Varkenshouderij

Achtergrond 525 x bekeken

Nieuwe 'bag' voor het carnaval

Sint Geertruid – Beeldhouwster Sandra Schoenmakers legt de laatste hand aan de nieuwe ’bag’, die een belangrijke rol speelt bij het ceremonieel rond carnaval in het Limburgse Sint Geertruid.

Sint Geertruid – Beeldhouwster Sandra Schoenmakers legt de laatste hand aan de nieuwe ’bag’, die een belangrijke rol speelt bij het ceremonieel rond carnaval in het Limburgse Sint Geertruid.
’De bag oploate’ markeert het begin van het carnaval. Een papier-maché big wordt in een paal gehesen en aan het einde van het carnaval weer neergelaten.
Nu speelt de big een prominente rol in de carnavalswagen waarin Prins Iwan Jacobs het dorp door rijdt. De nieuwe prins wil met de nieuwe ’bag’ de traditie verankeren in het lokale carnavalsfeest.
De oude ’bag’ was aan vervanging toe. Dit kunstwerk moet de komende elf jaar dienst doen, zegt Schoenmakers. Foto Twan Wiermans

Harfsen – Werknemer Anton ten Have (vooraan) en Henk Beltman van het gelijknamige Gelderse loonbedrijf proberen hun mestinjecteur weer aan de praat te krijgen. Dat valt niet mee. Door de vorst van de voorbije nachten is mest vastgevroren in de injecteerelementen van de machine. Daardoor lukt het nog wel om de zode te snijden, maar gaat er geen mest meer de grond in. Ze hopen dat de zon voor enige opwarming zal zorgen en zij weer gewoon aan het werk kunnen. Er is genoeg te doen. Foto Ruben Meijerink

Wehe-den Hoorn – Medewerkers van loonbedrijf Geertsema uit het Groningse Niekerk rijden gips uit op een graanstoppelveld in het noordelijker gelegen Wehe-den Hoorn. Het gips komt van een Belgische fabriek en wordt geleverd door Agrifirm. ”Gips verbetert de structuur van het land”, weet Gert Geerstema, mede-eigenaar van het loonbedrijf. In dit geval betreft het kleigrond.  ”Op zware grond wordt redelijk vaak gips toegepast, maar op lichte grond gebeurt het soms ook. Ik denk dat hier volgend jaar aardappelen komen. Gips zorgt ervoor dat er bij het rooien minder kluiten voorkomen.” Het uitrijden gaat goed, al stuitert het wel op de harde grond. ”Maar dat is altijd nog beter dan rijden door de blubber.” Foto Jan Bouwman

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.