Varkenshouderij

Achtergrond 24 reacties

Biggen duurder in Vleuten

De commissie van de varkensbeurs verhoogt haar verwachtingsprijs voor biggen voor volgende week met 1 euro naar 32 euro per stuk. De prijsverhoging is een gevolg van de te verwachten hogere varkensprijzen over vier maanden. Toch zijn vleesvarkenshouders niet zo wild meer om biggen op te leggen tegen de huidige prijzen. Door de hoge voerkosten lijden zij forse verliezen op de recent afgeleverde vleesvarkens. Oost-Europese vleesvarkenshouders willen zeker niet meer voor biggen betalen. Het aanbod van de dieren is niet al te groot. De prijzen voor vleesvarkens blijven onveranderd op de varkensbeurs. Levende varkens noteren € 1,07 tot € 1,09 en geslachte varkens € 1,38 tot € 1,40 per kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  biggetje

  biggen duurder in vleuten maar ja die hoeft ze niet te betalen. wij wel maar waar mee??????????

 • no-profile-image

  mester

  dat hebben we al vaak gehoord;biggen duurder op basis van verwachtte hogere prijzen over 4 maanden. biggen mogen stijgen over 4 maanden als dit waarheid wordt!

 • no-profile-image

  boerke

  we moeten het heft in eigen hand nemen. van de slachterije moeten we het niet hebben, want die zijn gewoon (zoals wyno het al zij) een doorgeefluik, die samen onder een hoedje spelen met de vleesinkoopmaffa. de enige oplossing die ik op dit moment zie is om een producenten vereniging op te richten. hoe die er uit moet zien weet ik alleen niet. heeft iemand daar een idee over? mischien jonny hogenkamp wel, reageer maar effe als je dat plan een stapje in de goede richting kunt duwen!

 • no-profile-image

  Hoor eens

  De biggen zijn niet te duur ga ze zelf maar biggen maken voor dit geld met deze mest/voer prijzen!! . De vleesvarkens zijn gewoon veel te goedkoop. Dus ga aktie voeren ipv hier wat zeuren dat de biggen te duur zijn.

 • no-profile-image

  deelnemer

  Boerke Brabant, kijk op www.farmfocus.nl

 • no-profile-image

  broodvechter

  Hallo beurscommissie... ik begrijp het wel.
  Voor biggen zijn er 1500 klanten en voor de vleesvarkens maar 3.

 • no-profile-image

  john

  de big fokken is de gok, de big afmesten de verdubbelaar. Denk daar maar eens over na! Zolang er geen goede terugkoppelingnaar de vermeerderaar is over de verwachte vraag over 11 maanden zullen we met de complete varkenshouderij in deze malaise blijven hangen! Wat zal er gebeuren als de markt over 11 maanden 85 % van de huidige productie vraagt? dat betekent 15 % minder mest en 15 % minder voer.. en een eerlijke varkensprijs. Wij moeten met zijn allen eerst onze productie verkopen voordat we een varken insemineren. Zeg het maar super: hoeveel hamlappen en varkenshaasjes willen jullie over 11 maanden verkopen. wij maken ze wel!. Dat is toch beter dan hallo super hier hebben we 15 000 000 hamlappen wat willen jullie er voor geven..

 • no-profile-image

  arm mester

  das toch belachelijk!biggen duurder.
  waarom? das makelijk van de prijs zetters die hoeven toch niets te betalen.
  stop er mee

 • no-profile-image

  Jopie Snel

  John,je hebt mischien wel 1000 x gelijk maar de realiteit is dat dit niet waar te maken is.Niemand die `t als eerste minder varkens gaat houden,vaste kosten blijven gelijk (r+a) bij minder varkens.We moeten afdwingen dat we niet meer onder de kostprijs gaan werken.Acties bij de distributiecentra van de retail (Aldi,Lidll,AH e.d.) zodat ze niets meer in hun winkels kunnen leggen en dan via de media naar buiten brengen hoe de verdeling van de marge`s is in de keten. Denk niet dat retail `t zal waarderen dat dit gebeurd maar ze moeten dan wel met de billen bloot.NVV waar blijven jullie ,niet lullen maar poetsen

 • no-profile-image

  boerke

  ja john, tussen gelijk hebben, en krijgen zit een groot verschil. je kunt dit elke week blijven herhalen, maar je krijgt in nederland nog niet een varkenshouder mee, laat staan in europees verband. jopie. ik vind het tijd om maar weer eens actie te gaan voeren. ik denk dat de varkens de komende weken eerder wat goedkoper( en vion zal dan wel weer voorop lopen) dan duurder zullen worden. mischien dat de actie bereidheid dan wel weer wat groter word, ik ben er klaar voor. als we de marge verdeling dan weten hebben we de pers ook wat te vertellen

 • no-profile-image

  john

  opbrengstprijs 1,40 kostprijs 1,72. 81 % van de varkens wordt betaald de overige 19% geven we voor niets mee. Die komen voor slachtkosten, transport kosten etc als kiloknaller in de super te liggen. Consumenten die normaal wel gewoon vlees kopen nemen de kiloknaller en we hebben een groep die alleen kiloknallers neemt omdat het anders niet te betalen is. laten we nu is gewoon 10 % zakken met de productie dan beuren we onze 1,72. Voor 32 euro per varken extra kan ik veel rente en aflossing betalen.

 • no-profile-image

  richard

  Als we nou 1% van de waarde van ons mestrechten elk jaar in een pot stopten.Dan kan er elk jaar ook 1% opgekocht worden waardoor de mestkosten in de toekomst ook zullen dalen.Bij uitbreiding, aankoop mestrechten of 125% verwerking af te zetten buiten het land.Voor een kleine investering per jaar grote gevolgen voor de toekomst.

 • no-profile-image

  john

  voor elk varken wat er in nederland minder komt komen er 2 voor terug in duitsland.. mestrechten omzetten in plaatsingsruimte voor mineralen op het land. Alle mest die wordt geproduceerd zonder mineraalrechten moet verwerkt of geexporteerd worden. Dit is de enige goede manier om het mestoverschot in te dammen. Ik heb zelf geen rechten. betaal nu 10 euro per kuub mest aan dierrechten (zeugen). Voor die 10 euro kan ik ook mijn mest exportwaardig maken en is de mest van nederlandse markt af. Maar nu ben ik dat geld alleen al kwijt aan het leasen en kan het niet meer gebruiken om de mest te verwerken. Dierrechten maken het mestprobleem alleen maar groter in plaats van een oplossing bieden.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  John, een bedrijf zonder rechten is als een huis zonder fundering.

 • no-profile-image

  Heb op dit moment

  John want ben je toch een zwetser je wilt minder varkens en geen rechten dit gaat nooit samen en als jij mest kunt verwerken voor 10 euro wordt je stinkend rijk want dat is de afgelopen 25 jaar nog niemand gelukt.

 • no-profile-image

  john

  ik kan mest verwerken voor 25 euro.. 15 euro normale mestafzet + 10 euro kosten. Maar dan is de mest wel van de markt af!

 • no-profile-image

  john

  nog even over de rechten: mijn visie is dat alle plaatsingsruimte voor voor dierlijke mest (totaal fosfaat en stikstof) verdeeld wordt over de huidige bezitters van dierrechten en melkquatum. In plaats van een recht om een dier te houden krijg je recht om landbouwgrond in nederland te bemesten. Dit recht is gewoon verhandelbaar. Wat is de waarde van het recht: 10 * keer de meerkosten van mestverwerking. In 10 jaar tijd moet een recht wel afgeschreven kunnen zijn. Ieder bedrijf met een overschot aan mest kan mest verwerken omdat er geen financiele last ligt in de vorm van dierrechten! Op deze manier wordt ook de melkveehouderij straks gedwongen om mest te verwerken en krijgen we geen oneerlijke concurentie op de mestmarkt. Uiteindelijk doen de dierrechten dan ook wat ze moeten doen: Het beschermen van de nederlandse bodem tegen overbemesting. Oh ja heb twee jaar geleden rechten kunnen kopen voor 200 euro. vond ze toen te duur nu is het mogelijk voor 120 euro. De rechten heb ik de afgelopen 2 jaar geleased voor 15 euro. Dus economisch gezien een goede zet geweest om geen dierrechten te kopen.

 • no-profile-image

  richard

  Fosfaat en stikstof zou ook het nieuwe quatum moeten worden.Maar in mijn gedachte zou John met 300 zeugen voor 375 zeugen moeten verwerken of koopt hij voor 60 zeugen rechten en laat hij al zijn mest verwerken.Dit mag ook gebeuren bij andere boeren. En bijv. kippenboer die makkelijker mest kan verwerken dan een zeugenbedrijf.Deze boeren zouden de mest in een overeenkomst moeten kunnen vastzetten.Zo wordt de beste mest verwerkt tegen de laagste prijs. Iedereen wordt zo gestimeleerd zit je in een akkerbouw gebied kun je quatum kopen anders ga je verwerken of een kombinatie van die twee.Maarwel elk jaar 1%minder fosfaat en stikstof anders is het over 20 jaar nog hetzelfde als nu.

 • no-profile-image

  boertje

  Jhon je moet de politiek in gaan kan je lekker door zwetsen daar in Sint Anthonis
  Wat een kwats en mesters leg allemaal wat minder op aan het eind beter af
  Biggen hebben de laatste 5 jaar gemddeld wat verdient aan de vleesvarkens niet. Waarom zou het nu beter worden ???? als de laatste 5 jaar De bevolking is toch nog steeds gegroeid

 • no-profile-image

  john

  waarom zou ik bij 300 zeugen de mest van een ander moeten gaan verwerken? beetje onlogisch. Momenteel hebben we meer aan varkensrechten, pluimveerechten en melkquatum dan plaatsingsruimte aan mest. dadelijk wordt de plaatsingsruimte verdeeld over de huidige rechten. Als we nu 10 % mestoverschot hebben betekent dat iedereen met rechten 90 % plaatsingsruimte krijgt. Om weer alles op het land te brengen zal er 10 % bijgekocht moeten worden of de overige 10% zal verwerkt moeten worden om hetzelfde aantal dieren te blijven houden. Uiteindelijk zullen de tarieven voor de mest die op het land gebracht wordt weer rond 8 euro komen en zal de mest die verwerkt moet worden rond de 20 euro gaan kosten voor iedereen winst. Door het huidige systeem betalen we bijna 20 euro voor de mest die op het land gebracht moet worden en dan hebben we het nog niet over de rechtenkosten. Oh ja alle huidige rechten houden hun waarde, bedrijven worden beter verkoopbaar. Er kan weer geld verdiend worden met een lager aantal dieren etc! De vervuiler betaald.

 • no-profile-image

  Bedrijfsleven

  Constructief boys, het gaat de goede kant op.

 • no-profile-image

  richard

  John je zou in mijn voorbeeld maar voor 60 zeugen rechten moeten hebben en dan alle mest verwerken.Theoretish zouden we op deze manier 5x zoveel dieren kunnen houden als nu.Zonder een mestprobleem maar dat zal wel niet zo'n vaart lopen.

 • no-profile-image

  marcmichiels

  jullie die reageren hebben zker niet het citaat van peter van balkom gelezen in de boerderij die gaf zelf de oplossing.
  elke ki-organisatie moest van elke spermatube eentje vullen met water dat geeft 10 procent minder biggen en 10 procent minder vlees op de concumptie markt en dat is toch de eerste verdienste om te werken aan een zonnigere toekomst in de varkens houderij

 • no-profile-image

  john

  marc je mag ook gewoon biggen komen bestellen. zeg maar hoeveel je er precies wilt afmesten, als het er minder worden bestel ik wel een tube minder en ruim mijn slechte zeug op.. als het er meer zijn houd ik mijn slechte zeugn aan en bestel een tube meer. In slechte tijden (als de biggen goedkoop zijn een biggetje minder in het hok en in goede tijden als de biggen duur zijn een biggetje extra in het hok) werkt alleen als er op tijd terug gekoppeld wordt naar de fokker anders mest iemand anders het biggetje wel af. of betaal je de bonus voor een big omdat er te weinig zijn.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.