Varkenshouderij

Achtergrond 32 reacties

Geen verandering Duitse varkensprijs

De Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung van Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch houden hun varkensprijzen vandaag gelijk op €1,42 per kg geslacht-gewicht. Dat is 4 cent per kg meer dan een jaar geleden. Nederlandse slachterijen zullen hun notering volgende week ook niet veranderen. Door de forse stijging van dee voerkosten hebben vleesvarkenshouders hogere prijzen hard nodig.
Het aanbod van vleesvarkens is normaal. Varkensvlees gaat moeizaam prijshoudend van de hand, ondanks de Particuliere Opslag (PO)-regeling.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  speklap

  alweer 2 weken geen verbetering !!!!
  is het niet weer eens tijd voor harde actie's?
  nvv en lto laat nu iets van je horen!!!

 • no-profile-image

  nvv lid

  we zijn alweer te laat met harde acties!!!
  twee weken de prijs omhoog doen om de boeren rustig te houden,trappen we er weer in.

 • no-profile-image

  consument

  Laat ik jullie dan toch maar eens bedanken voor het lekkere vlees, maar vooral voor de lage prijs.

 • no-profile-image

  Bart

  @Derk, wanneer denk je dat de lijst met locatie`s voor de PO aanvragen beschikbaar is. Ik zie nergens een lijst maar iedereen heeft de mond vol van vlees in opslag. Waar zit dit want ik wil dat er vanuit de varkenssector een controle komt van deze opslagen. Ik weet wel dat een aantal vleesverwerkers en slachterijen volop varkens opgekocht hebben voor € 1.23 om een slaatje te slaan uit de PO regeling. Kom is met die lijst ???????????????? Ik neem aan dat Boerderij dit wel kan uitzoeken, of mag je dit niet van Vion en Tonnies.

 • no-profile-image

  snap het niet

  volgens de handelaar:
  Vooral de vleeshandel wil niets weten van verdere prijsverhogingen en dwingt zodoende de varkensslachterijen tot een onveranderde notering.De prijzen van grondstoffen stijgen in heel europa, behalve van varkens
  Dus toch!!! De supermarkten en de stropdassen die zich verijken

 • no-profile-image

  arm boereke

  TIJD VOOR AKTIE In heel europa 10 % minder varkens en ze gaan weer varkens bij elkaar wegpikken , want domweg aktie voeren en daarbij uitbreiden kan natuurlijk niet. Dus europesch varkensrechten invoeren!!!!!

 • no-profile-image

  Piggy

  Heeft de NVV wel in de gaten dat ze al meerdere weken een cent te laag staan. Die hadden vandaag toch minimaal een cent moeten corrigeren. Zo werken we zelf ook mee aan het verrijken van die rijken. Wakker worden Loghtenberg en anders geef je zetel af als je het te druk hebt met het pompen of verzuipen van DGB !!!

 • no-profile-image

  bekende

  Piggy je zou het denken, maar de nvv is toch een club zonder varkenshouders of ze stoppen binne kort

 • no-profile-image

  gait

  Wanneer er echt 10% minder varkens zijn was de prijs echt wel gestegen. Momenteel wordt van een varken minimaal 5 kg vlees meer gesneden dan 5 jaar geleden. Ook een gevolg dat er aanbod voldoende is. Vermenigvuldig die 5 kg met het aantal slachtingen!! We zullen toch die kostprijs moeten verlagen, dus minder loonkosten, minder energie, minder mestkosten en minder prullaria. Het is niet alleen Europa, ik hoorde gisteren dat een varkenshouder, die 25 jaar geleden in Canada met niets begonnen is, nu weer de helft van zijn grondareaal heeft afgestoen en zijn Nedercanadese personeel heeft vervangen door van oorsprong Indiaanse medewerkers.

 • no-profile-image

  jan

  volgens mij word het van het jaar weer een klote jaar. de varkens moeten van de zomer wel erg duur worden .en dan krijg ik biggen op een mijn eigen VAKBOND prijs met een toeslag daar op .daar is een vakbond toch niet voor om tussen de fokker en de mester te staan . ik denk dat het laatste jaar word

 • no-profile-image

  de chinees met een VARKENSKOP

  Ik vind de VARKENSBOEREN anno 2011 van het domste soort ooit wie laat er in de wereld zich jaren aan een stuk bedotten zelfs de negertjes in Afrika laten dat niet gebeuren ? Is niet de fout van de heren in het maatpak maar van de varkensboeren zelf die de domme uithangen .

 • no-profile-image

  te laat

  nvv inpakken en weg ermee waarom horen wij er niks meer van. of zijn in hun ogen de prijzen aceptabel??

 • no-profile-image

  Verstand gebruiken is niet makkelijk als "het wate

  Binnen misschien wel zeer korte termijn zal de EU de PO stoppen. Dan komen we weer in de zo door ons gewenste "vrije markt". De consequenties van de beëindiging van de PO zullen echter giga-desastreus zijn. De consumptie van varkensvlees is tot een zeer bedenkelijk niveau gedaald en dientengevolge de vraag van vleesproducenten. De prijs zal weer wegzakken. Met acties voeren, lossen we niks op. Met productiebeperking houden we macht over onze eigen positie !! Daarnaast krijg ik mijn collega's er maar niet van overtuigd dat varkens verkopen aan Tönnies en overige Duitse slachters slechts leidt tot verdere prijsdalingen. Kennelijk is dat te moeilijk om te begrijpen en kennelijk blijven we op de korte termijn denken. In 2011 zullen zowel de (kleinere) varkensboeren als de (kleinere) vleesindustrie de nekslag krijgen, als er niet snel een complete systeemwijziging plaatsvindt. Of we laten de "vrije-markt-gedachte" los en gaan varkensaantallen quoteren of we zullen met lede ogen aan moeten zien dat de vrije markt het zelf oplost, met als gevolg grote aantallen faillissementen. Zowel bij de varkensboeren als bij de vleesverwerkers.

 • no-profile-image

  Bart

  Ik neem aan als je die visie hebt dat je dan ook geen varkens naar Vion NL brengt. Die zet ik in ieder geval op èèn lijn met Tonnies wat slachterij betreft. Ik denk dat het niet meer uitmaakt waar je levert, je wordt overal genaaid.

 • no-profile-image

  Wie A zegt

  Iedereen vrijt ondertussen lekker door met grootmachten op zijn eigen bedrijf. Of dat nou VION, Rabo of Topigs is. We vinden monopolisten in allemaal lekker.

 • no-profile-image

  mester

  productiebeperking op europees niveau is wat de varkenssector kan redden,anders blijft het een ratrace van nog lagere kosten door schaalvergroting en dergelijke,alleen zal dit wel niet mogen van de mna denk ik.

 • no-profile-image

  Leo

  De enige productiebeperkende maatregel die we direct kunnen nemen, zonder dat er iemand moeite voor hoeft te doen of te stoppen is toch wel het simpelweg lichter afleveren. De nederlandse slachterijen hebben de laatste jaren hun concepten veel veranderd en de gewichtsklasse's steeds hoger gelegd. Daar is een programma aangehangen waarbij het zwaarder afleveren feitelijk beloond wordt.
  We zijn allemaal vakman genoeg om ervoor te zorgen dat we binnen de gewichtsklasse op een lager gemiddeld gewicht af kunnen leveren. Als we ervoor gaan zorgen dat het gemiddelde gewicht op ongeveer 89 a 90 ligt, dan produceren we met de zelfde varkens zomaar 4-5 % minder vlees.
  Dit kunnen we met z"n allen in 2 weken tijd gerealiseerd hebben. Maar we moeten het wel ff doen. En consequent blijven. Niet als de markt weer vriendelijker wordt, de varkens weer rustiger afleveren en het gemiddelde gewicht laten stijgen. Toon karakter en zorg ervoor(evt samen met uw handelaar) dat er een vaste lijn in blijft zitten. De bal ligt bij ons, maar we moeten het spel wel goed en beheerst blijven spelen.

 • no-profile-image

  Piggy

  Lichter leveren werkt voor de korte termijn maar niet voor de lange termijn als daardoor meer ronde`s gedraaid worden, of wil je dan ook de voerkwaliteit landelijk terug gaan brengen zodat we weer 650 gram groei halen en dat we daardoor toch weer aan een varken kunnen verdienen !!!
  Lichter leveren en meer ronde`s gaan draaien heeft volgens mij weinig nut.
  Een betere optie is misschien allemaal van de Tempo en Deense Duroc af en allemaal op de Pietrain. Dan krijg je door minder groei ook minder vlees en minder stalruimte geeft dan automatisch druk op de biggenmarkt en dan zijn de mesters hier ook weer blij.

 • no-profile-image

  Kwaliteit

  Als vleesvarkenshouder of handelaar per week niet meer biggen afnemen dan de helft van het aantal zeugen van de vermeerderaar. 600 zeugen = 300 biggen, 1000 zeugen = 500 biggen, enz. Komt neer op 26 kwaliteitsbiggen per zeug per jaar. Laat de vermeerderaar die laatste mormels zelf maar opeten of gewoon niet produceren. De ratrace begint bij de doorgeschoten fokkerij.

 • no-profile-image

  john

  kwaliteit. je kan ook naar een zeugenhouder stappen. voor de eerste 26 biggen een nette toeslag betalen. De rest van de biggen voor de beursprijs of wat dan ook.. als de biggen in de stal komen laat je meteen de slechte biggen ophalen voor de slacht. Dan ben je als mester verzekerd dat de overbiggen niet op de markt komen en heb je de 26 beste biggen in het hok liggen. Ik zou zeggen neem de stap!

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  John, wettelijk mag je de biggen niet gelijk opnieuw vervoeren, dus wanneer jij de biggen boven de 26 naar de slacht doet, zijn we eruit. Nog veel liever zie ik die misplaatste trots van 30 of 32 biggen verdwijnen. Niet voor niets dat de groei al jaren stagneert.

 • no-profile-image

  Piggy

  Dus als je slecht vakman bent en je draait 26 biggen dan ben je de beste boer voor de maatschappij. Dat snap ik niet helemaal meer. En hoezo misplaatste trots als je 30 of 32 biggen draait. Mag vakmanschap niet meer beloond worden in NL. Volgens mij is het in biggenland nog altijd de markt die zijn werk doet. Teveel biggen is prijs omlaag want dan heb je biggen die niet geplaatst worden. Blijkbaar worden ze nu allemaal geplaatst want ze lopen goed weg in de handel. Een groter probleem is dat de NL mester niet het rendement kan halen met een big waar hij minder voor betaald dan de Duitser. Ik zou daar eens over na gaan denken als mester zijnde, en niet de fokker zijn vakmanschap ter discussie stellen.

 • no-profile-image

  john

  als ik al mijn biggen boven de 26 naar de slacht breng loop ik 60 euro euro saldo mis. 60 / 26 = 2,30. Dit betekent dat ik toch nvv + 2,30 + entingen + kwaliteitstoeslag (kruising + gezondheidsstatus) betaald moet krijgen voor mijn big om uiteindelijk hetzelfde saldo te draaien als mijn collega's. Ik sta er wel voor open als ik maar een saldo garantie krijg net zoals de good farming star bedrijven een saldo garantie krijgen voor de extra eisen. Oh ja ik lever 3 biggen in, dat betekent een daling van dik 10 % in de uiteindelijke vleesproductie. Als de markt dan nog niet kantelt weet ik het ook niet meer!

 • no-profile-image

  slim

  piggy, ben ik nou zo slim, of jij zo dom? als we de varkens lichter afleveren, komen er minder kilos op de markt. er worden namelijk niet meer biggen geboren, en een gelijk aantal biggen met een lager slachtgewicht is volgens mij minder vlees?

 • no-profile-image

  varkensboer

  lichter slachten = vluggere rondes... wat het effect dan is weet ik niet. ik vind niet dat de grote oorzaak van deze crisis bij ons boeren ligt. we moeten de productie niet in vraag stellen. de prijsvorming is verkeerd, en men zal zolang mogelijk proberen profiteren onafhankelijk van hoeveel wij wel produceren. de sector zelf is niet in staat de markt te reguleren naar een drastische daling van de productie, en europa wil een vrije en goedkope markt, dus veel steun moet je van hen niet verwachten. wat ik wel geloof is dat een drastische daling van het aanbod, bijvoorbeeld 1 week leveren, de andere week niet, dat dit zijn effect niet kan missen. slachthuizen en distributie zijn gericht op een continue aanvoer van een ongeveer vast volume. waar ik ook in geloof is het massaal afslachten van biggen met behulp van geld die wij onder de boeren verzamelen. dit is het ultime sein naar de media dat het geld nu op is, er kan geen voer meer worden gekocht. als de media hierop uitkomt krijgen de retailers een klap in het gezicht. weten jullie nog hoe de mensen reageerden toen de melkboeren melk weggoten op het land. toen heeft de crisis zijn omslag gekend. wat denken jullie?

 • no-profile-image

  Piggy

  @Slim, als jij geen zeugenquota maakt bij lichter slachten komt er meer vraag naar biggen en dus een oplopende prijs en worden er gewoon zeugen bijgebouwd om dat gat in te vullen en we gaan naar 31-33 biggen zoals de Denen aangeven.
  Slim, bij jou heb ik inderdaad mijn twijfels.

 • no-profile-image

  Bedrijfsleven

  Wij zijn trots op de varkenshouders. Het forum hier is het toonbeeld van eensgezindheid. Gefeliciteerd.

 • no-profile-image

  slim

  piggy, lichter slachten betekend volgende week minder kilos. een betere vraag naar biggen, een hogere prijs voor de biggen, even op adem komen, vergunningen aanvragen, financiering rond krijgen, bouwen, zeugen insimineren, biggen geboren worden, afmesten. als we geluk hebben zijn we dan 5 jaar verder!!!!!!

 • no-profile-image

  topfokker

  Er zijn fokkers die 25 matige biggen draaien en die 30 goede biggen produceren aantal zegt totaal niets over kwaliteeit dacht dat de meeste varkens boeren wijzer waren [ als ik stop met enten zit ik zo aan de 24 biggies denk alleen dat niemand ze lang wil hebben]

 • no-profile-image

  varkenskenner

  goeiemorgen "grote" boeren... waar vroeger de varkensboeren,nog de voorkeur gaven aan kwaliteit, tegenover nu kwantiteit!? zij konden nog geld scheppen en leven zonder al teveel schulden en stress...nu staat er aan ieder hekken op t'hof een bouwaanvraag voor het bouwen van megakoten!?? en als de eerste biggen erin zitten,dan pas begint men te "bleiten"...als het al telaat is! 1 ding is nog vele meer jammer dat men ook daarmee de kleine "pientere" boer mee de vernieling intrekt!!! de boerderijtjes van welleer waar de mensen nog "mens" waren verdwijnen in een razendsnel tempo... en die mmmegaboeren denken dat dat de oplossing zal zijn...p.s.:droom verder...

 • no-profile-image

  boerke

  goede morgen varkenskenner, jij hebt natuurlijk helemaal gelijk, vroegen was het allemaal veel leuker. met weinig varkens toch een goede boterham verdienen. alleen diegenen die stil zijn blijven staan zijn de boeren die over het algemeen gestopt zijn of in 2013 zullen stoppen( jammer genoeg) we leven niet meer in het ot en sien tijdperk! je ziet het bij de plaatselijke banken, winkels, ziekenhuizen, gemeentes, zelf ministeries worden samengevoegd. ook de zlto heeft denk ik nog maar de helft van de afdelingen tov 15 jaar geleden. ik vind dit ook een slechte ontwikkeling, maar of je stapt uit de trein of je gaat vol gas mee!!!! ps en zeg niet dat op een groot bedrijf de dieren minder goed verzorgd worden want daar zit veel kennis en mogelijkheden om te investeren( een klein voorbeeld is een zelfstartend noodstrommaggregaat, wat toch al vlug een investering van 20.000 euro is, is voor een groot bedrif tegenwoordig standaard) maar voor een minder groot bedrijf toch een hele zoniet onmogelijke investering.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Het "probleem" schaalvergroting lost zich in NL snel op. Bouwblokken raken vol en met 1500 zeugen of 10000 varkens is een optimum in efficiëntie wel bereikt. De ratrace in fokkerij is echter nog niet gestreden. In Denemarken komen we elke dag op TV vanwege het feit dat 1 op de 3 geboren biggen de eindstreep niet haalt. Wanneer je 12 biggen speent uit 13 levend geboren, dan ben je een topper! Fokkerij zet echter in op 16 en de melkjongens hebben wel een oplossing met hun rescue decks en andere troep. Varkenshouders, denk eens na over welke kant je op gaat. De fokkerij-, voer- en melkleveranciers verdienen goud en jij krijgt straks maatschappelijk weer de klappen. Bovendien heb je er geen stuiver mee verdient.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.