Varkenshouderij

Achtergrond 378 x bekeken 25 reacties

Vion-varkensprijs gelijk ondanks betere stemming

Vion houdt zijn Nederlandse varkensprijs deze week onveranderd op € 1,57 per kilo geslacht gewicht franco slachterij inclusief btw. Dat is 9 cent per kilo meer dan een jaar geleden. Dat prijsverschil met eind juni 2010 is volstrekt onvoldoende om de sterk gestegen kosten voor het slachtrijp maken van een vleesvarkens te dekken. Het aanbod van vleesvarkens is niet al te groot. Daardoor is er wel vraag naar de dieren in het buitenland. Vooral Poolse slachterijen kunnen nog wel wat dieren gebruiken. In Nederland verwerken de slachterijen de opgegeven aantallen.Varkensnekken en -schouders, de onderdelen van het varkenskarkas voor de barbecue, gaan goed van de hand.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  van rooi zal woensdag de goede richting wel aangeven, dat vion dat niet doet wisten we wel,dus eigenlijk overbodig om het te melden

 • no-profile-image

  varkenshaas

  van Rooij is geen haar beter dan Vion, maar het is wel goed dat er mannen zijn net als van Rooij. Die moesten er meer van zijn zodat er ook meer gehandeld kon worden.

 • no-profile-image

  domme ambtenaar

  1,57 euro is toch omgerekend naar de oude gulden ongeveer 3,50. Ik meen mij te herinneren dat jullie daar heel vroeger tevreden mee waren. Ja, de kosten zijn gestegen maar de aantallen ook. Dat zou elkaar compenseren. Wanneer de prijzen verder doorstuijgen zullen buitenlandse varkenshouders o.a Canada direkt daarop duiken en heeft de retrail weer vlees voor dezelfde prijs. Een neef van mij in Canada heeft de produktie gehalveerd en grond moeten verkopen, hj kan zo weer opschalen

 • no-profile-image

  Jonas

  Ambtenaar, je doet je volledig naam eer aan. Laat mij uitleggen waarom: vroeger waren wij idd blij met 3 gulden 50. Toen kostte het voer 25 gulden per honder kg.
  Nu met een opbrengstprijs van 1,57 (ik beur overigens 1,47 netto) kost het voer 29,50 euro voor een gesloten bedrijf. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te constateren dat de kosten een beetje harder gestegen zijn dan de opbrengsten, en zodoende een negatief rendement wordt gedraaid.

 • no-profile-image

  boerin

  ambtenaar.... en dan hebben we het niet over de mestafzetkosten, de gestegen energieprijzen, loonkosten en alle andere sterk gestegen kosten tbv van milieu en dierwelzijn. inderdaad ambenaren hebben er geen bal verstand en vinden het heel gewoon dat boeren voor een habbekrats of voor niets 70 tot 80 uur per week werken

 • no-profile-image

  john

  de gestegen voerkosten zijn zo erg nog niet. Alle boeren hebben daar last van, probleem in nederland is de mestwetgeving. Doordat deze verkeerd is ingevuld kost de mestafzet (incl. dierrechten) veel geld. Was deze wetgeving met een duidelijk tijdspad ingevoerd dan werd nu 30% van de mest verwerkt en betaald de akkerbouwer voor de mest en gebruiken we de opbrengst om de mest te verwerken, maar dat terzijde. Een mineralen quatum ter grote van 90% van de plaatsingsruimte op de landerijen in nederland. Dan zetten we teminste stappen en krijgen we weer rendement. mest en rechtenkosten liggen dit jaar bij mij op 85 000 euro! (850 zeugen) Een prima inkomen voor 2 personen.

 • no-profile-image

  Hans

  Ambtenaar, u hebt wel groot gelijk. Nederland is geen varkensland, ook nooit geweest, het is vroeger allemaal op een kunstmatige manier begonnen en wordt nu ook nog op een kunstmatige manier in stand gehouden. alleen dat hebben die gebrainwashte boeren nog niet door.

 • no-profile-image

  Waarheid

  Jonas en Boerin, Ambtenaar heeft 100% gelijk!! Vooral vrouwen hebben de neiging zich te verweren met oneigenlijke argumenten in crisistijd. "Boeren moeten hard werken voor weinig, investeren in milieu, dierwelzijn, mest etc. etc." Wie zegt dat je dat moet blijven doen?? Stoppen of de strategie veranderen is wellicht een betere optie. Zorg eerst dat je afzet voor het grootste deel gewaarborgd is, en produceer daar naar. Het is water naar de zee dragen, want de NL-kostprijs is veel te hoog voor de wereldmarkt. Ca. 80% van de varkens moet geslacht danwel levend geexporteerd worden. De enige optie is produktiebeperking, schaarste doet prijzen altijd stijgen. Helaas ben ik bang dat ook dit van tijdelijke aard zal zijn, want als de beschermde europese markt ooit open gaat is het gedaan. De alom bekende Samba-varkens worden geproduceerd voor 1 euro/kg. Boeren blijven opschalen en produceren teveel, er zijn momenteel gewoon teveel varkens en biggen. En dan maar schreeuwen wie het niet goed doen, de handelaar, slachterij, vooral supermarkten enz. Je hebt het gezien aan bijv. de textielindustrie, is niets meer van over. Wees maar blij met een beschermde europese markt en produceer wat gevraagd wordt tegen de laagst mogelijke kostprijs. Lukt het dan (nog) niet, dan moet je de koers veranderen of stoppen. Het is in alle sectoren hetzelfde, de beste wint. Maar schreeuwen dat je niet wat verdient, en zielig doen is puur emotioneel en begrijpelijk. Echter daar ligt absoluut de oplossing niet. Je moet het zakelijk / economisch bekijken. Teveel produceren en dan de kostprijs eisen met loon naar arbeid wil iedereen wel.

 • no-profile-image

  domme ambtenaar

  Het antwoord op kostenverhogingen hebben jullie, varkenshouders opgevat als de reden voor schaalvergroting. Dat daarbij de kosten, behalve beloning evenredig mee stijgen is nooit aangedacht (vb. 100 varkens = 10m3 mest, 200 varkens = 20 m3 mest).Dat daarbij werkweken ontstaan van 70-80 uur kunnen jullie van te voren weten. Is trouwens maar heel betrekkelijk, ik doe mijn belastingaangifte en financien in vrije tijd, ook mijn woning onderhoud ik in mijn vrije tijd.
  Varkenhouders, probeer eens je hele produktie, voor een periode van 1 jaar te verhandelen op de termijnmarkt. Dan kun je zien hoe snel de prijs stijgt/daalt.

 • no-profile-image

  econoom

  Hee domme ambtenaar zullen we eens een jaartje ruilen met het werk en inkomen? Je bent een wonder ambtenaar jij draait er je hand niet voor om hoor ik wel. Laat maar horen wanneer maar dus niet naar jou welverdiende vakantie van 5 weken.

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Waarom word hier steeds geproken dat schaalvergroting het probleem is? Het aantal varkens in Nederland is gewoon hetzelfde gebleven door de dierrechten! Zeugen produceren wel meer biggen maar dat heeft niks met schaalvergroting maar met fokkerij te maken!

 • no-profile-image

  Zomerkoning

  Dat je een gefrustreerde ambtenaar en een spijtoptant uit Brazilië op dit Boerderijforum tegenkomt zegt toch genoeg. Nog duidelijker als de waarheid uit Zwolle. Wie maakt nou de mug groter dan de olifant? We produceren 1% van alle varkens wereldwijd binnen een strak quotum en dan lullen over falende schaalvergroting?

 • no-profile-image

  Frits

  Vroeger kon ik van een kilo varken 3 pilsjes kopen of 3 liter benzine. Nu 1 liter benzine en nog niet 1 pilsje van 1 kg varken. Daarmee zeggende dat alle kosten gestegen zijn maar niet de opbrengsten. Dat maak je zelfs met schaalvergroting niet goed, want de lonen zijn daarentegen ook verdubbeld.

 • no-profile-image

  een domme ambtenaat

  @econoom, houd jij dan varkens? Ik wil je best een keer helpen. Tot 15 jaar geleden verzorgde ik ongeveer 250 zeugen en eenzelfde aantal vleesvarkens. De banken berekenden toen al dat om de zaak rendabel te houden in de toekomst ik moest verdubbelen. Dat kon ik niet, ook vanwege RO problemen.
  @vermeerderaar, hoeveel trucjes zijn er niet toegepast om toch te kunnen uitbreiden. Kijk eens naar het aantal geexporteerde biggen. Die kom je later als vleesvarken op de markt weer tegen. Als je alleen voor de Nederlandse markt produceert moet je nog een heel eind inkrimpen.
  @Frits, de marktprijs volgt altijd de kosttprijs.

 • no-profile-image

  ikke

  de meeste varkensboeren hebben een plank voor de kop. Als de prijs goed is moeten ze uitbreiden, en als het slecht is ook, om de kosten te drukken. Als er na een poos te veel komen en de prijs zakt vinden ze het raar, en ligt het aan de slachterijen en de retail???????

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Er zijn heel veel boeren die liefst niet uitbreiden, maar omdat de nationale overheid en de EU dermate veel eisen aan milieu en welzijn stellen, is schaalvergroting zeer noodzakelijk. Dan moet je hier niet op een site gaan liggen janken dat het aan de varkenshouder ligt, want die doet wat ie moet doen, en dat is de noodzakelijke investering. Dit is in NL zo, maar ook in het buitenland. Als men morgen een regeling in het leven roept dat je alleen aan de nieuwe eisen moet voldoen bij een uitbreiding van dieraantallen krijg je ook veel bedrijven die hun huidige aantal gewoon vasthouden. De overheid is de grote schuldige aan bedrijfsuitbreidingen omdat die zo`n hoog eisenpakket hebben. Dus ambtenaar, met andere woorden werk je zelf mee aan de schaalvergroting.
  Dus klopt het: "domme ambtenaar".

 • no-profile-image

  Frits

  @Domme ambtenaar, Ik zou me zomaar voor kunnen stellen dat jij ook uit veghel komt, klopt dat ???

 • no-profile-image

  domme ambtenaar in jullie ogen

  @varkenshaas, de overheid is al sinds 1985 aan het stimuleren om de agrarische sector in te krimpen, hetzij door verboden, hetzij door opkoop- en/of sloopregelingen. Dat je dan de overheid nog aanwijst als de schuldige van bedrijfsuitbreidingen.

 • no-profile-image

  natuurboer

  De Nederlandse varkenshouders hoeven niet te denken dat binnen hun eigen sector de "roze" problemen opgelost kunnen worden. De Nederlandse melkveehouders met hun uitbreiding van het melkquotum en de uiteindelijke afschafing van dat melkquotum is een grotere bedreiging voor de Nederlandse varkenshouderij. Iedere 1% uitbreiding van de Nederlandse melkplas betekent 1000 ton fosfaat méér op de Nederlandse mestmarkt. En het voornemen is om de Nederlandse melkplas de komende tien jaar met een 25% uit te breiden. Wordt dan 25000 ton fosfaat extra op de Nederlandse mestmarkt. En dan wordt er geroepen dat de varkenshouders naar fosfaatarm voer moeten gaan.!! De varkenshouders worden dan met (fosfaat) problemen opgezadeld die door de Nederlandse melkveehouderij wordt veroorzaakt. Varkenshouders let op "Uw saeck". Uitbreiding Nederlandse melkplas zal via de mestmarkt dus een inkrimping van de Nederlandse varkensstapel gaan betekenen. (Gevolg van een politiek vrije markt besluit.) De politiek vindt het dan niet erg dat de varkenshouders momenteel in de problemen zitten. Komt goed van pas om het landbouwbeleid rond de melkveehouderij gestalte te geven. Uitbreiding Nederlandse melkplas oké, maar dan graag een warme sanering voor de Nederlandse varkenshouderij. En niet zoals nu met een koude sanering door de kille werking van de vrije markt. Inzake mestproductie wordt het wel eens tijd dat varkenshouders en melkveehouders om de tafel gaan zitten lijkt mij. Daar is de LTO ook voor bedoeld, toch ?

 • no-profile-image

  volgend jaar wordt getest met

  Daar is de LTO ook voor bedoeld, toch ? Zekers! Maar zlto niet, dat zijn lamstralen! Google naar de site van Green Energy Technologies of op AgriMoDEM.

 • no-profile-image

  john

  varkensrechten, pluimveerechten en melkquatum omzetten in fosfaatrechten (recht om fosfaat op nederlandse bodem te brengen) en we hebben de warme sanering waar jij op doelt natuurboer. Elke kilogram fosfaat die je meer produceert dan je aan rechten hebt zal je moeten exporteren of verwerken. Alleen op deze manier komt mestverwerking, mestexport en fosfaatarm voeren van de grond! Als ik door fosfaatarm voeren 20 % minder fosfaatrechten nodig heb kan ik deze verkopen aan een melkveehouder zodat hij meer koetjes kan houden zonder mest te verwerken... Dus fosfaatquatum wat verhandelbaar is tussen de verschillende sectoren en we krijgen eindelijk een oplossing voor onze mestproblematiek.

 • no-profile-image

  alex flamand

  @meneer de ambtenaar, ik sta u bij! groot gelijk! ze snappen het nog niet goed,maar dat is niet erg,dat zal wel beteren als de deurwaarder langskomt met de groeten van de bank en/of de voerlevrancier! maar ja, dan is het natuurlijk te laat! ik zie het ze al denken....hadden we maar....! maar ja,dan is het natuurlijk te laat! maar een ding mogen ze dan nog wel blijven doen, das die 70a 80 uur blijven werken...... 30 biggen en supervoerconversie boertjes denk daar maar eens over na.....

 • no-profile-image

  alex flamand

  o ja, nog even dit.;
  een bekende belgische politicus zei ooit:
  '"TROP IS TEVEEL,EN TEVEEL IS TROP"

 • no-profile-image

  Frits

  @alex: is dit dezelfde gefrustreerde reactie zoals ambtenaar gaf. Ben jij ook ex- varkenshouder net als ambtenaar was in Veghel. Laat even weten, dan snappen wij de reactie.

 • drikhend

  Beste Waarheid Vrouwen hebben soms een betere kijk op zaken als wij mannen . De problemen in de vee en varkenshouderij zijn eigenlijk dezelfde als in de industrie . Waarvan voldoende of te veel is zal de prijs laag zijn of verder dalen . Bedrijven zullen hier op reageren door meer en goedkoper te produceren . Wat natuurlijk voor meer aanbod zorgt . De beste zullen dit het langste volhouden . De rest stopt of gaat er aan kapot . Markt werking wordt dit ook wel eens genoemd .Nederland is klein land dus industrie en veehouderij takken de weinig grond vragen passen hier vind ik wel . Want deze zorgen voor werkgelegenheid en welvaart .Mest probleem en milieu problemen kunnen we allemaal oplossen met onze kennis . Maar geld en soms tijd kan een probleem zijn .En een overheid die niet altijd even betrouwbaar is . En andere spel regels in het buitenland kan daar zorgen voor lagere kost prijs dan bij ons . Aan het vlees kun je niet zien of het dier en milieu vriendelijk geproduceerd is. Dan is het verhaal wat er bij vertelt wordt belangrijk .En de consument zal dit moeten geloven en berijd zijn hier voor meer te betalen als aan de eisen voldaan wordt . Rommelaars in vlees zullen dan ook weer proberen hier misbruik van te maken . Naar mijn mening zal het een lange weg worden voordat de boer een eerlijke prijs voor zijn product beurt . Maar eerlijk is eerlijk als we een heel dikke prijs zouden beuren zouden we het meerdere ook niet terug storten .

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.