Varkenshouderij

Achtergrond 13 reacties

Vion volgt Tönnies met varkensprijs

Vion volgt Tönnies met zijn Nederlandse en Duitse varkensprijzen. Die stijgen zodoende met 4 cent naar € 1,63 per kilo geslacht gewicht. De afzet van varkensvlees liep in de afgelopen weken beter. Vion geeft die prijsverhoging voor een deel door aan varkenshouders. Het aanbod van vleesvarkens is niet groot. Zodoende vechten Nederlandse en Duitse slachterijen om de dieren aan de haak te slaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boertje achterhoek

  mooi mooi, toch zit je bij de VION uiteindelijk het beste!!!!!!!

 • no-profile-image

  boertje

  vion is inclusief btw, tonnies is exclusief btw

 • no-profile-image

  mester

  op naar de 1.70

 • no-profile-image

  boertj achterhoek

  Hou de inslachting goed in de gaten bij Tonnies! Ik heb niks tegen Tonnies. Er moet gewoon meer strijd komen onder de slachterijen. Ik gun iedereen een goede boterham!!

 • no-profile-image

  kleine prutsvermeerderaar

  Wat kosten goede biggen dan bij de Vion in vaste koppeling excl entingen 23k.g +200stuks?Boertje achterhoek?Of heb je ze zelf?

 • no-profile-image

  zool

  weeral een bewijs dat aanbod de markt bepaald!

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  Dat kun je over 2 jaar pas roepen zool. Eerst zien, dan geloven. Eèn maand betere prijzen maakt geen 4 jaar goed !!!!

 • no-profile-image

  zool

  dat is het net, er is al 4 jaar overproductie maar dat snappen jullie blijkbaar nog altijd niet!!!!

 • no-profile-image

  WW

  @zool, heb de indruk dat jij het niet snapt. De vraag naar varkens is groot en volgens jou wijze woorden zal dan de prijs stijgen maar ik kan nog geen cent meer ontvangen dan afgelopen week. Hoezo overproduktie? alle varkens zijn allemaal opgegeten het afgelopen jaar, dus geen overproduktie maar we geven de varkens te vaak maar gewoon mee en wachten af wat we dan ontvangen en dat is ons probleem, te weinig samen doen voor een hogere prijs.

 • no-profile-image

  john

  (kostprijs - opbrengstprijs) / kostprijs * 100% = aandeel varkens wat voor niets meegegeven wordt. Als hier 0 staat zijn we in balans als hier een negatief getal staat is er meer vraag dan aanbod.

 • no-profile-image

  WW

  @John, wat is je uitkomst?

 • no-profile-image

  john

  volgens lei:

  1,80 - 160 = 0,20 / 1,80 = 0,1111 * 100 % = 11,1 %. Dit aandeel van onze productie geven we voor nop weg omdat we te veel maken. Bedrijven die een kostprijs hebben van 1,40 zouden nog eens 10 % meer varkens kunnen maken zonder varkens voor nop weg te geven. Ik verwacht dat de opbrengstprijs nu rond de gemiddelde kostprijs in nl schommelt.

 • no-profile-image

  down under

  John, mooi dat jij nog in de filosofie van het Lei (is dat niet het clubje dat voorspeld heeft dat de gemiddelde opbrengstprijs voor het 1e kwrt 2012 €1.34 zal zijn?) gelooft. Die becijferde kostprijs is dat de Nederlandse of de Europeese? Wel worden we op een Europees aanbod gerelateerde prijs afgerekend terwijl dat door de voorlopersrol van ons, qua dierenwelzijn en milieu, onze kostprijs een van, danwel, de hoogste is! Zoals WW het al schrijft; alle varkens zijn tot nu toe nog opgegeten. Zoals de prijsvorming nu is heeft in mijn ogen weinig tot niets meer met vraag en aanbod te maken, kijk alleen maar al naar de mondiale prijsvorming van de laatste 4 mnd. Één van de oorzaken daarvan is (en daar zal die knakker van het CBL, Janssen, wel niet blij/eens zijn) dat we door, met name de Nederlandse, retail schaamteloos misbruik worden. Daar predikt men alleen maar de woorden vraag, aanbod en vrijemarkt terwijl deze door (politiek ingegeven) de kostprijsdifferentiatie dus danig ontwricht is dat er van vrijemarkt al helemaal geen sprake meer kan zijn. De aanbodregulatie die jij voorsteld (overigens met een bevlogenheid die ik alleen maar kan respecteren), al dan niet goedgekeurd door een mededingingsautoriteit, zal ook niet gaan werken! Waarom? De retail knijpt de slachtsector zo hard uit dat deze bij een verminderde aanbod sneller slachthaken zullen gaan saneren dan dat wij het aanbod kunnen verminderen, en ze meteen weer roepen: "er is teveel aanbod,we kunnen het niet verwerken". Naar mijn mening zal dat ook de meest slechte reactie zijn die gedaan kan worden maar wel één die te verdedigen is volgens de economische wetten die er (tot nu toe) gelden. (Kosten besparen om het divident van de aandeelhouder veilig te stellen.) Natuurlijk zal er een omslagpunt zijn alleen ben ik bang dat de kritische massa in Nederland te laag zal zijn om dit te overleven.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.