Varkenshouderij

Achtergrond 243 x bekeken 32 reacties

Duitse veilingprijs varkens fors omlaag

Vleesvarkens brachten vandaag met € 1,59 per kilo 7 cent minder op dan vorige week op de Duitse varkensveiling Teleporc. Bovendien werden niet alle aangevoerde dieren verkocht. Van de 1.445 beesten die onder de hamer kwamen, verwisselden 1.100 stuks van eigenaar. De forse prijsdaling is geen goed teken voor de varkensprijzen van Duitse slachterijen van aanstaande vrijdag. Zij zullen hun noteringen ook fors verlagen. Varkensvlees levert niet meer geld op, ondanks het mooie weer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  daar gaan we weer

 • no-profile-image

  a

  Wat is nu ons plan?

  Gisteren was 80% van de varkenshouders niet op het producentendebat. Deze groep vind het waarschijnlijk prima gaan zo.
  Niet organiseren betekend dat de rest van de keten vrijspel blijft houden bij de prijsbepaling.

  SECTOR WAKKER WORDEN!!!!!!!!

 • no-profile-image

  hans

  dat was te ver rijden

 • no-profile-image

  Bart

  Moeten we binnenkort dan een keer in het brabantse doen. Met een broodje fricandel erbij en een potje bier en bij voorkeur s àvonds als je de tent vol wil hebben komt dat helemaal goed. Ik ben het eens met Hans dat producenten Dalfsen te ver vinden. Je zal ze op moeten zoeken. Mooie taak voor FarmFocus.

 • no-profile-image

  john

  wie brengt er nu 1400 varkens naar de veiling als de tendens negatief is?? er hadden daar maar 400 of 500 varkens aangeboden moeten worden!

 • no-profile-image

  jaap

  advies aan iedereen die varkens opgeefd voor komende week: zeg erbij als de prijs daalt ze niet hoeven te komen op varkens te laden!!! nu is het tijd voor deze actie. PO is nog niet vrij. dus tekort komt er meteen.
  "Slachthuizen zeggen: "als de prijs maar daalt hebeen we de haken wel vol"
  laten we nu maar eens zien als varkenshouders dat dit niet zo is. weekje vasthouden dus.

 • no-profile-image

  boerke

  bij ons gaan er volgende week niet meer weg als echt nodig is. wel kan ik het varkensgeld eigenlijk niet missen, ik moet al geruime tijd keuzes maken over welke facturen die ik betaal. de andere kan ik tevreden houden met de belofte dat het geld wel komt, maar een paar weken later . dit alles is veroorzaakt door een slecht verkoopbeleid van de slachters, in een veel te grote inkoopmacht van de vleesinkoop maffia, en af en toe word ik weer wat positiever als de prijs de opgaande lijn weer heeft, maar na 10 tellen rust krijg ik elke keer weer hardere klappen, slachters, hoe lang denken jullie dit spelletje nog vol te houden? langer als ik, want ik zit in de laatste ronde

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Beste Hans, Veghel-Dalfsen is buiten de spits vijf kwartier rijden. Er waren varkenshouders genoeg vanuit Deurne, Nederweert, Someren, toch nog een eindje verder. Ondanks het ontbreken van slachterijen en varkensbedrijven op een hoop, wordt er in het Noordoosten al jarenlang meer gebeurd voor de varkens (prijzenonderzoek). Wellicht door meer samenwerking en het gelukkige gebrek van een ZLTO (=VION), die elk producenten initiatief stelselmatig de grond in trapt.

 • no-profile-image

  verbeter de wereld

  Hans als je dat niet over hebt om een betere varkensprijs ga je je varkens maar met verlies aan vion leveren. Voor strand pretpark of feest is niks te ver, en voor zo iets belanderijks wel.
  Je hoopt misschien dat je het langer vol houd dan je buren maar onder tussen word je met de week armer

 • no-profile-image

  ook een

  ach tis zo 2013

 • no-profile-image

  john

  we kunnen de slachterijen wel de schuld geven maar het probleem wordt ook beschreven: de vleeshandel wil niet meer betalen want ze kunnen de bestellingen prima rondkrijgen zonder te vragen om extra vlees. Is dit wel het geval dan zijn wij als de kippen bij om de prijzen te verhogen. Is dit niet het geval dan zijn zij er op tijd bij om de bestellingen te annuleren en niet meer te betalen of slachterijen met vlees te laten zitten. Er moet gewoon weer ruimte komen in de stallen zodat wij op maat varkens kunnen gaan leveren. De slachgewichten zijn nu rond 90 kilo. Een week beperkt leveren betekent misschien een stijging van 2 kilogram. De varkensprijs daalt nu 5%. 5% van de varkens kunnen niet weg voor de prijs van vorige week en geven we dus voor nop weg aan de europese vleeshandel. Om volgende week de prijs te laten stijgen zal er dus 10% minder aanbod moeten komen (op de korte termijn) Dus met zijn allen 180 varkens i.p.v. 200 varkens aanmelden. Of met 10 bedrijven afspreken dat er één iemand niet levert. Dat laatste is prima te regelen in een afzet cooperatie. We hebben al aankoopcooperaties waardoor we in nederland een lage voerprijs hebben. Nu hebben we nog afzet cooperaties nodig zodat we ook een hoge varkensprijs krijgen.

 • no-profile-image

  Fricandel

  Ben het met John eens. Er worden 1400 varkens aangeboden en omdat alle slachterijen uitpuilen van de varkens kopen ze die toch alvast bij voor die 7 cent minder. Daarmee zet je een tendens neer. Wie is nu degene die daar die varkens aanbied en wie is de koper? Daar ben ik dan benieuwd naar. Als we allemaal zoveel varkens hebben ga je ze toch niet bijkopen. Is het wel zo gunstig dat Teleporc nog bestaat ??? Ik heb daar nog nooit de meerwaarde van ingezien.

 • no-profile-image

  john

  teleporc geeft de tendens weer: nu weten we dus dat de slachterijen voor 5% van onze varkens geen koper hebben > volgende week dus allemaal 5% minder aanbieden dan afgelopen week: met een beetje coordinatie moeten we er wel komen.

 • no-profile-image

  varken

  Beter allemaal geen varkens opgeven en afwachten wat prijs doet.

 • no-profile-image

  Bludy marie

  De Beurs gaf met 1 cent verlaging een signaal af ,en wat gebeurd er ??? Een oproep tot samenscholing word afgedaan met te ver weg. Grote scheld partijen op alles en iedereen die aan de producent verdiend . In de supermarkten blijft het nog steeds 2 halen 1 betalen. dit komt waarschijndelijk door een groot tekort aan varkensvlees in de markt ???
  Als we zo door gaan komt er een consument ons boerderijtje opkopen voor weinig van de Bank om er een kinderboerderij of zorgboerderij van te maken, en kunnen we bij hun in de zorg.

 • no-profile-image

  bas

  geachte collegas.
  Ik zou er voor kiezen om deze week en volgende week varkens televeren. Dan de afdelingen die vrij komen dubbel op te zetten met biggen zodat de fokker niet in de problemen komt en dan die week daarop niks te leveren. Dit kan iedereen en de versmarkt komt meteen in de problemen. Graag jullie reacties

 • no-profile-image

  Realist

  Hammen en middels zijn niet te verwaarden. Dat ligt niet aan ons prachtige product, maar aan het feit dat wij met zijn allen graag zoveel mogelijk produceren zodat wij ook meneer Tönnies kunnen beleveren, die vervolgens zijn overproductie zowel in Ned., België, Italië als Engeland dumpt. Dit veroorzaakt grote negatieve druk op de prijs bij de slachterijen in de overige productielanden als België en Nederland. Vooral zoveel mogelijk varkens opzetten en zoveel mogelijk naar Duitsland rijden. Des te sneller kunnen we stoppen met deze ellende !!

 • no-profile-image

  boer

  komende weken gewoon netjes doorleveren (zeker niet meer dan normaal, misschien iets minder), dan gaat de prijs over een paar weken weer gewoon omhoog. Maar ga in ieder geval NIET MÉÉR varkens afleveren!!

 • no-profile-image

  oude man

  Ik ben een gepensioneerde boer. Ik lees al enkele weken met kromme tenen de reacties als de varkensprijzen gedaald zijn. Dit hebben hedendaagse varkenhouders toch zelf gewild; een afkeer van contracten en grootschalige uitbreidingen. Ik had vroeger 350 varkens op contract. Was de prijs slecht dan lag er meer tijd tussen afleveren en opleggen, werd er uitgebried dan waren dat tientallen en geen duizenden. Ik adviseer de varkensboeren: Blijf de markttrend volgen en als je geschoren word moet je stilzitten.

 • no-profile-image

  Realist

  In heel Europa liggen de vrieshuizen vol. Grote hoeveelheden (Dioxine)-vlees van voor de PO en nog eens een giga-hoeveelheid PO-vlees, dat over 2 weken vrij beghint te komen. Dat is de realiteit waar we mee te maken hebben. Reken maar niet op prijsverhogingen meer deze zomer !! Harde maar realistische feiten !!

 • no-profile-image

  boer

  Er is schijnbaar 140 000 ton (dioxine) varkensvlees opgeslagen. Dat is ca 0,5 tot 0,7% van de jaarproductie in de EU. Dat is ongeveer de hoeveelheid die normaal in 1,5 tot 2 dagen geslacht wordt in Europa. Daar kan de prijsdaling dus niet door komen.

 • no-profile-image

  Realist

  De hoeveelheid van de PO is ± 140.000 ton, de hoeveelheid aan ingevroren dioxine-vlees wordt angstvallig geheimgehouden. Maar Duitsland heeft een week of 2-3 hun dioxine-vlees moeten dumpen. De Italianen hebben hier gretig gebruik van gemaakt en hun vrieshuizen volgepropt.

 • no-profile-image

  boer

  Hoeveel vlees er opgeslagen ligt is helemaal niet interessant. Er ligt altijd wel vlees opgeslagen. Het gaat erom of er minder vlees gegeten wordt dan dat er geproduceerd wordt. Verder snap ik wel dat jullie (slachterij neem ik aan) hier een item van willen maken, maar ik denk dat het probleem is dat het vlees in januari in de opslag is gegaan en ook direct verkocht voor levering mei/juni voor een achteraf gezien te lage prijs. Dit gaf voor de slachters in ieder geval zekere winst. En weer hebben de supers gewonnen en wij verloren dankzij de incapabele verkoop van de slachterijen. Ik lees het wel als ik er naast zit.

 • no-profile-image

  Fricandel

  Willen jullie zo slim zijn het woord (dioxine)vlees niet meer te gebruiken. Ik ga ervan uit dat er alleen goed vlees opgeslagen is en dat hoor je als sector ook zo uit te dragen.

 • no-profile-image

  Jan

  @fricandel, dan zou ik ook jou nickname veranderen in varkenshaas, gewoon lekker vlees, of bbq-worst.

 • no-profile-image

  lekker eten

  Heb ook kenissen met varkensbedrijven en leef al jaren met hun mee,
  al jaren zegt de voorlichter het komt goed de prijs van biggen gaat naar 60 euro, inmiddels zijn de laatste zeugen vertrokken en gaan komende weken de laatste biggen weg.
  Denk ook wel dat er altijd voldoende aanbod is, maar als de voolichter zegt het komt goed, ga je daar toch wel een beetje van uit,
  Ook doen dieetrages geen goed aan de consumtie van varkensvlees
  Hebben kinderen veel puisten, is meteen geen varkensvlees, de mensen met een moslingeloof, geen varkensvlees.
  Is men te zwaar, ook al gauw geen varkensvlees, nu is het weer, straks kun je geen geneesmidddelen meer gebruiken, door teveel antibiotica in het varkensvlees,
  Maar een bekend feit als het de boeren goed gaat, gaat het iedereen goed.
  Ik eet al jaren minimaal 3 keer in de week varkensvlees en vind het heerlijk

 • no-profile-image

  varken

  Vraag me af of het een optie is dat fokkers gezamelijk een fonds oprichten waarmee de minst kwalitatieve biggen opgekocht kunnen worden voor de slacht om zo het aanbod te verlagen in tijden zoals nu de prijs onder kostprijs komt?

 • no-profile-image

  JOHN

  De dioxine biggen hebben in ieder geval goed geld opgelevert voor de mester! 42 euro voerwinst per varken voor de boeren die in januari de stal volgelegd hebben en nu leeggemaakt. Bron: nieuwe oogst voerwinst spiegel. Als er volgende week 7 cent afgaat blijft er nog 35 euro over.. Opbrengstprijs volgt kostprijs en het is nu wel weer duidelijk dat de slachterijen of de kostprijs van een gespecialiseerde mester wil volgen (goedekope biggen) en straks als de biggen weer duur zijn de kostprijs nemen van een gesloten bedrijf.

 • no-profile-image

  .

  neem aan dat teleporc meer daalt dan gewone prijs.Nog even wachten en er een tekort komt

 • no-profile-image

  Fairplay Play fair

  @ John het word tijd dat je zelf afmest, ik kan het gat wat in die week is ontstaan niet dicht krijgen met deze week. Belachelijke reactie. Vandaag zal de prijs fors zakken, niet omdat er teveel varkens zijn, niet omdat de vleeshandel niet loopt, nee men wil het zo. Het koelhuis word massaal leeg gereden en daardoor zakt de prijs. De PO doet ons de das om en wie was daar weer een voorstander van????????? Toen ze er in gingen heeft het ons een bak met geld gekost en nu weer. Bedankt voor het goede idee. Hoe nu verder, de eerste klap is voor de mester maar de biggenprijs kon wel eens de dupe zijn dus de vermeerderaar. Er zal wel weer actie gevoerd moeten worden. Met pasen mocht het niet maar voor de pinksteren zijn we mooi op tijd. Vion, van Rooy maar ook de supermarkten maak je borst maar nat. De voorbereidingen zijn begonnen. We slaan keihard terug

 • no-profile-image

  boerke

  ja. van eerd zit al boven de 200 winkels,zulke harde groei kan je volgens mij alleen maar bewerkstellen door al je levenciers tot op het bot uit te nijpen.vechel ligt niet ver weg, en volgens mij wil ie met pinksteren de winkels ook weer vol hebben liggen?

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Wij moeten hetzelfde gaan doen als van Eerd. Samenwerken en anders zijn we de grote verliezer van de grootmachten. Van Eerd koopt Super de Boer om macht te krijgen. Daar wordt de uitbetaalprijs aan ons slechter van. Snel aan de slag dus. 24 Mei een producentendebat in Deurne. Iedere varkenshouder erheen als hij wil blijven wonen, het is 1 voor 12 !!!!!!!!!!!!

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.