Varkenshouderij

Achtergrond 286 x bekeken 5 reacties

Eerste verwachtingsprijzen nieuwe stijl

Levende varkens noteren €1,12 (+ 0,05) per kilo, geslachte dieren noteren €1,44 (+ 0,06) per kilo en de prijs voor biggen komt uit op €42 (+10) per stuk. De notering voor geslachte zeugen is €1,10. Deze verwachtingsprijzen kwamen op een nieuwe manier tot stand.
Vierhonderd handelaren konden voor het eerst hun verwachtingsprijzen via de computer doorgeven. Uit de doorgegeven prijzen werden gemiddelden berekend, die leidden tot bovenstaande noteringen.
Wat betreft de biggenprijs: met ingang van week 11 wordt er €10,- overgeheveld vanuit de toeslagen naar de basisprijs.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schuld

  Ik zie wel van de nieuwe stijl beurs moeten we helemaal niets verwachten invloed handelaren is te groot.Ze vergeten alleen dat er zo weinig boeren over blijven en hun handel dan stopt.
  En ik had van handelaren die zelf varkens hebben gedacht dat die belang hebben bij een hogere prijs maar ze halen liever wat meer marge bij de handel om te compenseren.

 • no-profile-image

  Boer

  Voor de oude beursprijs verkocht ik altijd mijn muiterbiggen. Nu met een tientje erbij krijgt de handelaar er tevens een paar breuken bij. Nog een tientje en dan krijgt hij de goede biggen er ook nog bij.

 • no-profile-image

  Piggy

  Men probeert in ieder geval de biggenprijs transparanter neer te zetten en dat is wel positief.

 • no-profile-image

  john

  we weten pas wat een big waard is geweest als het varken geslacht is.. ik pleit voor een notering in de vorm van richtprijs + (richtprijs - richtprijs 17 weken geleden) .. is de richtprijs van de slachtvarkens 5 euro meer geweest dan richtprijs van 17 weken geleden dan beuren we richtprijs + 5 euro. Is de richtprijs 5 euro lager dan 17 weken geleden dan beuren we richtprijs - 5 euro voor de biggen. Op de richtprijs komt natuurlijk nog wel een kwaliteits toeslag en koppeltoeslag. Dit liujkt me de enige eerlijke vorm van handelen.

 • no-profile-image

  varken

  Schuld groeit met de dag:Natuurlijk is invloed van handelaren groot want is een prijsverwachting van 400 handelaren.Natuurlijk is de prijs met de huidige voerkosten nog steeds te laag maar beursprijs moet wel reeel zijn want anders koopt dadelijk helemaal niemand meer op beurs en dan zijn we helemaal overgeleverd aan de slachterijen.Gemiddeld genomen doet beursprijs het beter dan slachterijen.Het probleem is dat veel handelaren eigenlijk geen handelaar meer zijn,maar planner,transporteur van de slachterijen en zodra ze proberen om de toeslag voor de varkenshouder te verhogen door de slachterij gedwongen worden om voor dezelfde prijs te leveren want het gaat tegenwoordig om zulke grote partijen en veel varkenshouders kunnen/willen amper 1 dag schuiven zodat voor handelaar onmogelijk is om van de een op andere dag andere afzet te vinden.
  Om de varkensprijs structureel te verbeteren zal deze juist minder transparant moeten worden zodat de retail niet meer exact aan de slachterijen voor kan tellen wat het vlees mag kosten en moeten zoveel mogelijk varkens via handelaren geleverd worden die zaken doen met diverse slachterijen in binnenland en buitenland zodat elk soort varken voor de varkenshouder onder aan de streep per kg levend gewicht het meeste opbrengt.Dit is onmogelijk door vast op 1 slachterij te leveren.
  Varkenshouders die denken dat ze beter af zijn door zaken te doen met slechts 1 slachterij door de handelaar uit te schakelen zullen zeker niet beter uit zijn dan varkenshouders die via een betrouwbare handelaar hun afzet te regelen.Vion is als dochteronderneming van ZLTO helemaal verkeerd bezig voor hun leden door te werken met een transparante varkensprijs omdat retail hierdoor vrij exact uit kan tellen wat kostprijs is van Vion,terwijl de gemiddelde varkenshouder door het complexe systeem van vion de netto opbrengst nog vrijwel niet kan vergelijken.Slotconclusie:Voor een zo hoog mogelijke prijs moeten we terug naar de vroegere handel waarbij iedere week onderhandeld wordt over de toeslagen door de handelaar en de handelaar door varkenshouder beoordeeld wordt op gemiddeld behaalde toeslag tov levende beursprijs

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.