Varkenshouderij

Achtergrond 260 x bekeken

’Geïnteresseerde mensen opleiden en begeleiden’

Helma van der Heijden-van Driel, Karel Schepers en Wil Lavrijssen vormen het bestuur van Stichting Kwalitatief Personeel in de varkenshouderij. Donderdag wordt de stichting opgericht die zich onder meer inzet voor professionalisering van het personeelsmanagement. Een gesprek met voorzitter Helma van der Heijden.Wat is er allemaal vooraf gegaan aan deze oprichtingsvergadering?
"Er is al langer aandacht voor de personeelsproblematiek in de varkenshouderij. Er is vorig jaar een vergadering geweest met varkenshouders, waarbij er veel is uitgewisseld op het gebied van personeel en personeelsmanagement. Er is toen het idee ontstaan om hiervoor een stichting op te zetten."

Wat is het doel van de stichting?
"De stichting heeft een plan voor drie jaar. We willen op kleinschalig niveau het een en ander op poten zetten op het gebied van personeel en personeelsmanagement. Het gaat er niet zo zeer om nieuwe dingen te ontwikkelen. In de varkenshouderij zien we gewoon dat het de komende jaren heel belangrijk wordt om nieuwe mensen te boeien, te werven en ze goede opleidingen te kunnen bieden."
"We willen de zaken zo professioneel mogelijk aanpakken op drie vlakken."

Welke drie vlakken?
"Het gaat om professionalisering van de bedrijven op het gebied van personeelsmanagement, training en opleiding en werving en selectie. Het gaat ons er vooral ook om alles wat er al is ook op een goede manier bij elkaar te krijgen en als pakket aan te bieden op een zo professioneel mogelijke manier. We hebben niet de intentie een soort van uitzendbureau te worden."

Kunnen varkenshouders lid worden van de stichting?
"Varkenshouders kunnen lid worden van de stichting. Als ze vervolgens een cursus of training volgen krijgen ze een deel van het geld terug in de vorm van korting."

Welke organisaties zijn er nog meer betrokken bij de stichting?
"We krijgen advies en begeleiding van de ZLTO, innovatiecentrum Sterksel en ook van de verschillende regionale opleidingscentra. We werken ook samen met bedrijfsvereniging Colland.
We richten ons op de hele varkenshouderijsector, want er moet nog veel gebeuren om geïnteresseerde mensen die willen werken in de sector te begeleiden en opleidingen te bieden. We zijn er voor alle varkenshouders, of ze nu geen lid zijn van een organisatie, LTO-lid, of NVV-lid. In een later stadium zou het kunnen dat we onze activiteiten uitbreiden naar andere sectoren in de landbouw."

Of registreer je om te kunnen reageren.