Varkenshouderij

Achtergrond 242 x bekeken 32 reacties

Vion-varkensprijs niet omlaag

Tot grote opluchting van de vleesvarkenshouders houdt Vion zijn varkensprijs voor deze week onveranderd op € 1,35 per kilo geslacht-gewicht. Het evenwicht op de afzetmarkt voor vleesvarkens is wat wankel. De dioxine-affaire in Duitsland lijkt nog geen grote gevolgen te hebben voor de afzetmogelijkheden van varkensvlees. Inkopers van dat vlees nemen echter een afwachtende houding aan met het kopen van varkensvlees. De markt zou zomaar ineens kunnen omslaan, waardoor varkensvlees moeilijker te verkopen is. Iedereen in de varkenssector houdt zijn hart vast. De Vion-varkensprijs ligt deze week 15 cent per kilo hoger dan een jaar geleden. Door het nieuwe prijsssysteem in week 13 van dit jaar, is het werkelijke prijsverschil 5 cent per kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lee

  Ik begrijp nog steeds niet waarom het belangrijk is om te vermelden hoe hoog(of hoe laag)de prijs vorig jaar stond. Dit heeft geen enkele toegevoegde waarde.
  Belangrijker is te weten hoeveel hoger de kostprijs is op dit moment tov vorig jaar. Dan hebben we een duidelijker beeld hoeveel de prijs uiteindelijk te laag staat.

 • no-profile-image

  Derk Klein Kranenberg

  Veel varkenshouders vinden het leuk om te weten hoe hoog de varkensprijs een jaar geleden is. Dat blijkt uit vragen, die ik ervover krijg. U vindt dat kennelijk niet belangrijk, maar anderen daarentegen wel. Derk Klein Kranenberg.

 • no-profile-image

  boer

  Als Nederlandse slachterijen gegarandeerd dioxinevrij varkensvlees kunnen leveren zou de prijs toch omhoog moeten gaan in plaats van gelijk of lager? We hebben toch een belangrijk verkoopargument t.o.v. Duitsland.

 • no-profile-image

  john

  wat interesseert onze klanten de kostprijs nu? dat de prijs nu hoger staat betekent dat er meer VRAAG of een lager VOLUME aan varkens is dan vorig jaar. het verschil tussen vraag en aanbod bepaald de prijs niet de kostprijs.. Is het mogelijk om het aantal geslachte varkens ook weer te geven in dezelfde grafiek?

 • no-profile-image

  x

  Dus John als wij nog 3 jaar hogere voerprijzen hebben, gaat de prijs toch niet omhoog bij dezelfde vraag en aanbod.
  Dan ziet het er erg somber uit voor de varkenshouderij.

 • no-profile-image

  Lee

  Beste John,
  de tijd dat vraag en aanbod de prijs bepaalden ligt achter ons, nu geldt; diegene die de macht hebben bepalen de prijs.
  Ik denk dat de grote retailers de macht hebben en daar op een verschrikkelijke manier misbruik van maken.
  En al dat gezever van teveel vlees op de markt ed is enkel om een excuus te zoeken om de prijs naar beneden te houden. Ik begrijp ook niet waar ze het recht vandaan halen om zo weinig voor het vlees te betalen. We zijn met zijn alle in een systeem gerold waarbij de continuiteit van het productieproces niet onderbroken KAN worden. Immers, iedere veehouder MOET een optimale hokbezetting houden, anders kan hij zeker niet aan de benodigde voerwinst komen die zijn financierder graag wil zien. Dus de vleesvarkenshouder MOET zijn varkens leveren, want anders kan hij niet in de optimale gewichtsklasse leveren of hij MOET plaatsmaken voor nieuwe biggen. Maar evengoed MOET de slachterij waaraan we leveren zijn vlees verkopen, anders kan hij morgen niet slachten. En bij het steeds groter worden van bepaalde partijen in de markt is de afhankelijkheid van elkaar ook zeer sterk toegenomen.
  Ik ben toch van mening dat de politiek zich op de een of andere manier meer met de bescherming van de producent moet bezighouden. We zijn tenslotte bezig met productie van eerste levensbehoefte. De grote retailers laten duidelijk zien dat ze absoluut geen respect hebben voor de producent, enkel en alleen voor hun eigen tent.

 • no-profile-image

  boerke

  juist gesproken lee, maar wat doen we eraan als alleen maar praten op dit forum. ik vind dat de nvv dit moet oppikken, van de zlto hebben we niets te verwachten

 • no-profile-image

  bd

  ik vindt dat we van de nvv ook nog maar barweinig hebben vernomen. volgens mij wordt het tijd voor een echte varkensclub die opkomt voor onze belangen

 • no-profile-image

  john

  als de voerprijzen 3 jaar zo hoog blijven en de opbrengstprijzen blijven achter dan wordt er vanzelf minder geproduceerd en kan de prijs weer omhoog. Maar wie gaan er stoppen: zwakke bedrijven, ondernemers op leeftijd zonder opvolger, bedrijven die een tweede tak afstoten, bedrijven die specialiseren (biggen of vleesvarkens). Dit moet wereldwijd gebeuren om de prijzen weer de lucht in te krijgen. Door in Nederland allerlei maatregelen te verzinnen om het aanbod op de wereldmarkt met 0,3 % te laten krimpen zet echt geen zoden aan de dijk. Momenteel is opbrengstprijs de enige sturende factor alleen die wordt pas achteraf bepaald terwijl toch bezig zijn met een product wat 11 maanden nodig heeft om een eindproduct te worden. Dus ik ga maar gewoon zo verder tot er weer enkele bedrijven afgevallen zijn. Hoorde van topigs dat er 170 bedrijven met gemiddeld 200 zeugen aan het beëindigen zijn 34000 zeugen. van dit aantal komen er 17 000 terug op bedrijven die uitbreiden of nieuwbouw. De zeugen populatie loopt dus ongeveer 1,7 % terug in nederland. Alvast een klein begin maar over een jaar zullen we pas merken wat het effect hiervan is.

 • no-profile-image

  ik

  John, waar blijven de andere 17.000 zeugen(rechten)? Hoe zitten het dan met de vleesvarkens rechten?

 • no-profile-image

  WW

  Als de NVV vorige week een actie had gestart dan had het in het niet gevallen bij de dioxine affaire in duitsland en dan had je ook gezegd, hoe stom kan je zijn.
  Maar wees gerust, de NVV laat snel iets van zich horen.

 • no-profile-image

  john

  goede vraag waar die rechten blijven... als ik de rechtenprijs zo bekijk nergens.

 • no-profile-image

  gerard

  vion gmbh gapt met beide handen

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Ja John, dat vinden boeren mooi, dat anderen stoppen. Let dan wel op, zelf ook stoppen of anders niet klagen en doorbuffelen.

 • no-profile-image

  john

  ik buffel wel gewoon door, mijn kritieke opbrengstprijs zit nog steeds aan de goede kant van de streep. dus rustig afwachten. Ondertussen worden de bedrijven en rechten flink goedkoper wat ook mooi meegenomen is als je nog moet kopen.. Maar daar hebben de meeste hier niets aan.

 • no-profile-image

  Gerald

  John van Paassen, wil je niet meer van die onzin vertellen?

 • no-profile-image

  ikke

  Gerald, wil jij dan wel iets zinnigs zeggen ipv. Pasen bekritiseren. Ik vind dat hij gelijk heeft. Er moet nu eenmaal een groot gedeelte van de varkens weg zodat de blijvers nog even langer door kunnen gaan.

 • no-profile-image

  WW

  Je moet toch wel een ziekelijke gedacht hebben als je zelf voor niets wil werken en je collega/buurman kapot wil concurreren dan samen een fatsoenlijk inkomen te hebben.

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  john wat u niet wilt wa u geschied doe dat dan een ander niet als jij met jou wijsheid ooit in nederland een bedrijf koopt ben je echt goed van de pot gerukt

 • no-profile-image

  Grote Boer

  Voorlopig zijn we opgelucht, maar dan moet die affaire wel heel snel "uit de lucht zijn". De Duitsers hebben de varkens slechts om 1 reden onveranderd gehouden en dat is om zoveel mogelijk de onrust weg te nemen. Tegelijkertijd "dumpen" ze hun vlees voor prijzen tot -/- € 0,50. De buitenlandse vleesindustrie laat de Duitsers dioxine-verklaringen afgeven en nemen tegen sterk gereduceerde prijzen gewoon af, tot wel -/- € 0,50. Dit doen ze deze week nog tegen onveranderde varkensprijzen, maar laat ons maar hopen dat deze "storm in een glas water" snel voorbij is, anders is de ellende niet meer te overzien. Als Rusland de deur ook dicht doet, kun je ervan uitgaan dat de varkens zwaar onderuit gaan. Nu Denemarken ook al meegetrokken wordt, kan het weleens heel slecht af gaan lopen.

 • no-profile-image

  johnny

  john, vermeerderaars die zeugenrechten kopen draaien over het algemeen minimaal 2 biggen per zeug op jaarbasis meer dan de stoppers, dus er komen waarschijnlijk meer biggen.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  WW, iedereen die zijn bedrijf uitbreidt is bezig zijn buurman kapot te concurreren. Voor nog meer varkens is immers geen plaats. Daar kun je hypocriet over gaan liggen jammeren, maar het is de realiteit. Niemand stopt zijn varkensbedrijf uit weelde en schaalvergroting is van alle tijden.

 • no-profile-image

  Grote Boer

  Overijssel, je hebt helemaal gelijk. We willen allemaal dat onze buurman stopt, maar per saldo komen er gewoonweg steeds meer varkens bij. Wellicht dat de koude douche nu al gaat komen, Duitsland heeft een te hoog gehalte aan dioxine vastgesteld bij een proefslachting van varkens. Rusland gaat hierop reageren, net zoals de rest van de wereld nu al doet. Dit wordt een regelrecht drama.

 • no-profile-image

  ff

  wil even reageren dat we willen dat de buurman stopt !!! ben t daar helemaal niet mee eens , het is namelijk diep triest dat gezinsbedrijven met jonge kinderen moeten stoppen nu en komend jaar ,, vanwege regeltjes en wetjes

 • no-profile-image

  ikke

  FF, stopt je buurman niet doordat de opbrengstprijzen te laag zijn en de kosten te hoog?

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  @ ff reageren,(Los van de inhoudelijke discussie, spleetbreedte van 18 mm is alleen bij nieuwbouw of ingrijpende verbouw. Dus: bij nieuwbouw verplicht 18, bestaande gebouwen mogen 20 mm houden)

 • no-profile-image

  jan

  Vrijdag -10/-15? Of erger?

 • no-profile-image

  stef

  JAN DIOXINE , waarom niet - 50 cent ??

  kijk eens wat je kan doen om de prijs op te krikken ipv neerhalen

 • no-profile-image

  boer

  het schijnt dat Duitsland vlees wil dumpen in Nederland. Ik zou graag van de Nederlandse slachterijen horen in welke supermarkt dat duitse vlees dan ligt, dan kunnen we de consument daarop attenderen!

 • no-profile-image

  ger

  de plus supermarkten hier in de regio
  hebben het vlees van Tonnies

 • no-profile-image

  C

  Super de boer ook van leverancier Tonnies

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Waarom maakt vion de mutatie vleesonderdelen niet bekend. Deze zou toch naar mijn mening flink omhoog moeten gaan nu duitsland in de dioxinne crisis zit.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.