Varkenshouderij

Achtergrond 9 reacties

Vion neemt voorsprong

Vion zegt zijn leveranciers de wacht aan. Gezondheid wordt een inkoopvoorwaarde.

Voor wie in 2015 veel zieke dieren heeft, is het einde oefening, voorspelde ASG-directeur Ruud Huirne in 2005. Hij krijgt gelijk. Vion pakt namelijk door. In zijn Good Farming Star is vanaf 1 januari gebruik van de derde en vierde generatie antibiotica verboden. Daarnaast voert het daar een gezondheidsindex in. De 10 procent slechtst scorende bedrijven krijgen een jaar om die score op niveau te krijgen. Lukt dat niet, dan worden de varkens in het duurstbetaalde concept geweigerd.
Geen leverancier die kikt. De kracht van het concept, en daarmee de marktpositie, neemt toe door het uitselecteren van de slechtste leveranciers. Juist die nog sterkere marktpositie is wat elke blijver wil.
Maar het blijft niet bij dat topsegment. Een verbod op de kritische antibiotica zal enkele maanden later in alle concepten worden doorgevoerd, bevestigt Vion. En opschaling van de diergezondheidsindex naar alle concepten is ook niet zo moeilijk. Dan zit plots 60 procent van de Nederlandse varkens onder die zware inkoopvoorwaarden met verplicht verbetertraject.
Dat zal meer reuring geven dan in die groep van 150 Good Farming Star-leveranciers. Want er gebeurt dan nogal wat. Boeren mogen hun varkens niet meer leveren omdat ze niet goed genoeg zijn. Zeker, andere slachterijen weten daar de eerste tijd wel raad mee. Maar tegen welke prijs? Want richting retail krijgen ze daarmee wel een probleem. Die kan immers ook varkens kopen waar het afbreukrisico veel kleiner van is. Die geproduceerd zijn zonder inzet van ‘gevaarlijke’ antibiotica en van bedrijven waar de gezondheid van de dieren bewezen op een hoger peil staat. Van een slachterij die daar zelfs leveranciers om weigert. De consument is daar echt zo klaar mee en trekt de knip.
Daarom krijgt het zetten van deze stappen gevolgen in Münster en Rheda-Wiedenbrück. Zie het castratiedossier en het eenster-vlees. Maar de eerste jaren houdt Vion er wel zijn voorsprong door.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  De 150 Starboeren zijn geselecteerd op ja-knikkers. VION kan opereren in de bandbreedte die varkenshouders aanbieden. Ze mogen zich niet zonder schoolmeester VION als producenten organiseren en dus knikken ze ja. VION en AH willen ook geen boxen (met uitloop, meestal zonder) als groepshuisvesting toestaan. Omdat dit nu nog niet binnen de bandbreedte van benodigde boeren valt, laten ze die eis voorlopig net zo makkelijk nog even varen. Eisen is leuk, maar het valt of staat met het aanbod en dat ligt bij de boeren.

 • no-profile-image

  knor

  Robert, je vergeet een belangrijk detail te belichten. Doordat het vlees een hogere gezondheidsstatus heeft zou vion dit vlees duurder moeten kunnen vermarkten.Maar ik lees nergens dat die euro's bij de boer in de knip komen.
  Dat is ook niet in het star concept, ook daar lgt de voerwinst per vierkante meter niet hoger

 • no-profile-image

  Edwin

  Ben wel benieuwd wie de gezondheidsstatus bepaalt, het slachthuis zelf?? Ik dacht dat er alleen maar gezonde dieren werden geslacht?

 • no-profile-image

  Gekend

  Het Ned-Oost Europees (...)monopolie krijgt hier een extra stimulans om terug een verhaalbare aftrap te kunnen nemen om de niet bij Vion te dumpen Mv maar even naar Oost Europa te deporteren dit naar landen waar de spuitnaalden nog in het spek mogen zitten net als bij de biggen ...

 • no-profile-image

  mester Doetinchem

  Ik zou willen dat de vion net zoveel energie zou steken in een fatsoenlijke varkensprijs.

 • no-profile-image

  Hans

  Als Brasil samen met China de Euro overeind moet houden, gaat Vion sambavarkens verkopen!

 • no-profile-image

  boerke

  ik denk dat vion 2015 niet eens haalt. net als ik trouwens als het niet vlug veel beter word

 • no-profile-image

  guillaume

  Het houdt maar niet op de multinationals worden steeds arroganter.Een paar Russen in de VION directie,hoef je niets meer uit te leggen,we weten genoeg.

 • no-profile-image

  it

  Maar dan toch voor iedereen hoop ik, gezondheid!?

  Ook voor de dieren -mededieren like us?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.