Varkenshouderij

Achtergrond 53 reacties

Vion verhoogt varkensprijs met 2 cent

Vion verhoogt zijn Nederlandse varkensprijs voor deze week met 2 cent naar € 1,57 per kilo geslacht gewicht. Daarmee komt deze notering op hetzelfde niveau als de Duitse varkensprijzen van Tönnies en Vion Nord. Die verhoogden hun prijzen afgelopen vrijdag met 6 cent naar € 1,59 per kilo. Die forse verhoging draaiden zij gisteren al weer iets terug. Zij maken de hooggespannen verwachtingen bij vleesvarkenshouders niet waar in de afzetmarkt voor varkensvlees. Dat levert 2 cent per kilo meer op.
Vion wil in Nederland rust in de markt en doet het daarom voorzichtig aan met zijn prijsverhoging. Het bedrijf wil voorkomen dat zijn varkensprijs later dit jaar omlaag moet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knor

  Het bedrijf wil voorkomen dat de prijs later dit jaar omlaag moet........
  Wat een onzin argument, Vion predikt transparantie, maar de praktijk is rookgordijnen. Ongelooflijk dat dit nog gepikt wordt door hun leveranciers.

 • no-profile-image

  werker

  Rust in de markt, zal wel zijn. ze gaan er nog eens een week goed aan pakken , dat hebben ze dan al zeker. volgende week stijgen ze mooi mee met de markt. wat ze nu doen zorgt ervoor dat ze volgende week normaal terug stijgen. iedere mester die plaats heeft gaat toch proberen om op de rem te staan, en te leveren in het begin van de volgende week ipv eind deze week. wel oppassen dat de biggen niet ineens omhoog schieten voor wie biggen aankoopt.

 • no-profile-image

  Frits

  Rust in de markt hebben we 12 weken gehad.
  Het klopt wel dat absurde prijsverhogingen altijd afgestraft worden en daar wordt geen èèn boer beter van. Als Vion dan ook meegaat in 2 jaar 1,70 stabiel dan doen ze waar ze eigenlijk voor in het leven zijn geroepen, maar ik ben bang dat het eigenbelang blijft tellen en dat ze bij Tonnies in de kont blijven kruipen, en dat zullen we dan in de knip blijven zien !!! De knip blijft dan een bodemloze put....

 • no-profile-image

  boerke

  rust in de markt? laat me niet lachen. ze doen niets meer als tonnies, ook al zouden ze anders willen, meer kunnen ze gewoon niet, in duitsland zitten ze met slecht draaiende slachthuizen, hier in nederland verliezen ze het van van rooi, die weet tenminsten hoe je veel varkens in een slachthuis moet slachten, als vion net zo efficient slacht als van rooi, kunnen ze er direct 2 sluiten, ook meer als de helft van de zaakvoerders kunnen dan direct vertrekken. een geluk hebben ze, ze hebben een behoorlijke trouwe supporters aanhang! maar hoe lang ze dat nog pikken?

 • no-profile-image

  Chris

  Boeren kunnen geen vuist maken, alleen maar wat puffen en hijgen op een forum. Zowel in de slacht- als in de voersector is er gedisciplineerd overleg over alle belangrijke zaken. Daar kunnen boeren nog een puntje aan zuigen.

 • no-profile-image

  jan

  he boerke duitsland slechtdraaiende slachthuizen !!!! volgens mij koop tonnies veel slachthuizen op en breiden uit om dat het zo slecht gaat ????

 • no-profile-image

  boerke

  jan hien, ik gaf aan dat vion in duitsland slechtdraaiede slachthuizen heeft, tonnies weet denk ik ook wel hoe het moet, en die kan zich nog veroorloven om niet te veel te betalen, omdat vion daar bijzonder dankbaar voor is, en zeker niet meer betaald als tonnies, als van vion net zo efficient slacht als van rooi kunnen er 2 slachthuizen dicht en de helf van de vertegenwoordigers weg, moet je eens kijken wat dat aan kosten bespaard! dan kunnen ze net als van rooi ook eens een keer vooroplopen met de prijsverhoging, en niet net als de laatste jaren voorop lopen met zakken!

 • no-profile-image

  slager

  het aantal slachterijmannen langs de weg valt mee in verhouding tot 500 voermannen.

 • no-profile-image

  arie.zevenhuizen

  moet ik dit zien als prijsafspraken met tonnies,of is er in de handel niet meer te maken.Mark van Rooi lacht zich een bult,die zal hier of daar nog wel een lijstje hebben met vionklanten.of is het zo dat de vionboeren dit jaar al zoveel verdiend hebben,dat ze gezegd hebben die 2 cent is meer dan zat!

 • no-profile-image

  boer

  al met al .. maar wat wordt er met ons gesold , toch niet te geloven dit

 • no-profile-image

  john

  tja wij allen graag handelen op notering zodat we ons kunnen onderscheiden van het gemiddelde.. wie durft nu eens gewoon te zeggen ik wil die 6 cent extra anders geen varkens deze week... overal is te lezen dat ze graag varkens slachten. dus aan het eind van de week komen ze die varkens echt wel halen voor die 6 cent extra. en niet voor 4 cent!

 • no-profile-image

  anoniem

  john, het zou een goede zaak zijn om ze even te laten liggen, een half jaar geleden deed en kon ik dat ook wel eens, ik loop nu echt op mijn tenen, de biggen jagen de vleesvarkens de stal uit, en wat nog erger is, de voerleverancier leverd geen voer meer als de vorige vracht niet betaald is! bij de bank ben ik ook uitgeleend, dus ik moet elke week varkens leveren om de zaak aan het draaien te houden! mede dank zij tonnies en vion ben ik waar ik nu ben!

 • no-profile-image

  john

  de vraag is dan hoe kom je uit deze houtgreep? Liquide middelen vrij maken door minder dieren te houden... 1 zeug met vleesvarkens minder houden maakt 400 + 8 * 70 = 960 euro vrij. Door 30 zeugen minder te houden komt er 28800,- vrij. een levering vleesvarkens van 200 dieren. Maar minder dieren houden blijft een lastige keus.

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  hey john die berekening snap ik niet
  leg mij uit hoe je dit berekend hebt .
  1zeug is 180 euro aan slachtopbrengst.
  1varken minder 140 euro vervolgens kun je
  de biggen verkopen van die gespeende zeug
  waarde speenbig 30 euro maal 12 is 360 euro
  360+ 180+140=640 euro een heel stuk minder
  dan 960 euro vervolgens gaat de kostprijs van
  de andere varkens omhoog. varkens houden is niet meer en minder dan door een slechte
  tijd komen ,dus lage kosten per varken hoeveel varkens is niet belangrijk .na een slechte tijd komt er altijd een goede tijd ,als je daar geen vertrouwen in hebt moet je stoppen. dit noemen ze de wet van de afnemende meeropbrenst

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  ik bedoel 680 euro totaal vrij komende
  middellen sorry voor de reken fout is hiermee
  hersteld

 • no-profile-image

  john

  fokgelt 250 euro, 315 kg drachtvoer a 24 euro ongeveer 75 euro, 100 kg lacto voer a 28 euro, 320 kg biggenvoer a 35 euro 112 euro.. 465 euro zit er momenteel in van inzet gelt tot afleveren big alleen al aankoop dier en voer dan heb ik het nog niet gehad over ki, mest en arbeid en gezondheiskosten. bij elkaar ook ongeveer 50 euro per worp. dan zitten we dus op 515 euro. Niet doordat er over de hele linie dieren uitgaan moet er uitgemiddeld worden en kom je ergens uit bij de 382 euro. voor een vleesvarken: aankoop big + helft voerkosten = 35 + 30 = 65 + gezondheidskosten en mest maakt 70 euro. Ik kijk dus niet naar de waarde, die is nu beneden peil maar puur wat er aan geld in zit. Dat maak je dus vrij als je minder dieren gaat houden. En gelukkig komen er na slechte tijden ook weer betere tijden.

 • no-profile-image

  boerke

  john, als ik minder varken ga houden weet ik alleen een ding zeker, dat mijn kostprijs flink stijgt. als ze daarna duurder worden is dat niet zo erg, maar de prijs word niet bepaald door vraag en aanbod, maar door tonnies, die kan doen wat ie wil, want vion is door mismanegment niet in staat om ook maar een beetje tegengas te geven. Als is het zo terug lees ziet het er niet zo goed uit, de enigste redding is denk ik dat de suportersgroep van vion eens maatregelen gaan nemen, ik kan het niet meer, ik heb geen seizoenskaart meer van vion en zlto! ps. ook de biggenfokkers kunnen wat doen, als je veranderd van handelaar en je kunt voor hetzelfde geld kiezen voor een andere partij als vion zou ik het wel weten!

 • no-profile-image

  ...

  ..

 • no-profile-image

  supermarkteigenaar en boerenzoon

  @boerke en anderen. ik begrijp jullie gekanker op Tonnies en Vion niet. Jullie hebben Tonnies groot gemaakt toen die 1 ct per kg meer bood dan de rest en hebben ook toegestemd dat Vion ontstond. Kijk ook eens naar jullie inkoopkant, de voerleverancier. Ik denk dat het niet verstandig is dat in deze crisistijden het vlees in de winkel nog duurder wordt. wordt er nog minder verkocht!

 • no-profile-image

  Jan

  Supermarkteigenaar heeft groot gelijk. Hij weet alleen niet dat 90% van de boeren met zijn voerleverancier getrouwd is.

 • no-profile-image

  Frits

  We betalen 2 euri`s of meer voor een pintje, 1.50 euri voor een litertje benzine, allemaal dikke auto onder decarport en 2 of 3x per jaar op vakantie, maar voor een kilo varkensvlees waar men kostprijsverhogende welzijns en milieu maatregelen moet nemen neemt ,men dus geen verantwoordelijkheid, Supermarkteigenaar. Dat betekend dus dat boeren hier niet in moeten investeren. Dat was overigens ook al gebleken uit het star concept.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Als wij een hogere prijs willen zullen we het moet ophalen. Dit kan blijkbaar alleen maar door de boel plat te leggen. Waarom leggen we volgende week niet alle slachterijen en distributiecentra plat. De slachterijen hebben hierom gevraagd. De onderdelen zijn in 3 maand 20ct gestegen en wij krijgen 2x2ct. Het grote graaien gaat nog steeds door.

 • no-profile-image

  supermarkteigenaar en boerenzoon

  @frits, de horeca en autohandel klagen ook steen en been over hun omzet. Kijk eens in een lijst met faillissementen, de horeca scoort hoog dankzij de maatregelen (accijnsen) van de overheid. Laten de varkenshouders het anders doen en de kostprijs verlagen door lagere voer- en energiekosten.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Dus we moeten al onze leveranciers maar de poot uitdraaien. Dacht je nu werkelijk dat wij niet proberen zo scherp mogelijk in te kopen. Als de supers zorgden dat de marge eerlijk word verdeeld gaat bij ons de prijs omhoog en kan de prijs in de winkel gelijk blijven

 • no-profile-image

  supermarkteigenaar en boerenzoon

  Ik kan genoeg artikelen bedenken waarop ik meer marge heb dan vlees. En over scherp inkopen en verkopen gesproken, wordt er wekelijks of maandelijks onderhandeld over de prijs of gebeurd dat maar één maal per jaar. Wat betreft de opbrengsten, elk varken dat geproduceerd is word betaald en komt in een winkel terecht. Heb ik daarentegen op zaterdagmiddag al mijn vlees niet verkocht dan kan ik het 's maandags in de container kieperen. Dus voor mij is een strak geplande aankoop belanggrijk, een varkenshouder trekt de varkens uit het hok die op gewicht zijn.

 • no-profile-image

  varkensboer

  supermarkteigenaar, weetje wel dat de akkerbouwers zelfs voor deze prijs maar net rond kunnen komen met deze graanprijs als je daadwerkelijk alles teld? en hun mogen ook een goei stuk mik verdienen net als iedereen dus jullie mogen de varkensboeren ook wel iets gunnen!

 • no-profile-image

  Weer leed!

  Jullie boeren moeten eens ophouden elkaar op te jutteren als het over dieren gaat.
  Dieren eten is niet beschaafd, zeker niet in deze tijd van overvloed aan alles wat je maar wil.
  Ga alternatieven bedenken, i.p.v. elkaar op te jutteren!
  En wij zijn voor de VERVUILER betaald..

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  @Weer leed, de grootste vervuiler is de consument zelf. Maakt niet uit of je sojaburgers vreet of vlees. De sojaburger is nog slechter voor de wereld dan vlees. Tip: eet meer vlees !!!!!

 • no-profile-image

  WW

  @supermarkteigenaar, waarom zullen we jou marge gunnen als je het ons niet gunt. We gaan geen toeleveranciers niet uitknijpen zoals julie dat doen. Kom op zeg, iedereen een eerlijke prijs dan komen we met zijn allen veel verder, dan kunnen we blijven investeren in milieu en dierwelzijn.
  Klagen dat de consument het niet kan betalen werkt niet in een land waar amper 10% aan eten word uit gegeven. Het vakantie park staat weer hartstikke vol, dus geld is niet het probleem voor de meesten.

 • no-profile-image

  boer

  de consument wil t vlees zelfs gratis , lees in telegraaf dat t vlees voortaan achter slot en grendel moet , en maar naar de vergadering buur-boer verhouding

 • no-profile-image

  .

  Duitsland is netto 4 cent verhoogd de laatste weken: van 1,53 naar 1,57. De nieuwe maskes zijn al weer opgeborgen. Vion verhoogt hier 2 x over 2 cent: totaal 4 cent. Dit is dus in lijn met de grote Duitse slachterijen.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Het zijn er niet veel, maar 15-25% van de varkenshouders verdient structureel geld. Niet alleen om het bedrijf in de benen te houden, maar ook om het te ontwikkelen. Cijfers hieromtrent zijn net vanuit zowel Denemarken als Nederland bekend gemaakt. Het zit er niet in dat ze heel veel meer beuren of heel veel betere technische resultaten hebben, nee ze hebben de kosten onder controle. En kosten onder controle is toch echt iets heel anders dan leveranciers uitknijpen. Zeker voerleveranciers laten zich niet uitknijpen, dat blijkt wel uit hun rendement van 17%.

 • no-profile-image

  supermarkteigenaar en boerenzoon

  ww, ik gun iedereen zijn marge, zelfs de eigenaar van het vakantiepark. Het gezegde "de cris begint bij de boer". Bij vorige crisissen zijn ook voerleveranciers gefuseerd (lees gesneuveld). Geld idem dito voor slachterijen en supermarkten (waar is Super de Boer gebleven). Varkenshouders denken weleens dat ze een hogere prijs kunnen afdwingen maar de markt moet zin werk doen.

 • no-profile-image

  boer

  Wat is het toch overal een bende, en ondertussen komt de overheid per dag 70 miljoen euro tekort. Zie staatsschuld Nederland. De vraag is alleen nog maar: Wanneer gaat de bom barsten?

 • no-profile-image

  boerke

  we dwalen af, feit is dat tonnies de markt dicteerd en vion naar lucht aan het happen is. geef ze maar eens wat minder varkens.( als we te hard in prijs omhoog gaan loop je het risico dat je door de markt heen trapt, en dat er weerstand ontstaat die tot gevolg heeft dat de prijs des te harder naar beneden gaat) aldus peter van balkom in het agd. van balkom, ik heb al jaren weerstand tegen de veel te lage prijzen! we zullen wel eens kijken wat van rooi woensdag weer gaat doen? ik denk de prijs verhogen, en varkens slachten die eigenlijk voor vion bedoeld waren, van balkom, je trouwe suportersaanhang word kleiner! • no-profile-image

  boerke

  dat was is nog vergeten meneer van balkom, als je rustig aan doet met prijsverhoging vallen je vleesverkopers in slaap. en de vleesinkopers kunnen rustig aan doen, er zijn curcussen waar je dat kunt leren!

 • no-profile-image

  Beatrix

  Boerke, we dwalen af???? Praat je in meervoud?

 • no-profile-image

  john

  als je varkens genoeg aan de deur krijgt hoef je niet meer te betalen. Als vion of tonnies echt mis gaan grijpen zien we noteringen flink stijgen. Kijk maar naar de slachtzeugen rally vorig jaar. Een slachterij flink minder varkens leveren en we krijgen weer dynamiek op de markt.

 • no-profile-image

  eigenlijk

  volgende week 300 tempo,s bekwaam wat is t telefoon nr van v rooy of wie kan dat regelen om ze daar te krijgen dan

 • no-profile-image

  vleesverkoper van

  he maak me niet wakker, ik slaap al 13 weken

 • no-profile-image

  Frits

  Van Rooi is meer gaan slachten en heeft moeite die haken vol te krijgen, dus die 300 Tempo`s moet is wel willen kopen !! Tel: +31 (492) 779900

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  john jij geeft nu dus aan niet de waarde
  maar puur wat er aan geld inzit ,zijn je eigen
  woorden. hoe kun jij dan in andere forum voorheen beweren dat het geen slecht varkensjaar is ,als ik het goed bekijk draai jij flink verlies alleen heb je het niet door ,tellen
  doe jij wel alleen met veel te veel emotie

 • no-profile-image

  xxx

  kijk van rooi 1cent meer dan vion waar blijven de varkens.hij kan ze hebben.bellen maar frits 1850 helpen ze je verder.

 • no-profile-image

  speklap

  wat wordt het vandaag ? weer een plus.
  heefd vion deze week 2 cent alsnog betaald? hoor verschillende geluiden!

 • no-profile-image

  Jan

  Brabantsduitserke, sorry voor de late reactie (ik had je voicemail gehoord).

  John doet naar zich toe tellen, en van zich af rekenen. Opzich heeft hij vaak wel een punt, maar 2011 als geen slecht varkensjaar de boeken in dat is erg ongeloofwaardig.

 • no-profile-image

  john

  11 vleesvarkens van 135 euro en een slachtzeug van 180 maken samen: 1665 euro opbrengst. gemiddeld zit er dus 1152 euro per zeug met vleesvarkens in. er wordt dus een voerwinst gemaakt 513 euro (bij 90 euro voerkosten) en 1152 bespaard op het niet aanschaffen van een nieuwe fokgelt en voer voor het maken van een nieuw vleesvarken. In Nl kiezen wij ervoor om 20 000 euro te lenen bij de bank in de landen om ons maken de boeren 20 000 vrij door minder dieren te houden. Door onze manier van werken duurt het dal in 'cyclus' langer. Het aanbod is groter dan vraag en wij verkleinen het aanbod niet maar financieren bij om het aanbod hetzelfde te houden. Als het aanbod groter is dan vraag en je maakt geld vrij door minder dieren te houden krimpt het aanbod eerder en zijn we eerder uit het dal. De bank en voerleverancier vinden het wel best zo. er hoeft geen varken minder gevoerd te worden en de bank kan mooi rente vangen. Hoop dat mijn berekening zo duidelijk is.

 • no-profile-image

  piet pelle

  hey john, Hoe maak je dan de "top"van de varkenscyclus langer? In jouw redenatie zit wel iets in om het dal korter te houden maar op moment dat de top in zicht komt moet je in beide gevallen 20.000 euro inlopen. Maakt de top weer korter. Of heb ik het mis?

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  hey john waarom ga jij niet emigreren ,jij
  bent bezig te overleven ,moet een goed ondernemer niet bezig zijn met winst maken.
  dit geldt ook voor slechte tijden

 • no-profile-image

  john

  ik zit goed in nederland. In het buitenland heb je ook situaties dat je in de overlevings mode zit/komt. Zeker de eerste jaren. Ik beperk nu al 3 jaar mijn dekkingen in de eerste vier maanden van het jaar en haal deze dekkingen in de maanden juli augustus september en oktober weer in. veel biggen aan het begin van het jaar en weinig biggen als ze goedkoop worden. We kunnen allemaal de slachterij de schuld geven dat we onvoldoende rendement halen maar wij stoppen zelf die pipet in de zeug. Als we op de top zitten moeten we die zeugen en vleesvarkens die opgeruimd zijn niet opnieuw aanschaffen en maken. maar dat is wel verleidelijk.

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  ik hoop inderdaad dat jij er geen genoeg van
  kunt krijggen die pipet niet in de zeug te steken ,en vooral niet de beer erbij doen.
  ze doen jou nog wel een keer bij de beer

 • no-profile-image

  varkensboer

  john, ik lees uit jou berichten dat je gewoon niet 100% bezettingsgraad draait op het moment dat de biggen minder opbrengen en dat je wel 100% draait als de biggen meer opbrengen. ik snap het voordeel er niet van. of je hebt te groot gebouwd voor het aantal varkens??? ik denk dat jij uiteindelijk duurder uit bent. buiten dat jij probeert meer zeugen aan te dekken in het minst vruchtsbaarde periode van de zeug is dit wel wenselijk?

 • no-profile-image

  john

  in het voorjaar lever ik biggen af van 22 - 23 kg in het najaar maak ik de biggen 27 kg. Ik heb geen druk dat de biggen weg moeten, wel zo prettig. Verder heb ik nog een afdeling waar normaal restvarkens afgemest worden hier staan nu 30 dragende gelten in. In december selecteer ik de 25% slechtste zeugen in het management programma deze krijgen een merk op de zeugenkaart en verlaten het bedrijf in de 5 maanden erna. vanaf juni t/m oktober ruim ik nauwelijks zeugen. De gelten worden wel wekelijks ingezet. Mijn stal ligt dus continu vol dieren. Mijn kraamhokken zou ik effciënter kunnen gebruiken als ik meer biggenplaatsen bijbouw maar dat is geen optie.

 • no-profile-image

  Zeugenhouder

  Waarom snappen zoveel collega varkens en zeugenhouders nog steeds niet wat marktwerking is? Er is op dit moment gewoon structurele overproductie van biggen en vleesvarkens en daarom zijn de prijzen laag. De prijs in de supermarkt heeft geen enkel effect op ons rendement. Als de supermarkt namelijk meer betaald, dan wordt er meer verdiend, maar dan gaat ook iedere ondernemer weer gelijk uitbreiden waardoor er weer een overproductie ontstaat en de prijs weer zakt. Dat de supermarkt meer moet betalen is puur korte termijn denken! Gewoon je kostprijs in de gaten houden en beter dan gemiddeld presteren, want de varkensprijs zoekt altijd de kostprijs op!

Laad alle reacties (49)

Of registreer je om te kunnen reageren.