Varkenshouderij

Achtergrond

Tijd voor een dashboard

Luchtwassers zijn een stiefkindje op de bedrijven. Goede uitleg en controle helpt.

Niemand rijdt nog in een auto zonder snelheids-meter, verklikkerlampje voor de oliedruk en brandstofvoorraad of zonder uitgebreide handleiding. Maar veel varkenshouder werken wel met luchtwassers waar geen duidelijke handleiding bij zit en waar het volledig ontbreekt aan een eenvoudig dashboard om de werking te controleren, blijkt uit DLV-onderzoek. Geen wonder dus dat de reinigende werking op veel bedrijven tegenvalt en dat er grote verschillen zijn in de bedrijfskosten.
In de basis is de fout dat de varkenshouder zijn prioriteit bij de dieren heeft en niet bij de wasser die het productieproces niet beïnvloedt. Zolang het ding zoemt, lijkt alles in orde. Varkenshouders kopen het apparaat omdat die uitbreiding mogelijk maakt. Dus gaat er liefst een zo goedkoop mogelijke in. Dat die lastig te onderhouden is, het zij zo. Onderhoud wordt pas gedaan als er zo ongeveer geen lucht meer door de lamellen kan. Maar als de gebruikers het dan volgende lagere energieverbruik zien, volgt wel regelmatig onderhoud. Dan wreekt zich de desinteresse bij aankoop. Het apparaat is moeilijk in te komen en vaak te laag of te smal om de kont in te kunnen keren.
Het wordt tijd dat leveranciers eens lering trekken uit de desinteresse van boeren. Zorg ten eerste voor after sales. Dat begint met een duidelijke handleiding die achtergelaten wordt na de installatie van de luchtwasser. Begeleid de boer de eerste weken of maanden dat de wasser werkt. Vraag toegang tot regelapparatuur, bij brijvoerinstallaties is dat al heel normaal.
Zorg voor een simpel dashboard met vier tot zes functies. Zes groene en rode lampen aan een paneel in de stal, of zes ledjes op een beeldscherm. Groen signaleert: alles oké, u hoeft niks te doen. Gaat lamp één aan, doe dan zus, branden lamp drie en zes, doe zo. Zoiets is echt wel te ontwerpen. Pas als de bediening en het onderhoud zo makkelijk gaan, zal de varkenshouder aandacht aan zijn wasser besteden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.