Varkenshouderij

Achtergrond 230 x bekeken 71 reacties

Duitse varkensprijs stijgt niet verder

De Duitse varkensprijzen blijven vandaag onveranderd op € 1,56 per kilo geslacht-gewicht franco slachterij exclusief btw. Daarmee is de prijsstijging met 6 cent van vorige week vrijdag weer over. Het aanbod van vleesvarkens is weliswaar niet zo groot, maar slachterijen hebben volgende week met 1 slachtdag minder al snel voldoende vleesvarkens. Varkensvlees levert bovendien niet meer geld op. De Duitse varkensprijs ligt deze week op hetzelfde niveau als een jaar geleden, terwijl de kosten het afgelopen jaar wel flink zijn gestegen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schuld groeit nog

  Neem aan dat de beurs vanavond wel stijgt wat ze lopen drie weken al een cent achter, kunnen ze vanavond plus 3 doen om het goed te maken.

 • no-profile-image

  Bart

  Inderdaad, die lopen al maanden achter de feiten aan. Wie steekt die 3 cent in zijn zak. De handel of de slachterij ????

 • no-profile-image

  boermetslechtezin

  Laat die marktanalist van dca ook maar een andere baan zoeken. De prijzen zouden toch 3a4 cent stijgen?

 • no-profile-image

  few

  waar blijft de 1,70 die voorspeld was?

 • no-profile-image

  varkenshaas

  die 1.70 zou èèn dezer weken bereikt moeten zijn. Iemand zal die marge die er nu dan op zit toch wel in zijn zak steken !!!!
  Wie oh Wie zou dat zijn ???

 • no-profile-image

  WW

  Sorry Derk, ik moet je toch ff verbeteren, schouders, hammen en middels zijn +2 en de ribben zelfs +5. De slachterijen hebben weer meer marge. Maandag leek het erop dat we +4 zouden krijgen maar door het geschuif en afbestellen van de slachterijen hebben ze de prijs weer gelijk weten te houden. Ik noem het diefstal, ze weten maar al te goed dat dit zo niet langer gaat.

 • no-profile-image

  john

  de biggen van week 7 waren 44 euro (nvv) er had nu zeker 4 a 5 cent bij gemoeten om de biggenprijs te dekken.. Daarna nog eenmaal een verhoging van 2 cent om de biggen van 46 euro te betalen.. Wij kunnen ons als sector hier toch wel hard voor maken?

 • no-profile-image

  gerard

  slachterijen gmbh gapt met beide handen

 • no-profile-image

  ex boer

  Niemand maakt zich in de sector nog ergens hard voor John. Het is gewoon het oude liedje van keihard koud saneren. Met de boeren, die zelf nooit actie hebben ondernomen om tot een betere positie te komen, hoef je ook geen beklag te hebben. Achteraf heb ik het ook veel te makkelijk allemaal laten gebeuren.

 • no-profile-image

  Boertje

  Bedankt ww te Haarle voor je info . Ik hoop dat je dit elke week blijft meedelen !
  Wij boeren moeten weten hoeveel we elke week bestolen worden . Dan kan daar eindelijk eens iets aan gedaan worden. In Belgie weet ook geen enkele boer wat de vleesprijzen doen . Als ik het goed heb ben jij iemand van de nvv ; misschien eens dringend contact opnemen met de veva in Vlaanderen om de vleesprijzen eens te publiceren naar de boeren

 • no-profile-image

  john

  Doe aangifte bij politie a.u.b.?

 • no-profile-image

  boer

  Waarom zouden de slachterijen verhogen? Om de boeren een plezier te doen? De varkens worden evengoed wel aangeleverd. Ziehier het probleem. Trouwens laten we eerlijk zijn, iedereen die een slachterij zou hebben zou hetzelfde doen. Boeren denken ook alleen maar aan zichzelf, dus zo vreemd is het niet dat de slachterijen dit ook doen. Boeren klagen en foeteren wel maar uiteindelijk gebeurd er natuurlijk niks.

 • no-profile-image

  tja

  had politie gebeld maar hadden t te druk X facter was bezig zei die agente

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Boer, Stuifzand:
  Dat is de realiteit. We doen er zelf als boer zijnde geen ene flikker aan. We mogen de hand in eigen boezem steken.

 • no-profile-image

  Bart

  We liggen te lang te zeulen met de supers in het overleg. Wat gaan we daar aan doen, WW,Haarle ??
  De NVV is gebombardeerd tot het 2e LTO als ze niet feller worden of initiatiefrijker. Het kan toch niet zo zijn dat een bedrijf als Hogenkamp de bal in moet gaan koppen voor de NVV hoe we tot een betere prijs moeten komen. Wat betreft de mest hetzelfde. Daar worden we ook op alle fronten gigantisch bestolen en ook daar mis ik die felheid van de NVV die er vroeger wel was. Ik vraag mezelf af of het verstandig is om Zwanenburg nog 2 jaar langer te laten zitten ?? Misschien was niet iedereen fan van Wien van den Brink, maar onder Wien van den Brink was dit nooit gebeurt !!! Die was op de barricade gesprongen.

 • no-profile-image

  JOHN

  6 cent meer eisen zit er gewoon gewoon zeker voot week 25! Er is geen overschot dus wij als varkenshouders zijn aan zet........ niets aanmelden laat de vleeshandelaren maar zweten. bij een overaanbod naaien ze ons net zo goed.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Bart, de NVV is al twee jaar zoekende naar een nieuwe voorzitter. Het probleem is exact zoals Varkenshaas het stelt, "boeren doen zelf geen ene flikker". En dan ook nog verwachten dat anderen hun probleem van luiheid en egoïsme oplossen, vergeet het maar.

 • no-profile-image

  Bart

  Klopt helemaal varkenshouder,Brabant:
  Klagen op een site maar zelf te lui om deel te nemen aan een bestuur. Wat het dan ook mag zijn, LTO of NVV. Dat zijn de problemen waar deze organisatie`s tegenaan lopen. Ik zie ook vaak kleinere varkenshouders in besturen zitten en niet de grote varkenshouders. Dat is ook een probleem, want je zit er voor de blijvers.

 • no-profile-image

  WW

  @Bart, volgens mij gaat het er niet om of je groot of klein bent, stoppers en blijvers zijn er van groot tot klein, alleen als er een grote stopt praat men er meer over.
  Wat gaan we er aan doen Bart, denk dat we de komende week het actie model weer in de steigers moeten zetten. We hebben het op een nette manier geprobeerd en dat heeft niet geholpen. Nu is het aan ons. Dat we de komende weken in actie komen is voor mij duidelijk, hoe? Te beginnen met woorden maar dan ook de daden. Een goede actie is lastig om te bedenken, want een goede actie moet blijvend een goede prijs opleveren voor onze varkens. Wie helpt met denken?

 • no-profile-image

  Jopie Snel

  WW Haarle,Poortacties bij Schuitema Raalte,Aldi Groenlo en noem maar op,maar wel landelijk en een verassingsactie

 • no-profile-image

  john

  begin maar is met aanmelden van de helft van de varkens met de medeling dat elk extra varken wat nodig is 12 cent meer kost.... Waarschijnlijk zijn toch alle varkens nodig waardoor die 6 cent extra er is! We moeten de varkens weer gaan verkopen i.p.v. van weggeven.

 • no-profile-image

  john

  12 cent per kg bedoel ik!

 • no-profile-image

  Bart

  Ik vindt dat als we een actie doen, deze ook goed gedaan moeten worden. Dat bereik je niet door met 50 boeren bij een slachterij of super gaan te staan. Dat bereik je als je met minimaal 100 vrachtwagens Schuitema, albert hein of Jumbo dichtgooit.
  Dat hoeft geen dagen te duren maar de actie wordt dan Europees in het nieuws gebracht en daardoor voer je internationaal ook de stemming op voor actiebereidheid. Wij zijn niet de enigste in de EU die onderbetaald worden. Als de supers 5 cent per varkenslapje meer betalen is deze actie niet nodig, maar ik denk dat we er niet onderuit komen en hem gewoon moeten gaan voeren. Supermarkten kunnen het in de media nooit verkopen dat ze niet willen betalen voor welzijn en milieu en zijn na zulke actie altijd de grote verliezer.
  De periferie moet meewerken met hun transport voor deze actie, anders is hij gedoemd te mislukken. Ik heb de laatste tijd al wat navraag gedaan en de periferie is hier wel voor in. Die kampen ook met betalingsachterstanden en dat zijn ze ook moe. De bal ligt bij de supermarkten, retail en de slachterijen. Als die het op korte termijn niet eens worden over een prijsverhoging voor de uitbetaalprijs van slachtvarkens, zijn ze zelf de veroorzaker van deze actie`s !!!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Nou vooruit. Wat moeilijk allemaal om spelers verderop in de keten het leven zuur te maken. Je moet de KI-stations een poosje blokkeren, dat helpt. Algemene opmerking: waarom ageren zoveel mensen tegen andere ondernemers die wel een normaal rendement uit hun handel willen halen? Spiegeltje is geen nieuw soort opfokzeug maar goed voor wat zelfreflectie.

 • no-profile-image

  Frans

  Helemaal eens Paul, maar daar wil de doorsnee varkenshouder niet aan denken. KI Nederland en Topigs zijn de beste vrienden, evenals de grote voerjongens. Deze monopolisten val je toch niet aan? Ben het met je eens dat juist hier veel meer geld te halen is. Meeropbrengst is leuk, maar resulteert acuut in nieuwbouw van stallen in Europa.

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  Het is hier herhaaldelijk vertelt. Er zijn periode`s in het jaar dat er te weinig aanbod is. Op die momenten dat ze er wel zijn moeten slachterijen een dikke plus kunnen doen en het is herhaaldelijk gebleken dat ze op die momenten de macht hebben om dan de prijs te laten zakken of hooguit gelijk te laten. Dit heeft helemaal niets met spiegeltjes te maken enzovoort. Dat lokt reactie`s uit. Verder is het contact tussen slachterijen en varkensproducenten ronduit slecht omdat slachterijen een dominante positie aangenomen hebben. Hier zal de boer zich tegen moeten wapenen en zullen initiatieven zoals Hogenkamp ontplooid onafwendbaar zijn. Als de slachters en de supers door hun fusie`s dermate veel macht toe eigenen zal de varkenshouder daar ook naar toe moeten. De afzet zal centraler geregeld moeten gaan worden willen wij een onderhandelingspositie tegenover de grootgrutters behouden, wat overigens ook voor voer en mest gaat gelden. Vooral aan die laatste zal hard getrokken moeten gaan worden want gemiddeld 20 euri`s vanuit brabant is op lange termijn nooit haalbaar.
  Oh ja nog iets, de spelers verderop in de keten zijn onze kopers die geen verantwoording nemen voor dierwelzijn. Dat reken ik ze ontzettend aan omdat ze het hele jaar een grote bek hebben dat de boer overal maar aan moet voldoen en op het moment van betalen zijn ze niet thuis. De sector zou daar meer weerstand tegen moeten geven. Eerst betalen en dan jezelf suf investeren lijkt mij een betere volgorde dan wat wij momenteel aan het doen zijn.
  Dat is dan ook de reden waarom ik ook de actie`s ondersteun !!!

 • no-profile-image

  Bart

  @Paul Jansen, Bent U de Paul Jansen, directielid van Vion.
  Dan begrijp ik uw reactie natuurlijk volledig. Ik houd U dan ook mede verantwoordelijk dat U hogere kostprijzen bij varkensproducenten niet om kunt zetten in een hogere opbrengst. U bent overigens niet de enige, Tonnies enzovoort zijn geen enkele haar beter. U neemt geen verantwoording voor de welzijneisen die boeren opgelegd worden. Dit zijn rechtstreekse kostprijsverhogingen, alsmede de duurdere grondstoffen voor voer. Die dienen terug te keren in een hogere opbrengstprijs voor varkens. Iets wat op dit moment zeker niet gebeurt. Bij de Ki`s en bij de fokkerijorganisatie`s zijn de winsten minimaal en dat is tevens een reden geweest dat dit onderdeel bij Vion afgestoten is. Mest is een ander verhaal. Daar valt met samenwerking volgens mij ontzettend veel te halen, maar dan moeten we naar een mestmarkt die centraal geregiseerd wordt, iets wat met de varkensafzet inderdaad ook moet gaan gebeuren.

 • no-profile-image

  Kees

  Vergis je niet Bart, KI Nederland is een volledige zus/dochter van Topigs. VION heeft hier nog een belangrijk aandeel in. Allen verdienen zogenaamd maar enkele miljoenen, maar investeren zich suf in het buitenland en laten in hun eigen toko's de weelde welig tieren. Zo wil ik ook wel boeren en hoef dan ook niet meer dan een paar ton te verdienen om tevreden te zijn.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Bart, dat ben ik dus niet. Begrip hoeft er niet minder om te worden, verantwoordelijkheid vervalt. ==== http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/kijken_naar_albert_heijn_varkens/

 • no-profile-image

  arie van bommel

  ik denk dat ik dinsdag maar eens naar dalfsen ga. daar is weer een producenten bijeenkomst. ik ben de praat van de slachterije zoals( waarom zullen we de varkens volgende week verhogen, als er een slachtdag minder is) al lang zat! denk niet wat ik doe maakt niet uit, samen staan we sterk. neem maar eens contact met farmfocus, of dinsdag iets voor jou is?

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Elke varkenshouder is daar altijd welkom. Net de nieuwsbrief ontvangen. Komt wekelijks wel 1 of 2 keer: www.farmfocus.nl

 • no-profile-image

  supermarkteigenaar

  Heren varkenshouders, alles en iedereen afkatten behalve jezelf werkt niet erg produktief. Mijn ervaring: Ik heb twee goed lopende supermarkten, die elk jaar nog meer omzet draaien. Kijk ik naar de vleesafdelingen, die leveren elk jaar ongeveer 2% omzet in ten koste van de vegitarische maaltijden en groenteafdelingen. Mijn conclusie: De hoeveelheid vlees die wij in Nederland elk jaar consumeren loopt terug. Oorzaak: gezonde levensstijl en religie. Heren varkenhouders, speel daar eens op in.

 • no-profile-image

  rode biet

  taugé of komkommers gaan telen?

 • no-profile-image

  varkenshaas

  En als het effe kan biologisch zeker !!!
  Niets is gegarandeerd, dat zie je wel.
  Wat wel duidelijk is dat de voedselveiligheid in de bioindustrie gewoon goed is en zeker niet minder is dan in het biologische circuit. Dat was al bekend.

 • no-profile-image

  guillaume

  En het doorgefokte intensief gevoelige bioindustrie varkenstje (AL KILOKNALLER genoemt)in (gesloten)megaziekenhuisachtige(vol met fijnstof en poolse uitzendovereenkomsten collega) ontsmettingmiddelenafhankelijke lpg's met hoge groei pietrain vleesblokken op pootjes met 10 dagdoseringen,antibiotica.Misschien in de toekomst volgeent omdat men zo bang is dat er een ziekte uitbreekt en er antibioticumresistentie plaatsvindt.Het is al te gek dat je apart gehangen wordt al varkenshouders in het ziekenhuis ivm mrsa bacterie.Hoe wil men hier draagkracht voor krijgen en de consument zoals de (kleine)hardwerkende supermarkt eigenaar hier beschrijft.Dit is tenslotte de echte afzet.De discussie over de slechte rendement wordt door de verkeerde megastallen voorlopers gevoerd om hun eigen tekortkomingen recht te zitten.Motto Kleine bedrijven=draagvlak(met de kennis van nu bulkwagen vol+veewagen vol is mijn norm),samenwerken,minder kwetsbare varkens,goede infrastructuur in stand houden met een grootschalige periferie die integer is en de winstmarge netjes verdeelt)De megastallen kunnen beter hun efficiente vleesblokken exporteren naar het oostblok en hun bedrijven versnelt afschrijven en naar het oostblok vertrekken.De boeren die nu buiten spel worden geconccureerd horen te blijven niet die grote jongens.Hier wil de consument niet voor betalen en vertrouwen hebben.Kleinschalig,(meer risicospreiding=uitstraling) opereren,grootschalig vermarkten en de eerlijke niet te commercieele kleine boer aan de regie is de basis voor een goede prijs en rendement.Het is nog niet(bijna) te laat.

 • no-profile-image

  varkenhaas

  @Guillaume, je lijkt wel biologisch doorgedraaid. Heb je misschien te weinig vleeseiwitten binnen gekregen !!!!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Zelfs onze kleine buurtsuper heeft 5 mensen aan het werk. Dat sociale aspect is de varkenshouder ook gegund. Klein bedrijf, 5 mensen = 2000 zeugen of 1200 zeugen gesloten. Het is maar hoe je klein of groot bekijkt.

 • no-profile-image

  boerin

  Voor de terugloop van vlees in de supers...... wellicht kopen de consumenten nu een goed stuk vlees bij de slager of de boerderijwinkel, een stuk vlees waar ze de afkomst van kennen. Het vlees in de supers is vaak een bulk produkt, ligt al dagen verpakt en voor een dumpprijs van een kiloknaller, vindt het niet vreemd dat de consument dit laat liggen. Vegetarische produkten koop je niet op de boederij of bij de slager, dus daar zul je voor naar de super moeten

 • no-profile-image

  guilllaume

  Ja varkenshaas, confronterend he,ook ben jij waarschijnlijk zo'n industrieel die de markt wil afdwingen,.zoals een duur stukje vlees zich hoort te gedragen(varkenshaas),lukt het jou wel op de oude manier(megastal= om de armoe voor te blijven)Ik ben zelf in staat mijn eigen varkentje te fokken en af te mesten en op te eten,o, ja en 2000 zeugen of 1200 gesloten hebt ,dan ben je totaal de weg kwijt en zijn allang doorgedraait.Deze types verkwanselen het draagvlak.Zo ga lekker een paar lekkere karbonaatjes naar binnen werken,zelf van zaadje tot karbonaatje met een randje vet erlangs!

 • no-profile-image

  Huisslager

  Heel goed, ook de meeste Chinezen houden 1 of 2 varkens in de achtertuin. Niks mis mee Guillaume. Je moet dan ook principieel geen zaken willen doen met leveranciers/afnemers die meer dan een eenmanszaak zijn.

 • no-profile-image

  ww

  Vroeger was alles klein, nu is het groot en morgen is het nog groter. Willen we dat, vaak niet maar wie niet mee doet is meestal gedoemd de tijd uit te zingen. Mijn opa had 3 zeugen, mijn pa had er honderd en ik heb met 500 geen boterham maar ook niet met 5000 en zeker niet met 50. Zo is het ook gegaan met kruidenier, wie mee is gegaan in het groter worden heeft nog een boterham en je bent supermarkt geworden. In de meeste dorpen is er amper nog 1 over en vaak is het een kwestie van de tijd uitzingen want opvolging is er niet of kan niet want je bent niet groot genoeg.
  Guillaume wat jij wil zeggen weet ik niet, volgens mij heb je er niet meer dan alleen voor eigen consumptie. Zelf weet ik dat ik door al die jaren steeds efficienter te werken een inkomen had, maar daar is de rek uit. De bulkwagen komt vol en de biggen/varkens auto gaat vol weg dus daar kan ik het niet meer halen. Dus het moet anders. We kunnen niet goedkoper werken zoals de supermarkt van ons eist.
  Wat we ook nogal eens vergeten is dat we goedkoper konden produceren omdat het graan steeds goedkoper werd, 2007/2008 was het duur maar dat konden we opvangen omdat we in 2006 wat verdiend hadden. Nu is er geen opvangen aan en het lijkt wel of alleen stoppen nog een optie is. Ok ik kan het goed begrijpen, geld is of raakt op, de bank heeft het alleen nog over 2013, de gemeente komt al controleren of je wel alles op orde hebt, zelf bezuinigen ze alles aan elkaar maar zorgen wel dat de varkenshouder dit niet kan. Het zelfde geld trouwens voor Den Haag. Het zelfde Den Haag start een discussie over megastallen, niet in de gaten dat in dezelfde megastallen de dieren het vaak veel beter hebben dan in de stallen van 30 jaar oud en wat helemaal niet gezegd word is dat het vlees uit het buitenland ook uit een stal kan komen waar ze met z'n 20.000 bij elkaar liggen maar dat is niet de discussie.
  Nee de Nederlandse varkenshouder moet het met Nederlandse eisen doen en die zijn ingegeven door politici die van mening zijn dat de moderne varkenshouderij de wereld uit moet te beginnen uit Nederland. Gemaks halve beginnen we met de nertsen, daar zijn er maar een paar van en of het bont straks uit het oostblok komt daar maakt niemand zich druk over. Wat komt er na de nertsen? De konijnen of de kippen of de varkens, zeg het maar.
  Hoe komt dit alles zo, ons eten heeft geen waarde, het is er, het is veilig, we ontzien zoveel mogelijk het milieu, we investeren in dierwelzijn, we doen eingelijk alles wat van een goede ondernemer verwacht mag worden. Nu is het tijd dat we hiervoor beloond moeten gaan worden en de tijd is nu aangebroken en deze beloning word ons niet zomaar gegeven, dat zullen we moeten afdwingen en dat afdwingen gaat de komende weken beginnen. Let maar eens op. Slachterijen weer blokkeren? Vion je hebt er zelf al we om gevraagd, de -4 van een paar weken terug was nergens voor nodig en dat kwam omdat jullie dat wilden. De komende week zal je wel weer netjes in de pas lopen met Duitsland en dat kan omdat jullie de markt manupuleren door met de varkens te schuiven, een zogenaamd over aanbod creeren. Vion als je geen blokkade wil verhoog je dinsdag de prijs. Met de supermarkten zullen we eerst in gesprek gaan. ok ze krijgen de mededeling dat we dezefde marge willen dan hun en als ze dat niet doen zullen we er voor zorgen dat ze het vlees niet kunnen verkopen. Hoe? Laat dat maar aan de varkenshouder over die wel willen vechten voor hun toekomst, varkenshouders die wel een inkomen willen, de varkenshouder die nu zegt mijn bedrijf is me alles waard en daarvoor ga ik desnoods een hele week voor de supermarkt liggen net zolang totdat ze wel fatsoenlijk betalen. Wie niet mee wil doen dat mag, maar heb dan straks ook het fatsoen om van ons werk niet te profiteren. Dit geld natuurlijk ook voor de handelaar en de voerfabrikant, voor iedereen die van ons leeft. Wie niet voor ons is is tegen, wie niet mee doet mag straks afvallen maar dat afvallen gebeurd ook als we niks doen.

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Sterk verhaal WW,
  @guilllaume, let wel op met het eten van je tuinvarkens. Aan je reactie`s te zien lijken ze hallucinerend te werken. Je voert ze toch zeker geen hennep !!!!!
  O ja, ik ben geen industrieel, maar een gewoon gezinsbedrijf die hard voor zijn boterham werkt. Dat verdiend iets meer respect dan de achterlijke reactie`s die jij ons toewenst. Veel lager kun je volgens mij niet aan wal raken.

 • no-profile-image

  mester

  Onderzoek naar margeverdeling rammelt aan alle kanten. Slachterijen (VION) verdient niks aan varkens slachten (tuurlijk) en bij de supers valt het ook wel mee.Laatst een artikel gelezen over Frits van Eerd,eigenaar Jumbo; die man is zo RIJK. voorbeeldjes: Lekker rondcrossen in Dakarrally met een eigen team. En een megagarage (zouden veel varkens in kunnen) met voornamelijk formule 1 auto's. Het is hem gegund,maar dat bereik je niet door geld weg te geven,maar door inkoop =laag en verkoop =hoog.

 • no-profile-image

  john

  tja en verliezen maak je door inkoop = hoog en verkoop = laag. I.p.v. naar andere partijen in de keten te wijzen moet je eerst voor je zelf maar is bepalen of je eigen beleid goed is! We stemmen er allemaal mee in om op een gemiddelde notering te handelen en daarmee het eigen bedrijf te onderscheiden van conculega's. Allemaal leuk en aardig voor de overige ketenpartijen maar de doodsteek voor de primaire sector!. Maak je eigen prijs en probeer deze vast te houden. Momenteel; hebben alle slachterijen contracten lopen met de supers voor vaste prijzen er komt nu een dik tekort aan varkens dus laat die contractbieders maar flink zweten door geen varkens aan te bieden!

 • no-profile-image

  boertje

  Wat een praat weer moest even zoeken maar bulkwagen vol 32 ton en vrachtauto vol 234 eidere week ????
  Dus 434 zeugen gesloten dat op een lokatie dan ben je een middel groten en zien mensen je in de beurt als mega bbedrijf.
  De prijs moet minmaal de kostprijs zijn.
  En dat met een gezonde marge. en dus actie NVV

 • no-profile-image

  Frits

  Ik kan je verhaal onderbouwen meester, Achterhoek. Wel eens gehoord van Eric van Loon van vanLoon vlees. Die rijd ook Dakar enzovoort en gooit ook met zijn geld of het snoepgoed is. Wat een armoe hè !!!

 • no-profile-image

  guillaume

  Goed verhaal ww,zo is de praktijk.Zoals vele ben ik ook een( collega) die niet met de meute is meegelopen en naast dat varkentje voor eigen gebruik ook nog een klein varkens bedrijf(tegenwoordig) voert.Toen je vijftien jaar geleden zei je kiest niet voor groeien wordt je uitgelachen door collega's.Nu heb ik al ervaring met het systematisch uitgemolken te worden door de voer en varkenshandel door de schaalgrootte en nu dan door de voerprijzen.Ik zie dan ook heel goed onze afhankelijkspositie en dat de machtsmisbruik(aan den lijve ondervonden) door de in en verkoop en hoe ze het vieze spelen, alleen en een (spiegel voorhouden)waarschuwen en sommige (collega,s) kunnen dat niet hebben.Groeien was het motto, massa=kassa.Ik heb in ieder geval geen zin om voor deze periferie te hard te werken in deze afhankelijksheid neerwaartse spiraal.O ja "varkenshaas", gezien de reactie kun jij beter maar een paar plantjes voor ze zelf gaan verbouwen,kun je naast dom hard werken de werkelijkheid ontvluchten,en respect moet je verdienen en gelukkig ben je geen industrieel en hoop ik ondankst je agressieve reactie een best belegde boterham,want jij hebt ook een gezinsbedrijf,en die horen te blijven!Daar wou ik het bij laten.

 • no-profile-image

  boer

  Wat een gelul allemaal, volgens mij is voor de meeste hier Vion een regelrechte obsessie. Maar goed, het zij zo. Even naar een ander positief verhaal in Pig busniness van handelaar Jan Schuttert. Enkele uitspraken: Er wordt uitstekend verdiend in de varkens, Een varkensboer leeft rijk en sterft arm, je moet grond kopen want die wordt ieder jaar meer waard zonder dat je er wat voor hoeft te doen, en last but not least, je hebt aan de lagere school voldoende om veel aan de varkensboeren te verdienen........ dus dit zijn nog eens andere berichten van het front.

 • no-profile-image

  Trotse varkenshouder

  En daarom reis ik morgenavond af naar Dalfsen. Producenten moeten zich zelf organiseren binnen één platform en anders gewoon niet zeuren. Iedereen heeft zijn eigen lot in handen. www.farmfocus.nl

 • no-profile-image

  ondernemer

  Ja trotse varkenshouder, en wie komt er spreken in dalfsen, juist meneer schuttert....die waarschijnlijk meer rendement op zijn handel haalt dan Vion aan het slachten ervan.
  Wil zelf best wel mee met staken, maar niet meer zo zielig als de vorige keer toen er stakers waren die zelf al op maandag geleverd hadden en een ander belette om op dinsdag de varkens te leveren....terwijl Vion niks anders is dan Tonnies Westfleish of wie dan ook

 • no-profile-image

  varkenshaas

  @guillaume, Wat versta jij onder een gezinsbedrijf. 500 zeugen gesloten dus, want dat versta ik uit je reactie richting WW.
  Ik ben het daar ook mee eens. Ik vindt een zeugenbedrijf van 1200 zeugen ook een gezinsbedrijf, en een vleesvarkensbedrijf van 8 tot 10000 varkens ook. Ben je het dan ook met mij eens? Onder industrieèlen versta ik bedrijven van 2500 zeugen of meer of locaties van boven de 1500 zeugen gesloten.

 • no-profile-image

  Ot

  Net als varkenshaas kijkt iedereen eerst naar zijn eigen bedrijf en gaat dan de grens voor anderen bepalen. Dit forum levert ons veel op zo. Je kunt er duizenden kanten mee op. Schuttert heeft al gesproken in Dalfsen, maar kan als varkenshouder uiteraard komen. Volgens Pig Business heeft hij wel veel varkens, maar verdeeld over gewone bedrijven met elk 3-4 man.

 • no-profile-image

  john

  gezinsbedrijf = 2 vak = 8000 tot 10000 vleesvarkens OF 800 tot 1000 zeugen OF 450 tot 500 zeugen gesloten. Dit lijkt nu ook wel de richtlijn te worden met de genoemde 300 nge van bleker en de gestelde 1,5 hectare bouwblok. Dit lijken me ook bedrijven die in te toekomst over te nemen zijn door jongere bedrijfsopvolgers wat zeker belangrijk is!. Om nu bedrijven te ontwikkelen die in toekomst alleen over te nemen zijn door bedrijven als smithfield, hendrix-utd of ahold lijkt me de verkeerde weg. Maar wil je nog geld verdienen, groot of klein, dan moet je al je 'bronnen' (voer, arbeid, stal, energie etc) 100% benutten. Zorg als boer maar eens dat deze factoren allemaal goed zijn dan zie je dat eerder terug in de portemonnee dan hier klagen over de te lage prijs.

 • no-profile-image

  jan met pet

  als ik 5000 varkens alleen moet verzorgen ga ik liever voor een baas werken,ik ben gestopt met mijn 1000 vleesvarkens,werk nu 3 dagen in week voor baas kan makkelijk rond komen.
  ken ook mannen genoeg die maar 3 of 4 dagen in week werken,wie is nu gek?

 • no-profile-image

  Frits

  Met 5000 vleesvarkens kun je toch niet zeggen dat je het druk hebt als je goed ingericht bent. Als je een stallenspuiter hebt ben je max. 30 uur per week kwijt. 1000 varkens is allang achterhaald als volwaardig bedrijf.

 • no-profile-image

  boerke

  ik hoop dat alle mensen die op dit forum zitten dinsdag in dalfsen ook een goede inbreng hebben, ik ben er ook

 • no-profile-image

  jan met de pet

  wat verdien je dan met een volwaardig bedrijf van 5000 vleesvarkens?
  3 euro netto per afgeleverd varken?
  15000x3=45000 of waar streef je naar?

 • no-profile-image

  W Geverink

  Als je aan duizend varkens geen geld verdiend heeft het geen zin om jezelf diep in de schulden te steken om met vijfduizend varkens nog steets geen geld te verdienen. Jan met de pet is een goede ondernemer. De sector wereldwijd is ziek. Vooral bij jullie waar de kostprijs al zo hoog is moet je gewoon in het bezit zijn van een kostprijs + marge contract van een slachterij voor een lange periode voor je naar de bank gaat anders wordt je een poot uitgedraaid. Geen "ondernemer" steekt tegenwoordig zijn nek nog uit op goed geluk.

 • no-profile-image

  Jan Boerenfluitjes

  Boerke, een beetje lui op een forum zitten foeteren tegen alles en iedereen vind ik makkelijker dan mijn huis uit te gaan. Ik verlies trouwens veel geld aan de varkens, dat ligt aan anderen en niet aan mij zelf, dat wil ik hier wel even kwijt.

 • no-profile-image

  yn

  Die neventaak van hogenkamp loopt
  goed die heeft de korting al binnen voor dat jullie van huisdurven dinsdag avond

 • no-profile-image

  guilllaume

  Nou,nog een keertje dan.Je kun ook in 2,3,4,5 weken systeem gaan werken en er een parttime baan of(of je vrouw vice versa)een neventak bij nemen zoals ik.Zo lever je minder vaak af en hoeft de bulkwagen niet wekelijks te komen en gezondheid technisch voordelen opleveren.En als het geld lang geld begint te kosten zoals nu, je schuur maar eens leeg te draaien en wachten op betere tijden(dat is voor iedereen niet weggelegd) Persoonlijk vindt ik 300 zeugen zat als volwaardig bedrijf,of 160 gesloten of een 3a4000 mv en daarmee moet je een dik inkomen kunnen verdienen en je afschrijvingen te herinvesteren.Helaas is dit niet meer realiteit en kom je toch op het gemiddelde zoals "varkenshaas' omschrijft.Dit vind ik persoonlijk de grens om draagvlak te houden en in de (markt) te blijven als 'gezinsbedrijf'.Daar boven vindt ik onnodig en uit de hand gelopen.zie reactie 'varkenshaas' en loop je in gevaar als zelfstandig ondernemer met deze voer en opbrengstprijzen en zoals 'John' omschrijft in die fuik van Smitfield achtige konstructie's of in de handen van' Vion' of een 'handelshuis' te komen wordt je zetbaas.Dat kan ook een(gedwongen) keuze zijn,maar mijn inziens kun je beter zoals Jan met de pet bij een grote baas(of gzinsbedrijf 3 dagen per week) gaan werken en(een poetje voor eigen gebruik) en geen risico's nemen(behalve op ontslag).Anders ben ik bang dat we net zoals in de tuinbouwbranche(komkommers),je bedrijf in een keer in de waagschaal stelt ook al treft het je geen blaam maar de internationale handel is meedogenloos .Dit gevaar ligt ons allen al langer in de sector op de loer en de financieele buffers raken versnelt op voor de echte (te hoge voerprijs en opbrengst) producent(gezinbedrijf).We moeten de extra onkosten doorbereken zoals ieder in periferie ook al doet, anders voorspel ik kaalslag voor groot en klein Nederland.Dus ACTIE NVV en (LTO) en periferie NU!

 • no-profile-image

  boerke

  guillaume, ik verheug me om met jou dinsdag in dalfsen persoonlijk te discuseren hoe we werkelijk stappen kunnen maken om vooruit te komen, ik ben er, jij ook?

 • no-profile-image

  guillaume

  'Boerke' ik ook.Zou graag komen maar zo'n weken systeem heeft een nadeel, een hoge werppiek.Om 13 biggen te kunnen spenen moet je er wel even bij blijven en ik kan geen personeel betalen en heb al vrij genomen bij de baas!Ook al vindt ik de discussie goed zou ik (overdag)een grotere bijeenkomst landelijk door de NVV georganiseerd meer toejuichen. De maat is wat mij betreft al vol,bijbetalen of leegdraaien op korte termijn. Ik heb de positie nog wel om uit de poten van de bank en voer fabriek te blijven en door keihard te werken en rekenen(dat helpt nog een beetje meer dan opschalen) 'Eigen visie'.Omdat ik dit scenario al voorspelt is door de Rabobank(georganiseerd) jaren geleden,'hoge pieken en lange diepe dalen' bij een jongeren bijeenkomst in Utrecht. Door de toenmalige hoofd Agri' Sjors Kruiper'(die met vage redenen) is vertrokken?Was hij te eerlijk misschien?Op korte termijn bij betalen voor de big en het vleesvarken en anders platleggen die handel of stoppen, het is nu wel genoeg geweest met de producent (gezinsbedrijven) te sollen,en de varkens houders tegen elkaar uit te spelen.Tegen derde wereldmarkt prijs is niet te boeren. Het fatsoen ligt bij de periferie(voer) en Grote supermarkt ketens die zijn het eerste aan zet om bij te betalen en cash terug te betalen(VOC mentaliteit).Daarna kunnen de varkenshouders met elkaar in debat over hoe we kunnen samenwerken en geen loonslaaf te worden etc.Ik was graag gekomen.Bij deze is mijn standpunt in ieder geval duidelijk en ik denk van vele collega's. Dus actieplan NVV en (LTO)periferie en afzet geen water bij de wijn wil doen.Ik laat me in ieder geval niet lang meer bestelen.Komt de (besef)ommekeer niet dan hebben we alweer een collega minder.!

 • no-profile-image

  buurman

  Stelletje jankers op dit forum, jullie hebben er zelf voor gekozen om zoveel varkens te maken en je diep in de schulden te steken. Moet je nu niet klagen als de prijs wat te laag is.

 • no-profile-image

  WW

  Beter een keer te vaak gejankd dan te weinig ontvangen

 • no-profile-image

  buurman

  Als janken je een goed gevoel geeft, zou ik zeggen: Gewoon doen!

 • no-profile-image

  realist

  Hebben we als varkens houders nou nog niet door dat je gepakt wordt door de voerboeren.
  Die rekenen gewoon door wat ze nodig vinden en 'n heel leger met vertegenwoordigers komt bij jou de deur in trappen. heb je daar als eens gezien dat er gereorganiseerd wordt bijv. chv agrifirm fusie en geen reorganisatie ??? dat geloof je zelf niet.
  tel eens voorzichtig uit wat er voor duur boeren geld naar de kl*te gaat!

 • no-profile-image

  Jonas

  Bij onze leveranciers is bij lange na niet zoveel te halen als bij onze afnemers. De marge-onderzoeken bevestigen dat. Wij moeten gewoon onze gestegen kosten door kunnen berekenen, dat is maar centjeswerk per kg. vlees voor de consument, en die heeft er helemaal geen probleem mee om dat beetje extra te betalen. Het is beter om daar onze energie in te steken dan proberen om onze leveranciers mee te sleuren in onze val. Als we dat laatste doen krijgen we de rekening een keer gepresenteerd, terwijl onze inkomsten nog steeds niet gestegen zijn.

 • no-profile-image

  koffieleut

  De marge onderzoeken bevestigen dat juist niet. Rendementen in de voersector zijn weer verder door gestegen de laatste jaren tot 17% aan toe. Wanneer je de ingang niet op orde hebt, redt je het aan de uitgang zeker niet. Boeren schelden het liefst op mensen die ze niet kennen (vleesinkopers). De erfbezoekers komt hen te dicht bij, het drinkt immers zo gezellig koffie met elkaar.

 • no-profile-image

  guillaume

  Ja,Jonas:Mijn opa herhaalde vaak de"boerenjongens die geen boer konden worden ons het nu moeilijk maken.Drijfveer geld en genoegdoening en afgunst.Dit zijn nu de grootmachten(deze weten precies hoe een boer reageert en kunt uitspelen=winnen). Hij krijg langzamerhand gelijk!

 • no-profile-image

  Jonas

  Ik zou het onderzoeksrapport nog maar eens goed lezen koffieleut. Zowel de verwerking als de retail hebben nog altijd een hoger rendement dan de voerindustrie. Alleen heeft de retail 4,3 procent in moeten leveren ten gunste van de slachterijen en de voerjongens. Maar de retail zat en zit nog steeds schandalig hoog. Of de varkenshouders zitten schandalig laag, het is maar hoe je het bekijkt.

Laad alle reacties (67)

Of registreer je om te kunnen reageren.