Varkenshouderij

Achtergrond 32 reacties

Biggen voor het uitzoeken

De vleesvarkenshouder verkeert in een luxe positie. Vermeerderaars en handelaren weten zich geen raad met alle biggen en de prijzen zijn €10 tot €12 gedaald.

Het is kommer en kwel op de biggenmarkt. De noteringen zakten afgelopen maanden met meer dan €5 per dier. De prijsdaling biedt weinig soelaas. De markt zit op slot en vermeerderaars blijven (tijdelijk) met hun biggen zitten en/of moeten genoegen nemen met een prijs die soms onder de notering ligt. De markt zal voorlopig niet aantrekken. De vleesmarkt blijkt stug, zodat vleesvarkenshouders niet meer gaan beuren voor hun varkens. Augustus en september zijn traditioneel slechte maanden voor de biggenhandel. De vooruitzichten voor de korte termijn zijn dus beroerd.

Kopersmarkt

Voor de mester biedt de belabberde biggenmarkt kansen. Voor koppels biggen op de vrije markt wordt €10 tot €12 per dier minder betaald dan voor biggen die via een vaste koppeling van fokker naar mester gaan. Dat is heel veel geld.
Een vleesvarkenshouder die biggen krijgt via een vaste koppeling met een fokker kan nu veel geld in de knip houden door op de vrije markt biggen te kopen. Dat kan via de eigen handelaar, of een andere handelaar.
De mester heeft nog een optie: dit is voor hem het moment op de toeslag af te dingen die hij betaalt boven de notering. Als de biggenmarkt aan het begin van elk jaar goed is, aarzelen fokkers op hun beurt ook niet om een hogere toeslag te bedingen.

Weinig risico

Een mester die op zoek gaat naar koppels goedkope biggen heeft nu alle gelegenheid. De biggen op de vrije markt zijn ook niet per definitie altijd minder. Indien gewenst is ook de historie van de dieren verkrijgbaar.
De kans dat aan het eind van de rit geld over blijft, is groter met een big die €25 kost dan met een big die €35 kost. Iedere ondernemer stelt alles in het werk om de kostprijs laag te houden. Waarom zou een varkenshouder dan niet op zoek gaan naar goedkope biggen?
De biggenmarkt zal ongetwijfeld weer aantrekken. Volgens mij hoeft geen mester bang te zijn dat tegen die tijd geen big meer te krijgen is op de vrije markt. Wekelijks worden een half miljoen biggen geboren in Nederland en gaan er 120.000 de grens over. Aanbod blijft er genoeg. Zeker voor een varkenshouder met één, of meerdere relatief kleine all in-all out stallen. Die kan het makkelijkst profiteren van de huidige kopersmarkt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  klopt en dan hoeft de slachterij straks ook niet zoveel voor de vleesvarkens te betalen, want de biggen waren toch goedkoop. en zo heeft nog niemand wat verdiend

 • no-profile-image

  johnny

  Wat let je om zelf een vleesvarkens bedrijf te kopen of huren kees, dan merk je vanzelf hoeveel risico je loopt en merken dat je vastloopt .Maar je zegje doen over de varkenssector doen er al zoveel met een goed maandloon.

 • no-profile-image

  Rene Goetstouwers

  In plaats van mesters en of handelaren op te roepen om over te gaan op een systeem van uitbetalen zoals vroeger bij het oude prijzenschema waar verlies en winst evenredig tussen fokkers en mesters werd verdeeld, hetzelfde als de huidige richtprijs, Roept de heer van dooren op om de fokkers nog eens het vel over de oren te halen. Bedankt Kees.
  Wat ben ik blij dat ik een aantal jaren geleden Dat schofterig dure blad van jullie heb opgezegd zodat ik er zeker niet meer aan bijdraag dat dergelijke onbenullen als de heer van Dooren over de rug van Agrarisch Nederland, een riant loon kan verdienen. Het was toen eigenlijk voor een simpele varkensboer al niet meer te betalen.

 • no-profile-image

  boer

  Doe mij maar 250 van die goede biggen voor € 25,-- gebracht. Hoeft geen pietrain te zijn, mag wel. Begin volgende week brengen en van 1 vermeerderaar natuurlijk. varkensenbiggen@hotmail.com

 • no-profile-image

  knor

  Helder verhaal Kees, alleen jammer dat mensen hier zo emotioneel op reageren.
  Blijkbaar komt dit een aantal mensen slecht uit.

 • no-profile-image

  twente

  Dit is een tekst die ik van een man met ik dacht een visie niet had verwacht, probeer ook in slechte tijden een vaste koppeling te behouden om hier iets mee op te bouwen, denk aan ziektes, goed overleg e.d, de varkenhouderij moet toch samenwerken en niet elkaar tegenwerken, kortom een slecht verhaal

 • no-profile-image

  kees is geen handelaar maat een

  laat kees even zijn mobiel nr erbij ver- melden dan kunnen de vleesvarkenshouders biggen bij hem bestellen voor een spot prijs je wedden dat hij niet een koppel goede big kan leveren voor dat geld

 • no-profile-image

  schuld groeit nog

  Kees je moet nooit stoken in een goed huwelijk.

 • no-profile-image

  boer

  Ik had verwacht dat mijn mail zou overlopen van de aanbiedingen. Ik had zelfs extra oude emails verwijderd om extra ruimte in mijn inbox te maken voor alle reacties, maar dat valt weer zwaar tegen. € 26 dan maar... Laat maar horen Kees (of een andere aanbieder mag natuurlijk ook).

 • no-profile-image

  Henny

  Rare oproep van boerderij om de vaste koppelingen nu maar te laten vallen. Moet je in het vervolg ook geen artikelen meer plaatsen over de noodzaak van een betere gezondheid, structuren en een lager antibiotica gebruik. Dit artikel getuigt van weinig benul en een grote hoeveelheid korte termijn denken. Ben het met Rene eens als dit de nieuwe tendens wordt van het vakblad Boerderij, dat dan het abbonement beter beeindigd kan worden.

 • no-profile-image

  mesterke

  Varkensmesters die biggen afnemen via een handelaar met een vaste koppeling naar een vermeerderaar toe let op. Als de toeslag omhoog moet is de handelaar er als de kippen bij om dit te melden ( bang dat er een andere handelaar bij de vermeerderaar op de stoep staat), maar nu hebben ze allemaal mooie verhaaltjes waarom een vaste koppeling zo goed is, maar verlaging van de toeslag, daar komen ze niet zelf mee.
  Mijn advies; zeg dat de toeslag eraf gaat volgende week, omdat het gewoon ook niet meer te betalen is, zo niet dan biggen pas over 4 maanden afrekenen ( doen ze in het buitenland overal).
  Afgelopen jaren heeft geeneen vermeerderaar medelijden gehad met de mesters, dus hou je niet in.

 • no-profile-image

  econoom

  Hallo mesters, er staan zoveel zeugenbedrijven te koop, koop er een en je kunt zelf biggen fokken wie het hele jaar 100% zijn en je hoeft geen toeslag meer te betalen! Wat wil je nog meer?

 • no-profile-image

  Hans de Vries

  Bedankt voor de oproep Kees, ik heb gelijk het abonnement op Boerderij opgezegd, veel te dure vaste relatie. Op internet kost dit nieuws helemaal niets! Raad elke boer aan om dit ook gelijk te doen.

 • no-profile-image

  x

  Dit is geen sterk verhaal van Kees.
  Natuurlijk staan de prijzen en toeslagen onder druk, maar het beste is om er samen uit te komen i.p.v. overal wat goedkope losse koppeljes te kopen.
  Na deze reacties denk ik dat Kees ook wel toegeeft dat dit niet zo'n goed betoog was.

 • no-profile-image

  m marsman

  Goed artikel kees,weer een flink aantal opzeggingen van de boerderij. Als de zeugenstapet in het huidige tempo blijft afnemen zou ik toch wat zuinig zijn op een goede vaste koppeling. Overal losse koppels kopen is ook vaak geen succes.

 • no-profile-image

  herbert hargeerds

  Zo. Ik heb net Reed-buisiness gebeld, abonnement Boerderij is opgezegd.
  Kees bedankt, prettig weekend!!!

 • no-profile-image

  Agrarier

  HERBERT HARGEERDS, kan je zien dat je verhaal niet klopt, je moet schriftelijk opzeggen, zie voorwaarden. Beetje kinderachtig reactie.

 • no-profile-image

  herbert hargeerds

  Klopt!, de brief is al verzonden.
  Beetje kinderachtig om met zo'n oppervlakkige naam te reageren.......

 • no-profile-image

  boerke

  Kees,
  waarom zitten die koppels volgens jou goede biggen dan op de vrije markt???
  en wat is de prijs waar die 10 tot 12 euro vanaf gaat , zitten er dan entingen op ??
  hier wordt gewoon maar een bedrag genoemd zonder dat men weet waar men precies over praat,
  hoeveel biggen kun jij leveren voor dat geld ?? en trouwens kees vaste relaties is net zoiets als een huwelijk in goede en slechte tijden.maar volgens mij ben jij niet getrouwd.
  eendracht maakt macht.

 • no-profile-image

  john

  laat de biggenprijs net zoals januari maar heel snel zakken naar 25 euro, binnen 2 weken zijn we van het overschot biggen af en de prijs kan weer omhoog.. met elke week een eurotje eraf komen we er niet! Te veel afwachters waardoor het aanbod niet snel genoeg afneemt. 2 weken biggen voor 25 euro ik teken ervoor!

 • no-profile-image

  Gert Janssen

  Na elke oorlog blijven soldaten over. Zullen er helaas in de varkenshouderij NL niet meer dan 10-20% zijn. We vechten elkaar liever dood dan dat we samenwerken.

 • no-profile-image

  guillaume

  @Gert,Die passen dan (erg ruim) mooi in de showroom bij Johnny,kun je lekker gaan samenwerken achter gesloten deuren aan de hand van de periferie.Die kunnen dan nu openlijk de overgebleven plaatsen van de boeren innemen+regie.Ben liever dienstweigeraar dan een grote loonslaaf/soldaat.Ook de boeren die gaan samenwerken komen er op den duur achter dat ze geen kloot te vertellen hebben,en zich als soldaatjes zich moeten overgeven aan de tegenpartij(voer en veterinaire+slachterij-sector/bank generaals)Niemand is straks nog geintreseerd in deze gesloten sector en horen marktberichten tot verleden tijd alleen op de beurs kun je zien wat de multinationals verdienen aan de voedselkolom.Biggen worden dan alleen geproduceerd en afgemest in een van de gesloten "Plants" als het contract(+concept) bij de supermarkt voor een langere tijd vastgelegd is.Knechtjes doen het werk voor een laag loon de periferie coacht de resulaten.Dus toch samenwerken in loondienst.

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  wanne kwats die kees is zijn loon niet
  waard meteen ontslaan die kerel
  en ook nog dom
  de vleesvarkensmester verkeerd in een
  luxe positie ben blij dat ik er geen 10000
  heb liggen, zo zullen er wel meer denken
  kees schrijft waarschijnlijk in febr een stuk fokkers verkeren in een luxe positie want er zijn geen biggen meer ,wat een dom lul verhaal en ook erg kortzichtig
  bij de new kids hebben ze daar een woord voor verrekte ......

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik lig in de deuk. Nou jongens, soldaten vechten ook in groepen maar dat wil niet zeggen dat er daardoor niemand sneuveld. De "perfect storm" waaid door het varkenshouderijstalingrad en jullie generaals vertellen luchtig en opgetogen dat als jullie onder vuur van maschinegeweren mortieren en hangranaten naar de andere kant van het door prikkeldraad doorkruiste mijnenveld tijgeren (waarvan het einde niet te zien is en met een gasmasker op je kop) en daarna de manschappen in de loopgraaf aan de andere kant overmeesterd, ziet het er allemaal weer prima uit.

 • no-profile-image

  jansen

  geverink, als je weer gedronken hebt, kun je beter niet meer reageren.

 • no-profile-image

  boereke

  Waarom halen waar al negatief rendement zit??? Waarom geen advies mestboer alleen transportkosten [
  =7 e] betalen en de vergoeding pas als we weer geld hebben? waarom voersector met rendementen boven 15 % ongemoeit laten?

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  dan kan je beter transporteur worden dus, en inderdaad of gewoon voerleverancier. Kijk maar eens bij de lijst van de bedrijven die in Nederland het meeste verdienen.

 • no-profile-image

  john

  waarom alles bij ons gehaald wordt? heel simpel: wij stoppen zelf die pipet in de zeg om de biggen te maken. Wij hebben zelf de productie in de hand de rest zijn bijbehorende kosten. Het is al vaker geroepen: in januari en februari minder insemineren. Dan hebben we ook minder biggen als er minder varkens geleverd worden. Het is alleen gruwelijk moeilijk om zeugen te ruimen als de biggenprijzen goed zijn. Eeen betere markt begint bij jijzelf

 • no-profile-image

  boerin piggy

  @vermeerderaar, jij betaalt toch zelf aan de voerleverancier, je bent toch vrij om een ander te kiezen. Dit geld idem dito voor de handelaar, wij hebben momenteel sterk de indruk dat kleine handelaren momenteel meer betalen dan de grote jongens.

 • no-profile-image

  boereke

  Kijk ieder jaar in augustus/september is de biggen markt moeilijk in duitsland maar zo gouw er 1 euro bijkomt willen ze er weer massaal opleggen en dan is het gebeurt met de losse koppels deze brengen dan weer veel meer geld op in duitsland zit je als mester zonder GOEDE biggen want als iemand je een hak zet probeer je degene terug te pakken

 • no-profile-image

  Ard Hoornenborg

  Op zich klopt het verhaal, alhoewel ik twijfels heb bij de genoemde bedragen. Echter was het dan veel beter om een oproep te doen om prijzen van biggen in vaste koppelingen en vrije biggen korter bij elkaar te brengen. Het is natuurlijk erg jammer om de koppelingen nu los te laten gezien alle discussies over antibiotica, transporttijden e.d.

 • no-profile-image

  john

  de grote vraag is: wil je je vaste koppeling opgeven omdat er nu gedurende 2 maanden biggen goedkoper aangevoerd kunnen worden? In geval dat de koppeling niet loopt voluit JA. Loopt de koppeling goed, zijn de resultaten naar wens en worden problemen goed opgelost dan voluit NEE een goede saenwerking opbouwen kost meer geld dan dat er nu verdiend wordt door 2 maanden goedkopere biggen aan te voeren. En opnieuw te beginnen.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.