Varkenshouderij

Achtergrond

Spelen voor de varkens in het ritme van de regen

Heino – De Heinose muziekvereniging Ons Genoegen speelde zondag in de regen voor de varkens van varkenshouder Bert Waterval uit Dalfsen.

Heino – De Heinose muziekvereniging Ons Genoegen speelde zondag in de regen voor de varkens van varkenshouder Bert Waterval uit Dalfsen. De varkens toonden eerst grote belangstelling voor de muzikanten, maar na verloop van tijd verslapte de aandacht. Wageningse onderzoekers legden de gedragingen vast. De bugelist van de vereniging veroorzaakte nog enige opschudding door een solo te spelen, terwijl hij tussen de varkens door liep. Ons Genoegen hoopt met bijzondere concerten nieuw publiek aan te boren.

Foto Ruud Ploeg

Eckelrade – Melkveehouder Guido van Hoven leidt een koe voor op eigen erf. Een camerateam van de Holstein Fokkersclub Heuvelland filmde op 8 oktober bij diverse veehouders. Op 28 oktober is er een filmavond met uitslagen. Het verlaagt de drempel voor deelname en maakt ook dat boeren kleinere, maar foutloze vaarzen durven tonen, zegt bestuurslid Jan Mengels. Fokveedagen zijn al moeilijker te organiseren door dierziekte-eisen en rompslomp. Video-keuringen kunnen de tendens mogelijk keren.

Foto Twan Wiermans

Venray - De dagelijkse productie van aardappelproducten komt bij Peka Kroef niet in gevaar, ondanks dat zaterdag een loods met 6.000 ton aardappelen is afgebrand. Peka Kroef verwerkt jaarlijks 200.000 ton aardappelen tot producten voor de foodservice, retail en salade-industrie. De schade is groot, zegt productiedirecteur Ron van Vonderen. “De oorzaak is nog niet bekend. Dat wordt nog onderzocht. Maar de brand brengt de dagelijkse productie niet in gevaar.”

Foto Lé Giesen

Barneveld - Wethouder Gerard van den Hengel van Barneveld heeft zaterdag in het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld het Nederlands Kampioenschap Uitsmijter Bakken 2011 gewonnen.

De VVD-wethouder, die onder meer financiën in zijn portefeuille heeft, won in de categorie ’Prominenten’. Hij nam het daarin op tegen onder anderen de pluimvee-prominenten Jan Wolleswinkel (NOP-voorzitter), Gert-Jan Oplaat (NVP-voorzitter) en Arend Mijs (Anevei-voorzitter).

Foto Jan Pit

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.