Varkenshouderij

Achtergrond 194 x bekeken 1 reactie

Varkenshouders kunnen meer bereiken met samenwerking

Samen sterk. Dat was het motto van het producentendebat dat Johnny Hogenkamp dinsdag hield op zijn bedrijf. Zo’n 150 varkenshouders waren aanwezig. Volgens Hogenkamp vertegenwoordigden ze zo’n tien procent van de Nederlandse varkensstapel. Een groot deel van wat gezegd werd, passeerde ook al eerder de revue.

Met een toost op een goede toekomst voor de varkenshouderij werd het producentendebat dat Johnny Hogenkamp had georganiseerd afgesloten. De boodschap van het debat: door met elkaar samen te werken en overbodige kosten weg te snijden valt er een rendementsverbetering te behalen. In wezen zijn dat bijna de zelfde conclusies als die tijdens de perspectief en rendementsdebatten die Hogenkamp drie jaar geleden organiseerde, werden getrokken.

Hogenkamp: “Ieder jaar komen de voerjongens weer met een nieuw voerpakket. Was het vorige voer niet goed dan? Er zijn 328 soorten lacto-voer op de markt en 536 soorten startvoer. Is dat nodig?” Voeradviseurs komen zogenaamd gratis op bedrijfsbezoek. De kosten zitten echter ingecalculeerd in de voerprijs.

Ook Hogenkamps recept is bekend. Hij opteert voor samenwerking via de digitale wereld. Zijn platform FarmFocus biedt volop mogelijkheden voor samenwerking via internet. Bedrijven krijgen een bedrijfsportal en beslissen zelf wie daar toegang tot mag hebben. Via FarmFocus kunnen varkenshouders in elkaars bedrijven kijken en er zijn verscheidene mogelijkheden voor samenwerking op allerlei gebied, ook in de afzet.

Leon Knoops van Family Farmers vertelde het Family Farmers verhaal. Knoops: “Het rendement door samen te werken is altijd groter dan het rendement van individuele bedrijven. Family Farmers heeft veel weten te bereiken door een strakke regie en discipline, door standaardisering, synchronisering et cetera. “Er moeten heldere afspraken, doelen en taken zijn; er is geen ruimte voor vrijblijvendheid.” Door deze aanpak en een strakke top down regie weet Family Farmers een groot deel van de faal- en dubbele kosten weg te halen. Op die manier ontstaat er een sterkere onderhandelingspositie met andere partners in de keten.

Jan Schuttert van het gelijknamige handelshuis wees er op dat de varkenshouder door zijn productieomvang een stuk leveringsflexibiliteit is kwijt geraakt. Er kan niet meer simpel worden geschoven met een koppel dieren. Als ze slachtrijp zijn moeten ze weg ongeacht de prijs. Schuttert opperde de mogelijkheid om te komen tot een langere termijn varkensprijs, over bijvoorbeeld een periode van vier weken. Op die manier worden de prijsvalrisico’s verdeeld en ontstaat een stabielere prijszetting. Een idee dat een uitwerking waard is.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hoop doet leven Heren,jammer dat ze er zo laat achterkomen want de schaalvergroting heeft al(megastallen staan er al)plaatsgevonden ,en massa is geen kassa meer.Weer wat nieuws uitvinden/veranderen,Dit doen de supermarkten en veevoersector ook al todat je er geen overzicht meer hebt in je overgeleverd bent aan dit kansloze plan ! De meeste boeren zijn al in de fuik gelopen en en worden gedwongen door dit soort heren in de pas te lopen.Je kunt deze tussenhandel (faal en dubbele kosten),Beter rechtstreeks zaken doen met Bv Slachterij(b.v.vion?) doen opgeven en afwachten wat je krijgt (transport is te becalculeren)Denk dat de focus debatten uiteindelijk voor de varkenshouder niets zullen opleveren!
    De kaarten zijn al geschud in dit soort clubjes, keuzevrijheid is er niet meer voor de fanatieke (vrije) varkenshouder. Het enige positieve verwachting is dat de wereldvoedselvoorzieningMbt. varkens in de benelux zal gaan plaatsvinden en winstgevend, maar alleen voor de grote speler is plaats en rest wordt ijskoud gesaneerd en uitgespeelt.Ook deze heren worden gebruikt en zullen op den duur ook er uit gewerkt worden.Dit is na tientallen jaren bezig en is al in vergevorderd stadium(grote Ego heren akkoorden).Dit soort debatten zijn leuk om de moed er in te houden en houd ons boeren(de Winnaars??), lekker bezig maar je kunt er nu niet van betalen.Koop ons maar op, en ga lekker zelf in de stal aan het werk voor -25 euro.Maar dit zullen ze niet doen want goedkopere veeaanvoer dus marge voor de periferie kun je niet hebben. Wie schoen past ,trek hem aan, Succes

Of registreer je om te kunnen reageren.