Varkenshouderij

Achtergrond

Vierdaagse als podium

Boeren en tuinders gebruiken deze dagen de Nijmeegse Wandelvierdaagse om hun sector op een eerlijke manier voor het voetlicht te brengen. Rita Scholtens staat vandaag in een landbouwstand langs de route in Overasselt. ”Ik wil graag vertellen wat ik thuis op ons bedrijf doe.”

Vier dagen wandelen door het prachtige landelijke gebied rond Nijmegen. En dan even een pas op de plaats. Boeren en tuinders laten de deelnemers aan de 95e Vierdaagse op drie plekken langs de route hun producten proeven. Een korte rustpauze voor de wandelaars, even in gesprek met elkaar, een hapje en een drankje, en dan weer verder.

In de promotiestands langs de route van de Vierdaagse staan leden van de afdeling Rijk van Nijmegen van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). De afdeling werkt hierbij samen met Nederland Bloeit, het LTO-platform dat zich richt op het grote publiek met als doel de beeldvorming over de agrarische sector positief te beïnvloeden. Akkerbouwers, melkveehouders, fruittelers en tuinders verzorgen samen het landschap waar 45.000 wandelaars vier dagen lang doorheen trekken. Vandaag is alweer de vierde en laatste dag.

Rita Scholtens staat met een groep collega’s op een prominente plek langs de route in Overasselt. De wandelaars hebben het er bijna op zitten. Nog tien kilometer te gaan en ze mogen het applaus in ontvangst nemen van de toeschouwers op de stoepen van de Nijmeegse Sint-Annastraat, deze dag Via Gladiola geheten.

In een gesprek vooraf blijkt Scholtens vol verwachtingen. Op welk moment kun je nou beter reclame maken voor je eigen sector dan tijdens de Vierdaagse? Franse boeren deden het dit jaar ook weer tijdens de Tour de France. De beelden gingen de hele wereld over. En vorig jaar waren het de Zeeuwse boeren die handig gebruik maakten van de Giro d’Italia, die in Nederland startte.

Tienduizenden mensen komen langs, zij zien grazende koeien, boomgaarden vol appels, velden met gladiolen. ”Boeren en tuinders zorgen daarvoor”, zegt Scholtens. ”Veel mensen beseffen niet dat wij met hart en ziel op onze bedrijven bezig zijn, onze dieren optimaal verzorgen, de kwaliteit van onze producten verhogen. Tijdens de Vierdaagse kunnen mensen ons vragen stellen. Wij geven graag antwoord en gaan kritiek echt niet uit de weg.”

Zij heeft samen met haar partner, zwager en schoonzus een bedrijf met melkkoeien en fokvarkens in Kekerdom, een dorp bij Nijmegen. Zij omschrijft zichzelf als een echte ’koeienboerin’. Scholtens draait volop mee in het bedrijf. Melken, kalveren verzorgen, administratief werk. ”Ik heb een machtig mooi beroep”, zegt ze.

Daarnaast werkt Scholtens nog een dag in de week in het Nijmeegse Radboud Ziekenhuis, in de verzorging van chronisch zieke kinderen. ”Het is mooi om thuis op de boerderij te werken, maar ik wil ook graag nog iets doen naast het bedrijf. Daarom zit ik in het afdelingsbestuur van de ZLTO en werk ik in het ziekenhuis.”

In het ziekenhuis praat zij vaak met ouders. ”Als ik vertel dat wij thuis melkkoeien hebben, willen mensen vaak van alles weten. De behoefte aan informatie is groot. In een gewoon gesprek kun je veel uitleggen. Mensen lezen de krant, ze kijken televisie, surfen op internet. De teneur van de verhalen is vaak niet positief. Mijn ervaring is dat mensen meer willen weten. Hoe zit het nou echt? Dat wil ik graag over vertellen.”

Zij heeft de filmpjes gezien die de actiegroep Ongehoord onlangs op internet zette. Eigenlijk maakt ze zich niet druk over die soms bloederige beelden, illegaal gemaakt in varkensstallen. ”Ik heb geen behoefte daar uitleg over te geven. Wij vertellen gewoon een eerlijk verhaal, over onze eigen dieren, onze producten. Ik maak het niet mooier dan het is. Wie met dieren werkt, weet dat die soms doodgaan. Dat snappen mensen trouwens best.”

Net zoals afgelopen dagen loopt vandaag een aantal boeren mee met de Vierdaagse in een t-shirt van Nederland Bloeit. Zo zijn ze aanspreekbaar voor collega-wandelaars. De boeren verwijzen ook naar de promotiestand. Daar kunnen de wandelaars worden gefotografeerd, staande achter een levensgrote schilderijlijst. De lijsten stonden afgelopen jaar op allerlei plekken rond Nijmegen met het opschrift: ’Dit landschap wordt u aangeboden door boeren en tuinders’. Tijdelijk staan de lijsten langs de route van de Vierdaagse. Scholtens: ”Het gaat ons erom dat mensen beseffen dat het landschap niet vanzelf ontstaat. Wij spelen daar een belangrijke rol in en we zorgen voor voedsel. En als mensen vinden dat we bepaalde dingen niet goed doen, dan kunnen ze ons daar best op aanspreken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.