Varkenshouderij

Achtergrond 33 reacties

Duitse noteringen zeven cent hoger

De Duitse slachterijen verhogen hun varkensprijs met 7 cent naar € 1,49. De prijs van € 1,50 is kennelijk een te hoge psychische drempel om te nemen. De Duitse slachterijen communiceren bovendien dat deze prijs voor twee weken staat. Of dat inderdaad zo is moet blijken. Er is een grote slachtcapaciteit en dus wordt er flink getrokken aan de varkens.
De Nederlandse slachterijen melden dat de verhoging van zeven cent te hoog is afgemeten aan de resultaten van de vleesverkoop. Het vlees zou drie tot vijf cent meer opbrengen.
Vanavond komt voor het eerst de Utrechtse notering nieuwe stijl uit. De verwachting is dat daar een verhoging uit komt van vier tot vijf cent. Vion noteerde deze week nog twee cent boven de Duitse notering. Dat geeft het bedrijf ruimte om volgende week minder omhoog te gaan. Met een verhoging van vijf cent komt Vion op het zelfde niveau als de Duitse notering.

Prognose: Nederland plus 5

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jonas

  als die nieuwe Utrechtse notering al 7 uur van tevoren voorspeld kan worden stelt die ook geen ene.....voor! Waarom maar 4 a 5 cent omhoog? Laat die vleesverkopers ook maar eens zweten.

 • no-profile-image

  varkensboer

  wanneer zal men starten met vlees uit de PO te halen? is dit nu al mogelijk of zijn slachterijen bij wet verplicht te wachten, hoe zit dat???

 • no-profile-image

  Leo

  Als je ziet dat de slachterijen de laatste weken nog in staat zijn om de prijs een centje naar beneden bij stellen, omdat het zogenaamd niet loopt en er geen vraag is, denk ik dat we niet te voorzichtig moeten zijn om van de gelegenheid gebruik te maken en de prijs naar boven te schoppen.

 • no-profile-image

  john

  goede vraag! ik ben ook benieuwd! Ik denk dat het vlees er pas uit komt als de prijs boven de 1,60 komt. Is toch al bijna 10 euro per karkas meer en de eu betaald de opslag. dus tijd zat voor die mannen.

 • no-profile-image

  varkensboer

  bedankt John voor je antwoord.
  Ja Leo, als we nu eens een weekje niet zouden leveren zou dit de prijs een goede schop naar boven geven (eerst een weekje op lichter gewicht slachten, om daarna niet te moeten leveren, en niet met te zware varkens te zitten hierna)

 • no-profile-image

  pfffffff

  Hallo,
  Wat die PO betreft, 65% van de aanvraag moet 3mnd blijven zitten,25% 4maand en 10% 5mnd verplichte opslag ! Nen week teveel leveren,dan nen week geen en daarna terug teveel, da komt de markt niet tegoed ! Grts

 • no-profile-image

  Bart

  En wat zit er dan in opslag en waar?
  Daar gaan we met z`n allen weer intrappen. Waar is die lijst met opslagen waar al dat vlees zit zodat we kunnen controleren !!!
  Slachterijen gaan binnenkort alweer roepen dat er nog zoveel in opslag zit en dat de prijs niet omhoog kan. Gaan we dat met z`n allen zomaar pikken of krijgen we ook te zien waar het dan zit. Wat mij betreft vertrouw ik in ieder geval geen èèn slachterij of verwerker meer !!! En moet het vlees niet in opslag blijven tot het moment dat slachterijen kostprijs ( 1.72) kunnen uitbetalen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Men zou het verschil dan maar moeten bijleggen aan de boer in vorm van een nabetaling op basis geleverde kg die richting opslag gingen zoals men bij de granen doet , zit een nieuwe speculatie in opslaan mee EU subsidies en als boer beslissen wanneer je het op de markt gooit. Een directe oplossing van de crisis zonder veel poes pas

 • no-profile-image

  boerke

  we leven in een raar land, als je een bank berooft, en je word betrapt, moet je de gevangenis in. als je van boeren steeld, kun je elke week een nieuwe supermarkt openen.

 • no-profile-image

  pfffff

  @boerke, wie houd je tegen om ook nen supermarkt te openen?

 • no-profile-image

  speklap

  nvv plus 7 ct
  beurs nieuwe stijl laat zien dat je wat waard bent en niet naar de pijpen van de slachterijen vleeshandel gaat hangen!!
  ben erg benieuwd.

 • no-profile-image

  boerke

  pfffff, daar moet je echt groot voor zijn, denk maar om reclame te maken. als je dat voor 1 winkel moet doen of voor 1000. ook inkopen onder de kostprijs van de producent gaat gemakkelijker als je iets meer te vertellen hebt, zeker als je nog wat samen spand met een aantal andere grootmachten. nee, dat is aan mij jammer genoeg niet besteed. maar ik krijg de nma niet op bezoek. die andere heren mischien wel nog eens?

 • no-profile-image

  Kijk eens

  Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Eerst de productie minderen mannen, anders niet janken.

 • no-profile-image

  Piggy

  @Kijk eens, is er een overschot dan?

 • no-profile-image

  varken

  Wat een gelul allemaal. elke week de zelfde die zitten te zeiken. Praten praten praten en ze weten allemaal hoe het moet en ze doen niks. Het is slecht dat weet ik ook, maar iets gezamelijks doen daar praten we allemaal over maar kiezen uiteindelijk toch voor zichzelf!! Wij zijn de enige sector die niet kijkt naar de vraag en aanbod. Bouwen bouwen zoveel we kunnen en meer als de buurman. als we nu eens zorgen voor 1 varken te kort, je zult eens zien wat er dan gebeurd. Prettig weekend

 • no-profile-image

  mari v/d ven

  Slachterijaktie was een goede Aktie, daar moeten we het geld van beuren. En dat hebben ze blijkbaar toch zat, blijkens uitbreidingsplannen van Tonnies met 30%, en de praatjes van van ROOI dat ie zijn nieuwe slachterij in 10 jaar terug verdiend heeft. Heel Europa ligt vleesprijs op zelfde nivo voor het gangbare vlees, hoezo geen afspraken? Als dan alle grote Europese slachterijen langzaam tot 50ct per kilo verhogen, dus afspreken, mag niet (NMA), maar doen ze nu toch ook? NMA kan niks zeggen, want het is terecht als produktiekosten stijgen, het vlees ook duurder wordt. Dan gaan de kleinere slachterijen vanzelf mee omhoog (eigengewin). De supermarktinkooporganisaties, retail moeten dan wel meer betalen. Dit moeten we europees verband met alle boerenorganisaties zien te bewerkstelligen. Dit is mijn inziens de enigste manier. Nu is de tijd daar, dat dit moet lukken, europese boeren moet geheel europa (duitsland,Belgie, Frankrijk) tegelijk de grootste slachterijen blokkeren. Dus (z)LTO/NVV vandaag nog overleggen met de buitenlandse zuster-organisaties!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Klinkt mooi Mari, maar denk je werkelijk dat ZLTO zijn eigen VION slachterijen gaat blokkeren? Wat ons varkenshouders het meest voor de voeten loopt is LTO. Jammer genoeg trekt na de overheid nu ook het bedrijfsleven, LTO en NVV de handen van ons af. Je zult het als varkenshouders zelf moeten doen, te beginnen met producentenintegraties, anders komen er vanzelf slachterij integraties en wordt je loonslaaf.

 • no-profile-image

  asperant lid van afzetintergratie

  varkenshouder.nl regel maar een bijeenkomst over een producentenintergratie en ik ben de eerst die zich aanmeld, ik zie dat eigenlijk als onze enige kans om te overleven. als we het van de slachthuizen moeten hebben( die durven vlot - te doen, ondanks ze weten dat ze de week erop duurder worden) daarbij bedoel ik niet alleen vion, maar ook zeker van rooi, die daarmee begon deze keer) ook in de zlto heb ik totaal geen vertrouwen. we moeten zelf het heft in handen nemen, ik weet niet hoe?

 • no-profile-image

  Piggy

  Varkensafzetorganisatie.nl en mestafzetorganisatie.nl.
  Ik zie daar wel muziek in. We kunnen Univar als voorbeeld nemen en de uitvoering bij de NVV leggen. Wel zonder Mark Loghtenberg, want die zie ik liever gaan dan staan in dit soort belangenbehartiging.

 • no-profile-image

  John Schrijver

  Een NVV of LTO zullen geen afzetorganisatie beginnen, daarom is UniFar (onafhankelijk) ook opgericht. Wordt lid kom met ideeën, en die avond wordt georganiseerd.
  Onze afzetorganisatie zit ook in Braband, dus je kunt gewoon lid worden asperant lid !
  m.v.g. John Schrijver

 • no-profile-image

  Uit het

  Beetje opletten John. Het is brabant met een T.

 • no-profile-image

  Carnaval

  Ja boertje Zuid, maar dan wel weer Brabant met een hoofdletter.

 • no-profile-image

  leerling

  Is het nu Braband, Brabant, braband, brabant, BrabanT BrabanD , brabandt, Brabantdt, BrabanDT of brabantd of brabanTD of toch gewoon BRABANT of BRABAND

 • no-profile-image

  Jonas

  Noord-Brabant

 • no-profile-image

  voorlichter

  Brabantia, je weet wel van die braadpannen. Kijk uit dat ze niet aanbranden, gelijk al die varkenshouders momenteel.

 • no-profile-image

  Varken

  Varken Venray,je hebt helemaal gelijk.Zolang je alleen maar bezig bent zoveel mogelijk varkens te produceren ipv te kijken naar hoogst mogelijke rendement en iedere euro die je los kunt krijgen bij bank wilt investeren in uitbreiding,moet je niet klagen over prijzen in een land dat voor grootste deel afhankelijk is van export maar een veel hogere kostprijs heeft ivm extra milieueisen en zeer dure mestafzet en varkensrechten.In plaats van braaf de oneerlijke eis van de overheid uit te voeren om de gemiddelde uitstoot te verminderen door maar een nieuwe stal te bouwen, zouden we met z'n allen af moet spreken om deze eis niet uit te voeren en desnoods bij het Europese hof aan moeten vechten.De overheid kan toch ook niet verlangen dat alle oude auto's over 5 jaar moeten voldoen aan zelfde uitstoot als nieuwe auto's!

 • no-profile-image

  Piggy

  Varken,Limburg: Met die laatste zin van je ben ik het wel eens.
  Ik vindt wel dat de nationale overheid zijn eisen op mag schuiven gezien de crisis die door de wereld waait. De hele wereld zit in kredietcrisis en bedrijven kunnen vaak aanspraak maken op regelingen om toch te investeren tijdens deze crisis, ontslagregelingen enzovoort. De landbouw wordt compleet genegeerd in de EU betreffende de kredietcrisis (welke mede oorzaak is van te lage opbrengsten).
  Dit verdient niet de schoonheidsprijs aan de EU en de nationale overheden. Ik vindt de welzijneisen wel haalbaar maar de eisen aan milieu zouden per direct opgeschort moeten worden door de overheid.
  De varkenshouderij heeft met het minste rendement wel de grootste slag gemaakt in milieu en welzijn tov andere sectoren. Dat mag ook gezegt worden maar dat is nu wel de reden dat de EU varkenshouderij in problemen komt.

 • no-profile-image

  voorlichter

  Ik vind de milieu eisen wel haalbaar, maar hou de zeugen liever aan de band en rechten koop ik ook niet. Iedereen praat voor zijn persoonlijke zaak. Met zo'n verdeelde sector is het goed zaken doen.

 • no-profile-image

  Piggy

  Zeugen aan de band ?
  Welzijn is voor ieder bedrijf te halen zolang je uitstel krijgt voor die energieslurpende luchtwasser met zijn hoge jaarkosten. Wat is nu het duurzaamst ????

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Liever een luchtwasser plaatsen achter de stal dan alle zeugen uitloop geven. Heb er de vloeruitvoering niet geschikt voor.

 • no-profile-image

  broodvechter

  Goed gezien Piggy Brabant.
  Na een jaar kan ik ook mee praten over duurzaam
  35000 kw stroom en 1200 kub water voor een luchtwasser voor 1900 vleesvarkens.
  Ook nog 2 pompen naar de filistijnen.
  Welzijn is te overleven maar van een luchtwasser kom je in het armehuis


 • no-profile-image

  varkensboer

  ja die luchtwassers zijn een enorme kost. ik ben echter wel tevreden met het stalklimaat, ik heb minder last van ammoniak in deze stal dan in mijn kleine stal met schuine putwanden. zijn er hier al mensen die ervaring hebben met een koeldeksysteem in de mestkelder, ik heb daar nog maar weinig klachten over gehoord, kunnnen jullie dit bevestigen?? of heeft iemand hier al een earocleaner op het bedrijf staan??

 • no-profile-image

  down under

  @ varkensboer, België. Het koeldek staat bij ons ook wel bekend onder de naam lekdek, zegt genoeg lijkt mij. Zelf heb ik het eruit gemietert en heb een wasser op de stal (in combinatie met nieuwbouw) geplaatst. Dit alles met in het achterhoofd dat over een paar jaar het fijnstof "probleem" om de hoek komt kijken en je, gelijk welk groenlabelsysteem je ook hebt, alsnog een wasser moet plaatsen om het stof af te vangen.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.