Varkenshouderij

Achtergrond 210 x bekeken 13 reacties

DPP-biggenprijs omlaag

De DPP-noteringscommissie verlaagt haar biggenprijs voor deze week met 1 euro naar 26 euro per stuk. De afzet van biggen loopt onveranderd slecht. Het aanbod van de dieren is veel te groot voor de vraag. Veel vleesvarkenshouders laten hun stallen een tijdje leeg staan en zijn bezig met het schoonmaken. Zij hebben geen vertrouwen in de varkensvleesmarkt over 4 maanden. Enkelen hebben ook geen geld om nieuwe biggen te kopen. het aanbod van vleesvarkens is ook niet groot. Zodoende komen bij vleesvarkenshouders ook weinig plaatsen in de stallen vrij voor biggen. De DPP-biggenprijs ligt deze week € 7,50 per stuk lager dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vleeseter

  dat dit probleem er aan zat te komen was bekend, momenteel is de verhouding niet in evenwicht

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Kostprijs big eerste halfjaar € 56 en vleesvarken € 1,86. Netto opbrengst € 42 en € 1,44.

 • no-profile-image

  alex flamand

  ruim die zooi op! ge zult u veel gelukkiger voelen!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Den Hollander

  Alex, leuk dat jij gelukkig bent, maar dat weten we nu wel in Nederland. Groeten thuis.

 • no-profile-image

  hoop doet

  Zoek gezamelijk (handelaar, veevoerleverancier, boer, zlto, lto, nvv) speenbigslachterij slacht 30% (mindere biggen) en stijgt de prijs snel en 3.5 maand later van de vleesvarkens.

 • no-profile-image

  boer

  nou als jij 30% mindere biggen in je stal hebt liggen doe je ook iets nie goed! maar 30% van de biggen slachten is een prima idee op korte termijn doe ook meteen 30% van de zeugen stapel dan zul je eens zien wat er gebeurt!

 • no-profile-image

  Roepende

  Jammer, geen boer die nog iets doet, laat staan collectief.

 • no-profile-image

  boertje

  Rusland bouw op een bedrijf net zo veel zeuegn plaatsen als wij er minder krijgen in braband. Dat is de oplossing niet de prijs in rusland is nu hoog. In de winkel vlees duur maar wij boerden krijgen ons deel niet dat is het probleem.
  Dat lossen we hier ook niet. Ze de supermarkten groot handels gaan het wel in het buiten land halen als ze daar goed koper kunnen halen zolang dat is vergeet het hier maar in nederland.
  Weet veel bedrijven die nu nog gaan omschakelen van gesloten naar zeugen .!!!! en die er nu 700 naar 1000 en van 400 naar 800 zeugen. dus ze komen er toch wel aan die biggen. Hier het verkeerde land maken waar ze opgegeten worden.

 • no-profile-image

  varken

  In rusland is de zelfvoorzieningsgraad maar 60%, dus als dat hier ook was hadden we ook een heel andere prijs. In rusland worden de voedsel producenten nog gewaardeerd!!
  Hier wil iedereen maar naar 30+ biggen per zeug!! hoe maak je je eigen markt kapot!!??

 • no-profile-image

  john

  het verschil in kosten tussen 25 afgeleverde vleesvarkens per zeug en 30 afgeleverde vleesvarkens per zeug is 5 cent per kg geslacht gewicht! in het voordeel van 30+ en meer slachtvarkens en lagere kosten per kg. Alleen moeten we niet vergeten om ook minder zeugen te gaan houden..

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  John, als die laatste biggen moederloos op zo'n rescuedeck of ander lapmiddel opgegroeid zijn, mag je ze houden. Deze kosten eerder 50 euro dan dat ze 5 opbrengen. Hoe diep kunnen we nog zinken?

 • no-profile-image

  john

  30 biggen moet je krijgen, niet kopen. De grote winst op 30+ bedrijven zit hem in een zeer goede worpindex. tussen een worpindex van 2,34 en 2,54. Zitten 2 biggen op jaarbais per zeug. Een hoge worpindex brengt de productie van 28 naar 30 biggen. Goed management en goede vruchtbaarheid van de zeugenstapel zijn hiervoor nodig. Als deze twee dingen op orde zijn zijn stijgt ook het levend geboren en krijg je de 30e big. Maar voor een goede kwaliteit varken is het vooral noodzakelijk dat alle biggen de eerste 24 uur veel biest opnemen. Of er nu 13 of 14 biggen geboren worden maakt niet veel uit. Er zijn ook maar weinig handelaren die dit stukje meenemen als er biggen gekocht worden. Liever biggen van een 30+ bedrijf met een goede melkgift de eerste 24 uur dan biggen van 25 biggen bedrijf met een slechte melkgift de eerste 24 uur.

 • no-profile-image

  guillaume

  Met een worpindex van 2,34 en 4 a5 wkn spenen en per 10 zeugen een te dikke pleegzeug inzetten gaat ook prima,kom je ook dik a/d 30 afgeleverd.Ook meer levend geboren 15 stuks.Kun je tevens minder zeugen gaan houden.Doe het al 3 jaren,elk jaar 6% minder zeugen.Nu nog een prijs voor deze biggen anders ruim ik de 82% zeugen ook op,wat sommige collega niet erg zullen vinden,boeren krijg je toch nooit op een lijn.De handel vaart er wel bij en de slachterij.Met deze wetenschap is maar een devies Biggenquotum tot25 kg totdat de markt duurzaam hersteld is,europese overheid ingreep.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.