Varkenshouderij

Achtergrond 261 x bekeken 5 reacties

Iedereen is slachtoffer van een mislukte reconstructie

'Het stinkt in Brabant'. De uitzending van Zembla van zaterdag over de Brabantse varkenshouderij legt de vinger op een zere plek. Maar ze vertelt slechts het halve verhaal.

Is Brabant een bananenrepubliek waar varkenshouders en stallenbouwers de dienst uitmaken? Daarbij geholpen door ambtenaren en wethouders die ofwel familie zijn van de ondernemers ofwel zelf directe zakelijke belangen hebben in de intensieve veehouderij?

Wie zaterdag de uitzending van Zembla zag over de Brabantse varkenshouderij zou het bijna denken. Niet dat het een slechte documentaire was. Natuurlijk, het verhaal is gekleurd. De makers kiezen zonder reserve partij voor de bezorgde en boze burger. ”Hoe krijgen die boeren dat toch steeds voorelkaar”, zegt de voice-over op een gegeven moment vertwijfeld. Maar de redactie heeft zichtbaar haar best gedaan om een goed journalistiek verhaal neer te zetten. Er is hoor en wederhoor toegepast, er zijn heel veel mensen geraadpleegd, inclusief de varkenshouders zelf.

Toch kan de veehouderij zelf de conclusie van het verhaal niet onderschrijven. ZLTO distantieert zich ervan. Wat Zembla betoogt is dan ook finaal het omgekeerde van wat de sector zelf denkt. Volgens de documentairemakers zijn het de varkenshouders die de dienst uitmaken op het platteland. ”Het is niet te stoppen”, verzucht een overbuurman van een varkenshouder die in enkele jaren tijd van een naar zeven stallen uitbreidde.

In de sector heerst de opvatting dat juist de boeren slachtoffer zijn – van een hetze van burgers, van overijverige ambtenaren, van onwillende milieufreaks.

Voor beide kanten van het verhaal zijn argumenten. De burgers in Zembla voelen zich onmachtig en overruled. Maar bij boeren die te maken hebben met bouwstops is dat gevoel niet anders. Hun bedrijven zitten vaak al jaren op slot en kunnen van grootschalig uitbreiden alleen maar dromen.

Eén ding wordt glashelder in deze uitzending: de reconstructie van de intensieve veehouderijgebieden is over de hoofden van de burgers heengegaan. Burgers weten niet dat tegenover enkele tientallen nieuwe bedrijven vele honderden elders gestopt en gesloopt zijn. Iets wat Zembla nadrukkelijk onbenoemd laat.

Ondanks jarenlang ’polderen’ is er geen draagvlak voor de landbouwontwikkelingsgebieden, dat is de realiteit van nu. Boeren waren via hun organisaties wel betrokken bij de totstandkoming van de reconstructieplannen. Hun buren werden pas wakker toen de vastgestelde plannen in het gemeentelijke bestemmingsplan werden opgenomen, of nog later, toen er al bouwvergunningen waren afgegeven.

Is dat de boeren aan te rekenen, zoals Zembla doet? Of zelfs de gemeentes? Nee, eerder de bedenkers en vormgevers van de reconstructie zelf, in Den Haag, en in de provinciehuizen. Dat is overigens geen nieuwe vaststelling. Al in 2007 kwam een promovendus van Alterra met deze conclusie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De hoor en wederhoor ging maar tot een bepaalde hoogte, dienstbaar aan de teneur van de reportage. Niet doorgraven tot de bodem, maar bewust vragen open laten, als voedingsbodem voor extra twijfel bij de burger. Mocht die het dan nog niet oppikken, dan hebben we altijd nog de voice-over achter de hand voor het laatste zetje in de goede richting.

  De constateringen van Johan zijn overigens correct. Probleem bij het bereiken van de burgers is altijd geweest dat zij geen vertegenwoordigende instantie hadden, zoals een ZLTO voor de boeren. Dan komen vanzelf de politici boven drijven die weten wat goed voor de burger is, die voelen zich als dé vertegenwoordiger van de burger. Die hebben echt geen referendum of volksraadpleging nodig, die gaan echt niet periodiek de straat op om de burger te bevragen, nee, die weten het zo wel. Knap hè?

 • no-profile-image

  Martin P wat bazel je nou. Burgers hebben geen vertegenwoordigende instantie? Laat je heel gauw nakijken menneke. Wat dacht je van De Consumentenbond met miljoenen leden? Wil ik ze daar es even wakker gaan schudden? Dan kunnen Nederlandse stinkboeren, die de klant verachten en hen ook nog een trap na geven, het wel helemaal schudden!

 • no-profile-image

  Zoals de naam al zegt, is de Consumentenbond een bond voor consumenten, wat iets anders is als voor (alle) burgers. En is het meepraten en meedenken over het buitengebied iets anders dan onderzoek voor consumenten en het opkomen van belangen van consumenten. Ook al meen jij anders, beste Katrien. Met het ontbreken van een vertegenwoordigende instantie bedoelde ik overigens een instantie voor specifiek bewoners in het buitengebied en hun belangen; ondertussen is er als spreekbuis Megastallen Nee, zodat dat gemis verholpen is.

  Overdrijven is ook een kunst, wat die miljoenen leden blijken er maar liefst 565.000 van de Consumentenbond te zijn! Dan kun je beter de ANWB of Natuurmonumenten kiezen, want dat schiet qua leden waarschijnlijk beter op.
  Verder is het wel vrij triest als je ze nog wakker zou moeten gaan maken. Het moeten wel heel grote slapers zijn om alle ophef het laatste jaar gemist te hebben.

 • no-profile-image

  drs P

  Ja Katrientje, als je maar wat onbezonnen uitspraken doet zoals jij kun je de bal terug verwachten. Moet gezegd worden Martin P. dat jij nog zo rustig en beheersd antwoord geeft op die scheldende vrouwtjes Oudshoorn, pleit voor jou.

 • no-profile-image

  Martin P Je bent echt de weg kwijt Z L.T.O. is als grootste agrarisch multinational van Holland, De ergste vijand van de hollandse boer en consument. Een organisatie die je je ergste vijand nog niet toe wenst.
  De consumenten bond heeft meer recht van spreken ,dan alle boeren organisaties samen,

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.