Varkenshouderij

Achtergrond 469 x bekeken 38 reacties

Duitse varkensprijs opnieuw fors omlaag

Duitse slachterijen verlagen hun varkensprijzen vandaag weer fors. Vorige week vrijdag haalden Tönnies en Vion Nord ook 4 cent per kilo van hun prijzen af. Deze week verlagen zij hun noteringen opnieuw met dat bedrag. De Vereinigungspreis en de notering van Westfleisch dalen deze week met 8 cent per kilo. Zij hielden hun noteringen vorige week gelijk en corrigeren die deze week fors.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  word febuari voor we het weer terug hebben

 • no-profile-image

  few

  Toch een gezegende kerst en een goed 2012 toe gewenst iedereen.

 • no-profile-image

  bedonderd

  en wy maar mee zorgen dat die klote slachteryen een paar weken voor de kerst genoeg varkens zouden hebben zodat ze zelf genoeg konden verdienen , en dan nu de laatste weken maar op halve kracht draaien met als gevolg byna 10 cent eraf bedankt en fyne kerst vion jullie drukken iedere vrydag de prys voor de varkens ook al kan ie omhoog zie de laatste maand maar ,en vion nederland volgt honds getrouw en als je dan varkens dreigd te verliezen dan maar snel een laffe correctie van 2 cent ,hadden toen de andere niks gedaan hadden jullie het zeker niet gedaan laf durf eens een keer voorop telopen

 • no-profile-image

  Varkenshouder Niedersachsen

  Hier zijn toch de berichten vanuit de handel dat het een korrektie is omdat in week 50 en 51, 40 tot 60% meer varkens geleverd zijn. En daarom de slachthuizen al genoeg hebben. En daar komen dan de feestdagen ook nog aan. Men verwacht vanaf 2e week januari alweer een snelle vooruitgang. Alleen jammer dat ze dit voor deze paar weken toch nog even flikken. En natuurlijk nog hopen dat ze werkelijk weer gaan stijgen, want daar hebben we recht op. Diefstal is toch strafbaar? Groetjes uit Duitsland

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Welke boer betaalt meer voor zijn voer dan nodig is? We leveren toch wel en hebben allemaal uitbreidingsplannen. In plaats van slachterijen kun je beter al die open dagen bij boeren blokkeren.

 • no-profile-image

  varkenshaas

  In NL zijn helemaal niet 40 tot 60% meer varkens geleverd. Wie brengt dat in de lucht ? Ook Tonnies zeker !!

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik las op deze site dat de VLV prijzen ook binnen enkele maanden zouden optrekken .
  Dit is gewoon een ,,handels'' elusie , er is geen enkele kwoot die dit kan onderbouwen , neen in bepaalde afzetgebieden van Vion en Tönnies komen er absuurde crissisen af en geloof mij 2012 word het slechtste jaar ooit voor de varkenssector. Voor de granen word het weer een topjaar dus de onderbouw mee de voerprijzen maken voorafgaandelijk al een hakbijl voor de beter opbrengsten bij varkens. Ik krijg ook het gevoel dat binnenin Europa nationaal economische crissisen worden uitgevochten die nationaal nieuws blijven en zo internationaal niet meer in te schatten zijn. Ik heb mij de afgelopen 3 weken absuurd in de startblokken gezet om van 2012 reeds voorafgaandelijk het beste jaar ooit te maken 2011 sloot ik alvast met winstverdubbeling af ten opzichte van2010 maar daar waren ingrepen voor nodig die niet echt Nederlands denkende zijn .Iedereen moet voor zijn eigen deur vegen maar ik denk toch dat velen zelfs geen veegborstel meer hebben om dat nog te kunnen doen

 • no-profile-image

  Bart Jan

  Patrick, kan het ook in gewoon Nederlands? Mis de essentie in je betoog.

  zalig kerstfeest

 • no-profile-image

  ja, ja

  patrick als je niet gewoon normaal iets kunt vertellen doe dan niks ,door al die zogenaamde interessante mensen gaat alles al aan kapot praat gewoon in zyn nederlands

 • no-profile-image

  speklap

  Let maat op patrick! Het lijkt erop dat Hongarije failliet gaat, en niet gehoplen zal gaan worden door de EU. Wat wel met Griekenland gebeurd(dankzij de euro) Ook zal het daar op Wit-Rusland gaan lijken qua overheid. Veel Succes?!

 • no-profile-image

  zool

  patrick heeft gelijk, alleen snappen sommigen het nog niet....laat het nog maar eens een jaartje slecht zijn, zodat er nog wat minder varkens kunnen komen! enkel op deze manier kun je de legale maffiapraktijken van herr tonnies en co ondermijnen!!! voor die dat zich nu al afvragen wie ben je??? wel, ik ben ook varkenshouder! maar ik heb geen put, maar ook geen berg omdat ik mijn rendement niet volledig heb kunnen benuten door de lage varkensprijzen, maar ik maak ALLES zelf! voerder,gesloten bedrijf met maar19 produktiegetal, maar zet mijn vlees ZELF af tot bij de consument in de pan! maar dat is niet voor iedereen wegelegd en die waarvoor het niet is weggelegd zullen het nooit halen,want die blijven slaaf van hun handelaar en van hun voerlevrancier! dus collegas een voornemen voor 2012 om over na te denken! stoppen of de boel laten renderen in de mate van het mogelijke zoals ik al zei!...........;

 • no-profile-image

  patrick H maar nu in 9620 B  speklap en Heist 2220 (waar ik éénmalig ben getrouwd daar boven op de Berg en nog altijd de wederhelft van mijn trouwboek bij mij heb hoe zeggen ze dat nu alweer in ,,Hast'' ?? ja die van onz ...nota bene) heeft gelijk.
  Alleen moet ik jammer genoeg vaststellen dat ik het probleem van de Nederlandse varkenshouderij eindelijk snap namelijk de varkenshouderij verstaat geen Nederlands meer want blijkens hebben Vion en Tönnies hun eigen taal.
  En wat die crissis betreft die er aankomt in H wel dat is nu net wat ik bedoelde in mijn reactie . De enige sector die nu zegeviert ten volle in H zijn diegene die hun melk in het buitenland afzetten(zoals Danone Bucharest) voor 39 cent en in Euros betaald worden en hun kosten maken mee een devaluerende forint. Of die andere zoals ik die in totaal op heden nog maar 432000HUF (1300 euro's) aan kredieten hebben lopen en mais in de schuur hebben liggen waar we wel mee zien.
  PS.Ik geniet straks wel van iets Nederlands ...Mosselen

 • no-profile-image

  Bart Jan

  Patrick, denk dat je volgend jaar met kerst Mais op het menu hebt staan!

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Veel gezever om iets waar op je totaal geen vat hebt . Elk bedrijf koopt zo goedkoop mogelijk zijn grondstoffen in en verkoopt zo duur mogelijk zijn eindproduct .Of dit nou een schoenfabriek , bakker of vleesverwerker (slachterij) is . Maak allemaal niet uit . Aan de afzet kant moet men hard concurreren en mogen zij onderling geen prijs afspraken maken . Maar aan de inkoop kant kunnen zij bij voldoende aanbod hun leveranciers uitmelken . Door dat zij de markt goed kennen en elkaar goed kennen weten zij hoe de markt in elkaar steekt wat de vraag is en wat het aanbod is . Dus bij veel aanbod zal men niet meer betalen dan hoog nodig is . Ze zullen eerder verlagen dan zelfde betalen . Bij minder aanbod zal men eerder varkens bij kopen en wat extra betalen dan alle varkens die ze toch wel ontvangen een hogere prijs te betalen . Dit resulteert in gemiddeld een lagere inkoop prijs dan voor alle varkens een prijs verhoging te betalen . Men kan dit o. a .afleiden uit dat er minder varkens weg gaan voor export in Nederland . Buitenlandse slachterijen kopen dan elders hun varkens in en flikken daar het zelfde . Zolang deze uitwijk mogelijkheden er zijn zal de varkens prijs gewoon laag (slecht) blijven . Als wij hier minder varkens gaan houden zullen de slachterijen proberen elders varkens te gaan inkopen of saneren zodat de overcapaciteit weer weg is en we weer in zelfde schuitje zitten .Zie het verleden van overnemen en saneren en beloven van betere prijzen door kosten besparing en efficiënter te kunnen werken . Dit zal zich gaan herhalen als er werkelijk minder varkens aangeboden zulle worden . Vroeger bij de kleinere coöperaties in de vleessector had de boer nog wat invloed en werd er nog van uit de boer gedacht . Maar nu bij de grote zogenaamde coöperatieve vleesverwerker draait alles om winst om de organisatie maar groter en zogenaamd efficiënter te maken . Maar naar mijn mening ziet de boer hier niets van terug en zijn zeggenschap is ook nul . Deze heeft men uit handen gegeven en zal men nooit meer terug krijgen of de tent moet failliet gaan dan zullen ze de boeren weer nodig hebben . Tot ze weer de grote broek aan kunnen trekken . Coöperatie samen sterk in prijs onderhandeling . Maar bij de slachterijen bleek en blijkt dit niet te werken want na grondig saneren en overnemen kunnen andere met gemak de prijs betalen die de grote jongen betaalt . Hoe minder hoe liever .

 • no-profile-image

  houd

  m.a.w. de prijs wordt bepaald door vraag en antwoord

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Ja beste Houd Moed . Alleen de vraag kan men regelen met opkoop en saneren van slachthaken . Zie het verleden . Maar aanbod kant heeft nog geen formule gevonden om aanbod varkens te regelen .Het vlees komt er toch wel . Niet uit Nederland dan uit Europa of straks nog van verder weg .Het zal veel tijd en moeite kosten wil men dit ooit voor elkaar krijgen . Naar mijn mening zal dit nooit lukken . Als de granen en grondstoffen duur blijven zal het moeilijk worden in Europa om aan de varkens te verdienen en zullen alleen de beste overleven en de bedrijven groter worden en aantal varkens niet veel minder worden . Als grondstoffen goedkoop worden en blijven zullen de landen die grondstoffen exporteren zelf meer varkens gaan houden om zo meer waarde toe te voegen . Wat dat betreft hebben hoge grondstof prijzen waarschijnlijk meeste effect om de uitbreiding in de varkenshouderij in de wereld af te remmen . En zou dat op langere termijn de prijzen van de varkens kunnen doen stijgen . Maar wij in Nederland hebben daar weinig of geen invloed op . Of bijna alles moet in een keer weg vallen . Denk aan 1997de zomer na uitbraak van de varkenspest in een varkens rijk gebied. Maar deze pieken waren ook weer binnen een half jaar weg .

 • no-profile-image

  boereke

  Keutelboer noem eens een cooperatieve slachterij?

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Beste Boerke Die bestaat er eigenlijk geen meer . Maar Vion is van Agri Best Fund wat weer van ZLTO is . En dus eigenlijk geld van de boeren is of geweest is net zoals je het wilt , En velen geloven nog dat het eigenlijk hun coöperatie van vroeger is die groter en efficiënter geworden is en de varkens prijs door hen hoger is dan dat Vion niet bestond . Maar eer het omgekeerde is waar . En velen beginnen dit ook in te zien dat vroeger met veel meer slachterijen er meer concurrentie was . En de prijs meer varieerde dan nu en dat in het voordeel van de boer werkte . Verder zou men haast denken dat ze voor langere tijd vlees voor lage prijs verkocht hebben om zo zeker en makkelijk de afzet geregeld te hebben . Denk daarbij aan concept vlees hier zijn zeker voor langere tijd afspraken gemaakt en zal er ook in prijs schommelingen een bepaalde maximale marge zijn .Zo kan men de concurrentie buiten de deur houden en hoeft men niet veel voor de varkens te betalen . Want de anderen hebben ze niet hard nodig . Deze kopen alleen de varkens die ze nodig hebben voor hun afnemers , waarmee ze waarschijnlijk ook afspraken op basis van prijs hebben . En dus rustig afwachten wat grote Vion Betaald en deze volgen met gelijke prijs. De prijs notering en toeslag en dus liefst zo weinig mogelijk want de varkens komen toch wel .Want ons kent ons en elkaar bijten doet pijn . Laat de boer die pijn maar lijden .Maar Vion een particuliere slachterij te noemen vindt ik ook te ver gaan , Waar je het onder moet laten vallen weet ik niet . Maar een ding is zeker aan de verkoop kant hebben ze geen machtsblok kunnen vormen . Maar aan de inkoop kant hebben ze een behoorlijk machtsblok . Dit gebruiken ze dan ook goed in hun voordeel . Eigenlijk was de uitspraak naar de boer om markt macht aan verkoop kant te krijgen door overnemen , fuseren, saneren enz.En aan de inkoop kant een hogere prijs aan de boer te betalen . Wat is hier van terecht gekomen .

 • no-profile-image

  john

  het grote probleem is die 4 maanden betalingstermijn die de supers afdwingen of krijgen... geen enkele nieuwe partij kan zich zulke betalingstermijnen veroorloven ook al zijn ze een stuk efficienter dan het grote vion.

 • no-profile-image

  boerke

  het is een moeilijk verhaaal. ik kan mopperen wat ik wil. enkele weken minder varkens leveren, maar uiteindelijk komen ze toch aan de slachthaak. een afzetcooperatie zou daar michien een verbetering in geven, maar vraag me niet hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. de grootste boosdoeners zoals tonnies en vion niet al te veel varkens geven is op dit moment het enige wat we samen kunnen doen. voor onszelf is het zaak om bij elke euro die we uitgeven ( voer is daarbij een hele belangrijke, maar alle andere beetjes tellen mee) scherp te onderhandelen. zo is er een kans dat de buurman hier of elders in europa) het net iets minder lang volhoud als ik. als ik het zo terug lees zitten we allemaal toch wel zwaar in de problemen. tonnies en vion bedankt!

 • no-profile-image

  Bart Jan

  Hallo Allen, Begin eerst eens met het NIET verschaffen van alle data (sperma dosis, agrovision, lei aantallen, slacht gewichten, boekhouding) door te geven.... Dit doen we maar al te graag om te kijken hoe goed we wel niet zijn.


 • no-profile-image

  Buurman

  Bart Jan, we zijn zo close met Agrovision, eigendom van voerleveranciers. Zij spelen onder één hoedje met de slachterijen. Onder het motto "geen gezeik, iedereen rijk" (behalve die boerenlullen die toch wel voor niks willen werken). Boeren organiseren helemaal niks zelf of willen er niet voor betalen. Het blijft dan ieder voor zich en ook in 2012 zullen we weer 1000 varkenshouders in de bijstand drukken. Gelukkig kunnen we dat nog 4-5 jaar volhouden.

 • no-profile-image

  john

  agrovision kan met 90 % zekerheid zeggen hoeveel biggen wij over 6 maanden afleveren en hoeveel vleesvarkens er over 10 maanden gereed zijn. eigenlijk zouden wij het programma gratis moeten krijgen/gebruiken in ruil voor de informatie.

 • no-profile-image

  Buurvrouw

  Agrovision heeft pas nog een leuke winstuitkering verstrekt aan de eigenaren voerleveranciers en LTO. Bakken vol informatie kunnen ze vrij gebruiken/misbruiken, zowel technisch als financieel (MIFAS). ABAB doet er trouwens ook leuk aan mee, hoe goed de top-25 wel niet is (en hoe slecht de sukkel ondernemers). Aandeel ABAB eveneens grotendeels in bezit LTO. Zowel de mengvoeradviseurs als LTO adviseurs zijn veel slimmer, zitten nu lekker een paar weken thuis te lummelen van de 13e maand á 5.000-10.000 euro.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Ja best Boerke Brabant je hebt gelijk maar dan kopen ze wel via DE Handel varkens bij. Deze krijgen dan meer aanbod en zullen deze weer verkopen aan deze grote jongens . En deze handelaren zullen bij voldoende aanbod ook niet meer betalen dan nodig is . Want je geeft zelf al aan dat je varkens niet vast kunt houden . En hun weten vrij goed wat de markt aanbied . En Vion en de grootste slachter van Duitsland weet dit ook . En zullen aan de handel niet meer betalen dan nodig is als de handel de varkens elders niet voor een hogere prijs kan verkopen . Dat is vrijwel zeker het geval . Want de levende export neemt niet meer toe . Althans de echte groei is er uit . Denk maar niet dat alle handelaren zitten te slapen of horig zijn aan Vion .Als er mogelijkheden zijn zullen ze deze aangrijpen om zo omzet te behalen en zullen zij ook iets meer moeten betalen om aan varkens te komen . De mogelijkheden zijn beperkt door groot aanbod varkens en de macht van de vlees inkopers die bij hogere prijzen elders in de wereld hun heil zoeken . Daarom financieren eigenlijk de boeren hun voorraad . Zoals Jonh aangeeft . De rente van dat geld zal betaald moeten worden en dus de varkens prijs drukken . Beste Buurvrouw en Buurman Wat bezit ZLTO niet . Zelfs hoeveel dieren er doodgaan en wanneer weten zij als eigenaar van Rendac . Als bij varkens ziekten de slachterij dicht is verdienen ze weer extra aan aanbod kadavers van ruimen en opkoop regeling .En in de boekhoud wereld kruipen ze stilaan ook allemaal bij elkaar zodat daar een nog groter machtsblok ontstaat .En de boer wordt of is de eenzame ridder te paard die denkt te strijden tegen deze macht . Maar hij moet steeds het onderspit delven . Alleen alshet mis gaat mag hij helpen de kastanjes uit het vuur te halen . Maar hoelang kan dit duren eens is de soep op .

 • no-profile-image

  beer

  De manier om de prijs van het vlees d.m.v. minder aanbod omhoog te krijgen is: minder zeugen insemineren.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Beer vertel dit ook tegen uw collega beren elders in de wereld . Anders zal effect niet groot zijn als uw buitenlandse collega beren meer werk gaan verzetten . Het zal met de beren zo zijn als met de boeren . ieder voor zich en god voor ons allen . De hele wereld is aan het individualiseren . En de boeren naar maten ze groter worden ook . Maar als een boer 10 keer groter wordt en afnemer of leverancier 4 tot 5 keer groter is en blijf de boer in verhouding nog maar klein . minder insemineren zal nooit effect hebben als niet iedereen mee doet . Want er zullen er altijd zijn die graag dit gat opvullen om zo meer winst te maken of denken te kunnen maken . Eerst het individuele denken omzetten in gezamenlijk tot stand punt te komen en gezamenlijk een richting kiezen en bewandelen . Maar elders in de wereld zal er altijd wel ergens een land of meerdere zijn die de productie van varkens zal gaan opvoeren bij betere prijzen . De oplossing is niet simpel . Varkens productie is altijd vrije markt geweest en zal zich zelf moeten gaan oplossen . Door kostprijs verlaging op alle fronten en wereldwijd veel stoppers die afvallen ivb met te hoge kost prijs . Dit zal er uit eindelijk van komen dat de varkens gehouden worden waar dat het goedkoopst kan door betere resultaten en of lagere kosten . Want een overheid zal er voor waken dat voedsel niet te duur wordt voor hun inwoners want dat geeft onrust en minder geld om aan andere dingen te besteden en uiteindelijk minder inkomsten voor de overheid .

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  Als je in Agrovision niet mee doet met de bedrijfsvergelijking mogen ze je gegevens helemaal niet verstrekken. Daar teken je zelf voor.
  Ze zijn wel veel te duur geworden bij Agrovision. Ik ben toch aan het kijken naar goedkopere optie`s.

 • no-profile-image

  Waarheid

  Agrovision is waardeloos, en dat de bank er ook nog eens naar kijkt maakt het alleen maar erger. Jaar in jaar uit blijkt uit agrovisioncijfers dat ik véél te veel voor de biggen betaal. Ging vervolgens in overleg met mijn vermeerderaar en wat blijkt daar? Juist hij zit al jaren onder de gemiddelde opbrengstprijs van biggen volgens agrovision. En dat terwijl er geen handelaar tussen zit. Ga je terugrekenen dan moeten er veel fokkers/vermeerderaars NVV min beuren. De conclusie is dat cijfers onjuist worden aangeleverd, danwel dat agrovision ze naar eigen hand zet. Wie nog meer heeft deze ervaring?? Ben o.a. ook benieuwd tegen welke biggenprijs gesloten bedrijven biggen opleggen, wel of geen toeslag etc.

 • no-profile-image

  Jan

  @waarheid, ik reken de biggen af op de NVV notering (zonder toeslag) als ik ze zelf opleg, de enige prijs die een beetje in de buurt van de werkelijke betaalde biggen prijs komt.

 • no-profile-image

  boeren hebben macht

  Agrovision,topigs schippers vion en rabobank hebben te weinig concurrentie daar worden ze arrogant en duur van. Hier hebben de meeste boeren zelf schuld aan.
  Met voer en vlees word genoeg verdiend daardoor werd familyfarmers in nl een flop terwijl de rest van de wereld grote contractgevers die dit wel zelf hebben en gewoon doordraaien in crises . Dit voordeel heeft van drie met zijn kalveren ook. En je kunt als boer wel een hogere prijs afdingen maar als er teveel collega,s dat niet doen gaat de prijs echt niet omhoog. Op agd staat record aan goermet schotels verkocht en net dat de mensen na kerst geen vlees meer lusten. En wij de handelaar maar bellen dat de varkens weg moeten ivm plaats terwijl met dierziekte je zes weken dicht zit.

 • no-profile-image

  john

  waarheid zwolle, heb je de slachtbiggen ook gekocht? bij 5 % slachtbiggen praat je al snel over 1,5 euro per big.. bij 10 % slachtbiggen is het 3 euro..

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  john waarom spreek jij toch steeds van
  slachtbiggen ,als er bij ons biggen geladen
  worden zit er niet een bij .van de totale
  produktie hooguit 0,5 procent bij 33000
  op jaarbasis die mesten we zelf af lukt ook
  nog goed met 1 procent uitval

 • no-profile-image

  john

  zit ook maar naar oorzaken te zoeken.. Maar zak- en navelbreuken, knikruggen, biggen met een gespleten hoef, achterblijvers, scheve koppen etc. als die weggaan als slachtbig drukken deze de gemiddelde opbrengstprijs. Verder vraag ik me af of agrovision vleesvarkens telt met de historische biggenprijzen of de huidige biggenprijzen. Als dat eerste gebeurt zit er natuurlijk een klein verschil in.

 • no-profile-image

  Waarheid

  John, dat geldt natuurlijk ook voor ons als mester, hetzij minder in aantal. Toch kunnen die enkele door het CBS geweigerde varkens de opbrengsprijs drukken. Jan Brabant hanteert de NVV prijs, wat gemiddeld genomen te laag is. (zeker in het Noorden en Oosten) Daarnaast neemt hij geen vrachtkosten mee in de berekening wat wel begrijpelijk is. Agrovision zal dus meer onderscheid moeten maken tussen gesloten-, mest- en vermeerderingsbedrijven, rastoeslag, en het wel of niet meenemen van RL-biggen en varkens in de berekening. Wij boeren laten ons veel te veel opjagen door adviseurs e.d. die zelf nog geen geit durven te kopen, laat staan houden!!!!!

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Volgens mij snappen ze john niet helemaal. De restbiggen mesten wij ook niet zelf af maar worden geslacht (7-25 kg). Daar krijgen we maar rond de 15 euro voor. In agrovision worden ze gewoon ingevoerd als verkoop biggen, dus daalt de gemiddelde verkoopprijs van de biggen in agrovision.

 • no-profile-image

  x

  Het is inderdaad veel beter om zwakke biggen te euthaniseren, dan te proberen met veel moeite er een slachtbig van te maken van 15 euro.

 • no-profile-image

  john

  restbig van 12 kg brengt ongeveer 15 euro op. er moet dan nog een kilo of 12 voer in.. ongeveer 5 euro.. dan brengt de big toch nog bijna 10 euro voerwinst op. De gemiddelde biggenprijs wordt dan gedrukt.. maar de voerwinst iets hoger.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.