Varkenshouderij

Achtergrond

Vion volgt Duitse varkensmarkt

Vion volgt zijn Duitse concurrenten met hun varkensprijzen. De Vion-varkensnotering blijft zodoende onveranderd op € 1,63 per kilo. Op de varkensmarkt heerst daardoor ogenschijnlijk een evenwicht tussen de verkoop van varkensvlees en de vraag naar vleesvarkens. De schijn bedriegt echter. Achter de schermen beconcurreren de slachterijen elkaar op leven en dood om vleesvarkens aan de haak te slaan. Het aanbod daarvan is klein, zodat de toeslagen her en der oplopen. Die toeslagen blijven dus een belangrijk wapen in de strijd tussen de slachterijen, ondanks allerlei pogingen van Vion om die toeslagen helder en transparant te maken. Vion is slachtoffer van zijn eigen transparantie. Concurrenten kunnen tot enkele decimalen achter de komma makkelijk uitrekenen wat Vion aan vleesvarkenshouders uitbetaalt en bieden dan iets meer om de vleesvarkens binnen te halen. Als antwoord daarop betaalde Vion al twee keer een extra toesalg.

Of registreer je om te kunnen reageren.