Varkenshouderij

Achtergrond 342 x bekeken

Winters weer vertraagt bouw nieuwe stal

Tersoal – De broers Wiebe en Jelle Bakker uit het Friese Tersoal wachten geduldig tijdens het overpompen van mest van de oude naar de nieuwe kelders van de nieuwe ligboxenstal.

Tersoal – De broers Wiebe en Jelle Bakker uit het Friese Tersoal wachten geduldig tijdens het overpompen van mest van de oude naar de nieuwe kelders van de nieuwe ligboxenstal. De bedoeling was dat de nieuwe kelders al aangesloten zouden zijn op de oude kelders maar de strenge winter gooide roet in het eten. Vandaar deze noodmaatregel. De veehouders krijgen in de nabije toekomst een stal met 160 ligboxen, maar wachten nog even met het uitbreiden van hun huidige veestapel van 120 melkkoeien. Foto Alex de Haan

Sterksel – Een jonge big kijkt nieuwsgierig in de camera. Het gaat om één van de Hongaarse wolvarken-kruislingbiggen. De dieren, 23 stuks uit twee tomen, werden rond de jaarwisseling geboren. Sterksel wil in een project onderzoeken of het vlees van deze varkens mogelijk onderscheidend is. Hongaarse wolvarkens beschikken over een overdadig haarkleed, wat de term wolvarkens ook verklaart. Ook deze kruislingdieren beschikken over een veel dichter haarkleed dan normaal. ”Sommige biggen zien er een beetje uit als een Dalmatiërhond, met donkere vlekjes”, meldt Marijke Nooijen van het proefbedrijf. Foto Varkens Innovatiecentrum Sterksel

Tongeren – Fruittelers en examenkandidaten van het Provinciaals Instituut Biotechnisch Onderwijs in het Belgische Tongeren volgen de lessen van teeltoverste Jos Claes. De school past de snoeimethode van Koopman en Vöchting toe, waarbij de groei van de boom centraal staat. Volgens Claes blijven daarmee beurtjaren in de perenteelt uit. Ook dringen gewasbeschermingsmiddelen beter door, waardoor er ook minder middelen gebruikt hoeven te worden.Foto Twan Wiermans

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.