Varkenshouderij

Achtergrond 717 x bekeken 2 reacties

'Ik wilde al vijf jaar Biologische outdoor houderij'

Dierenarts, consultant en varkenshouder Kees Scheepens pioniert al 8 jaar met Berkshire-varkens. Vandaag maakte hij de stap naar een biologische bedrijfsvoering. 35 zeugen met biggen gingen naar buiten voor het oog van een publieke tribune.

Wat motiveert u om deze stap te maken?
“Ik ben iemand die slagen wil maken in duurzame productie. Ik heb bijvoorbeeld meegedraaid in het project ‘Het nieuwe veehouden’. Als varkenshouder moet ik het gevoel hebben dat wat ik doe voor me zelf deugt. Met biologische houderij heb ik dat gevoel. biologische outdoor varkenshouderij stond al vijf jaar op mijn verlanglijst. We doen dat hier nu op een unieke locatie met het Berkshire varkensras dat bijna uitgestorven was. De afgelopen jaren heb ik de varkens gangbaar gehouden, onder SPF-omstandigheden en de laatste anderhalf jaar ook zonder antibiotica.”

Verwacht u die SPF-status vast te kunnen houden met deze vorm van biologische varkenshouderij?
“We zitten hier op een goede locatie aan de rand van een militair oefenterrein en daarachter Eindhoven. Geen varkensbedrijf in de buurt. Met de heersende westenwind verwacht ik dat je onder deze omstandigheden de varkens gezond kunt houden. Ook met het PRRS-virus verwacht ik dan geen problemen.”

Waarom werkt u samen met Wakker Dier bij uw overgang naar biologische varkenshouderij?
“Dat is in overleg gegaan met de Groene weg. We hebben best wel een uniek product. We wilden het Nederlandse publiek er mee in kennis stellen en we zien Wakker Dier in deze zaken als een belangrijke vertegenwoordiger. Wakker Dier heeft toen bedacht om een tribune op te stellen en het publiek gelegenheid te geven getuige te zijn.”

Bent u niet bang dat dit als provocerend wordt ervaren richting de gangbare varkenshouderij?
“Ik denk het niet. Wakker Dier is in mijn ogen nooit een tegenstander van de varkenshouders geweest. Ik ben er ook niet op uit om iedereen te bewegen biologisch te produceren. Iedereen is vrij om zijn eigen keuzes te maken. Voor mij is dit in ieder geval de juiste keuze. Ik zie wakker Dier ook veel meer als een mogelijkheid om weer meer verbinding te creëren tussen boeren en burgers. Die zijn sterk uitelkaar gegroeid en leefden gescheiden van tafel en bed. Wakker Dier zorgt er voor dat tafel en bed weer wat meer in ‘t midden komen.”

Gaat de Groene Weg nog iets extra’s doen met het vlees van de Berkshire-varkens dat zich inderdaad onderscheidt?
“Niet alle dieren gaan naar de Groene Weg. We verkopen zelf vlees in onze boerderijwinkel en op enkele markten via de marktkraam van Frank Bunnik, de ‘Berkshire butcher’ en we zetten ook af aan de horeca samen met onze Belgische partner Danis. In totaal gaat het om zo’n 100 varkens per week. Wat de Groene Weg verder met onze dieren doet is aan hen.”

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    100 varkens per week met 35 zeugen???

  • no-profile-image

    Ach 1 nulletje teveel

Of registreer je om te kunnen reageren.