Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

‘Vergeet Brussel, vergeet Den Haag’

Het Producentendebat moet leiden tot een omslag in denken: productiebeperking.

Op 10 mei organiseert Johnny Hogenkamp het Producentendebat, waarin varkenshouders discus-siëren over de toekomst van het rendement. Het is een vervolg op het Rendementsdebat in 2009, waarin de sector concludeerde dat er honderden miljoenen euro’s aan faal- en duplicatiekosten te besparen zijn.

Wat heeft dat Rendements-debat uiteindelijk opgeleverd?

„Bewustwording dat elke schakel in de keten op zich sterk is, maar dat er verticaal te weinig kracht gevormd wordt. Alleen door samenwerking en integratie is meer winst te realiseren. Die integratie moet van onder-af komen, want de Nederlandse varkenshouder hecht te veel waarde aan ondernemerschap en concurrentie om de Amerikaanse topdownmethodiek te accepteren.
Het bedrijfsleven heeft destijds toegezegd dat het rendement door samenwerking ondersteunt en dat de financiële voordelen ervan ten goede komen aan de varkenshouders. Die moeten wel zelf de voorzet geven, de regie moet bij de boer komen te liggen. Vandaar het Producentendebat. Dat moet zorgen voor de omslag naar productiebeperking.’’

Die knop is toch al om? Zelfs de NVV pleit daar nu voor!

„Ja, evenals LTO. Bij hun Europese zusters is productiebeperking nu pas bespreekbaar. Het wordt een langdurig proces. De meeste varkenshouders hebben de moed al opgegeven. Die vragen alleen nog maar wat ze nu zelf kunnen doen om hun bedrijf, nee hun bestaan, te redden. Er is op korte termijn maar één echte oplossing: samenwerking. Elke vorm van samenwerking biedt een plus, klein of groot. Begin dan ook ergens!’’

Wat doet u daar zelf aan?

„FarmFocus biedt de structuur om samenwerking mogelijk te maken, staat open voor iedereen. Het is een groeimodel. Varkenshouders kunnen vandaag al beginnen en zelf uitbouwen. Daaruit kan bundeling van aanbod ontstaan. We hebben nu 200 gebruikers, dat moeten er veel meer worden.’’

Wanneer is het producentendebat geslaagd?

„Over vijf jaar produceren 2.000 varkenshouders 90 procent van de varkens. Het is geslaagd als de helft ervan dan in een samenwerkingsverband zit en marktmacht heeft. Vergeet Brussel, vergeet Den Haag. Maak als collectief afspraken met slachterijen. Dan beur je straks nog een goede prijs, de rest levert tegen doodsprijs. Maak je daar als boer nu klaar voor. Organiseer dat je collectief, zeg 500.000 varkens per concept, invult wat de markt vraagt. Wat er met Vions Star-concept gebeurt, is een grote blunder. Vion pakte op wat boeren nalieten: marktvraag invullen. Geen verwijt naar Vion, maar boeren hebben een megakans laten liggen. Tönnies doet dat straks in het kwadraat. Daar moeten we van leren. Anders gaan we in gemeenschappelijke strijd samen ten onder.’’

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Tsjonge, jonge, Johnny. Daar is iemand aan het woord die jarenlang niets anders gedaan heeft dan groeien en kostprijsdenken. Nu die in de gaten krijgt dat het een heilloze weg is zal hij even gaan zeggen wie wat moet doen en wie wat verkeerd doet. Vion's star-concept is een grote blunder!!!! Hoe haal je het in je hoofd, er was voor het Good Farming Star concept geen markt van enige potentie die daar rijp voor was. Denk jij werkelijk dat je als groep boeren bij een slachterij en retailer exclusieve afspraken kunt maken zonder aan hun eisen en financiële mogelijkheden te gaan voldoen? Ik heb eerder het idee dat jij je zorgen maakt dat je de boot mist. Een structuur van samenwerking, open voor iedereen, een groeimodel in een omslag naar productiebeperking, het kan verkeren.

 • no-profile-image

  john

  productiesturing klinkt beter dan productiebeperking! Werken met een levertermijn van 12 maanden, met aanbetaling voor de grondstoffen (voer etc). Daar moeten we naar toe! Stap maar eens naar een aannemer om een huis te bouwen. Ook die betaal in je termijnen totdat je huis gereed is. De clusters van johnny kunnen makkelijker 70,80, 90 of nog liever 100% van de maximale productiecapacteit draaien dan een individueel bedrijf dat moet stoppen of starten afhankelijk van de marktvraag. Als productiebeperking lijdt tot productieverplaatsing schieten we er als sector niets mee op. Als we bedrijven 80 % van de maximale capaciteit laten draaien (zoals good farming star) en daar mee weer rendabel worden is er niets mis mee.

 • no-profile-image

  Hans de Vor

  Paul leest graag wat hij wil zien, niet wat er staat: "Vion pakte op wat boeren nalieten: marktvraag invullen. Geen verwijt naar Vion, maar boeren hebben een megakans laten liggen." Ook VION gaf als deelnemer aan het rendementsdebat in 2009 al aan dat ze het vreemd vindt dat boeren afwachten en zelf geen initiatieven nemen. Het is logisch dat wanneer slachterijen het zelf dan oppakken, dat ze niet meer dan een onkostenvergoeding betalen.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Hans, ik lees het aardig goed. Heb in het verleden vaak geprobeerd om met dierenwelzijn extra inkomsten te vergaren. Viel niet mee. In GFS is het niet alleen Vion die voor compensatie zorgt, ook AH betaald haar deel. Bovendien verkopen zij straks alleen nog product met een ster waardering. Is een duidelijk verschil met Jumbo waar Jumbo Bewust langs het goedkoopste Budget vlees ligt. Als het vragende initiatief van hogerop in de keten komt en je kunt kiezen om in zo'n concept als deelnemer te participeren dan liggen de kaarten anders dan als je als aanbieder(boer) een onderscheidend product in de markt neer moet zetten. ==== Die logische onkostenvergoeding van beide partijen zijn wel de krenten in de pap en zo logisch is de aanbodsmarkt ook wel weer dat afnemers aan aanbieders niet voor sinterklaas gaan spelen. Onderscheidende concepten dienen voortdurend te ontwikkelen om hun positie op de markt te behouden. Kan nog een leuke ontwikkeling worden als producentengroepen elkaar gaan beconcurreren op onderscheidend vermogen. Uiteraard blijft ook dan de focus op het financiële plaatje gericht.

 • no-profile-image

  Rendement

  Op 10 mei, ben ik er bij, www.farmfocus.nl

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.