Varkenshouderij

Achtergrond 357 x bekeken 47 reacties

Vion volgt Duitsers met verlaging varkensprijs

Vion volgt zijn Duitse dochteronderneming Vion Nord en zijn Duitse concurrent Tönnies met hun prijsverlaging van 4 cent per kilo geslacht-gewicht. Daarmee komt de Vion-varkensprijs op € 1.59 per kilo.
Voor vleesvarkenshouders is de daling van de prijs een forse tegenvaller. Zij hadden gehoopt het jaar uit te zingen op de € 1,63 per kilo van de afgelopen weken. Meestal verandert de varkensprijs de week voor de kerstdagen niet. Als er een daling moet komen, passen slachterijen die meestal in de laatste week van het jaar toe.
Slachterijen gaven de afgelopen weken toeslagen of prijsverhogingen weg, omdat het aanbod van vleesvarkens toen erg klein was. Deze week hebben zij ruim voldoende dieren voor een beperkt aantal slachtdagen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  porky pig

  Hoezo beperkt aantal slachtdagen deze week????

 • no-profile-image

  Derk Klein Kranenberg

  Veel slachterijen zijn op woensdag en donderdag gesloten of verwerken dan veel minder dieren. Zij moeten het vlees anders te lang laten hangen. Dat kost te veel geld aan indroogverliezen. Groeten, Derk

 • no-profile-image

  john

  toeslagen zijn te hoog geworden, enige manier om varkensprijs te corrigeren is basisprijs naar beneden..

 • no-profile-image

  miep

  een nieuwe term om de prijzen te verlagen
  indroogverliezen is het niet te koud of te warm, of geen bb weer, dan maar indroog-verliezen het moet niet gekker worden.
  maar toch prettige feestdagen en hopelijk
  drogen we niet op

 • no-profile-image

  weer bedonderd

  laf hoor vion ikke ikke en de rest kan stikken ,geen varkens meer aan die schurken leveren .kyk eens naar de beurs die is niet gezakt daar beur je nog het zelfde als vorige week by een gewone handelaar en niet by die dieven van vion word wakker ,vion doet wat ie wil en hun het best uitkomt

 • no-profile-image

  hans

  john ge weet ook alles weer over de toeslagen van de vleesvarkens met oe gezever

 • no-profile-image

  exvion

  vion laat de ware aard weer eens zien

 • no-profile-image

  jos

  Indroog verliezen???? Wij spuiten tot 30% water in het vlees!!!! Nog nooit zulk duur water verkocht.

 • no-profile-image

  john

  machines zijn er niet op gemaakt om 35% water in het vlees te spuiten... randje van wat kan is natuurlijk al opgezocht.

 • no-profile-image

  speklap

  hoe zit het met de 2 cent toeslag is die ook weg ? m.a.w. is het min 2 a 4 of min 6 ct?

 • no-profile-image

  miep

  dat weet niemand speklap, iedere
  collega laat zich daar niet eerlijk over uit

 • no-profile-image

  Geert

  Tijd voor producentenbundeling.

 • no-profile-image

  pietje genaaid

  Laat ze bij Vion dat 'kerstpakket' maar in hun hol stoppen.

 • no-profile-image

  stop er

  grote boeven zijn het. de prijs 9 weken gelijk laten, terwijl er best ruimte was voor verhoging. 2 weken 2 centje meer geven alleen maar omdat ze wederom flink marktaandeel verloren hebben, en nu vlug tonnies ( lees de maffia) volgen met - 4. hoe lang pikt de fanclub dat nog?

 • no-profile-image

  Waarheid

  Bedonderd, Brabant: helaas slacht de beurs geen varkens, en kan vrijdag dan ook maar één ding doen en dat is zakken. Als ze dan ook maar (tijdelijk) de rem op de biggenprijs zetten. Misschien wil de NVV ze wel kopen voor hun onveranderde notering. Bang van niet; slachten ook niet zelf. Je zou van een NVV toch meer moeten kunnen verwachten.

 • no-profile-image

  jan

  ik heb gehoord dat de -4 in duitsland 4weken vast staard dan valt het toch eigenlijk wel mee ,als je kijkt naar voor gaande de jaren ik kan het er wel voor doen jullie toch ook gr

 • no-profile-image

  WW

  Ook vandaag heb ik mijn varkens in Duitsland nog verkocht voor ISN +€0.02ct. De reken som zegt dan 94kg x €1.65 x 99 punt -€4.30 + 7% btw = €159.70 = €1.698 per kg.
  Deze week zijn de onderdelen als volgt genoteerd, ribben +0.06, procureurs +0.09/+0.12 en haas +0.25 en met de verwachte giga omzeten bij de supers is dat ook niet zo verwonderlijk dat deze ook deze week nog zijn gestegen.

 • no-profile-image

  Jonas

  @Jan Hien: Als je van droog brood houdt misschien............

 • no-profile-image

  jan

  jonas ik heb goed beleg op brood soms dubbel beleg ham kaas .een vraag ww heb je de keurig kosten er ook al af of is het exl keurig kosten en 7% btw moet je dan ook 7% afdragen gr

 • no-profile-image

  all in - all out

  aan die biggen van 30 euro toch bijna 40 euro voerwinst overgehouden. Nu stalletje weer volgelegd.. volgende ronde moet de opbrengstprijs hetzelfde zijn als nu om 25 euro voerwinst te halen...

 • no-profile-image

  hoezo niet bedonderd

  vandaag gewoon nog geleverd beurs + 5 geslacht + programma nee gewoon aan vion blyven leveren ,ze kunnen best met een kerstpakket komen kadootje uit eigen onze eigen zak laat die slapzakken maar thuis blyven ze ryden alleen maar rond om problemen temaken ,die heeft een boer toch niet nodig we kunnen onze eigen zaakjes toch zeker wel regelen

 • no-profile-image

  familie van

  stellletje kankeraars, waarom niet met zijn allen korting geeist bij de voerleverancier. Een grote voerleverancier had vorige maand zomaar 80 miljoen euro in zijn broek zitten om een concurent over te nemen. Ik denk dat zoiets Vion of Tonnies niet lukt

 • no-profile-image

  Hendrik

  Hard schreeuwen en ondertussen lekker blijven vrijen met VION en zusters Topigs en ZLTO. Watjes zijn jullie.

 • no-profile-image

  boereke

  Indroogverliezen? in snijvlees zit meestal 20 % water en kost meer dan 12,50 de kilo tot over de 20 euro/kg.En familie van vion SOBEL heeft van ons geld [kadavers] van niets naar een van grootste slachterij gegroeid in een paar jaar dit lukt geen een voerfabriek niet.

 • no-profile-image

  Henk

  Jongens, hoe schandalig het ook is, laten we toch proberen de stemming er in te houden. Van onze leveranciers en afnemers moeten we het schijnbaar niet hebben. Maar de aanhouder zal winnen, al zal het een lange adem worden!! Ik wil nog zien in de toekomst hoe graag ze bij ons varkens komen halen voor een goede prijs en voer komen brengen voor de meest scherpe prijs. Dan gaan die jongens ook eens voelen hoe moeilijk het kan zijn als alle prijzen grotendeels voor je bepaald worden. De wereldbevolking zal steeds meer vlees eten. Dus met z'n allen de kop omhoog houden! en laat ons op korte termijn niet gek maken door weer zo'n schandalige prijsverlaging! Kosten laaghouden en denk goed na over iedere (onnodige) investering. Groetjes uit Duitsland

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  Het maakt niet uit welke slachterij, welke voerleverancier, dierenarts of mesttransporteur je hebt. Ze vullen allemaal hun zakken flink, dus zullen wij dat ook moeten doen zodra de markt er voor is. Kankeren heeft geen zin, wel het moment pakken dat je zelf je zakken kan vullen. Aan vlees wordt de laatste maanden gigantisch verdiend maar ik ben ervan overtuigd dat dit de laatste weeèn zijn van Tonnies en Vion. Daarna zijn wij aan de beurt en dat zou wel eens op heel korte termijn kunnen zijn !!!!
  De -4 is alleen afgeroepen omdat men te weinig varkenshaas had voor de kerst !!!

 • no-profile-image

  boer

  DE beste manier voor slachterijen om alle haken gevuld te krijgen is door de prijs te verlagen......... Denk daar maar eens over na.

 • no-profile-image

  vleeseter

  lees in de krantkoppen dan zijn de inkomens van de boeren dit jaar gedaald
  waarvan de tuinbouw het meest heeft geleden van een inkomen van 124.000 in 2010 na 56.000 dat is het slechte van de boerengroepen alle andere verdienen dus meer. Het is dan ook niet te begrijpen waarom jullie hier steeds zitten te klagen, veel mensen hebben het veel slechter

 • no-profile-image

  vleesproducent

  @ vleeseter. Als je het e.e.a. goed leest en analyseert blijkt er niet zoveel over te blijven voor de gedane arbeid en geinvesteerd vermogen. Daarbovenop komen nog eens de immense investeringen die bedrijven komende jaren nog moeten doen. Maar daar had je natuurlijk niet aan gedacht?! Mensen op dit forum zijn serieus met hun beroep bezig en leveren prestaties die qua inkomsten en waardering ver ondergewaardeerd worden door personen zoals jij.

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  @ Vleeseter. Jou cijfers moeten van 2010 zijn. Vandaag op agd over 2011.
  We hebben dus niks te klagen!

  Het LEI constateert dat opnieuw de biggenprijs grote invloed heeft op de verdeling van winst en verlies binnen de varkenshouderij. Het inkomen uit het bedrijf op fokvarkensbedrijven zakte 40.000 euro naar een negatief inkomen van 32.000 euro.

  Vleesvarkensbedrijven hebben gemiddeld 18.000 euro meer verdiend (naar 44.000 euro). Gesloten varkensbedrijven zien het inkomen toenemen van 7.000 naar 20.000 euro per bedrijf.

  In de pluimveehouderij hebben de leghennenhouders te maken met een sterke verslechtering van het inkomen, terwijl de vleeskuikenhouders een kleine inkomensdaling tegemoet zien.
  Het inkomen van vleeskuikenbedrijven komt gemiddeld uit op 49.000 euro. Dit is drieduizend euro minder dan vorig jaar en 44.000 euro minder dan in 2009.

  Het inkomen van scharreleibedrijven komt dit jaar uit op 181.000 euro negatief. Kooibedrijven komen uit op een negatief inkomen van 176.000 euro. Vooral voor de scharrelbedrijven is sprake van een enorme terugval (-265.000 euro). De marges op zowel kooi- als scharreleieren zijn fors gedaald door hogere voerprijzen.

 • no-profile-image

  Ieder voor zich

  Gelukkig hebben we al een antwoord gevonden op negatieve inkomens: Gewoon nog meer produceren, meer biggen, meer stallen en meer uren. Onze leveranciers en afnemers vinden het helemaal geweldig, meer omzet, meer marge, nou vooruit geven we die boer dit jaar niet één maar twee kalenders. Laten we eerlijk zijn, boeren zijn de meest egoïstische spelers in de keten, die niemand vertrouwen en zeker niet met collega boeren willen samenwerken. Ieder voor zich en God voor allen, een mooie kerstgedachte toch?

 • no-profile-image

  HH

  Hallo WW, voor Duitsland klinkt onderstaande aannemelijk.
  De reken som 94kg x €1.65 x 99 punt -€4.30 + 7% btw = €159.70 = €1.698 per kg. Voor Nederlandse varkens heb je nog altijd transport kosten (3), vwa(1,25) en 6% btw. Dat maakt 153,70 a 1,635 per kg

 • no-profile-image

  WW

  Hoi HH, waarom €3 transport extra, laden en lossen + schoonmaken moet je altijd en dit betekent toch €500 per vracht. €0.50 komt eerst. Vwa kost €129 per vracht is max €0.75 per vlv en reken voor het gemak €1.60 voor de 1% btw dat maakt €2.85 en dat is heel wat anders dan de €6 die jij rekent. Je kan wel handelaar zijn

 • no-profile-image

  toch nog een

  hoorde dat van rooy onveranderd gaat doen ,, toch nog iets positiefs net voor de kerst

 • no-profile-image

  mester

  ieder voor zich:krijg jij 2 () kalenders? wij krijgen een peperkoek!

 • no-profile-image

  boer

  Vandaag gehoord op de radio, ik meen dat het over 2011 ging. L.E.I: Alle land -en tuinbouwsectoren (zeer) slechte inkomenscijfers, b.v. aardbeien, garnalen, eieren, kippevlees, verkensvlees, geitenmelk, enz, enz. oftewel de vrije marktsectoren.....behalve de koeieboeren. Alweer. Hoe dit komt? Heel veel subsidie en het ideaal nl. quotum. Dit moet iedereen toch wel eens een keer aan het denken zetten.

 • no-profile-image

  van rooi leverancier

  van rooi doet minimaal - 4 en max -8. de waarheid zal wel in het midden liggen

 • no-profile-image

  iemand

  van rooi-4!,ik denk het niet twee weken geleden deden ze niks en de +4 was omdat ze varkens moesten hebben voor de kerst en dat feestje ging twee weken duren zeiden ze,dus ik denk niet dat ze nu gaan verlagen omdat hun vrienden van vion dat doen,anders moeten we toch weer even in de telefoon om het te regelen!.

 • no-profile-image

  Henk

  Hoi WW, bedoel je dat jouw totale kosten naar Duitsland maar 4,30 zijn? En krijg jij 7% btw? Welke slachterij lever jij als ik mag vragen? Ik lever redelijk vaak aan barfuss en zit op 5,50 aan kosten + 1.80 vorkosten en 6% btw.

 • no-profile-image

  vion doet het zo slecht nog niet

  altijd dat geklaag over vion. van rooy hoeft maar te kijken wat vion op maandag doet en heeft dan nog 2 dagen de tijd om iets anders te doen, verwachting morgen - 8. ps vion pas je prijsstelling maar wat aan, af en toe een cerrectie op woensdag is zo stom nog nie

 • no-profile-image

  Gerrit

  In het Noorden en Oosten, waar de concurentie vanuit handel en Duitsland het grootst is, betaald VION gelukkig nog een leuke extra toeslag, alsook koop in de snit. Aan de ZLTO getrouwen in Zuid is dat niet nodig. Jongens, dit is pas echt handel, dat willen we toch allemaal graag?

 • no-profile-image

  boerke

  kijk volgens jaar maar naar het aantal slachtingen in 2011, dan zul je wel zien hoeveel marktaandeel vion weer heeft verloren aan van rooi. als je de beste prijs betaald raak je niet jaar in jaar uit marktaandeel kwijt!

 • no-profile-image

  varkenshaas

  van Rooi is ook niet heilig maar ik vind het jammer dat er in de slachterijwereld maar èèn van Rooi is. Die zouden er nog 3 of 4 meer moeten zijn. Alle andere huppelen gewoon achter de grote jongens aan.

 • no-profile-image

  WW

  @ Henk, mijn varkens liggen in Duitsland en die € 4.30 is incl vorkosten. 7% is Duitse btw. €5.50 per varken is € 1000.- per vracht + evt wat er nog na betaald word. Als de vrachtauto €65 per uur kost kunnen ze ver rijden. Zo af en toe een vracht verkopen aan een ander en dat was vooral de laatste weken zeer interessant en je ontvangt zomaar 2 tot 3ct meer. De slachterijen moeten geen zekerheid hebben over de aanvoer, dan moeten ze veel meer bijkopen voor hogere prijzen en kunnen ze ook niet te ver vooruit verkopen voor een te lage prijs. Het meer weken prijs systeem is er alleen maar voor de slachterij en funest voor de sector

 • no-profile-image

  Speklap

  Varkenshaas, je bepaalt zelf als varkenshouder of er ruimte blijft voor concurrentie. Dat doe je niet door allemaal blind achter VION, Schippers, Topigs en Rabo aan te hollen. Deze bedrijven worden niet bang van een forum, de omzet is hun graadmeter en die wordt bepaald door de individuele keuzes van varkenshouders.

 • no-profile-image

  boerke

  speklap, dan ben ik in ieder geval goed bezig. de grootste hoop varkens gaan naar van rooi, alleen die niet meer bewegen mag vion hebben, verhen levert 95 % van mijn bedrijfsbenodigheden en de maxter beer komt niet van toppigs, ook ben ik geen lid van de zlto. en als ik geluk heb heb ik over een jaar of 30 niets meer met de rabo bank te maken, aan dit alles zit wel een nadeeltje, je hebt totaal geen invloed meer op het beleid van de vions ed.

 • no-profile-image

  Henk

  @ww klopt helemaal dat af en toe wisselen van handelaar goed werkt. ze betalen hier nu in het zuiden voor vette subfokborgen zelfs 2 cent op de levende beurs. meer dan mensen voor goede varkens bij vion krijgen = gemiddeld namelijk 2-3 cent onder de levende beurs. maar welke handelaren kunnen echt goed weg in duitsland? ken er hier maar 1 in het zuiden en schuttert kan redelijk ermee weg, maar ken jij nog andere goede die ook in het zuiden ophalen?

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.