Varkenshouderij

Achtergrond 362 x bekeken

Britse varkensfokkers komen steeds weer met hoger welzijn aanzetten

Ze roepen het weer in koor, de varkenshouders uit Engeland en Schotland. Onze varkens groeien op in betere omstandigheden dan hun Europese collega's, maar dat wordt niet vertaald in hogere prijzen.

Integendeel: zeker na het Duitse dioxineschandaal halen in ieder geval de grote winkelbedrijven volop goedkoop vlees uit andere landen waar de varkens worden gefokt 'onder omstandigheden die hier verboden zouden zijn'.

Dat gehamer op die hogere welzijnseisen duurt daarmee in feite al zo’n twaalf jaar. Het was immers al in 1999 dat de Britse regering het gebruik van ligboxen en andere beperkende huisvesting in de varkensfokkerij verbood. Sindsdien groeien Britse varkens op in groepshuisvesting, iets wat in de rest van de EU pas in 2013 verplicht wordt. Dieren die nog niet in groepshuisvesting zitten 'groeien op onder omstandigheden die hier illegaal zouden zijn', stellen zowel de Engelse National Pig Association als de varkenssectie binnen de National Farmers Union of Scotland. "De sector staat onder zware druk door de invoer van goedkoper, lager-welzijnsvlees vanaf het Europese vasteland en de aanhoudend hoge graanprijzen," schrijft de NFUS bijvoorbeeld deze week weer.

De varkensboeren proberen daarmee de gemoederen te bewerken, zowel bij de consument als bij de supermarkt die hem of haar het meeste varkensvlees verkoopt. Je moet veel meer aan het welzijn van die arme varkentjes denken en onze eigen fokkers die aan veel hogere eisen moeten voldoen een betere prijs betalen, is daarbij de redenering. De supermarkten laten zich daar echter niet veel aan gelegen liggen. Afgelopen jaar werd weer 363.000 ton varkensvlees uit dat verdraaide buitenland aangevoerd, waarbij met name ons land de Britten aanzienlijk meer kon leveren.

Maar is dat varkensvlees inderdaad 'illegaal' gefokt, om het zo maar te zeggen? Vaderlandse en andere Europese varkensbedrijven die vlees aan de Britse supermarkten willen leveren, moeten wel degelijk voldoen aan hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn en kwaliteit. De zogenaamde Tesco-eisen, vernoemd naar de grootste supermarkt van het land, zijn inmiddels bekend in de sector. Bovendien gaat de ommezwaai naar de groepshuisvesting in andere Europese landen gestaag door, waarmee het met die vermeende 'illegaliteit' helemaal afgelopen zal zijn. Het wordt daarom tijd dat de Britse varkenshouders wat inbinden en ophouden hun collega’s te beschuldigen van 'praktijken die bij ons niet geoorloofd zouden zijn.'

Of registreer je om te kunnen reageren.