Varkenshouderij

Achtergrond 23 reacties

Biggenafzet blijft slecht

De afzet van biggen blijft slecht. Vleesvarkenshouders leveren weinig slachtrijpe dieren af. Zodoende komen er ook weinig plaatsen voor biggen in hun stallen vrij. Het aanbod van biggen is dus te groot voor de vraag. Binnen de vaste koppelingen komt er ook druk op de relatie tussen de vleesvarkenshouder en vermeerderaar. De eerstgenoemde kan losse koppels biggen spotgoedkoop aanschaffen. De export biedt ook geen oplossing. Die loopt ook slecht. Alleen een fors herstel van de varkensprijs zal tot hogere biggenprijzen leiden. Vermeerderaars hebben dat hard nodig. Het water staat hen tot aan de lippen. De DPP-biggenprijs daalt deze week met € 0,50 naar € 23,50 per stuk. Dat is € 6,50 per stuk lager dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schuld groeit nog

  Hoe meer de fokkers nu uitgekleed worden des te duurder zullen ze volgend jaar worden.

 • no-profile-image

  biggenfokker

  Misschien wel misschien niet.

 • no-profile-image

  johnny

  En wie kan de biggen volgend jaar nog betalen?

 • no-profile-image

  john

  wie ze niet kan betalen mest volgend jaar geen varkens meer.

 • no-profile-image

  frits

  En wie kan de biggen nu nog betalen ????

 • no-profile-image

  alex flamand

  nog wat zeugen meer houden en streven naar een productiegetal van 35 biggen per zeug!het zal dan wel beteren.....
  das dan het logische gevolg van massaproduktie!!!!!!!!
 • no-profile-image

  John

  i.p.v. streven naar 35 biggen per zeug, streef ik naar een kostprijs van 35 euro per big. die 35 biggen kan een middel zijn maar is geen doel! elke big die je meer produceert dan gemiddeld betekent een kostprijsverlaging van 1 euro. Een bedrijf met 35 biggen kan de biggen 7 euro goedjoper aanbieden dan een bedrijf met 28 biggen per zeug. Factoren als arbeid moeten dan niet toenemen, maar welk gezinsbedrijf telt dat tegenwoordig nog?

 • no-profile-image

  boer

  Wie kan mij eens uitleggen hoeveel subsidie een koeieboer krijgt per jaar voor een gemiddeld bedrijf van zeg maar 60 koeien en 25 ha grond. En waarom krijgen alleen de koeieboeren subsidie en andere niet?

 • no-profile-image

  pj

  Melkprijs wordt kunstmatig hoog gehouden door middel van subsidies maar deze worden volgens mij langzaam afgebouwd.Heb geen idee hoeveel dit is.
  Sudsidie op grond is afhankelijk van toegekende premies in de jaren 1999 t/m 2001 voor stieren,zoogkoeien,ooien,granen,mais etc. Deze wordt langzaam afgebouwd.
  Dus een varkenshouder die in deze jaren premies aangevraagd heeft ,krijgt ook hectaresteun.
  Subsidies ter stimulering van productie hadden nooit uitgevonden mogen worden,verstoren uiteindelijk de markt alleen maar en leiden tot financiele problemen als deze afgebouwd worden.
  EU kan beter subsidie geven om juist minder te produceren en subsidies voor luchtwassers gebruiken om oudere stallen op te kopen.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  35 biggen???????
  Hoe maak je eigen markt weer kapot, draai liever 28 goede biggen dan 35 waarvan 15%- 20% toch nix wordt in de mesterij!!
  hoe meer biggen hoe meer overproduktie = je eigen markt kapot maken. We hebben nu al een overproduktie en dan willen de vermeerderaars naar 35 biggen?????
  Produceer kwalitiet ipv kwantiteit!

 • no-profile-image

  boerin piggy

  Wordt al jaren geroepen, kwaliteit ipv kwantiteit. Maar de realiteit is dat het extra big dat wij produceren geld opbrengt, van kwaliteitsbiggen hoor je nooit wat weer, mester begint alleen te piepen als hij onze biggen te duur vind.

 • no-profile-image

  Biggenfokker

  Nou met 35 biggen als ik zie hoeveel melkpoeder nu al rond gedragen word geloof ik niet de kostprijs daalt, misschien is het wel goedkoper om op 5 weken te gaan spenen ipv 3 alleen dit zal geen enkele voerboer zeggen zolang als je de rekeningen blijft betalen!!

 • no-profile-image

  Boer

  Heb liever biggen van een fokker die 32 biggen speent dan iemand van 26. Die heeft alles netjes en ziekte vrij voor elkaar, anders haal je dat niet.

 • no-profile-image

  het is nu genoeg

  Vanaf nu roep ik alle varkenshouders op nog 90 % van de voerbonnen te betalen. Volgend jaar lezen we weer in de boerderij hoeveel winst dat ze hebben gemaakt en hoe hard ze het wel niet nodig hebben. Het is nu genoeg!

 • no-profile-image

  denk eens na

  Vleesvarkenshouders zijn net zo hypocriet als supers ze eisen steeds meer voor minder geld. De kwaliteit van de biggen staat los van producktie alleen genetisch is toppigs 20 de beste biggenproducent met de slechtste mesteigenschappen.

 • no-profile-image

  Trotse boerin

  Inderdaad boerin piggy, geld is voor mesters belanrijker dan kwaliteit. Als binnen drie weken de biggenprijs 10 euro dreigt te gaan stijgen dan halen ze je de biggen bijna uit de kraamstal. Dan mogen biggen bij wijze van spreken zonder oren en staart ook mee. Hij kan dan immers ook wel groeien zonder staart. Anders moet je ze bijna in bed verzorgen want dan is elk schrammetje een onoverkomelijk probleem.
  Wat mij wel weer opvalt dat we elkaar weer zitten af te katten. Dat nutreco, waar hendrix utd een onderdeel van is, miljoenen winst maakt terwijl wij boeren bijna op de fles gaan daar hoor ik niemand over. Het voer zal wel beter te betalen zijn dan de biggen. Of durven we de fokker beter aan dan de jongens van het voer.

 • no-profile-image

  heurbie

  Vleesvarkenshouders hebben geen kort lontje meer, zen hbben helemaal geen lontje meer........

 • no-profile-image

  Hendrik

  Je moet niet vergeten, de rechtenhandelaren en ook de mestafzet zorgt voor extra kosten. Een voerleverancier doet er nog iets voor.

 • no-profile-image

  eco

  :Rechtenprijs gehalveerd.
  Rechten zijn in feite WAARDELOOS gezien de nieuwe mestplannen!
  Rechtenhandel al buitenspel,een goed begin lijkt mij....

 • no-profile-image

  Usmie

  Ik ben het eens met wat "denk eens na, voordat je iets zegt of schrijft" zegt.
  "Vleesvarkenshouders zijn net zo hypocriet als supers ze eisen steeds meer voor minder geld." Als ze de kans hadden zouden ook zij (zelfs bij een schaarste aan biggen) het liefst zo weinig mogelijk betalen: ook al zou dat ver onder de kostprijs van de zeugenhouder zijn. En maar kankeren op de retail dat die hen geen eerlijke prijs willen geven. Ze zien wel de splinter in de ogen van de ander maar niet de balk in hun eigen ogen.

 • no-profile-image

  boerin piggy

  @trotse boerin en iedereen, ik ben geen econoom maar het voer is duur door schaarste aan grondstoffen. Wij produceren met schaarse produkten iets waar geev vraag naar is. Ik heb geen zicht op de vermogens van voerfabrikanten maar de fusie van de twee grootste cooperaties zegt mij in feite al genoeg.

 • no-profile-image

  kees

  hoezo rechten waardeloos?toch nog 80 euro?komt dat door mestplannnen?of varkens prijzen?

 • no-profile-image

  eco

  Rechten zijn op dit moment wel geld waard,maar ik heb het idee dat de sector nog niet beseft wat er aan staat te komen. De toekomst wordt : vee houden gekoppeld aan verantwoorde mestafzet.
  Dierrechten verdwijnen,dus rechten zijn dan in feite waardeloos.
  Rechtenhandelaren en boeren die er veel voor betaald hebben sputteren nog tegen maar de realiteit zal worden een forse afschrijving....

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.