Varkenshouderij

Achtergrond 544 x bekeken 16 reacties

Biggenprijs muurvast

De biggennoteringen zitten muurvast, net als de varkensprijzen. De DPP-notering voor biggen blijft voor deze week voor de achtste keer op 22 euro per stuk. Het is wachten op een verandering van de varkensprijzen. Alleen bij een wijziging daarvan komt de biggenprijs ook van zijn plaats.
Biggenexporteurs speken van een moeizame handel. Buitenlandse vleesvarkenshouders willen deze week opnieuw minder geld voor biggen bieden. Voor goede koppels Piëtrains van 600 dieren ontvangen exporteurs maximaal €30 per stuk. Voor die prijs willen zij de dieren niet verkopen, omdat hun inkoopprijs al 5 euro hoger ligt. De dieren blijven dus liggen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jopie

  Zakken dus met die biggenprijs, zou met de slachtvarkens in een zelfde situatie ook gebeuren. Nu duurt de ellende onnodig lang.

 • no-profile-image

  janus

  biggen moeten vlug in prijs stijgen anders komt er volgend jaar echt een groot biggentekort.

 • no-profile-image

  Jopie

  Juist niet in prijs stijgen; het aanbod moet zeker fors afnemen. Alleen dan is een blijvende prijsverhoging mogelijk Janus!! Natuurlijk is het schrijnend dat lang iedere varkenshouder dit niet overleeft, maar een beperkter aanbod is de enige redding.

 • no-profile-image

  jaap

  misschien dan toch maar 10% rechten korten ipv van mestverwerking als er niets verdiend word is investeren in verwerking immers onmogelijk. (wel even ook 10 % minder runderrechten)

 • no-profile-image

  JOHN

  We hebben een europese markt.. waarop we actief zijn. die beinvloeden we niet met een paar productierechten in nederland.. De enige manier om een gezonde varkenssector in nederland te houden is kostprijsverlaging.. productierechten helpen daar zeker niet aan mee. Tel eens op wat de huidige bedrijven de afgelopen 20 jaar uitgegeven hebben aan productierechten en kijk eens hoeveel verwerkingscapaciteit er voor dat geld al had kunnen staan. Door de rechten lopen we nu 20 jaar achter met mestverwerking. Mestprijzen rijzen de pan uit de met het systeem hebben we helemaal niets bereikt. Het probleem maken ze toch groter door de gebruiksnormen te verlagen, daar zijn geen rechten voor nodig. Maar de biggenprijs klimt nooit in oktober. nvv staat deze week trouwens hoger dan vorig jaar (eindelijk) voer is duurder maar toch een andere markt. Ik verwacht wel een flinke prijsstijging voor de biggen als de tarwenoteringen onderuit gaan. Dan zijn de biggen weer hard nodig om het overschot aan granen op te eten.

 • no-profile-image

  schuld groeit nog

  Het beste mestbeleid is norm per ha wat omhoog en allle dieren rechten, en eventueel korten/opkopen Die mestafzetcontracten gaan ons straks veel kosten wat deze moeten nu met afnameplicht welke akkerbouwer tekent met zo,n nat jaar in achterhoofd . mestverwerkingskosten worden de afzetkosten en dit is al jaren zo!!!!!!!
  Normaal zakken de vette nu en begint export van biggen langzamer beter te llopen de vette blijven nu gelijk voer zakt dus zouden de biggen nu op dieptepunt heen kunnen zijn, dit is alleen nog lang geen kostprijs

 • no-profile-image

  Biggenfokker

  De vraag blijft stel dat we deze crisis overleven, en er dus een paar honderd euro per zeugen te weinig afgelost of verdiend hebben hoe we kunnen voorkomen dat er weer een volgende crisis komt. Als we elk jaar blijven stijgen in produktie moeten er elk jaar zeugen blijven stoppen anders zitten we weer met over aanbod voor we het weten!!!!

 • no-profile-image

  john

  misschien eerst de biggen verkopen voordat we de zeugen insemineren?? heb stal gebouwd op 24 biggen zeug/jaar. schurk nu tegen de 30 biggen aan. er liggen nu al 20% zeugen minder dan ik aan zeugenruimte heb maar kan nog 5 % zakken. Minder zeugen houden was in deze situatie interessanter dan extra biggenopfok ruimte ze bouwen. Maar daarom hebben we de varkenscyclus..

 • no-profile-image

  Jonas

  Jij had toch nog een redelijk jaar John??
  Dan zou ik niet kunnen wachten om biggenruimte bij te bouwen!

 • no-profile-image

  john

  heb nu een redelijk jaar omdat ik niet geinvesteerd heb in biggenruimte en wat zeugen opgeruimd heb... silo erbij met startvoer en biggen 25 kg afleveren i.p.v. de 22 van voorheen. biggen liggen een week minder lang bij de mester dus meer biggen nodig. Weekje niet leveren is voor mij geen probleem. zolang de biggen niet weg MOETEN blijven we flexibel.

 • no-profile-image

  boerke

  jonas, het is zinloos om op de onzin van john te reageren, maar ja ik kan het af en toe ook niet laten

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  john of je gaat naar psygoloog een andere optie
  je kunt bij mij in loondienst komen voor die zelfe redelijke vergoeding heb je een ieder geval geen zorgen en risico als ge dan echt slim bent zoals je altijd zegt moet er op zn minst over na denken • no-profile-image

  Piet

  John is het prototype ondernemer die ook deze tijd zonder al te veel kleerscheuren doorloopt. Deze mensen zijn leergierig en ontwikkelen zichzelf en hun bedrijven continue. Veel van hen houden de wijsheden echter voor hun zelf om de voorsprong niet weg te geven. De meeste andere boeren komen niet verder dan somberen en met de vinger naar anderen wijzen. Je ziet ook aan de reactie van onderstaande dat hij wel in de slimheid van John gelooft, anders vraag je hem niet ongezien om voor jou te komen werken.

 • no-profile-image

  kleine prutsvermeerderaar

  Heren mooie discussie,toch nog wat humor in varkenhouderij.Geachte John,als jij echt de zaakjes goed voor mekaar hebt kun je als je echt goed rekent,en dat kun jij beter een paar jaartjes geen biggen meer produceren en als je lef hebt een sanitaire leegstand gaan invoeren.Zo te lezen heb jij nog zo'n goede winsten gehad dat je daar nog wel op kunt teren.Kun je intussen de evt stallen mooi aanpassen/geen mest.TZT over, +-1,5 jaar mag je de biggen wel op (Kontrakt) leveren en natuurlijk voor een scherpe prijs en een hoge gezondheidsstatus!Een bank met ideeen zorgt er dan wel voor dat jij misschien geen aflossing voorlopig hoeft te betalen(alleen voor de beste is plaats).En je verkoopt alvast wat varkensrechten want die heb je nu al over.(massa is geen kassa meer?)Kun je daar je eigen zakgeld van betalen.P.S dat laatste stukje wat je geschreven hebt heb ik al 2 jaar geleden toegepast,ik moet toegeven dat je beter een betere bevleesde zeug met minder(betere) biggen moet hebben dus voorlopig geen topigs meer.Over 1,5 jaar misschien wel volgens Topigs is dit probleem ook getackeld,kun je daar ook alvast op inspelen met je bedrijfsvoering beslisboom!

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  dat van die sanitaire leegstand is een
  zeer goede optie ik heb dat in 2009 doorgevoerd met 1200 zeugen het was 1 van de beste beslissingen die ik in mijn leven gemaakt hebt nu zeer hoge produktie goede gezondheidsstatus biggen gaan op het moment bij ons weg als vliegende broodjes tegen een goede toeslag misschien een tip voor mensen die nu slecht van de biggen afkomen
  de toeslag is van levensbelang en de biggen moeten ook tegen acceptabele gewichten van het bedrijf af

 • no-profile-image

  boer

  ben het niet altijd met john eens maar hij schrijft ook goede dingen, houd forum beetje levend. Aleen heeft hij nu een eigen bedrijf of huurt hij een bedrijf?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.