Varkenshouderij

Achtergrond

'We kunnen nu veel laten zien'

Praktijkcentrum voor de varkenshouderij in Sterksel noemt zich sinds dit voorjaar Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel. Op 17 en 18 juni laat het bedrijf zien wat het aan innovaties momenteel in huis heeft.

Sinds begin dit jaar is duidelijk dat het innovatiecentrum in Sterksel blijft gevestigd. Bedrijfsleider Mart Smolders is daar niet ongelukkig mee. ”De oude en nieuwe bedrijfsgebouwen door elkaar in Sterksel maken ons flexibel. We hoeven in principe nauwelijks rekening te houden met afschrijvingstermijnen en dergelijke. We kunnen vlot aanpassingen doorvoeren. Dat is voor het onderzoek heel goed.”

Op 17 en 18 juni zet Sterksel de deuren open voor de varkenshouderij tijdens de open innnovatiedagen. Hoe is de opzet?
”We hebben de opzet voor deze open dagen wat afgekeken van de akkerbouw. Daar werken ze met demodagen waar nieuwe ontwikkelingen en in het echt zijn te zien. In de varkenshouderij heb je zoiets eigenlijk nauwelijks. Beurzen hebben zich ontwikkeld tot een ontmoetingsplaats waar verder niet zoveel aan innovatie is te zien. Sterksel is steeds meer een proeftuin aan het worden. We willen nieuwe kennis ontwikkelen, innoveren en de kinderziektes bij die ontwikkelingen er zoveel mogelijk uithalen.”

Wat is er allemaal te zien?
”We laten meer dan 40 innovaties zien. Het gaat om grote innovaties, zoals bijvoorbeeld de nieuw ontworpen en in ontwikkeling zijnde pro-dromi kraamhokken, maar ook om kleine innovaties als de solar light tube, een innovatief systeem om daglicht in de stallen te krijgen. Bij elke innovatie is een onderzoeker van Sterksel aanwezig of iemand van Wageningen UR Livestock Research om toelichting te geven. Verder zijn er stands van de bedrijven en financiers zoals PVV en het ministerie van ELI waarmee we samen werken.”

Zijn de open dagen ook gericht op burgers en maatschappelijke organisaties?
”We richten ons vooral op de professionele varkenshouders en de adviserende netwerken of bijvoorbeeld voor de sector belangrijke maatschappelijke organisaties. Zo zijn de Dierenbescherming en de Brabantse Milieufederatie uitgenodigd op het openingssymposium.”

Gaat Sterksel dit soort open dagen jaarlijks organiseren?
”We laten het helemaal afhangen van de snelheid van ontwikkelingen. We zitten nu in een stadium dat we veel kunnen laten zien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.