Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Vleesconsumptie

Volgens een bericht in Vleesmagazine van medio december ziet staatssecretaris Bleker weinig heil in het promoten van plantaardige eiwitten als vleesvervanger.

Bleker gaat ervan uit dat de consumptie van vlees wereldwijd blijft stijgen en accepteert dat blijkbaar als een voldongen feit.

Ongeveer tegelijkertijd verscheen het bericht dat er 3,4 aardbollen nodig zouden zijn, als de hele wereldbevolking zo zou eten als wij. Weliswaar is in de voedselproductie nog een forse efficiencyverbetering mogelijk, zodat die factor 3,4 omlaag kan.

Mede omdat er steeds meer grond nodig is voor andere doeleinden, zoals wonen en energieproductie, is het echter zeer de vraag of de efficiency ooit zover kan verbeteren, dat één aardbol voldoende zal zijn voor het huidige consumptieniveau van de rijke landen, laat staan voor een nog verder stijgende consumptie.

Er tekent zich dus een toenemende strijd af om de hulpbronnen van de aarde. De armen in de wereld en de natuur worden daarvan het eerste de dupe, maar uiteindelijk wordt ook onze huidige welvaart aangetast.

Volgens een recent rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving over biodiversiteit kan een beperking van de groei van de vleesconsumptie er duidelijk aan bijdragen dat zo’n situatie wordt voorkomen. Bij een gedeeltelijke vervanging van dierlijke door plantaardige eiwitten in de consumptie is minder grond nodig en gaat de emissie van broeikasgassen omlaag.

Uit het oogpunt van de zorg voor elders en later is het daarom niet verantwoord om een alsmaar stijgende vleesconsumptie als voldongen feit te accepteren. Bovendien komen er meer aanwijzingen dat een kleinere vleesconsumptie beter zou zijn voor onze gezondheid.

Waarom zou de overheid dan niet proberen om de vleesconsumptie enigszins te beperken, met het oog op duurzaamheid en gezondheid? Ze kan alternatieven bevorderen en voorlichting geven in de trant van: Een onsje minder, u weet wel waarom. Al was het maar om tegenwicht te bieden tegen consumptiestimulerende reclames van de kiloknallers.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dit is ook niet de oplossing. Als iedereen vegetarisch eet, dan kunnen er zeker meer mensen op deze aarde leven. De vraag is hoeveel meer? Dit is niet een oplossing, maar uitstellen van het probleem. Er kunnen maar een x aantal mensen op deze planeet wonen. Wanneer we wereldpopulatie boven dit x aantal komt, dan zal de ene 'groep' de andere 'groep' op welke wijze dan ook wegconcureren. De belangrijkste vraag is hoe wij willen leven. Want die beïnvloed de x.

 • no-profile-image

  Het is goed mogelijk de hele wereldbevolking in 2050 te voeden en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Daarvoor is een omschakeling op een kleinere, duurzame en diervriendelijkere veehouderij nodig én onontkoombaar. Het is niet nodig dat iedereen vegetariër wordt, maar wel dat de vleesconsumptie in de rijke landen daalt. Dit is de belangrijkste conclusie van het onderzoeksrapport 'Eating the planet' dat werd uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Klagenfurt/Wenen. Het volledige rapport, en een Nederlandstalige samenvatting, zijn te vinden op de website van Compassion in World Farming: http://www.ciwf.nl/voordeaarde/achtergrond/index.html

 • no-profile-image

  @Gaatze. Als je gelijk hebt en dat vermoed ik wel, dan zal er geen actie komen van weg concureren van de ene en de andere groep. Het zal meer gaan in de trend van letterlijk elkaar >op eten<. De mens is nu eenmaal niet vies van vlees eten en canibalisme is de mens niet vreemd. dat heeft de geschiedenis ons geleerd.

 • no-profile-image

  Back to the roots.

 • no-profile-image

  Of zoals China, 1-2 kinderen per gezin. Het enige wat zal helpen is het reduceren van de bevolking op aarde. ( http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY&feature=&p=D443635FA5F476E8&index=0&playnext=1 ) Dit youtube filmpje laat een goede weergave zien wat procentuele groei per jaar en verdubbelingstijd betekent, en hoe vele mensen dit niet kunnen bevatten. Later in het videootje volgt een mooi voorbeeld van een bacteriegroei in een potje, wat mooi te vergelijken is met de mens. Komt er op neer, wanneer de planeet vol zou zijn en men vindt een nieuwe planeet om op te wonen, is hij naar 1x verdubbelingsperiode weer vol en moeten er 2 nieuwe planeten worden gezocht om de volgende verdubbelingsperiode te overbruggen, en daar 8 planeten. Ik geloof dat de verdubbelingsperiode van de mens rond de 48 jaar zit?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.