Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Rabobank: margeverdeling laatste tien jaar niet verbeterd

Utrecht – De margeverdeling in de agrifoodsector is nog net zo scheef als tien jaar geleden. Het rendement op eigen vermogen is bij varkenshouders en telers van groenten en fruit zelfs fors negatief.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Rabobank naar de margeontwikkeling tussen 2005 en 2009. Volgens directeur Dirk Duijzer van de Rabobank mag het onderzoek geen aanleiding zijn voor protest, maar moet het onderzoek aanleiding zijn voor bedrijven scherpere strategische keuzes te maken.

De Rabobank deed eerder eenzelfde onderzoek voor de periode 2000 tot en met 2004. ”De situatie is niks verbeterd”, merkt directeur coöperatie, bestuur en duurzaamheid van de Rabobank Dirk Duijzer op. ”Maar het mag geen opmaat zijn voor protest van boeren of tuinders bij de supermarkten. Het is ook niet zinvol als vanuit de Tweede Kamer weer schande wordt geroepen en moties worden ingediend. Wat de politiek doet, werkt vaak averechts. De primaire sector moet juist meer samenwerken met de andere schakels, zelf ketens opzetten of een niche zien te vinden waardoor de koek groter wordt. Het rapport moet aanleiding zijn een strategische visie scherper voor de ogen te krijgen. Grote coöperaties kunnen mogelijk hier ook een regierol opeisen.”

Hoewel partijen als Vion, FrieslandCampina en Van Drie grote sterke organisaties zijn, moet hun invloed op prijzen niet worden overschat, aldus Duijzer. ”De partijen opereren op een internationaal speelveld. De fusies die tot deze grote ondernemingen hebben geleid hebben zeker effect gehad: zonder deze omvang zou de primaire sector veel slechter af zijn. Tegelijk kan Vion 80 procent van het vlees in supermarkten in Nederland beleveren, maar toch geen prijs zetten. De kostprijsontwikkeling en productie in het buitenland speelt altijd mee op de achtergrond. Er is altijd die spreekwoordelijke boot met varkensvlees uit Brazilië ergens halverwege de Atlantische Oceaan.”

Varkenshouders realiseerden tijdens de onderzochte periode een gemiddeld rendement op eigen vermogen van -2,9 procent, tegen -5,9 procent tussen 2000 en 2004. In de varkensvleessector komt de retail uit op een rendement van 22,2 procent. De retail heeft een procent of 3 ingeleverd, ten gunste van de verwerking, die nu uitkomt op 17,2 procent. Voerproducenten komen uit op een rendement van 15,5 procent.

Groenteproducenten komen uit op een rendement van -5,5 procent, tegen nul rendement tussen 2000 en 2004. De groothandel, retail en zadenleveranciers komen allemaal ruim boven de 20 procent uit. Fruittelers moeten het doen met een vergelijkbaar rendement als in de vorige periode. Het rendement, -2,4 procent, steekt schril af tegen de rendementen van de verwerking en retail, die uitkomen op respectievelijk 16 en 22 procent. Melkveehouders noteren net als in het vorige onderzoek plus van 0,3 procent gemiddeld rendement op eigen vermogen. Voor de periode van 2000 tot 2004 kwam het percentage uit op 0,4 procent.

Anne Mieke Ravenshorst

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Miedema

  Waar kan ik dit rapport vinden?

 • no-profile-image

  Gezien het artikel is het wel duidelijk.
  Genoeg marge in de totale keten.
  Als we het goed gaan organiseren zijn er dus mogelijkheden om tot een fatsoenlijk inkomen te komen.

  BOEREN VERENIG U.

 • no-profile-image

  Dirk Duijzer kan veel goedkoper aan de volgende onderzoekresultaat komen hoe het met de verdeling van de marge is, even door lezen: de rabobank slokt een veel te groot gedeelte op zodat re voor de rest te weinig over blijft om een bestaansrecht over te houden.
  Dirkie doet er goed aan om de rabo marge met minstens 90 % te snoeien, is er voor de bank nog steeds te veel marge

 • no-profile-image

  En zo hou je je als bank de" tripel A-status" door de regie in handen te houden!

Of registreer je om te kunnen reageren.