Varkenshouderij

Achtergrond 33 reacties

Beursprijs geslachte zeugen daalt

De beursprijs van geslachte zeugen daalt volgende week met 1 cent naar € 1,10 per kilo. Levend noteren de dieren onveranderd op € 0,85 per kilo. Daarmee wijkt de beurs af van de Duitse noteringen, die vanmiddag met 2 cent per kilo daalden. De beursprijzen voor vleesvarkens blijven onveranderd op € 1,52 geslacht en € 1,19 per kilo levend. Biggen noteren op de beurs ook gelijk op 33 euro per stuk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piggelaar

  bagge ziend veulte duur

 • no-profile-image

  varken

  Bagge zien veul te goedkoop voor fokker!
  Bij huidige vlv+voerprijs kunnen mesters beter voorlopig niet meer inleggen in plaats van zanikken over biggenprijs en moeten de voerleveranciers+fokkerijorganisaties de biggen maar opkopen want deze hebben de fokkers geadviseerd om maar door te gaan met aankoop met gelten+hoge verwachtingsprijzen voorgespiegeld puur uit eigenbelang

 • no-profile-image

  Bart

  Er is maar èèn manier om uit deze malaise te komen en dat is regulering. Hoe dat weet ik ook niet maar feit is wel dat fokkers 7 jaar geleden gemiddeld 5 biggen per zeug minder draaiden dan nu. Dat is 450 kg vlees op de markt extra per zeug. Lijkt mij dat daar gezocht moet worden om tot gecontroleerde productie te komen. Doen we dat niet dan zullen vele bedrijven in de EU een ijskoude sanering ondergaan.
  We kunnen zoveel blijven schelden op onze kopers als wij willen maar zolang er voldoende aanbod is heb je als producent totaal niets te melden !!!!!
  Misschien is het voor de prijs een zegen als slachterijen op termijn een deel van hun vlees in moeten kopen in Braziliè. We zijn daar allemaal bang voor maar dat kon wel eens de enigste manier van overleven zijn.

 • no-profile-image

  varken

  En probeer stallen te verhuren aan de adviseurs die beweren dat alles goed komt en hoge varkensprijzen voorspellen.
  Het is makkelijk speculeren met geld van anderen!

 • no-profile-image

  john

  misschien regulatie via biggentoeslag? voor een bedrijf van 300 zeugen de eerste 7500 biggen voor een goede toeslag en de overige biggen voor een exportplaatsprijs.. trekt de markt dan hebben we heel snel extra (export)productie valt de markt tegen dan is de productie ook veel eerder gezakt. Nu hebben we 2 jaar nodig om de productie in balans te krijgen dat moet straks in 6 tot 9 maanden te bereiken zijn... Dan zijn we zo slagvaardig als we horen te zijn. Met oogkleppen op zoveel mogelijk biggen uit dezeug proberen te halen zal inderdaad leiden tot een flinke sanering in de sector.

 • no-profile-image

  Bart

  Een EU verbod om biggen niet voor 4 of 5 weken te mogen spenen is ook een optie. Ben overigens tegen het voorstel van John omdat ik vindt dat de ondernemende boer nooit de dupe mag worden van een marktsituatie. Die boer van 275 zeugen draait ook 28 biggen en zou daarmee bevooroordeeld worden terwijl ook die meewerkt aan overproductie. Gelijke rechten, gelijke kansen !!!!

 • no-profile-image

  john

  275 * 25 = 6875 biggen met maximale toeslag..

 • no-profile-image

  varken

  Voorstel John heeft alleen zin als deze exportbiggen geslacht worden anders blijven deze biggen op europese markt en is het voor NL mesters helemaal niet meer mogelijk om te concureren met duitse mester want deze kan NL biggen dan goedkoper kopen dan NL mester

 • no-profile-image

  Bart

  @John, wat wil je met die laatste berekening zeggen?

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Ja Bart, zo ken ik er nog wel één. Europees productieverbod van Danbred en Topigs-20 zeugen. Zij hebben fokkerij eenzijdig ingezet op veel biggen met matige voer- en slachteigenschappen. Toch holt iedereen er als een blind paard achteraan.

 • no-profile-image

  john

  dat elk bedrijf de eerste 25 biggen goed betaald krijgt.. een bedrijf met duizend zeugen krijgt dan voor 25000 biggen de maximale toeslag.. Als de exportplaats notering boven de kostprijs komt is het interessant om meer zeugen aan te houden of die kleine big er doorheen te helpen. Is de export notering zwaar beroerd dan wordt harder geselecteerd op de biggetjes en minder producerende zeugen sneller geruimd. Maar zoets zal je nooit van je handelaar of voerfabriek horen want dit betekent een lagere productie en minder voer verbruik.

 • no-profile-image

  varkentje

  Ik denk dat we moeten leren leven met deze varkensprijzen, het aanbod zal te groot blijven.

 • no-profile-image

  guillaume

  IDEE.Denk dat we eerst moeten beginnen als vermeerderaar(gesloten bedrijf) de laatste big niet meer te redden en het overleggen van biggen te beperken.Ook kunnen de zeugen die onvoordelig met het voer omgaan(dwz zeugen met te veel levend geboren en veel voer duur voer op jaarbasis)daardoor slechtere biggen produceren.
  Hierdoor hou je meer vleestypische zeugen aan te houden met een goed uier.Zeugen die 9 worpen gem 13 levend geboren en max 11.5 goede biggen(harde zeugen). Vergt ook het minste werk en overleggen en dure melkproducten bijvoeren.Ook spenen op 5 wk is zeer goed ,moet je ze niet flushen anders wordt de volgende worp te groot(14,8)scheelt ook voer en geld. De zeugen die dit 8 worpen probleemloos doen moet je selecteren(dus na bewezen prestatie ook minder generatieinterval) en kruisen met bv.een Z-lijn moet goede vlees en groeieigenschappen en minder fokwaarde worpgrootte.Iets minder zeugen 20 %=Meer ruimte ivm huisvesting eis) Daarvoor in plaats opfokgelten (geen aanvoer).Rotatiekruising(eigen aanfok bv fin *gyz*nl)Zet daar een luxe beer op met groeieigenschappen dan krijg vanzelf weer een goede toeslag en een tevreden mester en Fokker.Dus de hoogst producerende zeugen opruimen die hun resultaat(en TSI) te danken hebben aan veel arbeid/duurder voer+kilo's/pleegzeugen(rescuedesk)/medicijnkosten+ziektedruk/energie/minder ruimte nodig in Boh,minder mestproductie. Groei+minder restmateriaal big.+de big eerder afleveren naar de mester 21 kg.Dus 26.45 gespeent per jaar en 20% minder zeugen en eigen aanfok(rotatie=heterosis=weerbare big)*Pietrain ..Biggen(restmateriaal fokkerij) die niet leverbaar zijn als slachtbig afvoeren.=0,3 big/zeug.opgelost probleem !

 • no-profile-image

  varken

  Oproep aan star+milieukeur deelnemers:
  Eis per direct de kostprijs voor jullie varkens,anders 1 komplete week niet leveren.Supermarkten die dit vlees in hun assortiment hebben zullen niks anders kunnen dan hier aan toegeven want kunnen niet meer overstappen op gangbaar vlees want dat zou consumentenbedrog zijn!
  Indien dit wel gebeurt onmiddelijk de dierenbescherming inschakelen.
  Wie plaats nodig heeft kan beter in de vrije markt leveren ook al brengen ze dan minder op.Dit bedrag verdien je binnen 2 weken makkelijk terug.
  Wel de vrije slachterij laten tekenen met boeteclausule dat dit vlees toch weer via een omweg bij de deelnemende slachterijen terecht komt!

 • no-profile-image

  varken

  Bedoel natuurlijk dat dit vlees niet via een omweg bij de deelnemende supermarkten terecht mag komen!

 • no-profile-image

  denk eens na

  Het is heel simpel de prijs stijgt pas als er veel minder varkens komen. Dit kan op 2 manieren: zoals nu door keiharde sanering blijvende varkenshouders worden onder tussen ook arm. Of we gaan allemaal 10 % minder varkens houden [europesch] induveel heeft echt geen zin.
  De slachterijen hebben allemaal een inkoper in dienst en zolang die genoeg varkens binnen haalt blijft de prijs laag, daarvoor is hij in dienst. [De meeste varkenshouders zijn geen haar beter en klagen over dure biggen terwijl ze de kostprijs niet opbrengen]

 • no-profile-image

  Inderdaad nadenken

  Het is heel simpel, Europees krijg je honderdduizend varkenshouders natuurlijk nooit op één lijn. Oplossingen beginnen wel degelijk bij je zelf en kleine collectieven. Wie op Europa wacht zit al in de terminale fase.

 • no-profile-image

  boerjan

  Ik heb gekeken naar andere zeugen dan topigs 20, maar kan in de markt nog geen extra zien betaald worden door mesters voor vlees tipische biggen.
  2 euro is wel te weinig. vlees tipische zeugen hebben meer aandacht en beter voer beleid nodig. biggen een betere omgeving. enzz. Dus mesters indeze ligt de bal bij jullie.

 • no-profile-image

  robert falliet

  Hoi boeren sukkels ;jij 10% minder ha doe maar ik 15% meer haha
  Je denk toch niet dat ik ga laten merken tot ik failliet ben ,moet mijne dikke nek toch laten zien ;
  Doe zo maar door en laat de directie maar op vakantie gaaan met onze centjes ,ik zwoeg door en zorg dat ik mijn gezin kan laten eten door de vuilbak leeg te maken wat mijn bazen verknoeien op hun rijkelijke vakanties ,ja wat ben ik toch ne domme boer geweest ,had beter moeten leren ,kon ik de boeren nu pluizen

 • no-profile-image

  Mijnheer de katholiek

  Een varkensboer is als een getuige van Jeova hij straalt het maar al te graag uit te blijven geloven in wat nooit zal komen

 • no-profile-image

  guillaume

  Als er nu niets gebeurd krijg je toch krimp in de varkensstapel als de vrije varkensboer zo blijft doorproduceren in deze (markt)De bedrijven die nog door mogen gaan van de bank en voerfirma worden verplicht zich te binden met hun en anders, met alle risico's.Deze gaan anders de markt toch dirigeren op korte termijn en de moet hierdoor ergens bij aansluiten(verbinden en kostprijs risico dekking) net als in de Pluimveesector al veel gebeurd werk.Doet je bedrijf niet meer aan de voorwaarden Bv.Dus je 2020,kun je sluiten.Heb je intussen wat verdient kun je aanpassen aan een ander doordacht concept.Samenwerking met in en verkoop wordt een must en zal gereguleerd en gestimuleerd! moeten worden.Voor groot en kleine varkenshouder.Dit scenario is op korte termijn de enigste duurzame oplossing.Kijk vooral kort in je omgeving rond naar collega's die mekaar wat gunnen(valt soms niet mee,grote ego's,trots) en als collectief kunnen samenwerken(en transparant naar elkaar durven zijn)en grote prijsrisico's te weren.Het begin met farmfocus en unifar is een klein begin.Nu is het moment dat we mekaar wat gunnen, groot en klein,voer en slacht sector(groot) We zijn tot elkaar veroordeeld ondankt alle emoties en een lege knip!

 • no-profile-image

  varken

  Ik heb goed nagedacht voor ik iets roep.Daarom roep ik bewust alleen de star+milieukeur deelnemers op om 1 week geen varkens te leveren!
  Indien er een contractuele verplichting bestaat zou ik deze wel nakomen maar dan per eerstvolgende vervaldag contract opzeggen.
  Voel me dan ook niet aangesproken tot de groep boerensukkels maar behoor tot de 20% ondernemers en niet tot de 80% boeren die oogkleppen ophebben.
  Jehova's heb ik helemaal niks mee want ik geloof ook niet dat het ooit nog echt goed komt met de NL varkenssector zolang nl boeren blijven produceren tegen wereldmarktprijs.

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Europees zeugenquota verhandelbaar tussen alle huidige en toekomstige lidstaten. Zal leiden tot een kostprijsverhoging door quotumkosten maar zal zeker leiden tot een hoger rendement. Het huidige systeem is een ongeleid projektiel wat een gigantische koude sanering over Europa gaat hebben on de varkenshouderij !!!!

 • no-profile-image

  guilllaume

  Als ik dan bij de 20% beste ondernemers zou horen is stoppen ook een optie en of je moderne bedrijf verkopen(geen probleem toch). Dit malaise is niet goed te rekenen.Zoals "varkenshaas" net benoemt zou ik meer voor een biggenQuotum systeem zijn voor Europese landen ipv bv.zeugenquotum.Is beter te beheersen.Anders gaat zoals nu het gaat faliekant mis,ook voor de conceptboeren(star+, zijn vaak flinker gefinancierd en durven nu niet).Dan verplaats de varkenshouderij vanzelf naar goedkopere landen met minder regels en ruimte. De" sukkels Die 80% 'individuele boeren met Oogkleppers" die maar door produceren met geen geld in de knip en een te grote hypotheek worden toch wel opgeslokt in een grote onderneming(prijs varkensbedrijven zakken elke dag.Dus samenwerken(ook lokaal en op Europees niveau.

 • no-profile-image

  WW

  S.D.O.L. Samenwerken Doet Overwinnen Luttenberg, een voetbalclub in ons buurt dorp. Als ze nu net zo goed konden voetballen als drinken waren ze al vaak kampioen geweest. Het gezegde: als een nuchter kalf niet zoepen wil, doe je hem in Luttenberg maar op de voetbal en dan leert ze het wel maar dit terzijde. Hier moest ik vanmorgen aan denken toen ik de reactie's las. S.D.O.L, Samenwerken Doet Overwinnen Landbouw en als we die samenwerken niet kunnen en/of willen blijven we een speelbal voor de supermarkt en de slachterij.
  Als er niks gebeurt zijn we voor het eind van volgend jaar zeker 25% van de varkenshouders kwijt in europa en misschien nog wel meer en de produktie krimpt met minimaal 10 %. Yes dan zijn we er toch, denk het maar niet. De supermarkten halen het vlees daar waar het goedkoop is, denk maar ff aan de diepingevroren verse konijnen met de kerst een aantal jaren terug. Als we geluk hebben krijgen we een aantal jaren de kostprijs maar daarmee zijn de tekorten van nu niet weg.
  S.D.O.L. samenwerken zodat we als groep niet of nauwelijks inwisselbaar zijn zodat de supermarkt niet zonder ons kan want anders halen ze het vlees uit Brazilie. De roep om produktie beperking is groot maar wat heeft een beperking voor zin als het van ver kan komen en ik laat nog in het midden of er hier teveel is. Nee collega's, ik denk dat we een verbond moeten sluiten met de supermarkt. Ons vlees is veilig, ons vlees word geproduceerd door varkens die het goed hebben en het nog steeds beter krijgen en we houden met zijn allen rekening met het milieu. Kortom de supermarkt kan amper meer wensen maar nu het waarderen nog. Clusteren is nu het toverwoord. Dit clusteren kan alleen als we mee doen en niet thuis blijven zitten en afwachten en zitten klagen van wat is het toch rot slecht. Ja het is rot slecht, ik weet ervan, ik ondervind het zelf ook aan de lijve maar dat wil nog niet zeggen dat ik er niks aan doen wil.
  Morgenavond vooraf aan de NVV jaarvergadering in Heteren, zitten we met een aantal DBers en voorzitters bij elkaar om eens ff te brainstormen. Nu nog, hoor ik al als kritiek, ja nu al weer is mijn antwoord, een actie bedenken is niet moeilijk maar een actie met rendement is lastig. Een supermarkt blokkeren kan, maar leverd dit ons voldoende op? We zullen binnen zeer korte termijn iets in elkaar zetten waar we mee naar de directie van de supers en de slachterijen gaan. We moeten in iedergeval laten zien dat bij ons de maat vol is en dat we dezelfde marge willen dan hun en ze ons dat niet willen geven dat we dan zorgen dat zij dezelfde marge krijgen dan de varkenshouder.
  Als we een eerlijke prijs hebben dan pas moeten we gaan denken aan regulering of Quotering en niet anders om. De eerste 100.000 zeugen zij voor het eind van het jaar verdwenen uit Nederland maar daarmee hebben we nog geen hogere prijs. Tot morgenavond in Heteren daar praten we verder.

 • no-profile-image

  Brijboer

  Ik ga morgenavond naar de showroom in Dalfsen, waar tientallen varkenshouders bij elkaar komen die allen bijproducten afnemen. Zeker weten dat we binnen meerdere FarmFocusClusters ons rendement kunnen verbeteren. Star draait al en Voer en Zeugenafzet ook. Het verschil wordt in 2011 gemaakt, boeren die op zoek gaan en zij die lijdzaam op hun erf blijven wachten op hun einde. De toekomst heb je zelf in de hand. Klagen helpt niet. S.D.O.L. Showroom Dalfsen OverLevers.

 • no-profile-image

  guilllaume

  Goede insteek ww.maar,dan is Europees krimpen de eerste actie.Als de supermarkten wel er wat voor overhebben moet er eerst een tekort zijn.MERKBAAR.Willen ze dan toch goedkoop inkopen(Braz,nu in Nederland)is alle positieve moeite voor niets(Ook kun je in Brazilie een Star+concept maken)De Nvv+LTO Besturen kunnen beter als 1 afgevaardige v.d sector naar de Supermarkten toe om een slagvaardig duurzame afzet(verbond) te komen,en ook voor de kleine(varkenshouder) kwetsbare groep op te komen.Dus eerst "VERBOND",dan vergaderen hoe we allemaal (nog) mee kunnen doen, verdeeldheid en hoe gaan we een tekort realiseren.Daarna kun je Brainstormen in welk cluster je behoort en welk concept je past of niet.

 • no-profile-image

  varken

  Quotering is korte termijnpolitiek,leidt tot rijke ouders maar arme kinderen.
  Geen enkel ingrijpen in de markt is verstandig,kijk nu maar het gevolg van het invriezen van vlees met subsidies wat nu de markt verziekt.De (eerlijke) markt moet gewoon zijn werk doen.
  Als supermarkt niet de kostprijs wil betalen voor duurzaam in nederland geproduceerd vlees,dan laat ze maar ander vlees importeren maar geef de consument wel op een eerlijke manier om hiervoor te kiezen doordat deze goed kan controleren waar en onder welke normen dit geproduceerd is.
  Als consument deze kleine meerprijs niet wil betalen zit er niks anders op dan in te krimpen en dan beter een korte hevige pijn voor de bedrijven die op papier toch al van de bank zijn en daarna weer verder kunnen met een nieuw leven dan een langdurige amper verdraagbare pijn van tot aan de dood in financiele problemen zitten ondanks hard werken.
  De werklozen en asielzoekers hebben het zelfs al veel beter dan deze mensen!
  Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en bedrijven die toch geen toekomst meer hebben,niet meer bijfinancieren maar de kans geven om te stoppen.Verder geen investeringen meer financieren voor investeringen in dure luchtwassers want bedrijven kunnen ieder geval nog tot 2020 met kleine aanpassingen doordraaien en ook geen gebakken lucht als varkensrechten meer financieren.
  Boeren ook afraden om uit te breiden als hun rendement niet genoeg toeneemt en niet alleen kijken of ze de rente op kunnen brengen.Hebben ze nu nog niet genoeg geleerd van de crisis in de woningmarkt welke ook veroorzaakt is door veel te hoge financieringen?
  wwhaarle en brijvoerman hebben goeie ideeen,succes mannen!

 • no-profile-image

  boer

  kostprijs hier te hoog win je nooit via internet etc Hier blijf niets over van de varkenshouderij alleen de bedrijven die ze niet kunnen laten stoppen krijgen nog geld bedrijven met veel grond en eigen vermogen trekken ze er nu onder.

 • no-profile-image

  x

  We weten allemaal dat het er triestig uitziet voor de varkenshouderij in Ned.
  Er is gewoon geen weg meer terug.
  Met die mega-investeringen en nieuwe stallen kun je geen kant meer op.
  Een alternatief is er niet.
  Het is of stoppen of flink doorgaan
  en aangezien stoppen ook zo'n grote kapitaalsvernietiging is, gaan we net zo lang door tot het echt niet meer kan.
  Jammer dat we niets geleerd hebben van de glastuinbouw, die dit ook is overkomen
  Natuurlijk wordt het wel weer een keer beter, maar het wordt een harde strijd.
  Beter was het geweest, als de overheid een opkoopregeling had ingesteld en de zwakkere bedrijven financieel wat gecompenseerd had.
  De overheid wil immers ook een hoop onbetaalbare eisen voor de varkenshouderij (milieu / welzijn)
  Op zich is er niks mis met een kleinere varkensstapel in Ned met een evenwichtiger mestbeleid.

 • no-profile-image

  guillaume

  Nadenkertje.De tweedeling is duidelijk op dit forum.In mijn beleving is klein in NL redelijk duurzaam(als je als kleine tot nu heb weten te overleven ben je een kanjer).Vaak al tegen wereldmarktprijs!,maar daar kun je als periferie niets aan verdienen.Praten we over de Nederlandse markt is 'Klein'het credo en makkelijk inpasbaar in dit drukke landje(in stevige oude stalletjes met de kennis van nu is goedkoop en op een moderne manier te BOEREN(simpele goedkope emissie maatregelen) tussen de koeien boeren en akkerbouwers.De kleintjes die er nu nog zijn zijn de topondernemers,aangepast aan de vraag en "bewust boeren"Groot is afhankelijk van Export en voor "managers en goedkope loonslaven"(deze kunnen niet meer terug).Dat snapt de bv.VION en Voerbranche(intenationale bedrijven) al heel goed.Schaalvergroting is bedoeld voor grote landen met veel grond en grote vraag.Al ben je de beste van de klas,de consument in NL. vindt een 7 voldoende en geen 9!Deze laten zich niet voorschrijven(en betalen voor een 9) in hun koopgedrag en grote pacten en grote industrieele bedrijven met zogenaamde star allures(en geen grond).Een klein bedrijf kan vaak goedkoper werken ivm. neventak en of baan en gezin(flexibeler en snel en goedkoop en eist niet alle aandacht op),vooral nu(restwaarde kleine bedrijven) aan te(in) passen in NL met gemotiveerde echte boeren met of geen eigen vermogen daar kun je als bank geen bult aan vallen) en staan in NL. korter bij de consument(volgens mij de boodschap vanH, T..Wijffels)in welvaartslanden.Grote bedrijven horen in grote armere landen met veel grond en veel afname naar behoefte,daar past Nederland niet in.Dus succes met versnelt afschrijven met je export afhankelijke grote niet meer terug /massa/grondloze productie(STAR+ is al dan standaard voor de export.) Ik kies voor de kleintjes nu het nog kan.Deze hebben in Nl voorrang verdient naar nl. maatstaven.
  en op duurzame manier!Aanpassen dus,nu het nog kan!

 • no-profile-image

  Simon

  Guillaume is erg ingenomen met zich zelf en zijn eigen bedrijfje. Zo houden we de tweedeling wel in stand. Mooi dat je zoveel tijd over hebt voor dit forum.

 • no-profile-image

  guillaume

  De boodschap van mij is dat de balans niet naar de verkeerde kant door laten slaan,het resultaat van het grootschalige leidt tot afbraak voor de Nederlandse varkensboeren.Zie resultaat tot nu toe.Dit past niet in Nederland.Ik heb altijd me voorgenomen me niet tot pollonaisse loper te behoren(tijd van bewust denken!) en dat doen we al 300 jaar(klein naar groot en vele tussenvormen=aangepast), en dus duurzaam.Ik kan nog stoppen wegens aanpassen en vooruitzien in deze maatschappij zonder grote schade maar kom wel voor de echte boeren op(en voor de kleine varkenshouder met neventak etc.en ikzelf en gezin)De rest is van voorbij komende aard.Volgens mij is dit de meest best aangepaste scenario,roeien met de riemen die nog wel hebt en laat me niet gebruiken!Cooperatieve gedachte brengt meer tot stand en bereik je niet met sommige voorlopers die niets ontzient maar uitbreiden met massa kassa doel,te koste van de kleintjes) en die moeten samenwerken?Daar zijn cooperaties(samenwerkingverbanden ) in beginsel voor opgezet(voor klein en groot).Een gemiste kans gezien sommige reacties! Dat heeft niets met zelfingenomen te maken(voordeel van wekensysteem)
  "Simon",al heb ik wel spijt met de grote vooruitstrevers.Als het zo doorgaat krijg jij gelijk maar wie is dan het beste af?Je hoeft niet altijd vooruit,welzijn is belangrijker dan hard werken niets blijven verdienen(groot is geen welvaart)Dit moet iedereen zich goed afvragen(ik werk ook hard en verdien nog wat door niet op een paard te wedden!Ik vindt het daardoor wel boeiend hoe de discussie verloopt en wil daarmee een bijdrage!, toevoegen, THATS IT.Maar het moet je wel passen,Simon.Mijn standpunt is duidelijk,succes.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.