Varkenshouderij

Achtergrond 314 x bekeken 28 reacties

Forse prijsverhogingen op varkensbeurs

De stemming zit er goed in op de varkensmarkt na de dioxine-affaire. Duitse slachterijen verhoogden hun varkensprijzen vanmiddag al met 9 cent naar € 1,42 per kilo. De noteringscommissie van de varkensbeurs verhoogt de feestvreugde nog verder. Zij verhoogt haar verwachtingsprijs voor geslachte varkens met 8 cent naar € 1,36 tot € 1,38 en voor levende varkens met 6 cent naar € 1,06 tot € 1,08 per kilo. Biggen noteren op de varkensbeurs 5 euro hoger met 28 euro per stuk. Duitse consumenten eten weer volop varkensvlees. Daardoor weten Duitse slachterijen niet waar zij de varkens vandaan moeten halen. Bovendien is het aanbod van de dieren volgende week kleiner. Vleesvarkenshouders houden hun dieren langer vast, omdat zij verdere prijsstijgingen verwachten. Zij kunnen bedrogen uitkomen. Als de prijs van varkensvlees te snel stijgt, trappen supermarkten soms op de rem. De schaduwnotering van de beursprijzen, waar de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee vandaag mee start, is nog niet openbaar. Dat gebeurt pas over enkele weken als de website www.beursprijs.nl klaar is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  remmen los

  Wat nou supermarkten op de rem. Dan hebben wij alle reden om aan de noodrem te trekken m.a.w. blokkeren die retail en distributiecentra! De stijgende prijs naar beneden praten is alweer begonnen. Proficiat Boerderij als doorgeefluik van VION.

 • no-profile-image

  a

  Inderdaad. Gelijk actie. Dat het werkt hebben we gezien.

 • no-profile-image

  broodvechter

  Dan zit er niks anders op dan die supermarkten maar te gaan blokkeren.
  Nemen de veetransporteurs ook een paar dagen verlof omdat die nog slechter worden behandeld dan hun lading op het slachthuis.
  Geen transport dus ook geen export
  Vwa in de problemen omdat ze even geen 200 euro,s aan klepkeuringen mogen innen.
  En omdat er voedselschaarste is gaan we vlees uitdelen voor de supermarkten met een flyer wat onze opbrengprijs is.
  Ik zal wel even niet sporen , maar ik kan me nog goed herinneren dat ik 20 jaar terug ook omgerekend 1.50 euro kreeg (was wel levend]

 • no-profile-image

  WW

  Wat een feestvreugde, nog steeds zwaar tekort, volgende week maar weer naar de bank om bij te lenen. De supermarkten vinden ze te duur of is het voor de slachterijen te lastig om goedkope varkens te vinden om de lange termijn contracten winst gevend te houden. Wat mij betreft gaan we weer snel over tot actie als de prijs niet zeer snel verder stijgt. Een actie bij de poort van diegene die vlees betrekt van een slachterij die ons minder betaald dan de kostprijs. B.v. AH dicht als Vion geen € 1.72 betaald, Aldi dicht als Tonnies geen € 1.72 betaald en we hebben ook Jumbo nog, Lidl, Coop en ga zo maar door.

 • no-profile-image

  Leger

  Actie ja, zolang wij geen kostprijs beuren. En Derk, je zou er eens een varkensbedrijf erbij moeten nemen als je denkt dat het al zo snel winstgevend is. Inderdaad WW, snel naar de bank als ze nu al weer dreigen op de rem te trappen, maar eerst wil ik die poorten dicht van de distributie.
  Boerderij moet zich schamen met zulk marktcommentaar als ze zelf hun abonnee`s de boterham omlaag liggen te lullen.

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  daar ben ik het mee eens

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Het Zou nu het beste zijn om bij deze hogere prijzen zoveel mogelijk varkens af te leveren aan de slachterijen . En bij alle supermarkten de aanvoer van vlees te blokkeren . De prijs zal dan wel weer zakken . Maar laat hun deze beetje beter betaalde varkens maar elders verkopen . Dan moeten ze ook vechten voor een hogere opbrengst prijs of met verlies verkopen . Volgens mij kent deze club elkaar te goed .En werkt men met veel vaste afspraken , wat betreft aan en afvoer van hun grondstoffen (varkens) en afvoer van vleeswaren . En de supermarkten met vaste aanvoer . Dit geeft hun veel zekerheid zowel in aanvoer , maar ook in de prijs . Het gevecht gaat maar over centen per kilo . Maar in de winkel over tientallen centen per kilo . Tel uit je winst . De kleine slager krijgt dan ook weer meer kans om zijn omzet te vergroten . En de kiene slager die zelf slacht kan dan wat terug verdienen van de hoge keuringskosten . Mogelijk komt er dan een eerlijkere verdeling van de markt . Nu weten de inkopers van varkens van elkaar hoeveel varkens ze kunnen slachten en ze kennen de aanvoer markt maar al te goed . En zullen ze echt geen cent teveel betalen . Zolang er in Nederland geen overcapaciteit in de slachterijen is , of een heel grote vraag naar varkens . Zal de prijs voor de boer te laag zijn ten opzichte van de winkelprijs . Wie dan die winst in zijn zak steekt . Als je het mag geloven niemand , want ze verdienen allemaal niets . En het blijkt ook dat de partijen in de keten niemand inzage wil geven in hun kostprijs . Terwijl de kostprijs van de boeren eigenlijk een publiek geheim is . Het zal een lang verhaal worden om hier een oplossing voor te vinden . Krimpen wij onze varkensstapel in andere landen zullen waar ter wereld dat gat snel opvullen .Het zal dan uiteindelijk moeten gaan om kwaliteit , vertrouwen en elkaar wat gunnen . De kwaliteit is er maar aan vertrouwen en gunnen zullen we hard moeten werken . Met overleg of met actie. Wat de juiste weg is zullen we achteraf weten . Maar ik denk voor velen te laat .

 • no-profile-image

  boerin

  In september 1989 beurden we fl 5,25 per kilo en in maart 2001 net voor de MKZ uitbraak, waar wij als varkenshouders niets mee te maken hadden, maar wel de prijs flink onderuit ging en 2 weken niet konden leveren, was de prijs fl 4,23.
  De prijzen in de supermarkt waren toen niet torenhoog, dus waar blijft ons geld!!???

 • no-profile-image

  Leger

  Jumbo heeft in een aantal jaren tijd het hele industrieterrein in Veghel volgebouwd. De Brabanders kunnen daar een klein gedeelte van zien als ze daar over de kanaaldijk komen. Ook het wagenpark van de Jumbo is niet bepaald het goedkoopste en dan nog niet over de hobby`s gesproken van Frits van Eerd. ( Dakar en rally, Classic Formule 1 , motoren enzovoort. Dit is maar èèn voorbeeldje. Waar ons geld blijft weet ik intussen wel, maar hoelang blijven we dit pikken. Toch niet zolang dat het vlees uit Brazilie en Rusland moet gaan komen omdat de EU varkenshouderij de nek omgedraaid is. Wij beuren nog bij lange na niet onze kostprijs en hebben dit al 4 jaar niet gebeurt. Actie !!!!!!!!!!!!!!!! en dicht die handel bij de supers. Met voorop AH en Jumbo, Aldi en Lidl. Dit zijn de grote trendsetters en die moeten we aanpakken. Aldi en Lidl dus ook aanpakken in de overige Eu landen.

 • no-profile-image

  john

  forse prijs verhoging we zijn nu nog niet eens op het nivo van december ........

 • no-profile-image

  boertje

  Dat moeten ze maar eens proberen die rem de actie berijdheid bij de boeren is nog nooit zo hoog geweest nu waren het de slachterijen. Die er maar wijnig last van hebben gehad de volgende keer zijn het de distibutie en de winkels.
  Dus eerst dik de kostprijs zodat we weer een beetje bij bloed kunnen komen.
  En de nodige gaten kunnen vullen zodat er in 2020 nog wat over zijn

 • no-profile-image

  net nvv lid

  ik vraag me toch wel af of we nog ooit iets van de nvv horen? ik ben toch niet voor niets lid geworden? als het aan mij ligt, gaat het distributie centum van de jumbo in vechel vrijdag dicht, we zijn lang genoeg bestolen en de situatie op mijn bedrijf word met de dag zorgelijker. vrijdag is een mooie dag, dan doen veel mense de weekend inkopen en als de jumbo dan niets in de schappen heeft, wil len ze mischien wel eens praten over maxhavelaar vlees uit nederland/europa

 • no-profile-image

  Leger

  Niet alleen Jumbo mag doelwit zijn, maar iedereen die zichzelf over onze rug ligt te verrijken. Daar zitten ook andere bedrijven bij zoals sommige vleesverwerkers.

 • no-profile-image

  john

  als ik de prijzen bekijk van de varkens in de landen om ons heen en de winkelprijzen die daar bij horen kan ik maar een ding zeggen: Het stuk van de keten van ophalen van het varken tot verkoop aan de consument is in europa 2 keer zo duur als in de de rest van de wereld! Waarbij wij als varkenshouder continue de broekriem strakker aan moeten trekken berekent de rest van de kolom vrolijk alle kosten door in een lagere uitbetaalprijs aan de boer i.p.v. een hogere prijs in de winkel. Tot nu hebben we dat altijd geaccepteerd maar daar moet maar eens verandering in komen. Anders kopen ze maar voor 2,5 euro varkens in rusland!

 • no-profile-image

  B. Stoker

  kan ik nu weer meer voor de mest beuren??

 • no-profile-image

  Jonas

  Ik heb zo'n vermoeden dat Stoker niet je achternaam is maar je karaktereigenschap. Ik zal er dus maar niet op reageren.

 • no-profile-image

  varken

  @Stoker, de mestprijs is in een rap tempo aan het dalen omdat varkenshouders weigeren af te voeren voor de te hoge prijs van de laatste tijd. Er is al bijna 10 euro van de prijs af in 4 weken tijd. Varkenshouders staan al jaren in de min en dat gaat zorgen voor betaalbare mestprijzen en bovendien worden er op dit moment een aantal mestverwerkings projecten in de praktijk gebracht die werken en die goedkeuring hebben van de waterschappen voor lozing op het openbaar water. Verder start vd Broek weer op met 800000 m3 mest onder drukhygienisatie te exporteren. Dit allemaal gaat er voor zorgen dat jij als akkerbouwer weer je boterham moet gaan verdienen met werken op het land en niet met speculeren op mest inkomsten. Verder is er wereldwijd een fosfaat tekort en zal de varkenshouderij verder door moeten ontwikkelen om deze fosfaat te kunnen leveren uit de mest. Dat laatste gaat er ook komen alleen moet de techniek verfijnt worden zodat wij weer goedkoop of gratis van onze mest af kunnen. Sterkte op de trekker !!!

 • no-profile-image

  ikke

  Wat mij opvalt dat jullie de slachterijen, en de retail de schuld geven van de lage varkensprijzen. Maar komt het eigenlijk niet omdat er te weinig concurentie is in deze sectoren. Mijn inziens komt dit weer doordat brussel en de voedsel en warenwet zeer hoge eisen stelt aan ons voedsel(dit is overigens zeer goed). Maar hierdoor moeten deze sectoren zon hoge kosten maken voor het produkt dat er niet zomaar alleman mee kan gaan beginnen, dus geen concurentie. In andere landen waar de buurtslachter langs komt om het varken te slachten, en het daarna aan de inwoners van het dorp wordt verkocht zitten deze hoge prijs verschillen niet. Ik denk dat er een ander systeem moet komen om de kwaliteit te waarborgen van het vlees, wat goedkoper is en makkelijker uit te voeren, en de verantwoordelijkheid bij die mensen legt die aan het rommelen zijn, en niet bij elke varkensboer. Dit zal de lto(vion) en brussel overigens nooit toestaan, want deze hebben er belang bij dat dit niet gebeurd.

 • no-profile-image

  Bart

  @Ikke, ik denk dat je visie helemaal klopt.
  Ik vindt ook dat er meer handel terug moet komen. De NMA moet de teugels aan gaan trekken en zorgen dat er meerdere partijen op de markt komen. Ik vindt ook dat er een kostprijs uitbetaling moet komen binnen de EU. Je kan een sector geen zware eisen opleggen en dan zwaar onder de kostprijs uit gaan betalen. En we gaan nu niet zeggen dat we teveel varkens hebben want er zijn er niet teveel !!! We hebben wel teveel zakkenvullers.

 • no-profile-image

  boerke

  volgens mij zijn er ook niet te veel varkens. van de 52 weken heb ik er 48 weken nooit genoeg volgens het slachthuis, de andere 4 weken loopt het wat moeizamer en kunnen niet alle opgegeven dieren weg, als de slachthuizen vol blijven houden dat er teveel zijn, moeten ze maar eens beginnen met de dieren 2 kg lichter te slachten. ps we weten het al langer dat we bestolen worden, maar nu begint het bij iedereen door te dringen, de tijd is rijp voor verandering, gedwongen of vrijwillig, de afnemers van vlees zullen echt de lei prijs aan ons moeten gaan betalen, en binnen afzienbare tijd!!!!!

 • no-profile-image

  john

  europese kostprijsgarantie zonder quatum zal leiden tot grote vleesbergen.. er is immers geen rem op de productie maar aangezien quatum kostprijs verhogend werkt is het geen optie om de kostprijs te garanderen! In contracten kan ook de kostprijs vastgelgd worden en zal niet leiden tot overproductie want de productie die niet vastgelgd is zal voor een spotprijs de markt opgaan. Als we nu allemaal naar onze handelaar stappen en een overeenkomst afsluiten voor 80 % kostprijsgarantie en 20 % spotprijs dan zullen we zien dat we de markt veel beter gaan beheersen. 80 % van de varkens brengen dan 1,70 op en de laatste 20 % misschien 0,40 cent. Als boeren kunnen we dan ook wel inzien dat meer vlees maken voor de spotprijs geen zin heeft en de productie verder inperken. of juist opvoeren als de spotprijs hoger komt te liggen.

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Dat klopt aardig John, 80/20%. Doe mij maar die biggen uit een 25/26-zeug, laat die met de 30/31 maar voor een spotprijs leveren. Vermeerderaars wijzen alsmaar verderop in de keten, maar kijken nog veel te weinig bij zich zelf.

 • no-profile-image

  john

  ook uit 30 31 zeugen komen goede biggen! Maar 30 31 biggen draaien is alleen leuk als we daarna ook minder zeugen gaan houden dus met minder zeugen net zoveel biggen produceren. Ik kan in mijn stal 8000 goede biggen afleveren. vroeger waren daarvoor 330 zeugen nodig nu lukt het met 275 zeugen. Ik kan er wel 330 zeugen houden maar dan krijg ik 9500 slechte biggen. (dubbel opleggen, geen sanitaire leegstand etc) Uitbreiden met biggenplaatsen is geen optie. Maar bespaar nu flink op rechten en veearts. Het is maar net waarvoor we kiezen.

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Praat maar eens met melkveehouders, velen dachten ook 12000 liter en minder koeien. Zijn er inmiddels wel achter dat het kostprijstechnisch optimum een paar duizend liter lager ligt. Landelijke sterfte zeugen is van 3 naar 7 procent gestegen, hoe zou dat toch komen? Vraag ook de Denen eens, zitten al boven de 10%, ga zo door!

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  john uit brabant kan jij niet voor mij komen
  werken verdien je waarschijnlijk nog meer

 • no-profile-image

  BIGGENFOKKER

  Vleesvarkeshouder waar tover je die getallen vandaan ik krijg die nooit boven tafel heb ook 7 % uitval van zeugen. Ook omdat er steeds meer zeugen niet mee mogen naar slachthuis.

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Dit zijn allemaal openbare cijfers, in NL onder andere uit Agrovision. De Denen vervangen jaarlijks al 60% van de zeugenstapel en gaan richting de 1500 kilo voer per zeug per jaar. Meerdere voerleveranciers als eigenaar van Agrovision zouden dat in NL ook best graag zien. In Denemarken haalt ook 1/3 van de geboren biggen nooit de slachtlijn! In NL gaan we met fokkerij op 15 en meer totaal geboren biggen ook mooi die richting uit. Na antibiotica wordt dit de maatschappelijke discussie van de komende jaren en niet onterecht. Boeren huppelen veel te gemakkelijk achter gevestigde ordes uit voer, fokkerij en handel aan.

 • no-profile-image

  wilco van laar

  Ja vleesvarkenshouder hier heb je wel punt !

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.