Varkenshouderij

Achtergrond

'We hebben niets te verbergen'

Edwin en Elly Michiels-Fleuren in Horst-Melderslo openen vandaag hun nieuwe zichtstal. Uniek is dat hun zichtruimte ook toegankelijk is voor gehandicapten. Het paar wil nadrukkelijk varkens houden met een open blik naar de maatschappij.

De nieuwe stal is geschikt voor 2.160 vleesvarkens, vertelt Elly Michiels-Fleuren. Ze produceren voor Vions Good Farming Starconcept, en dan kunnen ze 1.800 vleesvarkens in de stal houden vanwege de oppervlakte-eis. Tot nu toe hield het paar 880 varkens. Ook doen ze aan akkerbouw.

Waarom hebben jullie gekozen voor een zichtstal?
”We vinden dat de varkenshouderij veel te gesloten is. We moeten laten zien wat we doen. We hebben niets te verbergen. Het was voor ons duidelijk dat we sowieso een zichtstal zouden bouwen, met of zonder subsidie.”

Het is toch met subsidie geworden?
”Ja. We hebben subsidie gehad via Varkens in Zicht. We hebben zo’n 35.000 euro geïnvesteerd in de zichtruimte en daarvan is ongeveer eenderde bijgedragen door de stichting.”

Waarom zoveel aandacht voor gehandicapten?
”De gemeente besteedt veel aandacht aan gehandicaptenbeleid. Voor ons was dat daarom ook een bewuste keuze. Als je er vanaf het begin rekening mee houdt, is dat ook goed te doen. Wij hebben bredere deuren aangeschaft en de ramen lopen verder naar onder door. Dat is ook voor kinderen aantrekkelijk. Verder is de zichtruimte door een rolstoelhelling toegankelijk.”

Jullie kiezen voor het Good Farming Star-concept van Vion. Komen jullie er financieel mee uit?
”Doordat we nieuw hebben gebouwd zullen we er waarschijnlijk goed mee uit komen. Voor ons is het verder ook een principiële keuze. We willen laten zien dat we goed bezig zijn en aan de wensen van de maatschappij tegemoet willen komen. Tijdens het Weekend van het Varken hebben we al een geweldige open dag gehad met zo’n 4.000 bezoekers die toen volop in de nieuwe stal rond konden kijken. De reacties waren erg positief.”

Veel varkenshouders doen niet aan donaties aan de Stichting Varkens in Zicht. Wat vindt u daarvan?
”Ik kan niet voor onze collega’s bepalen of ze donateur zouden moeten zijn, dat is uiteindelijk een vrije keuze. En ook niet ieder bedrijf is geschikt om als zichtlocatie te fungeren of elke ondernemer in staat mensen te ontvangen. Wel is het fijn als collega’s kunnen waarderen wat je bijvoorbeeld door middel van een zichtstal doet voor de sector.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.