Varkenshouderij

Achtergrond 547 x bekeken 32 reacties

‘NVV-notering is uit de tijd’

De NVV-biggennotering is dringend aan vernieuwing toe. De uitgangspunten zijn fout, met name rond btw, koppelgrootte en entingen, vindt vleesvarkenshouder Peet Berntsen.

„De NVV-biggennotering is niet helder en niet juist. De uitgangspunten die De Groene Belangenbehartiger (DGB) hanteert zijn volledig uit de tijd. De NVV-notering geeft geen gemiddelde Nederlandse big weer”, zegt Peet Berntsen, die daarom een advertentie plaatste in Agrarisch Dagblad.

Waar zit het fout?
„Bij de koppelgrootte, entingen en het btw-percentage.”

Wat is er mis met de btw?
„De DGB zegt dat de notering inclusief btw is. Als je navraagt of dat nu 5,1 of 6 procent is, dan is het antwoord dat dat niet belangrijk is. Ze willen gewoon geen duidelijkheid geven. Het verschil in btw-percentage betekent wel een bedrag van ongeveer €0,45 per big. Dat is gewoon geld hoor.”

En de entingen dan?
„Volgens Jürgen van Leuteren, directeur van dierenartsenpraktijk De Oosthof, heeft de gemiddelde Nederlandse big in 2011 al één vleesvarkensgerelateerde enting gehad. Deze enting zou dus al in de notering moeten zitten. Dit scheelt €1 per big.”

Wat is er fout aan de koppelgrootte die DGB hanteert?
„Die hanteert een koppelgrootte van 140 stuks. Dat heeft niks meer te maken met de huidige stand van zaken. Uit boekhoudrapporten van Abab en Gibo blijkt dat de gemiddelde koppelgrootte in Nederland inmiddels al 250 stuks is. Nu betaal ik in feite €1,75 verklaarbare toeslag teveel.”

Wat betekent dit bij elkaar financieel voor uw bedrijf?
„Omdat ik in 2010 vertrouwen had in de NVV-notering, heb ik ongeveer €2,50 te veel geboden in de onderhandelingen met de vermeerderaar. Op jaarbasis praat je dan in totaal over €50.000.”

Wat moet er gebeuren met de NVV-notering?
„Standaard moet de NVV-notering gelden voor een big van 25 kilo, inclusief 6 procent btw, inclusief één vleesvarkensgerelateerde enting, met gemiddelde kwaliteit en bij een koppelgrootte van 250 stuks. Maar de berekende €3 mag natuurlijk niet ingewisseld worden in de notering.”

Wat moet er vastgelegd worden voor de toeslagen?
„Niets. De verdere toeslagen kun je niet vastleggen.”

Kennen DGB en het bestuur van de NVV uw bezwaren?
„Ik heb mijn bezwaren en de benodigde aanpassingen toegelicht op een landelijke bestuursvergadering. Ze zijn gewoon in de prullenbak gedonderd. Het lijkt er op dat de twee marktdeskundigen, en dan met name het erelid Mark Logtenberg, onschendbaar zijn en de wijsheid in pacht hebben.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  De koppelgrootte mag inderdaad wel eens bijgesteld worden naar bijvoorbeeld 200. Entingen is flauwekul, dat spreek je nu juist over af of het wel/niet moet. Zo ja, dan is een toeslag gerechtvaardigd. Een mycoplasma enting kost zonder arbeid € 0,70 en een gecombineerde circo/myco enting 3x zoveel. Als je nu zo makkelijk stelt dat de notering staat voor één varkensgerelateerde enting (???), zit dan zeker niet te neuzelen over een paar dubbeltjes BTW.

 • no-profile-image

  a

  Laten we zuinig zijn op onze enige transparante notering. Koppelgrootte wordt steeds minder belangrijk. Het moet passen bij de wensen van de afnemer. Zoals meer logisch is, is de kwaliteit eindelijk bepalend voor de uiteindelijke prijs. En inderdaad een euro voor een enting is iets wat niet te verkopen is. Volgens mij heeft het gem. big niet 1 maar 0,5 enting gehad.

 • no-profile-image

  Overijssel

  @hieronder

  Dan draaien we het dit jaar om

 • no-profile-image

  Zeug

  Gemiddelde koppelgrootte van 250 biggen, maar het gemiddelde aantal zeugen per bedrijf is een dikke 300! Door de meerweekse systemen worden de koppels groter ja, maar een boer die elke week 250 biggen levert mag toch meer toeslag ontvangen dan een die elke 4 weken 250 biggen levert! Conclusie: koppelgrootte van 140 is toch juist?

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Ik denk dat de ondernemer niet goed voorbereid was toen hij een prijstoeslag op de NVV notering afsprak met zijn handelaar of vermeerderaar.Die 50.000 Euro is het gevolg dat ligt niet aan de notering.Doet deze ondenemer mee aan het DGB prijzen onderzoek ???? Ik raad dat hij niet meedoet, anders hem dit niet overkomen.

 • no-profile-image

  biggetje

  de meeste entingen worden vanuit de mesterij gevraagd dan is het toch ook logisch dat deze in de toeslag mee wordt betaald en klagen dat je vorig jaar teveel hebt betaald daar ben je zelf bij toch als er wordt onderhandeld

 • no-profile-image

  Henri van Loo

  Blijft grappig, die eeuwige discussie over biggenprijzen...

  Maar als mester bijbetalen voor een enting is hetzelfde als dat je een ( te dure )gloednieuwe auto koopt met een flinke deuk. Dan ga je er toch ook niet van uit dat je moet bijbetalen (over de nieuwwaarde) voor het herstellen hiervan?

  Betreffende mester heeft gewoon een punt.

 • no-profile-image

  Piggy

  Als grote mester betaal je hier de duitse prijs voor biggen. Dat weet je en dan moet je dat niet via de media uitspelen als boer zijnde. Ik vindt ook dat we de enige NL biggenprijs moeten koesteren die transparant in de markt staat. Je moet zelf bij de pinken zijn met inkoop en als je dat niet bent wordt je op DPP of Vion nog veel harder gepakt dan € 2.10. Ik ken hier een vermeerderaar die € 8.- op de NVV beurt voor luxe Pietrains naar Duitsland toe. Wat betaald die Duitse mester dan voordat ze in de stal liggen ? Ik denk wel dat de NVV de laatste week mis zat met die +1 voor de biggen, want dat is niet de huidige markt. Daar zullen ze wel secuurder in moeten zijn want dat zul je uiteindelijk moeten corrigeren. Ik denk dat de gemiddelde vleesvarkenshouder gewoon te weinig beurt voor het varken en dat heeft een uitwerking op de biggenprijs. Als de vette niet rap in prijs stijgen gaat de biggenhandel op hele korte termijn flink klop krijgen.

 • no-profile-image

  WW

  @ Als mijn biggen aantoonbaar circo/myco/prrs vrij zijn en de mester wil de entingen er wel op hebben dan moet dat toch op zijn kosten. Als je een auto koopt krijgt je er toch ook niet voor 4 maanden brandstof bij.

 • no-profile-image

  Jansen

  Hoe gaan we dan de andere toeslagen verklaren, zoals de 15-20 euro op beurs? Vijf euro voor dat je ze gevoerd hebt, vijf euro voor de verwarming, vijf euro voor de blauwe ogen?

 • no-profile-image

  Piggy

  @Jansen, dat komt omdat je je biggen niet inkoopt op NVV of Weser Ems. Dan wordt je toch altijd genaaid door de leverancier, en nog veel harder dan wat Peet Berntsen heeft meegemaakt. Je bent er zelf verantwoordelijk voor hoe je het èèn en ander uit onderhandeld en dan moet je achteraf toegeven of je het fout of goed hebt gedaan dat jaar.

 • no-profile-image

  ben nog steeds blij

  peet hartelijk bedangt je had geen beter recame kunnen maken voor BPO
  nogmaals bedankt conclusie wie voor een dubbeltje op de eerst rang wil zitten moet een hoge prijs betalen advies peet kijk ook eens na je opbrengst prijs voor je slachtvarkens misschien beur je wel 3 cent te weinig

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Vermeerderaar en mester zijn beide gebaat bij een basisprijs die gebaseerd is op gezonde tempobiggen(of vergelijkbaar) incl. de entingen die nodig zijn om biggen op gezond vlv-bedrijf gezond te houden en incl 5,1% btw om te kunnen vergelijken met andere noteringen in NL,op basis van 23 kg.
  Noodzaak van entingen is afhankelijk van hygiene bij vermeerderaar en mester.Dit is in iedere situatie anders en hier zullen fokker en mester samen uit moeten zien te komen.
  Mijns inziens is het enige wat telt hoeveel de biggen minus de door fokker te betalen entingen en werk netto opbrengen.Denk dat in het biggenonderzoek met deze netto biggenprijs niet gerekend wordt.
  Heb zelf de ervaring dat vaak de goedkoopste biggen zonder entingen het gezondse zijn omdat entingen vaak uitgevoerd worden nadat er problemen geweest zijn en deze problemen zijn met enten niet zomaar opgelost.
  Als een mester preventief geente biggen eist zonder dat vasststaat dat biggen problemen meebrengen,zal mester de kosten hiervoor extra moeten betalen,maar zullen deze kosten van de opbrengstprijs door DGB van de biggenprijs afgetrokken dienen te worden om te komen tat een juist vergelijk

 • no-profile-image

  louwers

  ik ben het eens met peet berntsen , maar zolang de voormannen van de nvv baat hebben met de door hun gemaakte biggen prijzen zal het zo blijven . het wordt tijd voor een NVV Nederlandse Vereniging Vleesvarkenshouders

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Louwers for president! En dan nog een club voor fokkers, opfokkers, speenbiggenhouders, gesloten bedrijven, enz.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Wat een gezeur weer nu er niks door mesters word verdiendt, de vleesvarkens zijn te goedkoop als gesloten bedrijf verdien je nu ook niets en bijna alle entingen zijn voor in de mest periode je kan als fokker toch geen 4,5 mnd voor je biggen in staan.
  niemand is verplicht om op nvv te handelen maar bij dpp moet je ieder jaar over TOESLAG onderhandelen die op, dieptepunt hoger is als basisprijs en je altijd een paar weken in het jaar te weinig beurt/betaaldt.

 • no-profile-image

  Piggy

  @Louwers, de NVV prijs wordt toch bepaald door 2 mesters, Loghtenberg en Verheyen.

 • no-profile-image

  Bart

  Moet ik nu ook Topigs aan gaan klagen want ik betaal voor bijna alle entingen die gedaan worden op de fokgelten die ik koop.
  Ik vind dat Peet Berntsen zijn verhaal op een onfatsoenlijke manier de wereld inbrengt in het agrarisch dagblad vandaag. Ik vindt dit als buitenstaander veel zeggen over de persoon Berntsen. Ik was ook op de presentatie van het VPO waar Berntsen maar volgens mij heeft hij zelf de klassieke fout gemaakt van slecht handelen en dan moet je je eigen fouten niet via de media uit gaan spelen richting VPO. Dat is in mijn ogen wel heel goedkoop !!!!!

 • no-profile-image

  fokker

  Nooit geen monopolisten als Topigs aan gaan klagen Bart. Dat pikken we niet, we zijn groot machthebber in Nederland.

 • no-profile-image

  boer harms

  ondanks dat ik fokker ben, denk ik dat Peet wel een punt scoort. In Dld. koopt niemand de biggen in op de NVV-notering. Als je grote koppels koopt/verkoopt kijkt (bijna) iedereen naar de Weser Ems. Ik stel so wie gso grote vraagtekens bij dat hele prijsonderzoek/prijsondersteuning welke NVV biedt. Iemand als Leo Verheijen die al lang gestopt is en zijn bedijf niet draaiend hield gaat een ander vertellen hoe hij moet inkopen/verkopen??????
  Wel denk ik dat je niet kunt praten over een varkens genoteerde enting. Het is nogal een verschil of je € 0,60 PRRS of € 1,10 circo ent. Iemand die een flinke prijs beurt, weet ook dat duitse afnemers niet geinteresseert zijn in bloedwaardes, het is heel simpel ook een SPF-big zal zonder circo-enting omvallen bij de mester als er geen bedrijfs a.i.a.o wordt gedaan, omdat er vrijwel geen mestbedrijven zijn, waar geen virusverspreiding is; dan moet de fokker zorgen dat zijn biggen daat tegen kunnen als hij tenminste wil leveren voor de hoogste toeslag!!!

 • no-profile-image

  mester

  Hulde Peet!
  Blijkbaar worden er al een heel aantal onrustig. Fokkers roepen nog wel eens :moet je zelf maar gaan fokken.
  Duurt niet lang meer dan moeten fokkers zelf gaan mesten....

 • no-profile-image

  R.E. Tail

  Heel aangenaam voor ons supermarkten dat jullie boeren elkaar op leven en dood bestrijden. Vermeerderaars-vleesvarkenhouders-slachterijen, LTO-NVV, hoe meer interne strijd, hoe beter, blijven wij buiten schot.

 • no-profile-image

  john

  i.p.v. van zeuren over betalingen, kwaliteit en entingen moeten fokker en mester beter samen gaan werken! Kijk eens bij elkaar in de keuken, communiceer direct zonder tussenpersoon over de geleverde biggen, geef elkaar openheid over de slachtresulaten, reproductieresultaten en gezondheidsproblemen. Door SAMEN te werken worden fouten voorkomen, kan er beter geanticipeerd worden op fouten vooraan de cyclus en kan er gewerkt worden aan een kwalitatief goed vleesvarken! Aan het eind van liedje de WINST eerlijk verdelen (vooraf gemaakte afspraken) en je zal zien dat de samenwerking veel plezieriger zal verlopen dan elke maand zeuren over toeslagen en afwachten tot de koppeling klapt. SAMEN WERKEN AAN WINST

 • no-profile-image

  Piggy

  Juist John, Een goede samenwerking tussen fokker/mester is altijd een win-win situatie. Laat de handelaar alleen het transport doen en je hebt veel meer te pakken dan die € 2.10/big. Dan heb je aan de NVV of Weser Ems notering wel de meest stabiele notering om afspraken op te maken.

 • no-profile-image

  john

  een samenwerking op basis van de richtprijs zie ik ook nog wel zitten. Werken op basis van een voorschot en een nabetaling als het varken geslacht wordt. De NVV prijs 18 weken geleden stond op op 30 euro. Nu de varkens geslacht zijn is de richtprijs iets meer dan 35 euro. Dit betekent dat er nog 5 euro naar de fokker gaat. Andersom stond de richtprijs van week 31 op 43,5 en de nvv van week 13 op 49 euro dat betekent dat er 5,5 euro naar de mester moet!. Voor de toeslag: Pak samen het richtprijsschema erbij en kijk waarop direct bespaard kan worden, en waarop verdiend kan worden en werk daaraan.

 • no-profile-image

  knor knor

  Goed dat eens iemand dit aan de kaak stelt. Veel mensen wisten dit al, maar het NVV bolwerk bestaat vooral uit fokkers en dan zijn belangen niet transparant. Ik stop in ieder geval met het op de NVV notering kopen van biggen. Dit is wat de NVV/DGB heeft bereikt met spaakgelopen notering. Het zou de DGB en haar mensen sieren als ze de fouten erkennen en beterschap beloven. Nu werd de klokkeluider belachelijk gemaakt op de vergadering en inpers. Laat de laatste 'V' van NVV Varkenshouders blijven ipv Vermeerderaars. Anders mis je het draagvlak van een groot deel van de sector. Gemiddelde biggenprijzen van verschillende bronnen LEI, Abab en Gibo laten zien dat NVV notering de weg kwijt is geraakt. Handelaren doen vrolijk mee aan ontspoorde biggenprijzen. Mesters moeten gewoon massaal 'NEE' zeggen op vragen van NVV + 4 tot 9 euro. De markt voor NVV + 1 tot 3 euro is groot genoeg. Of gewoon over op beurs/DPP/ Vion noteringen.

 • no-profile-image

  kwaliteit

  knor knor voor goede biggen moet gewoon goed voor worden betaalt het probleem is dat de vleesvarkens te weinig opbrengen , waarom ga je anders zelf met deze prijzen -biggen maken .
  PS denk dat er meer mester dan fokkers in nvv bestuur zitten is ook logies want fokkers hebben veel meer werk.

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Knor Knor lult maar wat uit zijn nek. De beide prijsbepalers DGB zijn juist met zeugenhouden gestopt! Ook het DB bestaat buiten de voorzitter om juist uit leveranciers van slachtvarkens.

 • no-profile-image

  Piggy

  Inderdaad, Knor Knor kraamt maar wat uit.
  De NVV notering staat ongeveer gelijk aan de Weser Ems. Ook daar worden toeslagen op betaald. Zover zitten ze er niet langs !!!!

 • no-profile-image

  john

  in 2010 was de gemiddelde NVV prijs precies gelijk aan de de richtprijs! mijn inziens hebben de mannen bij de dgb puik werk afgeleverd om precies zo uit te komen.. wie in 2010 op nvv heeft gehandeld heeft niets te veel betaald en is niets tekort gekomen.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Ik zie net dat de NVV prijs nog lager ligt dan Niedersachsen: http://www.farmfocus.nl/webportaal/index.php?option=com_content&view=article&id=30&Itemid=26 En Niedersachsen is ook nog eens exclusief BTW en toeslagen.

 • no-profile-image

  zowat

  Als je niet eens bent met nvv notering koop je tog gewoon op dpp of beurs wordt ieder jaar 6 tot 10 euro gecorigeert en tussentijds profiteert de handelaar.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.