Varkenshouderij

Achtergrond 6 reacties

Ligbad effectiever dan douche

Een kwartier in een ligbad met een mild ontsmettingsmiddel, draagt meer bij aan de gezondheidsstatus van varkensbedrijven dan douchen. Dat blijkt uit onderzoek van het Varkens Innovatie Centrum (VIC).

VIC-Sterksel experimenteerde begin dit jaar met een hygiënesluis met ligbad met verschillende concentraties Dettol antibacteriële zeep. Voorlopige conclusie: een hoge gezondheidsstatus (spf) houd je veel langer vast door van bezoekers te verlangen dat ze echt in bad gaan. Dus ook kopje onder, zodat het middel ook goed op de haren kan inwerken.

Huid- en haartesten bij bezoekers voor en na douchen tonen aan dat alleen onschadelijke bacteriën in de douche worden afgespoeld, maar dat de echte ziekteverwekkers de douche passeren. Baden rekent wel af met ziekteverwekkers.

„Vlug-vlug douchen geeft schijnzekerheid”, zegt een woordvoerder. „Vergelijk het met goedkope stofkapjes, ze houden grof stof tegen dat ook wel in je neusslijmvlies blijft hangen. Het schadelijke respiratoire stof gaat er doorheen.”

Overigens heeft het de voorkeur om mensen buiten de stal te houden. Nu het antibioticagebruik omlaag moet, is dat belangrijker dan een paar jaar geleden.

VIC Sterksel vindt het te vroeg om nu al aan te dringen op verplichte ligbaden op alle varkensbedrijven. Er zijn nog te weinig praktijkcijfers.In het kader van Beperking Antibioticagebruik is er geld om op tien praktijkbedrijven de experimentele hygiënesluis te installeren en metingen te doen. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen of zich aanstaande vrijdag melden via tel. (040) 22 62 376 van VIC.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arno

  nog beter is afspuiten met de hogedrukspuit op 1 april

 • no-profile-image

  dirk

  Als een ligbad voortaan nodig is dan zit er inderdaad ergens echt iets goed fout !Verkoop dit maar aan de consument,die begrijpt er helemaal niets meer van!Dit moet je niet willen!Schijnveiligheid anders niets!

 • no-profile-image

  down under

  Bij deze meld ik me aan als praktijkbedrijf. Ik heb al met enkele erfbetreders erover gesproken en uit deze gesprekken kwam echter naar voren dat ze alleen in een jacuzzi willen baden.

 • no-profile-image

  Boer

  Mijn adviseuse en onderzoekster willen ook graag samen met de boer in bad. Er valt nog genoeg af te tasten. Mag ook na 1 april.

 • no-profile-image

  Woopie

  Wat is normaal, alles is relatief in het leven, deze ZIN ook!

 • no-profile-image

  joop

  Als je het zo ver moet laten komen, weet je zeker dat die varkens over tien jaar dood neervallen als er eens iets bij ze in de buurt komt.
  Ik pleit voor het afschaffen van douchen en al die hygiene,op den duur bereik je er ongewenste effecten mee.Je kunt je beter richten op STERKE varkens in plaats van die kasplantjes die ze nu aan het worden zijn.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.