Varkenshouderij

Achtergrond 34 reacties

Duitse stijging varkensprijs blijft uit

Duitse slachterijen en de Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung von Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch houden hun varkensprijzen vandaag gelijk op €1,63 per kg geslacht-gewicht franco slachterij exclusief btw.
Het aanbod van vleesvarkens is normaal in Duitsland. Begin deze week leek het dat de Duitse varkensprijzen zouden stijgen. Duitse varkensslachterijen voerden toen een stevige strijd om vleesvarkens aan de haak te slaan. Sinds afgelopen woensdag is dat gevecht een beetje over. Duitse slachterijen willen vleesvarkens nog steeds graag hebben, maar zijn zeker niet bereid om daar meer voor te betalen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vernooy

  ze willen ze wel graag hebben ,maar niet meer voor dokken HE??????
  snap ik niet

 • no-profile-image

  ww

  Wie in sprookjes geloofd zegt dat het een kwestie van vraag en aanbod is.

 • no-profile-image

  Boer

  Door 10% 10 cent duurder te kopen, is hun werkelijke stijging maar 1 cent. De meeste boeren zijn toch met hun leveranciers en afnemers getrouwd en vragen nooit. Het heeft niet veel met aanbod te maken, maar des te meer met vragen.

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  Ik ben vandaag ook al gebeld om varkens vroeg in de week maar de slachterijen willen niet de kostprijs betalen en krijgen ze dan ook niet vroeger. Wel eisen stellen aan milieu en welzijn maar niet willen betalen. Wat mij betreft voeren we een EU investeringstop in zolang men niet bereid is te betalen..........

 • no-profile-image

  boer

  Mij vroegen ze juist om later in de week te leveren omdat het begin van de week vol zou zitten, maar ze willen ze wel graag.

 • no-profile-image

  ikke

  Ik belever ook de retail, niet met varkensvlees, maar een ander agrarisch produkt en merk dat er grote organisaties zijn die door hun omvang onder de kostprijs van een produkt inkopen. Het is dan slikken of stikken. Maar als je een grote klant kwijt bent, heb je ook een probleem.

 • no-profile-image

  overstappen

  kappen met varkens aan vion televeren elke week stelen ze van ons ,ze drukken nu al tyden de pryzen ,door de afspraken met de supermarkten dus de prys zal echt niet veel meer doen al is er vraag genoeg .nu het voer weer iets zakt doet vion zeker niets waarom zouden ze kunnen ze lekker weer eens de zakken voelen knap hoor kappen met leveren by die criminelen

 • no-profile-image

  supermarkteigenaar

  Het is wel degelijk vraag en aanbod, maar de vraag is aan een limiet gebonden. Als het vlees voor de consument te duur word weten de slachterijen wel dat ze met het vlees blijven zitten. Als het varkenvlees te duur wordt bied de retail pluimveevlees aan. Ik geloof daarom ook niet in duurzaam vlees, de consument koopt, op een enkeling na, wat goedkoop is

 • no-profile-image

  wilhelmina

  Het vlees mag niet te duur worden anders kopen mensen het niet?, Oke dat is te begrijpen.10 Jaar geleden was het dezelfde prijs MAAR dan in guldens en nu in euro's, dus mensen kopen wel duurder vlees en ons salaris is niet veel meer geworden,de kosten wel.Varkenspoten,vroeger 50 cent per stuk!! nu €1.50 per stuk!!!!!!!!! Er zit niks meer toegevoerde waarde aan!!!! En,ze worden nog steeds verkocht!! En zo kan ik ieder stukje vlees benoemen,heb vroeger jaren in een slagerij gewerkt. MAAR ik zou graag willen weten waarom er zo'n groot verschil is tussen de prijs die wij,als varkensboer,krijgen en de prijs die in de supermarkt/slagerij gevraagd wordt aan de consument.Blijkbaar gaat het niet zo slecht met de supermarkt eigenaren want er is deze week weer een grote overname geweest.

 • no-profile-image

  boeren hebben macht

  Vlees te duur? er word water verkocht voor meer dan euro de liter enzo kan ik de lijst nog veel langer maken. Alleen zolang de slachterijen en supermarkten genoeg aanvoer krijgen gaan ze echt niet meer betalen {en eigenlijk hebben ze gelijk] mester klagen ook dat de biggen te duur zijn terwijl ze de kostprijs niet opbrengen.

 • no-profile-image

  Geert

  Water en andere producten worden ver boven de kostprijs betaald. Coca Cola, Pepsi, Spa enzovoort zijn niet voor niets multinationals geworden. Zover zullen wij nooit komen............

 • no-profile-image

  pfffffff

  @ wilhelmina,
  Het verschil tussen de prijs die je als boer ontvangt en de prijs die de consument in de winkel betaalt is idd groot maar dat komt omdat er een heel deel kosten zijn die je als buitenstaander niet ziet zoals slachtkosten/transport/loonkosten/infrastruktuur/milieu/hygiene/certificering/enegiekosten frigo's/administratie......... Als je die kosten niet doorrekend kan je op het einde van het jaar niemand meer betalen ! Simpel voorbeeldje een levend varken kost nu 120kgx1,28€=153,60€ ! Als je dat varken thuis laat slachten betaal je voor nen goede beenhouwer 80€ ! Totale kost 233,60€ ! Als je 60kg zuiver vlees in de vriezer hebt kost dat dan +/-4€/kg ! Bij deze werkwijze heb je buiten de slachter geen kosten die de groothandel/distributie wel heeft ! Wat ik wil dus zeggen is dat er heel veel kosten zijn aan dat varken als die van de boederij vertrekt totdat hij in de toonbank ligt !

 • no-profile-image

  wilhelmina

  Dit wilde ik dus horen! Bedankt!
  Hiermee wordt dus ingestemd dat iedereen eraan mag verdienen behalve de boer/producent zelf!!! Dit is iets wat jullie iedereen willen wijsmaken,want het kan dus voor een pak minder verkocht worden,MAAR dan wordt er te weinig aan verdient!!!!
  En wij dan???? Zonder ons geen vlees! Oh,dan ga je het in het buitenland halen.Prima! Maar dan hoeven wij hier ook niet meer aan die strenge voorwaarden te voldoen......kost ons ook een pak minder geld......waar eindigt dit cirkeltje?
  Misschien toch voordat half varken gaan en laten versnijden en in je diepvries leggen, net zoals eerst.....dat is goed voor de boer,voor de verkoper van vlees want die heeft minder loonkosten en meer omzetsnelheid en minder kosten in zijn infrastructuur .Want zoveel ECHTE kosten zijn er niet voordat het varken in de toonbank ligt,maar het is weer DE rest.....

 • no-profile-image

  Boer

  VION kan van de winsten Rendac, Sobel en Topigs voor niks slachten i.p.v. 80 euro. Ook al breng je ze geen slachtvarkens, dan nog verdienen ze genoeg aan jou.

 • no-profile-image

  boertje

  geen afspraken maken en op de vrije markt leveren, ga eens winkelen en nodig een handelaar van een andere slachterij uit.

 • no-profile-image

  boereke

  Wilhelmina heeft gelijk ; Wij domme boeren aanvaarden dat we voor niks of zelfs een negatief saldo mogen werken . we geven dan ook de rest van de periferie nog gelijk ook dat deze al de kosten doorrekenen aan de boeren . Al de andere kosten vertegenwoordigen echt niet veel Euro's/kilo vlees , als je bekijkt hoeveel kilo's er per uur langs de lopende band van de slachter en versnijder passeert . Ook daar zijn dat massa's kilo's aan minimale loon-,vaste- en investeringskosten .
  Een varken van +/- 150€ bij de boer wordt verkocht in de winkel voor +/- 900 Euro. Dit is maal 6 !!! of + 750 € / stuk . Wat zouden de echte kosten zijn die bij die 150€ bijkomen ? Als wij ons nog altijd laten wijsmaken dat vraag en aanbod hierin speelt ; dan geloven jullie ook in sinterklaas . Onlangs sprak ik een plaatselijke slagerij . De uitbater bekloeg er zich over dat de laatste 2 jaar het varkensvlees toch wel fel gestegen was . Hij was echt blij dat dit nu toch ongeveer voorbij was . Dit gesprek vond plaats ..... eind augustus ; dus voor de stijging van de varkensprijs v/d laatste weken !! Ook hij wordt dus vanalles wijsgemaakt door de vleesgroothandel . Zijn mond viel open toen ik hem vertelde wat er bij de boeren betaald werd de laatste 4 jaren . Dus voor de consument wordt het vlees niet te duur . Het is immers de laatste jaren niet gedaald geweest . Hoog tijd om de marges van onze afnemers wat meer naar onszelf te halen . Als we aan de onkostenkant nog wat proberen te dalen ; zwijg er dan over . Onze kopers zijn de eerste die dan weer wat minder zullen willen betalen onder het motto van : Boeren kunnen het voor minder dus geven wij ze ook minder , zij zullen er alleen maar voor zorgen dat ze niet dag en nacht , 7 op 7 zelf dat werk moeten komen doen ! dus zijn wij voor hen enkel en alleen maar moderne 'zelfstandige' slaven

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  hey pffff uit pfff land een varken slachten
  in een grote slachterij kost geen 80 euro maar
  tussen de 10 en de 15 euro dat is massa lopende band als de fokker dan en mester het verschil van jou berekening krijggen zijn we dik te vreden kletskoek we worden besteeld waar we zelf bijstaan. waarom worden varkens zomaar meegegeven zonder over de prijs te praten ,dat is toch niet normaal vergelijk het met de verkoop van een ander object bv ik koop je auto volgende week kom ik wel voorbij en kijk ik wel hoeveel ik er voor betalen wil .op dit moment kan je alles vragen snittpreis geen probleem geen gewichtskorting geen probleem 2 cent extra geen probleem 50 cent van transportkosten geen probleem,hoe komt het toch dat alle boeren dat niet vragen en ook eens een keer NEE kunnen zeggen verkoop ze wel aan een ander vraag genoeg.

 • no-profile-image

  geert

  ik zeg het nog eens de boeren moeten zelf een slachterij kopen en hun vlees zelf verkopen en in de diepvriezer steken als het nodig is al de boeren samen en geen pfff ertussen

 • no-profile-image

  patrick

  een varken in belgie slachten kost € 12,00, in duitsland € 3,00 .......

 • no-profile-image

  supermarkteigenaar

  Het klopt wat hier geschreven wordt, inkoopprijs van het vlees is het hele jaar al stijgende. Jullie vergeten echter in de berekeningen en vergelijkingen wat het vlees opbrengen kan dat de loonkosten nog steeds stijgen. Klopt, dat doen die van de varkenshouders ook maar een slager moet dan per kg verkocht vlees of varken een hogere marge hebben, een slager verkoopt geen 200 varkens in de week! Maar moet wel 3 a 4 man/vrouw loon betalen. Wat de opmerkingen betreffende het meegeven van de varkens aan de handelaar, dat hebben jullie zelf zo gewild, je kan ze nog steeds per kg levend gewicht verkopen.
  Bij een ander lijkt het gras altijd groener maar vergeet niet hoeveel slagers de laatste jaren zijn gestopt en de overname van supermarktketen gebeurd ook altijd niet uit luxe net zolals fusies/overnames in de voersector.

 • no-profile-image

  patrick

  klopt supermarkteigenaar.
  de marge die een gewone slager neemt is normaal. heb zelf nog een boekhoudkantoor en heb een slager als klant. vanaf handelaar tem uitbenen zit het grondig verkeerd. colruyt in belgie heeft een winst van € 0,50 per kilo (personeel / afschrijvingen afgetrokken)
  ofwel € 45,00 per varken !!!!!!
  waar is de logica dat alles na ons komt zijn kosten kan doorrekenen behalve wijzelf ????

 • no-profile-image

  wilhelmina

  Vergeet ook niet dat de boer van tegenwoordig OOK personeel heeft,nodig heeft! omdat we toch verplicht worden grote bedrijven neer te zetten! Voor bekwaam personeel moeten wij ook betalen want vakkennis is toch wel nodig en niet alle goedkopere arbeidskrachten hebben die vakkennis.....dus ook de boer heeft personeelskosten,verdient NIKS,maar moet ook doorgaan....daarom dat er nu ook zoveel stoppen met de strop van de luchtwasser rond onze nek en lost die nu echt zoveel op???Hier zijn de meningen over verdeeld,we moeten nog maar eens zien of die na 2 jaar nog zo goed werken. Als de bedrijven terug kleiner konden zijn,gewoon gezinsbedrijven dan is de uitstoot van al die lucht ook een pak minder,veel fijner om te werken,kosten zijn minder,voerfirma's komen niet in de problemen ivm achterstallige betalingen,want pas op,die zijn er!!! en ik denk dat de burger dan ook beter zou accepteren dat er een bedrijf in hun buurt is.Geen grote muren of silo's waar ze tegenaan hoeven te kijken.....weer het overdenken waard ! Zeg ook eens; ik heb genoeg ! Daar ben je niet minder door en vooruitgang door grote aantallen is niet altijd beter en zeker niet op familiaal vlak......dus de inkoopprijs is al heel het jaar stijgende en dit terwijl de opbrengsten voor ons gedaald zijn en daarna weer iets gestegen,dit om duidelijk te maken dat het bij ons niet heel het jaar stijgend was,wij hebben te maken gehad met stijgende kosten en dan vooral voerkosten, maar waar blijft dan het verschil????? Dit wordt dan weer opgesomd in loonkosten enz. enz enz. Als de inflatie zegt 3% duurder wordt dan mag het vlees 9 centen stijgen ,als 3 euro de vaste kosten zouden zijn.......ongeveer. Wat willen jullie ons nog meer 'wijsmaken'?

 • no-profile-image

  down under

  En wat ervan te denken dat wij (varkensboeren) het produckt (lees: het geinvesteerde kapitaal), afhankelijk van het bedrijfstype (vermeerderaar, mester of gesloten) 3 tot 7 maanden in onze stal hebben liggen! Handel, slachterij en retail hebben maximaal 2 weken werkkapitaal nodig!!! Alleen al voor dit risco zouden we al een rendement moeten hebben van 10% ipv de huidige -6%

 • no-profile-image

  guillaume

  Wilhelmina,De boeren te maken met witte boorden agri-maffia,daar is geen onkruid tegen gewassen.Daar moet je afscheid van nemen,dictatuur door "multinationals" leg je het tegen af.We worden niet serieus genomen.Geef ze hun zin en verkoop de TOKO maar aan al de betweters om ons heen en wordt consument.Dit is toch niet normaal meer,bestolen worden,we zijn als varkensboeren niemand verontschuldiging verantwoordelijk als je met zulke zakkenvullers te maken hebt en regelgeving maakt die schaalvergroting uitlokt,zodat je als (boer) nog minder te vertellen hebt en waardoor boeren uit elkaar gedreven worden.Met oneerlijke onfatsoenlijke handel en wandel moet je geen zaken meer doen,laat staan verdedigen!!!!Succes

 • no-profile-image

  geert

  Wat erg nu de laatste 2j zit ik met een schuldenberg durf ik niet meer zeggen door rekeningen te moeten betalen moet ik van mijn kapitaal nemen(varkens dus)in plaats van 2000 mestvarkens heb ik er maar 1000 meer ik ga kapot na 30j werken.

 • no-profile-image

  boer

  Tja, het is me wat met deze maatschappij. Het merendeel van de bevolking wordt uitgemolken en een kleine toplaag verrijkt zich. Veel boeren zijn te stom om de koppen bij elkaar te steken en zo de macht naar zich toe te trekken. De meeste gaan door voor de status totdat ze erbij neervallen. Dit zal nooit veranderen. Biggen worden ook weer duurder dus de produktie zal weer een grote boost krijgen, totdat het volgende prijsdal zich weer aandient, die weer langer en dieper zal zijn dan het vorige,en zo herhaald de crisis zich continue. Boeren met verstand stoppen. Maak verder je borst maar nat, want Europa met al zijn schulden ( en Amerika) staat op instorten. Wat gaat het worden in de toekomst? Wie het weet mag het zeggen.

 • no-profile-image

  boer harms

  Het valt me op dat veel mensen de schuld bij een ander zoeken en er rustig op los kankeren. Het lucht op, maar lost niets op.
  Hoe kun je nu verwachten dat je veel van de marges van de retail weet terug te krijgen, als je ziet dat 70% van het vlees via de supermarkt wordt verkocht en er over alle supermarkten nog 4 inkoopkanalen zijn. Dan heeft zelfs een Vion weinig te vertellen. Mijn konklusie is dat schaalvergroting nog verder zal moeten worden doorgevoerd (verlagen vaste kosten; kijk maar naar door Patrick genoemde verschil van € 8,= slachtkosten tussen Belgie en Dld).
  Ik hoor Wilhelmina en Guillaume al weer steunen over de nadelen van schaalvergroting. Maar vergeet 1 ding niet: als ondernemer maak je zelf de keus van stoppen en doorgaan, je maakt zelf de keus of je aan je afnemer blijft leveren of niet. Het is ieders goed recht dat hij eraan probeert te verdienen en we zijn er zelf bij, tot op welke hoogte we dit toelaten. Ook in 2011 zijn er vermeerderaars waar het geen geld heeft gekost, moeilijk te geloven maar het is niet anders. Het verschil in opbrengstprijs is binnen het jaar tussen de ene fokker en de andere fokker groter als het verschil tussen het ene jaar en het andere jaar. In 2010 zijn er vermeerderaars welke gemiddeld op € 50,= uit zullen komen en er zijn vermeerderaars welke amper € 30,= beuren. Bij mesters zit ook een verschil van bijna € 0,20 / kg.
  Kortom i.p.v. altijd maar te schelden op onze omgeving zouden we wellicht meer energie kunnen steken in ons eigen bedrijf en het productieproces kunnen optimaliseren: hoe krijg ik een hogere toeslag en hoe weet ik mijn voer-, dierenart-, arbeids- en bankkosten te verlagen per big of per kg vlees.
  Als je met de vinger naar een ander wijst, wijzen er altijd nog meer vingers naar je zelf.........

 • no-profile-image

  boer harms

  sorry, 2010 moet 2011 zijn..

 • no-profile-image

  wilhelmina

  Beste Boer Harms, OF je bent geen boer OF je bent een boer met kapitaal achter je.
  Natuurlijk heb je ergens gelijk,en ik wil nog even duidelijk zeggen dat ik NIET wijs maar probeer iets open te breken,dat we eens verder gaan kijken dan onze neus lang is.
  Het is duidelijk dat de 'GRote' onder ons betere prijzen krijgen zonder dat er big of varken gezien is! Misschien zijn die biggen of varkens van die 'kleinere' boer wel 'gezonder'??? Ik wijs hiermee nergens naar,ik vraag alleen maar hier eens nuchter over na te denken.Wat gebeurt er nu eigenlijk? Hoe zit het nu eigenlijk in elkaar? Het is duidelijk dat dit een koude sagnering is! Waarom? Omdat de boer toch niet wil luisteren? Zo gauw het beter gaat gaan ze toch weer uitbreiden! Ja, omdat de banken en de vertegenwoordigers hier OOK achter zitten en de boer natuurlijk ook eigenlijk nooit echt genoeg heeft.....Of is het totaal iets anders?.Misschien zou het wel heel goed zijn om een uitbreidingsstop in te lassen !!!!!! Denk hier is over na. Economie is groeien,dus ook bij de boer anders sta je stil en stil is achteruit gang.......Maar is dat ook zo??
  Vroeger waren 18 biggen per zeug veel,nu 32 of meer, gaat een zeug in de toekomst 100 biggen produceren???? Kan dit??? We moeten niet ons kop in het zand steken en alles zomaar geloven omdat een ander zich hierdoor wil verrijken! Nee, we moeten hier eens goed over nadenken en inderdaad de koppen eens bij elkaar gaan steken!

 • no-profile-image

  Boer

  Boer Harms heeft deels gelijk, maar zit zef ook gevangen in groot, groter, grootst. Je bent echter nooit groot genoeg, er blijft altijd een baas boven baas. Kijk naar Verheyen met 4500 zeugen, failliet. Kijk naar Hendrix-UTD, ooit een glorieus bedrijf, nu een zielig bedrijf wat zich zelf moet prostitueren.

 • no-profile-image

  supermarkteigenaar en boerenzoon

  @wilhelmina, economische groei hoeft geen uitbreiding in aantallen te betekenen. Beter 1000 varkens met een sal;do van 100 euro per stuk, dan 2000 varkens met een saldo van 40 euro per stuk. Boren denken nog steeds in aantallen! Er kwam een decenium geleden een quotering en direkt een levende handel in produktierechten. Was dat de bedoeling. Ik streef er ook niet naar om elk jaar?mijn winkeloppervlak uit te breiden maar probeer op dezelfde m2 mijn omzet te vergroten.

 • no-profile-image

  rie

  prijsstijgingen zijn dringend nodig en moeten standhouden om boer te blijven en dat hebben ze door of ze hebben binnen de 2jaar geen varkens meer genoeg om aan de haak te hangen

 • no-profile-image

  kweker

  Prijsstijgingen dringend nodig? Waarvoor? Om nog meer uit te breiden ? Om dan nog meer en harder te roepen dat het slecht gaat? Volgens mij is de "industrialisatie" van de landbouw de enige schuldige en daar kan de retail/warenhuizen niets aan doen,wel diegenen die eraan meewerken om de "grootste" te worden/zijn ! Helaas is het nu te laat voor velen om de klok terug te keren ! Tegen nieuwjaar draai ik leeg en dat voor de laatste keer.......daarna ga ik voor het eerst een 2tal weken op reis om dan begin februari in loondienst te gaan werken ! Liever dat dan de rest van mijn spaarcenten terug te geven !

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Goede keuze kweker, diep in ons binnenste willen we dat met een grote meerderheid. Toegeven aan ons zelf en de omgeving is nog het moeilijkst. Toch kan het vast opluchten.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.