Varkenshouderij

Achtergrond 26 reacties

Beursprijs biggen omlaag

De beursprijs voor biggen daalt voor volgende week met € 0,50 naar € 32,50 per stuk. Daarmee wijkt de beurs af van de zienswijze van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders. Die houdt zijn biggenprijs voor volgende week onveranderd op € 39,00 per stuk. De afzet van biggen loopt moeizaam door het uitblijven van een prijsverhoging van vleesvarkens. Houders van deze dieren hebben geen geld meer om een kostendekkende prijs voor biggen te betalen. De beursprijs voor vleesvarkens blijft gelijk op € 1,52 per kilo geslacht en € 1,19 levend. Slachtzeugen noteren 1 cent per kilo hoger op de beurs. Daarmee komen de prijzen op € 1,11 geslacht en € 0,86 levend.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boereke

  Zie geen reden waarom biggen met vaste koppeling moeten dalen?

 • no-profile-image

  fokker

  vaste koppeling loop goed doe dan wat van de toeslag af als het niet loop met de biggen die over zijn

 • no-profile-image

  Bas

  Grotere koppels slachtbiggen brengen een euro per kilo op. Nu het verschil klein is moeten we ervoor zorgen dat er duizenden van de markt verdwijnen. Laat er over vier maanden maar eens schaarste ontstaan. Kunnen de fokkers niet alvast beginnen met de bijproducten? En degene met Tempo's en andere B-keus?

 • no-profile-image

  john

  de mester kan ook meteen 20% van zijn aangekochte biggen laten slachten... de prijzen zijn er toch naar??? big 35 euro in het hok.. 100 biggen = 3500 euro .. 20 biggen eraf voor 23 euro= 460 euro = 80 biggen voor 38 euro per stuk. slachtprijs stijgt met 20 tot 30 % = 27 euro bij een huidige vleesprijs van 1,50. Er is ook 20 % minder voer nodig dus de voerprijs zal ook dalen met ongeveer 20 % = 13 euro. dus 40 euro meer saldo per afgeleverdvarken als je de biggenwagen voor 80% leeghaalt en door laat rijden naar de slachterij. Maar om nu fokker ook nog eens 3 euro toe te laten leggen en daarna zelf die 40 euro saldo pakken gaat er bij mij niet in. Verder een prima idee!

 • no-profile-image

  Mester

  Mesters met stallen die zich lenen voor all in all out mogen van max. 5 vermeerderaars opleggen. Gekke Henkie als ze dat niet doen. Koop nu goede!! biggen op het hok voor ca. 30 euro de 23 kg. Voorsprong van 1000 biggen van 13 euro/big nemen ze mij niet meer af. Vaste koppelingen voor ons mesters niet interessant in deze tijd. Daarvoor is het prijsverschil te groot. Verliezen komen uiteindelijk bij de fokkers terecht. Wil absoluut niet zeggen dat ik daar blij mee ben, maar een ieder vecht voor zich om te overleven.

 • no-profile-image

  Jan Boerenfluitjes

  Goede biggen van 30 euro..... Dan zijn ze wel van een vermeerderaar die de laatste 10 jaar zijn erf niet verlaten heeft. Gelukkig dat ze er zijn, deze zijn in de terminale fase van het boer zijn.

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  ik vraaag me af welke toeslagen er momenteel betaald worden of kortingen. Dus gewoon wat de vermeerderaar ontvangt. Is dat nu de kale vion basisprijs zonder toeslag?? ofwel 30 euro voor 23 kg big of wel omgerekend de NVV prijs 39 euro voor big 25kg. Als je dus die NVV prijs omrekend naar 23 kg is dat ds 37.50 euro. Betalen die NVV mesters nu dus NVV prijs - 7.50 euro of blijven ze toch die NVV prijs betalen. Gaat die 7.50euro verschil naar de tussenhandel of hoe doet men dit nu. Graag nadere info indeze.

 • no-profile-image

  fokker brabant

  wij zaten, en zitten op 10 euro op dpp. tempo met mico en cercoflex koppels van 200

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Wij pietrainbiggen 7 euro op NVV = 46 euro.

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  Ik ontvang laatste keer voor een tempobig ( niet geent ) vion + 2 euro voor 23 kg. Dit terwijl de afspraak was begin het jaar vion + 8 euro. Koppelgrootte ongeveer 400 biggen. Vraag : is overal de toeslag momenteel zo gezakt??

 • no-profile-image

  af

  vermeerderaar nederland, wat zijn dit voor bedragen zeg.. + 2 of moet dat + 12 zijn??

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  Nee het is geen type, fout. Goede koppels tempo biggen vion + 2 euro toeslag voor een volle voorwagen of aanhanger. Dus 350 tot 450 biggen per keer laden. Wie heeft er interesse.

 • no-profile-image

  Kleinboerke

  Hehe,eindelijk wordt de voorspelling van die fokkers vereniging eens niet klakkeloos overgenomen.Als die fokkersclub denkt dat er nog wat aan die biggen met HUN prijzen nog wat te verdienen is ,moeten ze ze zelf heel gauw opleggen. wij moeten maar te lage prijzen slikken want er zijn teveel varkens,en biggen zakken niet ,er zijn er wel teveel zeggen ze zelf maar lagere prijs stimuleert toch geen meerdere opleg!!!!!!.Ja daaggg zoo lust ik er nog wel een paar ,nvv lidm. opgezegd ben namelijk geen fokker,was lid geworden omdat ze in den beginne pretendeerde varkenshouders vakbond te zijn ...is dus een misrekening van mij geweest. Is een clubje voor.. Nederlandse Vermeerderaars Vakbond..afijn zoo leer je wel je vrienden kennen.Nou ga weer gauw specie draaien want heb ook het licht van goede ondernemer zijn gezien ,dus bouwen bouwen als de prijzen slecht zijn dan ken ik beuren als de prijzen hoog zijn,owowow

 • no-profile-image

  Veel geschreeuw

  Hoop voor kleinboerke dat hij wel specie draait voor een zeugenstal, maak zelf de biggen, kosten ze maar een tientje misschien.

 • no-profile-image

  john

  zolang al die goedkope biggen varkens van 95 kg worden zal de markt niet snel bijdraaien. koppel de biggenprijs aan het slachtgewicht en we zullen zien dat het snel beter zal gaan met zowel de portemonnee van mester en vermeerderaar. Biggen van 30 euro moeten gewoon geen varkens worden van 95 kg geslacht. En biggen van 50 euro moeten juist varkens worden van 105 kg geslacht. Misschien een goed streven om de bigkosten per kg geslacht gewicht gelijk te houden?

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  john volgens mij ben je aan het doordraaien
  fokken en mesten zijn twee verschilende takken van sport , iedereen werkt aan zijn eigen rendement soms is het rendement hoog
  met fokken soms met mesten en ook soms met allebei men moet niets gaan koppellen
  dan wordt het nog evenvoudiger te regiseren
  door de slachterij ,naar mijn idee moeten er gewoon minder varkens cq biggen komen,en geloof me die gaan er ook komen ook ,het wordt gewoon hard uitgespeelt ,dit komt ook mede doordat banken en voerleveranciers naar mijn ogen veel te ver gaan ,daardoor duurt het hele proces langer ,vroeger waren er vee keine handelaren en schlachterijen kon men nog
  zaterdagavond varkens verkopen aan de telefoon en waarom niks was transparant
  al onze leveranciers en financierders zijn op de hoogte van resultaten en de te verwachte produktie zelf onze kostprijs, hebben we ook zelf meegewerkt ,daarom is het voor de retail veel beter te volgen en samen met de slagerij te regiseren,die krijggen immers van de retail betaald ,wiens
  brood men eet wiens woord men spreekt .
  maar bij een tekort krijggen we toch een ander verhaal

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  Ik begrijp dus dat er geen interesse is voor die koppels biggen, Vion , 23 kg , + 2 euro toeslag , tempo vlees lijn en laden van 350 tot 450 biggen zodat de wagen vol is en kosten bespaart worden. Mijn vraag is derhalve wordt er dus gehandeld op NVV -5 euro of min 8 euro . Helaas ik snap er niets meer van. Juist de NVV zou indeze duidelijkheid moeten geven !! ??

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  Ik heb zojuist gekeken op de site van www.nvv.nl Geen actuele zaken. Alles gaat volgens draaiboek neem ik aan anders is er wel iets te melden. Ik heb gemengde gevoelens indeze.

 • no-profile-image

  Bram

  Voor actualiteiten ga ik naar www.farmfocus.nl en naar het besloten bedrijfsportaal aldaar voor reacties op naam. Ik zie dat er nu al 300 medegebruikers zijn. Dinsdagavond naar Lunteren voor bijeenkomst NVV en LTO.

 • no-profile-image

  john

  brabantsduitserke, deze manier van reguleren (dus saneren) duurt onnodig lang kost zowel de blijvers als de stoppers veel geld. Alleen voor de bedrijven die elke 5 jaar willen verdubbelen is de buidige manier van werken interessant maar ik hoeg over 10 jaar echt geen 4000 zeugen te hebben. Gewoon een gezond bedrijf met 2 fte is mijn streven.. met een beetje samenwerken moet dat prima mogelijk zijn.

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  als er dus geen interesse is in volle vrachten tempo biggen , dan ontvangt een vermeerderaar met 200 zeug maal 30 biggen/week = 6000 biggen/jaar maal30 euro is dus 180.000 euro. stel dat de ontvangsten van vervanging zeugen financieel gelijk blijven enz. Na betaling van de voerkosten en gezondheidskosten heeft deze vermeerderaar dus niets meer. alle andere kosten en priveuitgaven zijn dus verlies. Klopt dit ???

 • no-profile-image

  Bart

  De prijs wordt niet meer gemaakt op een bedrijf met 200 zeugen. Tel er 1000 zeugen bij en dat zijn de jongens die wel de prijs beuren met een vaste relatie. Wel kwaliteit leveren want rommel heb je altijd te duur.

 • no-profile-image

  boer

  Ik kan nog wel 200 goede (niet pietrain) biggen per week gebruiken en wil daar ook een nette prijs voor betalen. Ik neem aan dat jij, Vermeerderaar Nederland, niet elke week biggen verkoopt, maar slechts af en toe. Dan is de exportprijs inderdaad erg laag.

 • no-profile-image

  denk eens na

  Klein boerke Wat ben jij kortzichtig geloof ook niet dat de bank jou geld geeft om uit te breiden. Je vindt de biggen te duur terwijl ze onder de kostprijs zitten, waarom ga je ze niet zelf fokken. De slachterijen betalen je genoeg? of moeten ze de marge aan de andere kant halen!!![verbeter de wereld en begin bij je zelf] En je voer/mestafvoer waar veel marge op zit vind je niet te duur!!
  Vind trouwens dat er geen goede bestuurders in de cooperatieve voerindustrie zit want ze inversteren nog maximaal en maken toch nog record winsten en dus hoeven de particulierenfabrieken uit concurentie niet beter te doen Hier hoor je eigenlijk niemand over.

 • no-profile-image

  boereke

  Een biggen notering is toch voor vaste koppeling en niet voor losse koppeling.

 • no-profile-image

  mark van den oever

  vermeerderaar nederland bel maar indien het niet een eenmalige aanbieding betreft. kan 12000 biggen per jaar gebruiken. 06-41428748

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.