Varkenshouderij

Achtergrond 37 reacties

Beursprijs varkens, biggen en zeugen gelijk

De beursprijzen voor vleesvarkens, biggen en slachtzeugen blijven volgende week onveranderd. Daarmee volgen de varkenshandelaren de Duitse varkensprijzen, die vanmiddag onverwacht ook gelijk bleven. Iedereen in de varkenssector rekende op een prijsverhoging, omdat er in Duitsland veel vraag naar vleesvarkens is door een tekort aan de dieren. De beursprijzen zijn als volgt: vleesvarkens geslacht € 1,46 en levend € 1,13 per kilo, biggen € 41,50 per stuk en slachtzeugen geslacht € 1,12 en levend € 0,86 per kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piggy

  Slechte beurs !!! De handel had ook een cent moeten verhogen om een signaal af te geven richting de retail om te laten zien waar de markt heen ging. Het nieuwe systeem werkt dus ook al niet. De handel ligt dus toch gebonden aan de slachterij en kiest niet de kant van de producenten. Hoe vaak moet dit nog verteld worden voordat de handel weer opkomt voor de boer. Slapende honden bijten niet, dat blijkt wel weer !!!!

 • no-profile-image

  wimpy

  juist piggy
  t zijn de zelfde dikke sigaren rokende mercedes rijders als de vleutensebeurs mannen die aan het handje van de slachterijen lopen en schijt aan de varkenshouders hebben

 • no-profile-image

  Jonas

  De toegevoegde waarde van de beursprijs daalt tot het nulpunt!

 • no-profile-image

  Miss Piggy

  Kunnen de heren deskundigen op dit forum uitleggen hoe je handel kan doen als je niet precies tussen de markt partijen staat en niet STRUCTUREEL partij kiest voor de ene of de andere partij?

 • no-profile-image

  Piggy

  Of NIET structureel partij KAN kiezen zul je bedoelen.
  Mijn handelaar zit niet vast aan èèn slachterij en had gezien de markt gisteren wel op een verhoging gerekend en het viel hem behoorlijk tegen. Onveranderd is niet de markt voor de komende weken !!!
  Jonas heeft gelijk, de toegevoegde waarde van een beursprijs wordt zo weer van tafel geveegd. Ik neem ook aan dat de handel in de positie wil staan dat ze een realistische prijs willen betalen aan hun klanten en niet om Tonnies € 4.3 miljard winst te laten opstrijken zoals hij dat in 2010 wel deed, en in 2009 € 4.0 miljard. Progose Tonnies 2011: winstverwachting € 4.5 miljard.
  Wat hebben ze toch een armoe die slachterijen. Als de handel met zulke winstcijfers van èèn slachterij niet de kant van de boer durft te kiezen is hun eigen bestaansrecht wat mij betreft flink ter discussie !!!!!

 • no-profile-image

  Brugpieper

  Wanneer jij 1 miljoen aan varkens omzet Piggy, heb je dan ook 1 miljoen winst? Tonnies kent een omzet van ruim 4 miljard.

 • no-profile-image

  Piggy

  Tonnies koopt voor rond de 20 miljard aan varkens in en verwerkt die. De exacte winstmarge ken ik ook niet maar die ligt rond de 20%. Tonnies is ook retailer. Dan klopt die winstmarge wel.
  Als mijn omzet 1 mln is heb ik een rendement van tussen de -5% tot +5% als varkenshouder. Ligt aan je resultaten.

 • no-profile-image

  varken

  collega varkenshouders,als jullie ervan overtuigd zijn dat prijs gaat stijgen dan lever je toch gewoon een week niet en zal de wet van vraag en aanbod zijn werk wel doen

 • no-profile-image

  Bart

  Niet leveren is de beste optie zo voor de pasen !!!

 • no-profile-image

  boertje

  De wet van vraag en aanbod werkt al 5 jaar niet meer. (OF LANGER).
  DE nma moet gewoon ingrijpen.
  Er zou toch onder zoek komen naar de marge verdeling en dan daar wat aan doen !!!!!
  Het klop gewoon niet de vraag is er nu
  volgens een slachter.
  Maar duitsland wil niet verhogen is gewoon marge paken.
  Heb het bedrijf te koop. Bel van de Heuvel makerlaar maar

 • no-profile-image

  varkensexporteur

  Ik vraag me af welke rekenwonders hier reageren: ik zie getallen voorbijkomen als 4 miljard winst en 20 miljard aan varkens inkopen. Even voor de duidelijkheid: 1 miljard = 1000 miljoen. Tönnies slachtte in 2010 ongeveer 15 miljoen varkens: laten we even een gemiddelde prijs aanhouden van 135 EUR dan is de totale inkoop: 2,025 miljard.

  Wat de varkensprijzen betreft ben ik, in tegenstelling tot enkele andere mensen hier, ervan overtuigd dat de varkensprijzen behoorlijk stijgen dit jaar, mits de consumptie van varkensvlees op peil blijft. Het aanbod is en wordt nog duidelijk kleiner in de EU.

 • no-profile-image

  john

  zoek maar een slachterij uit die geen varkens gaat krijgen en veel kan bieden voor de varkens.. daar alle varkens afbellen. Andere slachterijen wel varkens leveren. Eens kijken wat er gebeurt!

 • no-profile-image

  Geen hogere wiskunde

  Klopt exporteur, piggy Limburg hoor je al niet meer.

 • no-profile-image

  varkenshandel

  Weet je wat het probleem is? Er zijn gewoon te veel varkens naar de vraag. de boeren produceren maar en als het niet rendabel is, gaan we twee keer zoveel produceren. de problemen die daar uit voortkomen legt men bij een ander op het bordje, die moet dat dan maar oplossen.Lukt dat niet, gaan we de andere partijen uitmaken voor alles wat mooi en lelijk is.Heren varkenshouders, koop zelf een slachterij en verkoop het vlees twee keer zo duur.

 • no-profile-image

  john

  handelaar in hokje je vertelt me nu precies waar de schoen wringt... we moeten gewoon een levertijd van 12 maanden aan onze varkens plakken. eerst bestellen daarna fokken en mesten.. geloof dat bijna alle sectoren al zo werken behalve de agrarische. Zeker nu er een nieuw landbouwbeleid gaat komen moeten we deze zaken goed gaan bespreken. Voer, mest en arbeid zijn veel te duur geworden om te blijven gokken op een goed rendement. En helaas kunnen we varkens niet levend opslaan in een magazijn (wat met voer en vlees wel kan) dus moeten we een andere manier vinden om onze marge te pakken. Ik draai met mijn bedrijf liever op 85 % van de maximale productiecapaciteit met marge dan 100 % zonder marge. Dus schakels na de breedste groep in de productiekolom neem je verantwoordelijkheid en zorg ervoor dat er een goede balans komt in vraag en aanbod. Uiteindelijk zal het vlees daardoor zelfs goedkoper gaan worden dan nu met al die schommelingen. (extra rentelasten, duur voer en dure mest) met een daling van 10 a 15 % van de productie zullen deze posten flink gaan dalen. Door nu achteraf met de opbrengstprijs de productie te corrigeren duurt het telkens 2 jaar om de productie weer in balans te krijgen met alle ellende van dien.

 • no-profile-image

  Leo

  Die winst van Tonnies is een tijdje terug in de media gepubliceerd geweest. Daar praten ze toen toch ook over een dikke 4 miljard winst. Die kunnen dan zeker ook niet rekenen of ze zitten er met hun publicatie compleet langs.
  Let wel dat Tonnies bij de categorie van rijkste Duitsers hoort en de grote vriend van Poetin uit Rusland is. Als je bij de rijkste Duitsers wil horen moet je wel meer verdienen als een miljoen per jaar, anders hoor je daar niet bij. Piggy zal zijn info daar ook wel uitgehaald hebben. Klopt het dus toch nog een beetje. Daar stond ook de hobby bij van Clemens Tonnies, voorzitter van Schalke 04. Wat een armoe hè, het slachter zijn !!!!!

 • no-profile-image

  Jonas

  @varkensexporteur: ik reken even door waar jij gestopt bent; totale inkoop 2 miljard zeg jij, de prijs van varkensvlees gaat ongeveer 6 keer over kop voor het in de winkel ligt. Ik schat dat 1 deel daarvan voor de supermarkt is, en 5 delen voor slachterij en retail (daarbij neem ik aan dat Tönnies ook de retail in handen heeft). 5 keer 2 miljard is 10 miljard, min 2 miljard inkoop, blijft nog 8 miljard over. Personeelskosten er nog af, onderhoud gebouwen en rente + aflossing, dan is het heel goed mogelijk dat er 4 miljard winst overblijft!!

 • no-profile-image

  john

  en dan hebben we het nog niet gehad over de zeugen en rundvlees tak.. leg tonnies met zeugen droog en de zeugenprijs stijgt, leg tonnies met vleesvarkens droog en de vleesvarkensprijzen stijgen... mij is het wel duidelijk wie de prijs maakt. ( en dat is niet tonnies!)

 • no-profile-image

  Leo

  Heb even gegoogled: Die 4.3 miljard is de omzet van Tonnies en niet de winst. Een niet agrarisch bedrijf gaat uit van winstmarges van rond de 15% om de onderneming gezond te houden.
  Lijkt me toch nog een mooi resultaat.
  Maar misschien zijn er mensen die dat exact kunnen toelichten

 • no-profile-image

  Jonas

  Ik heb een donkerbruin vermoeden dat die omzet van 4,3 miljard de omzet is van Tönnies-SLACHTERIJ, zonder de retail van Tönnies, waar het grote geld wordt verdiend!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Gelukkig halen de beste varkenshouders ook 10-15% marge op hun omzet. Tonnies zal behoren tot de beste slachters, wat is er met beide mis? Komende week zet ForFarmers weer vermogen op naam van haar leden varkenshouders, ook elk jaar 10-15%, 10 jaar lang zo'n 3 euro per 100 kilo. Boeren moet ook zelf ondernemen, anders gaat het niet.

 • no-profile-image

  Eerst nadenken voor je onzin schrijft

  Sinds wanneer is omzet winst:
  En wat zou er met de prijs gebeuren als Tonnies niet zo sterk groeit in exportmarkten......

  Mitteilung vom 18.02.2011
  Tönnies mit Rekordumsatz


  Am 15. Februar 2011 informierten Clemens Tönnies und Josef Tillmann während eines Informationsgespräch gegenüber Journalisten über aktuelle Entwicklungen der Unternehmensgruppe Tönnies, über Perspektiven und Lehren aus dem Futtermittelskandal. Zusammenfassend berichteten eine Reihe deutscher Tageszeitungen auf der Grundlage dieser Meldung:
  Tönnies hat 2010 einen Rekordumsatz erzielt. Danach kam das ostwestfälische Familienunternehmen auf rund 4,3 Milliarden (2009: 4,0 Milliarden) Euro. In diesem Jahr werde ein Wert von rund 4,5 Miliarden Euro angepeilt, sagte Clemens Tönnies.
  Damit sei die Unternehmensgruppe aus Rheda-Wiedenbrück weiterhin Marktführer in Deutschland und die Nummer drei in Europa.
  Die Zahl der Mitarbeiter stieg von 7430 (2009) auf 7600. Wenn sich das Geschäft wie geplant entwickle, würden in diesem Jahr rund 150 neue Stellen geschaffen.
  Im vergangenen Jahr wurden bei Tönnies 15,2 Millionen Schweine geschlachtet und zerlegt, nach 13,2 Millionen in 2009.

 • no-profile-image

  Jonas

  Je boerenverstand gebruiken werkt meestal het beste: Als de cijfers van Tönnies zouden kloppen dat ze een omzet hebben van 4 miljard inclusief hun retail, en ze kopen varkens in voor 2 miljard, dan verdubbeld de waarde van varkensvlees slechts bij hun. Dat zou dus willen zeggen dat varkensvlees in de winkel ligt voor 2 keer E1,34 is E2,68 plus de marge voor de super is ongeveer E3,20 per kg. GEMIDDELD.
  Leg mij maar eens uit waar mijn rekenfout zit!

 • no-profile-image

  varken

  Voer is niet te duur,jaren veel te goedkoop,is gewoon kwestie vraag en aanbod.Voersector is inderdaad wel enige in sector die nog marge draait,is niks mis mee,iedereen kan hier zo mee beginnen,is dus eerlijke concurrentie.Marges handelaren ook niet te hoog,vaak slechts alleen de vracht.Marges slachterijen ook niet te hoog,zijn ook maar slaafje van supermarkten.Kostprijs in NL veel te hoog door allerlei extra eisen die verder gaan dan europese eisen en nog veel verder dan eisen wereldmarkt,extra kosten voor varkensrechten en mestafzet.Ondanks deze extra kostprijs sluiten meeste varkenhouder hiervoor de ogen en blijven maar produceren onder kostprijs totdat de bank de stekker eruit trekt en ze hun gehele eigen vermogen opgemaakt hebben.Het belachelijke ammoniakbeleid van de overheid dat bestaande stallen aangepast moeten worden aan max ammoniakuitstoot is de doodsteek voor vele bedrijven.Er zijn eigenlijk slechts 2 opties:Nieuwe stal bijbouwen met dure luchtwasser en oude stal traditioneel laten door intern te salderen of te stoppen.Bestaande stal aanpassen is niet rendabel.Het is dus de schuld van de overheid dat de schaalvergroting de laatste jaren zo hard gaat en er zeer grote bedrijven ontstaan die eigenlijk niet passen in ons land en waar veel burgers problemen mee hebben.Aan de andere kant blijven ondernemers met oude stallen zonder opvolging zitten met onverkoopbare bedrijven.Deze onverkoopbaarheid zal in de toekomst alleen maar moeilijke worden doordat bedrijven steeds groter worden en vrijwel niet meer te financieren zijn.Supermarkten spelen een oneerlijk spelletje.Ze verlangen dat de varkenshouders tegen allerlei extra eisen moeten produceren maar als het op de prijs aankomt dan schermen ze ermee dat de vleesprijs op wereldniveau bepaald wordt en dreigen slachterijen om vlees te importeren als de prijs van de Hollandse varkens te hoog wordt.
  Oplossing: zsm goed gecontroleerd systeem opzetten zodat afkomst vlees in supermarkt te contoleren valt.Laat de consument dan maar kiezen tussen wereldmarktvlees en streng gecontroleerd welzijnsvlees ui NL wat slechts 50 ct per kg hoeft te kosten.
  De productie van dit vlees aanpassen aan de vraag van de consument en inkrimpen.Gevolg:geen varkensrechten meer nodig,lagere afzetkosten mest,minder voer nodig,minder schuld,minder zorgen,minder werk maar beter inkomen.
  Oproep aan overheid:Schaf zsm marktontregelende maatregelingen af zoals het huidige ammoniakbeleid,gebruik geld wat nu uitgegeven wordt aan subsidies luchtwassers om bedrijven op te kopen,dan zakt ammoniak toch ook en pak je tegelijk het mestprobleem en varkensoverschot in NL aan!
  Schat zsm eisen af die verder gaan dan europees niveau.Wat heeft het voor zin als NL dit alleen doet en hiermee de eigen ondernemers de nek omdraait en de supermarkten gewoon vlees kan importereren uit landen waar dieren in veel slechtere omstandigheden geproduceerd worden?
  Laat deze keuze toch gewoon aan de consument,als deze ervoor willen betalen willen varkens houders heel graag tegen deze extra eisen produceren.
  Oproep varkenshouders:luister niet meer klakkeloos naar de voorlichting dat groeien de enige manier is om te overleven maar weiger gezamelijk om de bestaande stallen aan te passen aan de max.ammoniakemissie en aan eisen die verder gaan dan europees niveau.

 • no-profile-image

  geert

  Alle varkens zelf laten slachten(voor weinig) en compleet verwerken in het gehakt. Deze kwaliteit vlees uitdelen voor drie euro, maximaal 3.50. Vroeger hadden we daar in elk dorp een boerenbond winkel voor. Moet je eens opletten wat er dan gaat gebeuren ik voorspel je de pleuris breekt uit. De macht van de retail is veel te groot.

 • no-profile-image

  Bart

  @Geert, ik vindt dat nog niet zo`n slecht idee. Hangen we er een merk aan en verkopen het in Boerenbondwinkels enzovoort. Worden die ook meteen weer beter bezocht. Waarom niet zou ik zeggen.
  Ze verkopen daar ook al snoep, pudding en bakpoeder. Voegen we daar ook nog een schap diepvriesvlees toe. Wel zelf in de hand houden van varken tot en met de diepvries.

 • no-profile-image

  Varken

  Voer kan je zo mee beginnen? Een slachterij ook en een supermarkt ook.

 • no-profile-image

  Piggy

  Welke Slachter of Super is ooit een varkensbedrijf begonnen. Als ze zelf goedkoper varkens konden houden als wij zouden ze dat direct doen. Dat is de andere kant van het verhaal. Inkopen is goedkoper dan zelf er in investeren. Dat zegt genoeg.

 • no-profile-image

  Jonas

  Daar is Smithfield ook achter gekomen Piggy, die zijn volop varkensbedrijven aan het saneren.

 • no-profile-image

  werker

  de beursprijs wordt, dacht ik, toch bepaald door de prijsopgave van 400 handelaren. en die zetten allemaal in op gelijke prijzen???? dik in orde. en wie week na week juist inschat krijgt een beter aandeel in de beursprijs. ook dik in orde. lees dus : de eerlijke handelaren zien hun aandeel in de prijsvorming vanaf volgende week dalen. wat heeft dat nu nog voor nut. vertrouwen = nul.

 • no-profile-image

  varken

  simpele vraag van domme varkenshouder aan topmannen van ZLTO:Waarom hebben jullie de topmannen in jullie dochteronderneming,Vion jarenlang hun gang laten gaan met opkoop slachterijen en sluitingen,zodat Vion ook in Duitsland markleider is geworden en deze machtpositie al diverse keren heeft misbruikt om op Donderdag al voorop te lopen met prijsverlagingen die volgens andere slachterijen niet nodig waren
  en hiermee de gehele vleesmarkt verziekt hebben wat uiteindelijk voor Vion niet tot extra marge leidt? Hiermee wordt op geen enkele manier het belang van de gehele sector gediend en al helemaal niet het belang van de eigen leden.Het lijkt wel of Vion alleen voor de supermarkten werkt.
  Waarom zijn de miljoenen euro's die gebruikt zijn niet gebruikt voor opstart van een eigen supermarktketen?
  Dit moet wel een rendabele investering zijn want alle grote supermarkteigenaren staan in de quote-500 als rijkste nederlanders.
  Voor de familie v.Rooi lijkt me dit een logische volgende stap na overnames van retailbedrijven en hun zijn blijkbaar zakelijk veel slimmer dan de topmannen bij Vion want ze zijn nog steeds in staat om maandelijks het aantal slachtingen op te voeren terwijl de gehele slachterijwereld steen en been klaagt over slechte resultaten.
  Vraag aan ondernemers die een megastal willen bouwen:Waarom investeren jullie dit geld niet in een supermarktketen? Er zijn toch al teveel varkenshouders die voor niks willen werken en marges bij supermarkten zijn veel hoger.

 • no-profile-image

  Probleem

  Verkoop de varkens en koop er aandelen Ahold voor terug.

 • no-profile-image

  Jonas

  Goud kan ook te duur betaald worden

 • no-profile-image

  varken

  Probleemoplosser,neem aan dat je opmerking sarcastisch bedoeld is en interesseert het je geen hele flikker als de hele sector naar de klote gaat en voor dergelijke personenen is deze site niet bedoeld.
  Leg me anders eens uit waarvan ik aandelen moet betalen als de varkens al volledig gefinancierd zijn door voerleverancier en waarvan ik de rente moet betalen voor de torenhoge schuld die er nog op mijn bedrijf zit en mijn bedrijf onverkoopbaar is.

 • no-profile-image

  Waarheidzoeker

  Als ik het de varkensboer 1 op 1 vraag, is het momenteel zo slecht nog niet. Is hij nou zo slim of zijn de anderen zo dom ???

 • no-profile-image

  Jonas

  Dan is hij zo slim..........of gewoon geluk gehad dat hij ergens weggekocht is, of hij heeft neveninkomsten, of hij is 50+ (m.a.w.: de gouden jaren in de varkenshouderij nog meegemaakt en daar een stevig eigen vermogen mee opgebouwd), of hij zit nog in maatschap met zijn vader van 50+

 • no-profile-image

  hobbie

  een ander verschil maakt of je in '97 tijdens de varkenspest in een dure tijd bent geruimd of je bent met vleesvarkens tot het eind blijven zitten.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.