Varkenshouderij

Achtergrond 228 x bekeken

Commissie begeleidt en verstoort zuivelmarkt

De Europese Commissie heeft in het voorbije jaar ruwweg 120 miljoen euro verdiend met de verkoop van boter en mageremelkpoeder uit interventievoorraden. Maar puur om de winst was het de Commissie niet te doen geweest, weten marktkenners in de zuivelsector.

De Commissie is geen speculant. Was dat wel het geval geweest, dan had de Commissie al lang haar totale voorraad verkocht.

De Commissie probeert de markten voor tal van grondstoffen, zoals granen, vlees en zuivel waar mogelijk enigszins bij te sturen. Recent gebeurde dit ook bij varkensvlees. Hiervoor heeft de Commissie niet zo’n uitgebreid steuninstrumentarium als voor granen en zuivel, maar ook particuliere opslag van varkensvlees kan helpen de afzet weer vlot te trekken, al is het maar tijdelijk.

In 2009 steunde de Commissie de zuivelmarkt met interventie-aankopen voor boter en melkpoeder en met exportrestituties. Vorig jaar begon de Commissie in een opgaande markt weer geleidelijk aan hoeveelheden boter en melkpoeder uit de interventie te verkopen. Naar de zin van de handel ging dat niet altijd snel genoeg, maar de Commissie koos zelf haar moment. Soms om een aantrekkende markt niet te bederven, soms om een dreigende oververhitting van de markt te blussen of om een te snelle val van prijzen te voorkomen.

Of de Commissie hiermee succesvol is geweest, valt moeilijk precies te achterhalen. Toen de zuivelnoteringen in januari en februari van dit jaar door het dak gingen, hielpen ook grootscheepse interventieverkopen van de Commissie niet merkbaar om de prijsstijging te remmen. Toen vorige week de noteringen echt voelbaar gingen dalen, had ook de poging van de Commissie om toch een stevige notering neer te zetten geen voelbaar effect. De markt blijft enigszins negatief gestemd. Daarbij lijkt de zwakke koers van de dollar de Europese zuivelmarkt nu meer parten te spelen dan iets anders.

Momenteel heeft de Europese Commissie nog zo’n 50.000 ton mageremelkpoeder achter de hand om te verkopen en eventueel de markt mee te beïnvloeden. Daarnaast is er nog zo’n 90.000 ton melkpoeder beschikbaar voor het steunprogramma voor minderbedeelden in Europa. In de wandelgangen wordt dit het ’clochard-programma’ genoemd.

Deze poeder komt vanaf juni of juli op de markt, maar wordt niet gewoon verkocht. Dit product wordt weggegeven aan handelsbedrijven die in ruil voor de melkpoeder een zo groot mogelijke hoeveelheid consumptiemelk kunnen inkopen bij verwerkers en weggeven aan arme mensen. Officieel mag deze steun de markt niet verstoren, maar het clochard-programma beïnvloedt de zuivelmarkt toch. Zo kan de Commissie vanuit haar ene verantwoordelijkheid de markt helpen stabiliseren en via de andere verantwoordelijkheid verstoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.