Varkenshouderij

Achtergrond 404 x bekeken

Mengvoerprijzen stabiliseren

Den Haag – Landbouweconomisch Instituut LEI heeft voor de maand juli de prijs voor varkensbrok gelijk gelaten op € 28,70 per 100 kilo. Het hoogtepunt van de voerprijzen lijkt bereikt.

De prijzen stabiliseren. Dat geldt niet alleen voor varkensvoeders; over de hele linie is een stabilisatie zichtbaar.

Bij de grondstofprijzen die het LEI heeft gepubliceerd over de maand juni valt op dat de prijzen voor sojaproducten lager zijn. Ook de tarweprijs is verlaagd. Dit heeft rechtstreeks te maken met het aanbod van deze producten. In Zuid-Amerika is veel aanbod van soja. Doordat Rusland op de markt is gekomen met oude voorraden tarwe van de oogst van vorig jaar is de opwaartse prijsdruk voor tarwe verdwenen.

De graanoogst in de zuidelijke Europese landen is volop aan de gang, of zelfs al achter de rug. In de Noordwest-Europese landen staat deze voor de deur. Ook in Noord Amerika wordt geoogst. In Zuid Europa lijken de oogsten mee te vallen. Canada valt tegen vanwege een nat seizoen. De komende weken zal bliken hoe de oogst in de noordelijke Europese landen uitpakt. Veel hangt af van de weersomstandigheden de komende weken.

De verwachting voor de voerprijsontwikkeling is dat deze na stabilisatie de komende maanden kan dalen. De oude niveau’s van enkele jaren geleden zijn nog niet meteen in zicht. De sector zal voorlopig moeten wennen aan voerprijzen die op een hoger niveau liggen dan men jarenlang gewend was.

Of registreer je om te kunnen reageren.