Varkenshouderij

Achtergrond 294 x bekeken 23 reacties

Duitse varkensmarkt onwrikbaar

Het is doodstil op de Duitse varkensmarkt. Alle slachterijen in Duitsland houden hun varkensprijzen vandaag gelijk op € 1,53 per kilo. Het is de twaalfde keer op rij dat zij deze prijs noteren. Vraag en aanbod van vleesvarkens zijn totaal in evenwicht met elkaar. Duitse vleesbedrijven hebben helemaal geen behoefte om hun prijzen te verhogen. Zij krijgen voldoende dieren aangeboden voor deze prijs om hun klanten van varkensvlees te voorzien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knor

  Ik hoorde dat Clemens Tonnies een nieuwe ferrari heeft aangeschaft, ach ja, je moet iets met je geld....
  Ik denk dat ik volgende week maar eens naar een skoda ga kijken. Verschil moet er zijn

 • no-profile-image

  ervaringsdeskundige

  Stoppen met insemineren en de zeugen de deur uit. Het enige wat echt zoden aan de dijk zet.

 • no-profile-image

  biggetje

  het lijkt er op dat tonnies de dienst uitmaakt in europa. vion duitsland, daarna vion nederland en tenslotte van rooi lopen er lekker achteraan. of ze durven, of mogen niets afwijkend te doen? het aanbod en vraag zijn al maanden in evenwicht, de koelhuizen zijn leeg, export naar oostblok en china loopt als een speer, en toch laten ze ons creperen. niks te veel varkens, ze vragen elke keer om meer varkens, hier is iets anders aan de hand! ik denk dat ik het wel weet, maar dan is het nog niet opgelost!

 • no-profile-image

  jos lemmens

  dag heren, ik zit al 40 jaar in de vleeshandel
  en ik kan jullie vertellen dat als er 1 varken te kort is de prijs automatisch stijgt! maar ja, dat snappen jullie toch niet! ik kan door jullie overproduktie geen bal meer verdienen,iedereen zit maar aan die vleesprijs te prutsen, omdat er toch genoeg is! wacht maar tot de banken de boel komen opschrijven! ge zult het dan wel snappen! en ze zijn al goed bezig heb ik gehoord.....

 • no-profile-image

  knorrie

  Ik geloof niet in complottheorieën, wel in de varkenscyclus.

 • no-profile-image

  Jonas

  Dat snapt ieder kind Jos, maar niemand blijkt daar verandering in te kunnen brengen. En degenen die dat wel zouden kunnen (de schakels na de varkenshouders) die willen het niet, want die zijn allen gebaat bij een overvloedig aanbod. Ik heb overigens geen medelijden met jou en je collega's, enerzijds omdat dat andersom blijkbaar ook niet het geval is, hoewel je wel je brood verdient aan de primaire producenten, en anderzijds omdat misschien de gouden tijden in de handel voorbij zijn, maar zilver is ook goed genoeg!

 • no-profile-image

  boereke

  We doen tegenwoordig aan anti cyclus inversteren misschien dat daardoor de varkenscyclus niet meer werkt, eigenlijk zouden de banken zodra de varkensprijs onder de kostprijs is geen geld voor uitbreiding moeten geven tot ie weer boven de kostprijs is.

 • no-profile-image

  john

  probleem is juist dat de banken volop geld geven als het goed gaat.. zijn de rendementen goed dan is dat zo weer weg doordat er weer volop gebouwd wordt. anti cyclus investeren is nu voor weinig verliesgevende bedrijven overnemen, jaar sleutelen en zorgen dat je klaar bent voor de volgende piek van de cyclus. Maar dat laatste is niet voor veel bedrijven weggelegd.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Investeren in meer als goed gaat betekent dat het weer sneller slecht gaat . Houd de varkensstapel op pijl , en zeker de zeugen . Richt een Fons op waar in de goede tijden per dier een afdracht wordt gestort . Slacht afhankelijk van de biggen en de varkensprijzen 5 tot 10 % van de biggen . Als iedere vermeerderaar het ondereind van de biggen stapel laat slachten zullen de technische resultaten in de vleesvarkenshouderij alleen maar beter worden . En zouden de biggen die geslacht worden betaald moeten worden van hun slacht opbrengst en aanvulling uit het fonds . Het voordeel is dat je door meer of minder dieren te slachten snel op de markt kan reageren . En het buitenland niet zo snel dat gat kan opvullen . En dus niet zo snel zullen gaan uitbreiden . Want van die hoge pieken waar iedereen op zit te wachten wordt op lange termijn niemand beter . Deze zorgen alleen maar voor een groter overschot en dus voor nog lagere prijzen .Een iets hogere stabiele prijs dan nu zou dan voor rust en tevredenheid moeten zorgen . De Nederlandse boeren propageren tot de beste van de wereld te behoren en zullen het dus moeten winnen op basis van technische resultaten ten opzichte van hun buitenlandse collega's .Toeleveranciers en vooral de afnemers zullen zulk plan proberen af te schieten omdat ze afzet zullen verliezen of een groot stuk markt macht . Want nu blijk dat ze veel markt macht hebben en deze in hun voordeel gebruiken en denk maar niet dat er een bij is die vrijwillig een cent meer betaald dan nodig . Zijn er geen boeren meer dan verkassen ze wel . Blijven investeren om voor te blijven is een gebed zonder einde en maakt uiteindelijk iedereen zwakker en afhankelijk van andere partijen .Knecht op eigen bedrijf

 • no-profile-image

  Frans

  UniFar neemt slachtbiggen uit de markt. Goed bedoelt allemaal, alleen gaat het om minder dan promillages, aanbod is er zat, vraag valt nu al weer weg. Vriezers zitten vol. Zeugen uit de markt nemen is de kortste klap, geen zeugen = geen biggen = geen varkens.

 • no-profile-image

  Frits

  En slachtgewichten omlaag voor de korte termijn. 5% minder slachtgewicht en is 5% minder vleesaanbod. Ook voor de korte termijn heb je dan lucht in de biggenhandel. Voor de langere termijn moet je betere oplossingen bedenken.

 • no-profile-image

  guillaume

  Bij een teveel ,zit gauw een tekort.Hoe langer deze misere duurt,hoe sneller een tekort,vanuit de slachterijen zal het verhaal altijd zijn dat er genoeg varkens zijn.Maar gezien de hoge voerkosten en de slechtere instabiele financiele situatie van de banken en boeren verder in Zuid -en Oost-Europa geloof ik niet dat de primaire productie daar direct vandaan zal komen voorlopig.Daarna wordt het de vraag wie durft nog op deze (vrije) manier te boeren en geen vaste afzet te hebben.Wat we ook doen,we moeten eerst door de hele zure appel heen of stoppen.Ik denk wat er overschiet van de sector het benul zal hebben dat vrije markt in de varkenshouderij geen toekomst heeft en daardoor er geen gekke schommelingen mogen komen want daar is de hedendaagse varkenshouderij niet meer tegenop gewassen.De banken en de afzet bepaald wat er met de varkensbedrijven gebeurd(wat is of wordt je kostprijs in wat voor regio) en waarvoor je kunt produceren,wat voor een concept en de boer mag er op inspelen.In Nederland en ook in het voedselveilige West Europa.Nederland zal zich aan de Europese Regels moeten houden met of zonder mestverwerking en de efficientie kennis bepaald of je Plant mee mag doen of niet meer.De afzet bepaalt het succes,de Boer mag hier aan deelnemen.Ook op in spelen net als de Melkveehouders shoppen ook niet(meer) voor de melkafvoer en moeten gewoon kwaliteit leveren en worden leverancier van een fabriek en dat zijn er maar een paar grote, en hoe die melk tot stand komt is voor de ondernemer overstappen doe je dan niet zo meer(NO free Riders).De zwakkere die niet in het plaatje passen door wat voor oorzaak dan ook(schuld of geen schuld)wordt nu koud gesaneerd.Helaas maar alle goede ideeen hier genoemd zal pas gaan werken als de vrijblijvendheid verdwenen is,dit is ook niets.Ikzelf geef het voorbeeld en houd het voor gezien(te klein) om plaats te maken voor??We zullen zien.Ik hoop dat de sector en de varkenshouderij eens een beetje stabiel wordt.Daar is de gehele sector mee gebaad."Van zaadje tot karbonaatje",scharrel of gangbaar etc.

 • no-profile-image

  alles scheisse

  Lange adem blijven houden! Hoor hier in de regio toch vele die stoppen of in vele gevallen minder gaan fokken. Dit betekend (tijdelijk) minder of geen gelten kopen en veel slachtzeugen verkopen. Waardoor automatisch ruim minder sperma verkoop en ook minder scannen. Zoals onze spermaboer en scanner tenminste aangeven. Hier in de regio ook (afgeschreven) meststallen die leeg liggen. Veel granen direct geld van gemaakt na de oogst. En teren op andere inkomstenbronnen zoals akkerbouw en alternatieve energien. Hier in Duitsland zal genetica stijging en stalbouw (nh3 reductie niet verplicht in 2013) de daling volgens mij niet gelijk compenseren.
  In mijn ogen positieve berichten voor de komende tijd. Zeker icm minder zeugen in andere EU landen. Natuurlijk is wel een lange adem nodig. Vind het bewonderd hoe positief toch nog regelmatig door de Nederlandsers op dit gastenboek geschreven wordt. Hier in Duitsland zijn de meeste boeren behoorlijk duidelijk; Alles scheisse mit schweine haltung, vielleicht kann man besser aufhören (stoppen). Wie weet wat dit voor kansen voor de fanatieke Nederlandse boeren biedt! (en de fanatieke Nederlanders in Duitsland) Groeten uit Niedersachsen.

 • no-profile-image

  paarcentjesmeerofminder

  ik dacht dat het hier eigenlijk over de varkensprijs ging,maar blijkbaar zevert hier iedereen liever.
  even een vraagje/weetje:de toeslagen lopen nu toch wel op na tien weken dezelfde roepprijs en geen klagende slachterijen,steek daar wat energie in inplaats ze donderdags gewoon op te geven.

 • no-profile-image

  Frits

  Ik lees al jaren forums en ik lees al jaren dat er na slechte weer goede tijden komen, alleen blijven ze iedere keer weer uit. Zoals het er nu uitziet wordt het komend half jaar weer slap gezien het aantal varkens dat er ligt. Wanneer gaat iemand in deze reactie`s eens gelijk krijgen. Na al die jaren dat hier gespeculeerd wordt en het iedere keer uitblijft zal toch wel eens de echte Judas opstaan die gelijk krijgt. Alleen wanneer ???

 • no-profile-image

  john

  insemineren tot afleveren duurt 11 maanden.. dus een kleiner varkensaanbod krijgen door zeugen te ruimen duurt lang. Daarom duurt een dal in de cyclus ook bijna 2 jaar. een jaar voor stoppers om te beseffen dat het niet meer lukt en dan stoppen. en na twee jaar zwoegen zijn de blijvers weer wat collega's kwijt stijgen de prijzen en kunnen we weer uit gaan breiden. Misschien toch maar de eis invoeren dat de biggen over 5 maanden op 0,4 meter moeten, en de vleesvarkens over 7 maanden op 1 meter? Geld om bij te bouwen is er nauwelijks. Alle ondernemers moeten dan 20% van de dieren ruimen en de lagere stalbezetting leidt tot een lager antibiotica gebruik, meer flexibiliteit met afleveren, minder werkdruk. En omdat hier iedereen roept minder varkens dus ook hogere prijzen.

 • no-profile-image

  schuld groeit nog

  De varkens worden ook duurder als er minder komen en er komen er vanzelf minder vrijwillig of uit armoede. Alleen stoppen er nog niet genoeg om produktiestijging en grote uitbreidingen te compenseren.

 • no-profile-image

  boerke

  heb je weer ergens last van john?

 • no-profile-image

  john

  heb nergens last van, alleen al dat geroep dat er minder varkens moeten komen maar ondertussen zelf geen dier minder willen houden is een beetje hypocriet. Dus toch maar op deze manier doorgaan en afwachten wie het niet meer red?

 • no-profile-image

  boerke

  john. op de erste plaats zijn er niet te veel varkens. de koelhuizen die in het begin van het jaar gevuld zijn, zijn inmiddels allemaal leeg, alle opgegeven varkens vinden gretig aftrek, de export naar oost europa en china loopt als een speer, er zijn gewoon afspraken gemaakt waarom de prijs in duitsland en daarna dus in de rest van europa niet van zijn plaats komt. jou ideen zoals nu weer om de varkens meer ruimte te geven en er zo dus minder te krijgen lijken voor de buitenwereld wel leuk maar je weet zelf ook wel dat dit totaal onhaalbaaar is!wil je dit dan alleen bij jezelf? in nederland? in europa? helemaal kansloos dus!we zullen meer te weten moeten komen hoe de slachthuizen ons vlees vermarkten, hoe de betalingsmoraal van de afnemers is( ik denk slecht) en wat het dan weer kost om dat risico te verzekeren( gaat allemaal van de varkensprijs af), als er in europa minder varkens komen halen de winkels gewoon wat meer vlees uit buiten europa, ook dan zeggen ze nog dat er te veel is, kortom we zitten zwaar in de problemen, want we hebben een sterke vijand tegen. de enigste hoop die ik heb is dat we samen met de duitse varkenshouders een blok kunnen vormen om zo wat tegengewicht te vormen tegen de inkoop maffia! kijk maar naar de kalfsvlees sektor, daar is winkelen al wat moeilijker voor de inkopers, en daar word volgens mij een redelijke boterham verdiend

 • no-profile-image

  john

  ben het met je eens boerke.. ondanks dat de slachterijen afspraken gemaakt hebben krijgen ze toch voldoende afspraken om aan de verplichtingen te voldoen.

 • no-profile-image

  Jan

  Vergelijken met kalverhouders, prachtig, die hebben Van Drie die alle lakens uitdeelt. Family Farmers poogde dit in varkensland, echter geen animo onder varkenshouders. Zelfs initiatieven die varkenshouders vanuit eigen regie willen laten samenwerken krijgen nauwelijks steun. De meeste varkenshouders roepen veel maar doen zelf helemaal niets.

 • no-profile-image

  boerke

  of family farmers nou het juiste voorbeeld is waag ik te betfijfelen, ik ken er namelijk wel enkele die erbij hebben gezeten, ga daar maar eens even buurten, de meeste hebben tijd genoeg

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.