Varkenshouderij

Achtergrond 254 x bekeken

Afrikaanse varkenspest wordt verspreid door mensen

De FAO heeft gewaarschuwd voor het gevaar van Afrikaanse varkenspest. De organisatie roept op te komen tot maatregelen en een structurele aanpak. De feiten over de verspreiding van de ziekte geven de FAO gelijk. Het virus weet zich over grote afstanden te verspreiden door onachtzaam menselijk handelen.

De FAO waarschuwt voor de steeds verder oprukkende Afrikaanse varkenspest in Rusland. De organisatie spreekt zelfs de vrees uit dat de ziekte zich over het hele noordelijk halfrond zal verspreiden als er niets gebeurt.

De vrees van de FAO is niet ongegrond. Sinds de ziekte voor het eerst opdook in Georgië, heeft die zich steeds verder verspreid. De ziekte kwam in Georgië terecht in 2006 via een schip uit Zuid-Afrika dat afmeerde in de Zwarte Zeehavenstad Poti. Besmet voedselafval van dit schip kwam terecht op een vuilnisbelt waar ook varkens zich kwamen volvreten. Tijdens de oorlog tussen Rusland en Georgië drie jaar geleden sloeg het virus over naar Rusland. Het virus rukte op in westelijke richting.

Uitbraken van de ziekte zijn veelal seizoensgebonden met veel gevallen in de zomer en de herfst. Op het ogenblik verspreid het virus zich ruwweg 350 kilometer per jaar in noordelijke richting, meldt de FAO.

Opvallend en verontrustend zijn de grote sprongen waarmee het virus zich verspreidt. In 2009 werd varkenspest vastgesteld in Sint Petersburg, op 2000 kilometer van Zuid-Rusland. In het voorjaar van 2011 dook het opeens op in Moermansk vlak bij de Finse grens, meer dan 3.000 kilometer verwijderd van Zuid-Rusland.

Deze grote sprongen kan het virus alleen maar maken door menselijk handelen. Het virus lift mee met transporten van besmet varkensvlees- of varkensvleesproducten. Worden resten van deze producten gevoerd aan varkens, dan is een nieuwe uitbraak een feit. De FAO wijst erop dat naarmate de verspreiding van het virus groeit, de kans op dit soort transporten toeneemt, waardoor de verspreiding van de ziekte nog sneller gaat.

De Russische overheid heeft het gevaar van de ziekte veel te lang onderschat, meldde topman Sergey Yushin van de Russische Nationale Vleesassociatie vorig jaar tijdens een congres in Berlijn. Inmiddels willen de Russen werken met bufferzones grenzend aan besmette regio’s, waarin geen varkens mogen worden gehouden. Ook wil men maatregelen treffen tegen de wilde zwijnenpopulatie, waarin het virus ook huist.

Een groot probleem is echter dat de varkenshouders in de besmette regio’s weinig genegen zijn om de ziekte te melden, bang als ze zijn dat ze dan hun hele varkensstapel verliezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.