een boodschap, vergeet het, op deze manier overleeft alleen dat varkensbedrijf, dat andere bronnen heeft waar geld verdiend word en niet het gespecialiseerde vakens bedrijf.

 • no-profile-image

  Patrick

  Herkenbaar verhaal (ivm vraag uit Hongarije om vlees)kan zijn soms doet
  ,,hopen op" leiden tot aankoopideen was ook bij oa de groothandelsmarkt vorige week zo en eens de waar in de schuurtjes sloeg alles in de rem , volgens mij ook aankoopstrategien om de prijzen te doen dwingen in een markt waar iedere hypermarkt vecht om zijn klant.
  Weet zo een handelaar die door SPAR wild werd gemaakt 20.000 suikermaiskolven per dag te leveren , een onmogelijke vraag , wat raad je na een week wist de man zelfs niet meer waar 6000 te slijten en gisteren belde hij in paniek alles is gestopt. Zelfde mee het vlees daar gaat dat ook zo. De maisprijs dat heeft te zien met zéér plaatselijke toestanden zoals een ganzenbedrijf voor ganzelever die dringende natte iets zure mais nodig heeft niets meer.

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Ik heb een neventak met een exclusief eetbaar produkt. Deze markt is de laatste 4 jaar door de recessie met 50% geslonken doordat er geen geld in de markt zit. Partijen durven geen enkel risico te lopen en kopen zeer gericht aan. Vroeger wilde men nog wel eens wat extra kopen en kwamen ze dat altijd wel kwijt. Dat laatste is helemaal over.

 • no-profile-image

  Bob

  WW spreekt WW (wel waarheid). We realiseren momenteel vooral flinke uitbreidingen bij handelaren (zie open dagen) in varkens en in mest. De slimme cowboys verdienen nog goud. Dan nog een aantal projecten van duizenden zeugen van uitgekochte ondernemers. Alleen Helmond betaalde al 50 miljoen om enkele varkensbaronnen uit te kopen. Tot slot degene die goed gegokt hebben met biovergisting. Subsidies lopen daar op van een half miljoen tot miljoenen per jaar (zie open dag/symposium).

 • no-profile-image

  pj

  Wij leggen vanaf 1 mei nog maar de helft biggen op van normaal en daardoor kunnen we aandeel ccm verhogen en de bijproducten boven 2 eur/% weglaten waardoor voerkosten nog enigzins binnen de perken blijven.Bijkomend voordeel is dat we geen mest hoeven af te zetten op lange afstand,betere resultaten draaien en tijd over hebben voor vrije tijd.Aannemer heeft zich gelukkig ook niet aan de afspraken gehouden zodat nieuwe stal nog steeds niet klaar is.We zijn ook sowieso niet van plan om de plan in september vol te leggen om dan in januari weer te moeten bedelen om varkens kwijt te worden tegen redelijke prijs.Voor niks werken laten we graag aan anderen over.

 • no-profile-image

  boer

  Aan WW, Haarle: Het zou eens goed zijn wanneer de N.V.V zich hard zou maken om de idiote eisen van 2013, op zijn minst en minimaal 5 jaar op te schorten. Liefst natuurlijk definief. We weten allemaal drommels goed dat deze eisen er puur op gericht zijn om met name de varkensboeren weg te saneren. In het milieusprookje gelooft niemand meer. De reden is natuurlijk vooral de slechte economische situatie van de algehele economie en in het bijzonder van de meeste varkensbedrijven. Een pas op de plaats, minimaal, zou in deze steeds zwaarder wordende tijden heel normaal moeten zijn. Graag reactie.

 • no-profile-image

  down under

  @boer drijfzand, wat denk je dat de politiek er mee doet? Niets. En ik geef ze dan ook nog eens groot gelijk, er zijn immers al genoeg bedrijfen die al wel "2013 proof" zijn. (waar onder ik behoor) Moeten/mogen die dan de extra kosten maar bij de overheid declareren? Wat denk je dat daar de uitkomst van zal zijn. Ik ben dan ook van mening dat men zich juist sterk moet maken dat de regelgeving zonder verdere vertraging, doorgevoerd moet worden . Voor de meest schrijnende (financiele) gevallen zou eventueel een subsidie regeling bedacht kunnen worden.

 • no-profile-image

  joost

  Juist!!! Down under.

 • no-profile-image

  Jonas

  Wat zeggen ze vaak ook alweer over voorlopers.................?

 • no-profile-image

  john

  probleem van de regelgeving is dat het werkt met een vaste einddatum. Waarop alles gebeurt moet zin.

  Als nu de regelgeving zou zijn dat in 2008 20% van de varkens in groepshuisvesting moet zitten, in 2010 40%, in 2012 60, 2014 80, 2016 volledig.. en alles wat niet op tijd omgeschakelt is leeg moet staan tot het wel omgeschakelt is. Hadden we allemaal evenveel voor of nadeel gehad.

 • no-profile-image

  boer

  Aan WW, Haarle. Klopt dat er bedrijven zijn die klaar zijn. Probleem van de laatste jaren is dat je door de economische crisis en de langdurige slechte jaren bijna geen geld meer loskrijgt, dit geldt evenzeer voor de burgers. De kranten staan er vol van. Dit cruciale gegeven kende men enige jaren geleden niet. Hier draait het dus om, de geldverstrekking door de banken is bijna volledig op slot gegooid. Hoe moet een varkensboer dan aan krediet komen voor de verplichte aanpassingen?

 • no-profile-image

  guillaume

  Tjongge wat ben ik blij dat ik niet 2013 proof ben heb over gegaan en afwachtend ben en leeggedraait ben,voorloper? We zien over 2a3 jaar wel weer.Is het dan zo dat de voorlopers weer geld verdienen en dus margeverdeling weer klopt, zou ik het 2013 gereed bedrijf(aan Wie?handel.) in deze hoogtij verkopen want een stalinventaris en apparatuur is gauw versleten en vergen veel energiekosten.Is het daarna zo geweldig kun je zo een financiering krijgen, alleen wat is dan het lange termijn rendement/kostprijs in de "vrije markt" per zeug C.Q vleesvarkens plaats.Je kunt ook gewoon gaan werken en een hobby varken houden en een subsidie van de grotere blijvers om de schulden te saneren deze lenen tenslotte het goedkoopst i.s.m.de Rabobank.

 • no-profile-image

  Jan

  Groen labelsystemen zijn er nu al 17 jaar, groepshuisvesting werd 25 jaar geleden al volop geïntroduceerd. Wat waren de mannen slim die de laatste 20 jaar nog boxen plaatsten en geen emissie arme technieken toepasten! Nou niet gaan zeuren, de tijd zit erop.

 • no-profile-image

  pj

  Het is alleen maar goed dat banken gestopt zijn met geld verstrekken voor de nieuwe boveneuropse eisen als de rentabiliteit van het bedrijf hierdoor zwaar onder druk komt te staan.
  Doordat banken de laatste 10 jaar veel te makkelijk geld gegeven hebben in land-en tuinbouw zijn de tuinders zo hard gegroeid zodat er continue een overaanbod is en de grote al eigendom zijn van de bank en de kleinere amper nog een boterham kunnen verdienen.
  De varkenssector volgt nu!

 • no-profile-image

  guillaume

  Gewoon je bezit afgeven "Jan"(heb je die nog).Net zo als in het communistisch DDR.Als je denkt dat je nog wat te vertellen(afgeven) hebt in deze democratie.Gewoon aansluiten bij de Polen en Roemenen werken en niet .....zeuren.We hebben wat te zeggen over de Grieken maar de varkenssector financiering van de voorlopers en Rabo zal wel snor zitten dus de varkensrechten van de stoppers kunnen dan wel 500 euro opbrengen als het je zo goed gaat(betere prijs ontvangen van de vriendjes in de handel), heeft de overheid ook nog wat aan belastinggeld. Zo kun je lekker doorgroeien en concurreren tegen het buitenland met je te dure stal en personeel en de fijne margeverdeling en lekker laten zien aan de burger dat een grote stal goedkoop aanbieding vlees op verantwoorde wijze houd.Held op sokken!

 • no-profile-image

  Frits

  Met de verwachtingen in het vooruitzicht zouden de 2013 waardige bedrijven het in 2013 financieel wel eens heel moeilijk kunnen krijgen ........... Die het dan niet zijn kunnen dan nog stoppen en de rest minimumloont verder op dat moment.

 • no-profile-image

  WW

  "agrarier" boer d, ja er zijn zeker bedrijven die klaar zijn voor 2013 maar die hebben nu vaak grote problemen, zwaar geinvesteerd in dierwelzijn, milieu, voedselveiligheid, antibiotica reductie dus een grote hypotheek en daardoor zware rente lasten, hoge energie kosten van de luchtwasser en niks verdiend de laatste jaren en daar komt bij dat de bank vaak de hand op de knip houdt dus sporarisch bij financiert met name in Salland. De eerste bedrijven vallen nu ook om omdat de voerleverancier geen voer meer wil leveren omdat de bank er niet meer geld erin wil stoppen. Maar er stoppen ook bedrijven die al voor een groot gedeelte 2013 proof zijn maar waar de bank zegt, we gaan in de volgende stap niet meer mee. Al met al een lastig verhaal op dit moment omdat er vaak geinvesteerd is omdat je aan de eisen wilde voldoen om verder te komen. Nog ff een paar honderd zeugen/vleesvarkens extra om de zware milieu investeringen eerder "rendabel" te maken en dit alles hangt als een loden last om je schouders. Vind wel dat als je met elkaar A hebt gezegd bank/agrarier, je ook B moet zeggen. Het is een slechte zaak dat je als varkenshouder overal geld moet lenen (rekening niet betalen) zodat je overal met handen en voeten gebonden word.
  Wat vind de NVV van de extra regels, wat Brussel bepaald heeft kun je tegen aan schoppen maar heeft weinig nut, al zullen de zuidelijke landen het wel net zo doen als met het melkquotum. Wat wel een punt van aandacht is zijn de extra regels die Nederland er nog boven op heeft gedaan. Dit zorgt voor een concurentie achterstand en daar moeten we vanaf. Als Nederland wat extra's wil dan zal de overheid dat moeten betalen of mogelijkheden scheppen dat je het terug verdiend ( zonnepanelen op zijn duits b.v.)
  Vind het wel bewonderingswaardig dat velen er de moed nog inhouden tijdens het proberen overleven want meer is het niet op dit moment.
  Gr WW

 • no-profile-image

  varkenshaas

  @WW, de banken hebben de laatste jaren op veel bedrijven A gezegd, maar ook B, C, enzovoort. Dat gaan ze komend jaar niet blijven doen bij uitblijvende prijsstijging. Ga er maar vanuit dat er bedrijven in de shit komen die nog niet geinvesteerd hebben, maar ook heel veel bedrijven die al 2013 klaar zijn. Als de boven Europese investeringen niet betaald worden door de vleesmarkt zal de overheid deze boven Europese investeringen moeten gaan betalen. In mijn visie gaan allebei genoemde partijen dit niet doen en stevenen we zoals LTO al aangeeft af op een ijskoude sanering !!!!!!

 • no-profile-image

  guillaume

  Misschien moeten we op zoek naar andere investeerders dan banken. Misschien moeten we de Chinezen maar eens als durf investeerders de in de Nederlandse varkenshouderij introduceren.De prijs van de bedrijven zijn nu en volgend jaar historisch laag?Of is net met de horeca,lukt het de Nederlandse ondernemer niet heb je altijd nog het Chinees familiebedrijf die goedkoop en nog harder werken en veel voor weinig geld.Amerikanen hebben geen geld.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Het onroerend goed is waard huis + grond min de kosten om onbruikbare gebouwen (stallen) te verwijderen. Al leen je er een miljoen bij om je bedrijf groter en up to date te maken veranderd dat aan die getallen niets. Het maakt je dus geen slechtere ondernemer als je zegt tot hier en niet verder en stopt tenopzichte van iemand die een miljoen bijleend en hoopt voor het beste.

 • no-profile-image

  Boer

  En als maakt het jou een slechtere ondernemer / geen ondernemer meer, wat dan nog? Je boert voor jezelf, niet voor de bühne. Het helpt je niks om excuses te zoeken om het stoppen draaglijker te maken. Zeker niet over de rug van hen die doorgaan, tot heden behoorde je daar zelf ook bij. Stoppers zijn van alle tijden.

 • no-profile-image

  guillaume

  Het feit dat jij dit dit normaal vindt geeft aan dat dit scenario van overproductie goed praat terwijl kleinschalige bedrijven die niet de oorzaak zijn van de overproductie opzettelijk door o.a. grote (onder)nemers periferie en banken buiten de markt worden gedrukt terwijl ze zeker op technisch en financieel met hun grote goedkope Euribor hypotheken en hun nieuwe stal tot nu toe nog steeds en al jaren niet afgelost hebben en maar uitgebreidt C.Q. bijfinancierd hebben om hun slechte rendementen te verdoezelen.Dit geeft aan dat zulke ondernemingen financieel bekeken kapot zijn(behalve als je grond en of overheidsgelden geherinvesteerd hebt=onderpand).Als banken en periferie de risico's willen spreiden(vooral ook op ziekte gebied/grote concentraties)dan zou ik als sector maar eens oppassen dat men nu niet op het verkeerde paard wedt.Dit getuigd van slechte ondernemersschap en zeker niet duurzaam want dat hoor je aan een boer over te laten en gezin en ieder in de kolom de juiste prijsverdeling.Zo houden we over tien a 20 jaar geen boer meer over en hoeven we niet meer onze mening te geven.Als de grote bedrijven het financieel niet redden met deze prijsverhoudingen horen de banken deze te sluiten,nieuw, niet af maar niet over de rug van de kleintjes.Faillissementen zijn van alle tijden ook Twente ligt in Europa.O,ja tijdelijk leegdraaien zoals ik en eerst samenwerking met andere kleinere boeren ben ik meer voorstander van(betere draagvlak bij iedere burger) maar eerst de marge inpikkers heropvoeden en de banken en De Nederlandse voorlopersmentaliteit bedwingen.De in o.a.Europa geld recessie ruimt deze onzinmaatregelen vanzelf op.Succes met achter de feiten aan lopen in deze visieloze sector.

 • no-profile-image

  Opa

  Ik had vroeger ook nog graag door willen gaan met mijn 10 zeugen, maar anderen moesten er zo nodig 100 hebben.

 • no-profile-image

  guillaume

  Nee,nu heb je als je het heel goed doet 10 voor je zelf en 100 voor anderen.OFwel tegenwoordig 100 zeugen voor je zelf en 900 voor de meevreters.Werk en risico voor je zelf.De perfecte vrijwilligers,misschien kunnen we de grijsaards (genoeg aankomende jaren@respect)wel in de stal aan het werk zetten op therapeutische basis.(zorgenboerderij)

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.