Varkenshouderij

Achtergrond 25 reacties

Duitse varkensprijzen gelijk

Duitse varkensslachterijen en de Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergmeinschaften für Vieh und Fleisch houden hun varkensprijzen vandaag onveranderd op €1,63 per kg geslacht-gewicht. Dat is €0,19 per kg meer dan een jaar geleden.
Vraag en aanbod van vleesvarkens zijn deze week goed in evenwicht met elkaar in Duitsland en Nederland. De aanvoer van vleesvarkens neemt wat af. Vleesvarkenshouders hebben vorige week veel slachtrijpe dieren afgeleverd. Zij zien in dat de varkensprijzen niet meer stijgen en houden hun dieren dus niet langer vast dan noodzakelijk. Daarvoor is varkensvoer te duur. De extra groei kost meer geld dan dat het oplevert. Daardoor zijn deze week wat minder beesten beschikbaar.
Varkensvlees levert niet meer geld op, ondanks het wat krappere aanbod van vleesvarkens. De slachterijen willen de vleesvarkens wel graag hebben voor de huidige varkensprijzen. Zij bellen handelaren op om zoveel mogelijk dieren te leveren. Als die zeggen dat zij kleinere hoeveelheden kunnen aanbieden, proberen de slachterijen hen te stimuleren om toch nog op zoek te gaan naar dieren. Dat betekent dat slachterijen geld aan verdienen aan het verwerken van vleesvarkens en de verkoop van varkensvlees.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  Ik weet nog een hele goede stimulans: + 10 cent. Werkt gegarandeerd.

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  Die varkens zijn er gewoon niet !! Slachterijen verdienen al maanden goed aan de varkens en dat moet vertaald worden naar de boer, alleen zijn ze nog steeds bij machte om de prijs onveranderd te laten en daarom geen verhoging !!!

 • no-profile-image

  eris

  Hallo

  Staat in onderstaande tabel al de voorspelling voor 2012 !!
  Knap hoor

 • no-profile-image

  Biggenfokker

  NVV +2 € gaat de goed kant uit!!!!!!

 • no-profile-image

  boer

  Als de mesters varkens vast hadden gehouden moesten ze nu toch duurder worden? Dus volgende week varkens vast houden worden ze week erop duurder

 • no-profile-image

  Jan Bakker

  Duitsland-De noteringen bleven vandaag onveranderd staan op €1.63 Aan het begin van deze week begon de vleeshandel moeizaam. Gaande de week is het beeld bijgesteld. Vandaag was de verkoop overwegend onveranderd met een negatieve uitzondering voor de nekken. Het besef dat de varkensmarkt een acyclische ontwikkeling meemaakt wordt steeds duidelijker. Immers, het vierde kwartaal staat te boek met relatief ruimer aanbod in combinatie met lagere varkensprijzen. Dit jaar wordt de markt geconfronteerd met een uitstekende exportmarkt en een afnemende groei van het aanbod. Het gevecht om de varkens is al begonnen. De handel in levende varkens neemt toe. Veel slachterijen zien zich genoodzaakt separate afspraken te maken om de slachtlijn vol te krijgen. Alle signalen wijzen op een uitstekende eerste helft 2012 voor de vleesvarkenshouder. De tendensen zijn zichtbaar. Ook in het marktbericht van onder andere 1 september is er gewezen op deze bijzondere marktomstandigheid (zie update De Vries en Westermann 1 september). Onbegrijpelijk is dat slachterijen geen gebruik maken van instrumenten om prijsrisico’s te beperken. Nog steeds is de termijnmarkt voor varkens een prima instrument om de inkoop prijstechnisch af te dekken.

 • no-profile-image

  biggenfokker

  NVV+.,50 Euro gaat de goede kant op

 • no-profile-image

  varkenboerke

  alle varkenshouders die varkens leveren in duitsland voor iets meer als normaal, zijn verantwoordelijk voor het niet stijgen van de duitse varkensprijs. doordat ze de laatse 10% bijkopen hoeven ze voor de eerste 90% de basisprijs maar te betalen, met als gevolg dat de nederlandse prijs ook niet voldoende van zijn plaats komt, en een gesloten bedrijf op dit moment nog steeds verlies draaid. denk daar maar eens goed over na voordat je hierop reageerd!

 • no-profile-image

  Bart Jan

  Boerke leer eerst maar rekenen.

 • no-profile-image

  WW

  Hoi varkensboerke, Iets in me zegt dat je een Vion volgeling bent en die probeert een collega die wel wakker is de schuld in de schoenen te schuiven omdat jij je varkens wil mee geven. Heb mijn varkens voor de tweede week op rij verkocht voor € 1.67 netto per kg op de bank ontvangen. 99.45 kg x 51.67 = €161.07 incl btw en minimaal 79.5% uit betalen van het levend gewicht. Ik daag je uit om van je handelaar weer handelaar te maken en hem deze prijs te vragen zodat de slachterijen niet kunnen beschikken over varkens voor de veel te lage roepprijs. Succes en denk nu niet die ww heeft makkelijk praten, wat ik kan, kan iedereen maar je moet het wel zelf doen

 • no-profile-image

  WW

  96.45kg x €1.67 = 161.07. Afrekening is op te vragen

 • no-profile-image

  Een varken

  Ook VION betaald individueel 5 cent meer, al moet je er even op wachten. Het mag niet al te zwart op wit komen te staan. Met een paar auto's gewone 0,7 m2 varkens per week beur je al meer dan Star.

 • no-profile-image

  hans

  ww haarle de varkens die je verkoopt zijn dat pietrains

 • no-profile-image

  varkensboerke

  willie, ik lever nooit aan vion, als ik dat moet doen zet ik een bord te koop in de tuin! wat ik wil aangeven als niemand extra varkens leverd voor een extra prijs gaat de basis prijs mischien wel omhoog, en krijg jij de hogere prijs toch wel net als de andere 90%. ik begrijp wel dat iedereen vooral voor zichzelf moet zorgen, maar zo schiet je andere mensen wel in de voet, en mischien later jezelf ook nog wel eens!

 • no-profile-image

  Klaas

  Varkensboerke, zo werkt het in de grote mensenwereld nou eenmaal. Op varkensnoteringen worden verschillen gemaakt tot 5 cent en op voer tot 2 euro. Deze tien euro per varken maakt het mogelijk dat sommige bedrijven gewoon door investeren in deze periode. En natuurlijk is het zo dat de rest het er extra bij betaald. Hoe meer gebrek aan openheid, hoe meer egoïsme en ieder voor zich.

 • no-profile-image

  knor

  geweldig ww wat je voor je varkens ontvangt, maar wat zegt het over je voerwinst per plaats ??
  Helemaal niets denk ik.
  Om maar eens een paar zaken te noemen:
  - wat betaal je voor de biggen
  - wat is de bezettingsgraad op je bedrijf
  - wat is de groei/dag ( 100 % vd varkens meenemen, en niet 20% vergeten)
  - wat kost je voer extra ( pietrain )
  - € 5.- meer/big is al 0.05 ct/kg ( 93 kg.geslacht)

 • no-profile-image

  john

  als je zo onderhandelt moet je wel hele goede varkens hebben anders laten ze je vallen als een baksteen als er straks genoeg zijn... Met 'kwaliteits varkens' is daarom een plus te maken op de opbrengstprijs.

 • no-profile-image

  Gert

  Duidelijk dat Knor en John van handel geen kaas gegeten hebben. WW heeft het over de netto opbrengst en natuurlijk moet je pietrains hebben voor Duitsland. Dit alles heeft echter niets met groei, vc of kosten big te maken. Wanneer je als boer niet van handelen houdt, neem dan gewoon genoegen met minder. Ook laten ze je echt niet als een baksteen vallen als er genoeg zijn, dat zijn slechts dreigementen van handel en slachterij richting de brave discipelen.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Technische resultaten hebben niets te maken met varkens prijs notering . Door een hogere notering van de prijzen worden de varkens voor de slachterij alleen maar duurder . En komen er niet meer varkens bij hen terecht , want iedereen betaald dan de hogere prijs . Maar door onderhands wat meer te betalen aan boeren of handelaren die anders niet leveren zijn alleen de extra aan gekochte varkens duurder . En heeft men de varkens toch . Bij een overschot op de varkens markt zal de handelaar of boer waarschijnlijk niet altijd voorrang krijgen bij levering als hij overal eens levert . Maar laten vallen als een baksteen gebeurt niet , maar de kans is dat er dan wel eens minder dan de markt prijs geboden wordt . Maar dat gebeurt niet vaak . Maar uit alle verhalen blijkt gewoon dat veel boeren gebonden zijn aan vermeerderaar ,mester, voerleverancier , handelaar , bank enz. Als men bv de varkens niet aan de handelaar levert krijgt men bv de biggen niet van een bepaalde vermeerderaar . En financieel links en rechts wat verplichtingen hebben kan ook verplichtingen hebben enz. Er zijn voldoende redenen waarom de slachterijen echt niet meer betalen dan nodig is . Zij kopen net als elk bedrijf liefs de grondstoffen zo goedkoop mogelijk in en eind product zo duur mogelijk . Zij weten wat er speelt bij de boer en kennen de markt beter dan wie ook . En weten dat de boer de varkens niet langer vast houd hoog uit enkele dagen . Want de voer kosten nemen toe en varken wordt uit eindelijk minder waard .

 • no-profile-image

  geert

  Hallo, ik zoek varkensboeren om geslachte varkens in een groote diepvriezer te steken en dan het vlees op een goeie prijs, te verkopen .Hoe meer we zijn hoe beter.

 • no-profile-image

  pfffffff

  @Geert, aan deze prijzen invriezen en dan nog duurder verkopen ???????? Waarmee ben je bezig? Je weet de kosten zeker niet van invriezen? De papierwinkel? De vleeshandel ? Je raakt je produkt aan de straatstenen niet kwijt ! Veel suc6 !

 • no-profile-image

  geert

  ja,pfffffffland ik bedoel niet een boer he ,maar allemaal wij zullen dan eens zeggen hoeveel ons varkensvlees dan moet kosten mensen die op de kap van de varkensboeren leven hebben we al genoeg......

 • no-profile-image

  john

  probleem is de varkensprijs nu eens een keer niet, de hoge voerprijzen wel. die moeten nu drukken door varkens misschien een kilo of drie lichter af te leveren? scheelt toch 3 * 4 = 12 kg voer per varken. 12 / 300 = 4 % minder voerverbruik in enkele weken gerealiseerd. Verder een harde selectie op de biggen die naar mesterij gaan, als mester de slechtste 10% uit selecteren en afvoeren als slachtbig. scheelt ook 24 kg voer dus nog eens 8 %. tezamen een een lager voerverbruik van 12 % in de vleesvarkenshouderij. Met 12 % vraaguitval zakken de voerprijzen in.

 • no-profile-image

  zool

  a

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Beste John Het laten slachten van mindere biggen heb ik al eens vaker aangedragen . Als oplossing voor biggen overschot en voor betere resultaten in mesterij . Ik weet niet meer in welk forum dit was . Ik geloof dat het ging over inkrimpen van biggen aanbod om betere prijzen te beuren . Toen waren er die het zonde vonden van biggen slachten . Maar dit is de oplossing bij overschot . En van de betere resultaten in de mesterij kan een gedeelte gebruikt worden om slacht biggen te betalen . Zo zij zowel vermeerderaar als mester geholpen . Bij hogere prijzen en te korten kan men bv % wat men slacht verlagen . Denk dan vooral aan export . We houden gewoon zelfde aantal zeugen maar door biggen te slachten kan men proberen de markt wat te sturen . Wij kunnen dan binnen dagen of weken weer meer biggen leveren . Dit is afhankelijk van slacht leeftijd biggen . Dit is vooral van belang dat het buiten land niet de markt van ons overneemt . Als vaste relaties goede of betere biggen krijgen willen ze deze ook wel beter betalen . En meestal is het zo als iets duur en min of meer tekort mag er wel wat aan mankeren . En als goedkoop is en dus eigenlijk een overschot mag er niets aan mankeren . Meestal wind kwaliteit .Maar een ding is zeker de boeren regeren de markt allang niet meer . Velen moeten op hun tenen lopen om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen en zullen alle winst op korte termijn pakken die ze pakken kunnen . En ik denk dat biggen slachten iets is wat op korte termijn mogelijk is en als niet werkt naar behoren weer snel stop gezet kan worden . Het regelen van de afzet zal het moeilijkst zijn ivb met opbrengsten . Maar deze mogen bij betere biggen prijzen en betere resultaten in de mesterij ook stuk lager zijn .

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.